Canada heeft twee vertegenwoordigingen in Nederland en België: de Canadese ambassade in Den Haag en in Brussel. Canada heeft geen consulaat in Nederland en België. Toeristen en zakenreizigers die naar Canada willen reizen hoeven over het algemeen geen bezoek te brengen aan de ambassade. Zij kunnen eenvoudig online een eTA Canada aanvragen.

Kerntaken van de Canadese ambassade in Den Haag

De werkzaamheden van de ambassades in Den Haag en Brussel bestaan onder andere uit het onderhouden van de banden tussen resp. de Nederlandse en de Belgische en de Canadese overheid, het stimuleren van de wederzijdse handel en consulaire dienstverlening voor Canadezen in Nederland en België. De ambassade is echter niet verantwoordelijk voor visumaanvragen van Nederlanders en Belgen die naar Canada willen reizen. De kerntaken van de Canadese ambassades bestaan uit:

• Consulaire diensten voor Canadezen in Nederland en België
Canadezen en personen met een geldige Canadese verblijfsvergunning die zich in Nederland of België bevinden kunnen bij de ambassade terecht voor een nieuw paspoort of een ‘travel permit’, aanvragen voor het bewijs van hun nationaliteit (citizenship certificate), notariële documenten en het beëindigen/opgeven van de Canadese nationaliteit of de status van “landed immigrant”. De ambassade is bovendien 24 uur per dag beschikbaar voor noodhulp voor Canadese staatsburgers en personen met een geldige Canadese verblijfsvergunning. De ambassade is echter niet toegankelijk voor Nederlanders die vragen hebben over visumaanvragen voor Canada.

• Onderhouden van de relatie tussen de Canadese en resp. de Nederlandse en de Belgische overheid
Nederland en Canada hebben sterke politieke en historische banden. De landen zetten zich beide in voor mensenrechten en multilaterale samenwerkingen. De Canadese overheid ondersteunt verschillende juridische instanties in Den Haag, met als doel internationale conflicten te beëindigen. Canada is daarnaast permanent vertegenwoordigd in de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens die gevestigd is in Den Haag.

• Stimuleren van de wederzijdse handel en innovatie
Nederland is het land met het op één na grootste volume aan investeringen in Canada. Omgekeerd is Nederland met de haven van Rotterdam en Schiphol een aantrekkelijk land voor investeringen uit Canada. De ambassade geeft praktische adviezen over de Nederlandse markt aan Canadese bedrijven die naar Nederland willen exporteren, zich in Nederland willen vestigen of een joint venture met een Nederlands bedrijf willen opstarten. De ambassade ondersteunt eveneens Nederlandse ondernemers en investeerders die zaken willen doen in Canada.

Niet verantwoordelijk voor visumaanvragen

Voor de meeste landen kan een fysiek visum worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat van het land. Bij Canada is dit echter niet het geval. De Canadese ambassades in Den Haag en Brussel ondersteunen alleen Canadezen bij consulaire zaken, zoals het aanvragen van een nieuw paspoort of het legaliseren van documenten. Alle visumaangelegenheden voor Nederlanders zijn uitbesteed aan een zogenoemd Visa Application Centre (VAC). Het VAC bevindt zich op slechts 500 meter van de ambassade van Canada in Den Haag. Daarnaast kunnen Nederlanders bij problemen met een visumaanvraag contact opnemen met de Canadese ambassade in Londen en Belgen met de Canadese ambassade in Parijs.

Online een reistoestemming aanvragen

De meeste reizigers naar Canada hoeven geen afspraak te maken bij een VAC of bij de ambassade, omdat zij eenvoudig online een eTA Canada kunnen aanvragen. Voor een eTA-aanvraag is het niet nodig om persoonlijk bij een balie langs te komen. Het eTA wordt na toekenning automatisch digitaal aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Alleen personen die niet aan de voorwaarden van het eTA voldoen moeten een visum voor Canada aanvragen. Voor een visumaanvraag zijn vaak biometrische gegevens nodig zoals vingerafdrukken of foto’s. Visumaanvragen zijn daarom een stuk complexer dan aanvragen voor een eTA Canada.

Vraag hier een eTA voor Canada aan

Contactgegevens van de ambassade

Houd er dus rekening mee dat de Canadese ambassade alleen Canadezen en personen met een geldige Canadese verblijfsvergunning bij consulaire aangelegenheden ondersteunt. Nederlanders en Belgen die naar Canada willen reizen hoeven geen contact op te nemen met de ambassade, maar kunnen zelf online een eTA aanvragen. Reizigers niet in aanmerking komen voor het eTA, vragen hebben over de verschillende fysieke visums voor Canada of hulp bij de aanvraag nodig hebben, kunnen (voor ondersteuning tegen betaling) contact opnemen met het Visa Application Centre.

De Canadese ambassade in Nederland
Adres Sophialaan 7, 2514 JP Den Haag
Telefoon +31 70 311-1600
Fax +31 70 311-1620
E-mail hague@international.gc.ca

Adres van de Canadese ambassade in Den HaagAdres van de Canadese ambassade in Nederland


De Canadese ambassade in België
Adres Kunstlaan 58, 1000 Brussel
Telefoon +32 2 741 0611
Fax +32 2 741 0643
E-mail bru@international.gc.ca

Adres van de Canadese ambassade in BrusselAdres van de Canadese ambassade in België


VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.