Canada heeft twee vertegenwoordigingen in Nederland en België: de Canadese ambassade in Den Haag en in Brussel. Canada heeft geen consulaat in Nederland en België. Toeristen en zakenreizigers die naar Canada willen reizen hoeven over het algemeen geen bezoek te brengen aan de ambassade. Zij kunnen eenvoudig online een eTA Canada aanvragen.

Kerntaken van de Canadese ambassade in Den Haag

De werkzaamheden van de ambassade in Den Haag bestaan onder andere uit het onderhouden van de banden tussen de Nederlandse en Canadese overheid, het stimuleren van de wederzijdse handel en consulaire dienstverlening voor Canadezen in Nederland. De ambassade is echter niet verantwoordelijk voor visumaanvragen van Nederlanders en Belgen die naar Canada willen reizen. De kerntaken van de Canadese ambassade bestaan uit:

  • Consulaire diensten voor Canadezen in Nederland
    Canadezen in Nederland kunnen bij de ambassade terecht voor een nieuw paspoort, burgerschapsaanvragen, notariële documenten en het legaliseren van documenten. De ambassade is bovendien 24 uur per dag beschikbaar voor noodhulp voor Canadese staatsburgers. De ambassade is echter niet toegankelijk voor Nederlanders die vragen hebben over visumaanvragen voor Canada.
  • Onderhouden van de relatie tussen de Canadese en Nederlandse overheid
    Nederland en Canada hebben sterke politieke en historische banden. De landen zetten zich beide in voor mensenrechten en multilaterale samenwerkingen. De Canadese overheid ondersteunt verschillende juridische instanties in Den Haag, met als doel internationale conflicten te beëindigen. Canada is daarnaast permanent vertegenwoordigd in de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens die gevestigd is in Den Haag.
  • Stimuleren van de wederzijdse handel en innovatie
    Nederland is het land met het op één na grootste volume aan investeringen in Canada. Omgekeerd is Nederland met de haven van Rotterdam en Schiphol een aantrekkelijk land voor investeringen uit Canada. De ambassade geeft praktische adviezen over de Nederlandse markt aan Canadese bedrijven die naar Nederland willen exporteren, zich in Nederland willen vestigen of een joint venture met een Nederlands bedrijf willen opstarten. De ambassade ondersteunt eveneens Nederlandse ondernemers en investeerders die zaken willen doen in Canada.

Niet verantwoordelijk voor visumaanvragen

Voor de meeste landen kan een fysiek visum worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat van het land. Bij Canada is dit echter niet het geval. De Canadese ambassade in Den Haag ondersteunt alleen Canadezen bij consulaire zaken, zoals het aanvragen van een nieuw papsoort of het legaliseren van documenten. Alle visumaangelegenheden voor Nederlanders zijn uitbesteed aan een zogenoemd Visa Application Centre (VAC). Het VAC bevindt zich op slechts 500 meter van de ambassade van Canada in Den Haag.

De meeste reizigers naar Canada hoeven echter geen afspraak te maken bij een VAC of bij de ambassade, omdat zij eenvoudig online een eTA Canada kunnen aanvragen. Voor een eTA-aanvraag is het niet nodig om persoonlijk bij een balie langs te komen. Het eTA wordt na toekenning automatisch digitaal aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Alleen personen die niet aan de voorwaarden van het eTA voldoen moeten een visum voor Canada aanvragen. Voor een visumaanvraag zijn vaak biometrische gegevens nodig zoals vingerafdrukken of foto’s. Visumaanvragen zijn daarom een stuk complexer dan aanvragen voor een eTA Canada.

Contactgegevens van de ambassade

Houd er dus rekening mee dat de Canadese ambassade alleen Canadezen bij consulaire aangelegenheden ondersteunt. Nederlanders die naar Canada willen reizen hoeven geen contact op te nemen met de ambassade, maar kunnen zelf online een eTA aanvragen. Reizigers niet in aanmerking komen voor het eTA en vragen hebben over de verschillende fysieke visums voor Canada kunnen contact opnemen met het Visa Application Centre.

De Canadese ambassade in Nederland
AdresSophialaan 7, 2514 JP Den Haag
Telefoon+31 70 311-1600
Fax+31 70 311-1620
E-mailhague@international.gc.ca

Adres van de Canadese ambassade in Den HaagAdres van de Canadese ambassade in Nederland


De Canadese ambassade in België
AdresKunstlaan 58, 1000 Brussel
Telefoon+32 2 741 0611
Fax+32 2 741 0643
E-mailbru@international.gc.ca

Adres van de Canadese ambassade in BrusselAdres van de Canadese ambassade in België