Dit reisadvies voor Canada kan u helpen met een goede voorbereiding voor uw reis naar Canada. Het is zorgvuldig samengesteld met informatie van nationale en internationale overheidsbronnen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken. Raadpleeg het volledige reisadvies voor vertrek. Het opvolgen van dit reisadvies biedt geen garantie voor een risicovrije reis. U blijft zelf verantwoordelijk.

Let op: in dit reisadvies voor Canada staat geen informatie over coronamaatregelen in Canada.
Hiervoor kijkt u op de pagina over de coronamaatregelen in Canada.


Actueel reisadvies

Reisadvies Canada: groen | veilig
Het reisadvies voor Canada is positief. Dat betekent dat er, naast de standaard veiligheidsrisico’s, geen aanvullende reisbeperkingen zijn voor Canada. Het is belangrijk om goed rekening te houden met de standaard veiligheidsrisico’s. Deze worden nader toegelicht op deze pagina.


Reisadvies CanadaReisadvies Canada per 11 juni 2023

Voorbereiding op de reis

Om te beginnen is het belangrijk om alle zaken goed op orde te hebben voor de reis naar Canada. Zorg ervoor dat u de benodigde documenten heeft, en dat deze lang genoeg geldig zijn. Vergeet bijvoorbeeld geen eTA of visum Canada aan te vragen.

Documenten

eTA Canada Reizigers die geen Canadees of Amerikaans (VS) paspoort hebben en per vliegtuig in Canada aankomen, hebben een visum voor Canada nodig. Toeristen en zakenreizigers die maximaal 6 maanden in Canada verblijven, voldoen met een eTA Canada aan dit visumvereiste. Het eTA is een elektronische reistoestemming die gekoppeld wordt een het paspoort van de reiziger en is tot vijf jaar geldig. Met de maximale verblijfsduur van 6 maanden per bezoek, is het eTA ideaal voor een vakantie, familiebezoek, of zakenreis.
Paspoort (verplicht) Om het eTA aan te kunnen vragen, moet u in bezit zijn van een geldig paspoort. Ook moet dit paspoort gedurende uw gehele verblijf in Canada nog geldig zijn, plus een dag erna. Vervalt de geldigheid van uw paspoort? Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan, voor u met het nieuwe paspoort een eTA aanvraagt. Heeft u al een eTA, maar vervalt uw paspoort? Ook dan moet u met het nieuwe paspoort een nieuw eTA aanvragen.
Rijbewijs en IDP Vraag voor de zekerheid voor vertrek een internationaal rijbewijs aan, als u van plan bent een auto te huren of rijden in Canada. Sommige autoverhuurders eisen een internationaal rijbewijs (IDP) en ook in sommige provincies is het verplicht. Let op: een internationaal rijbewijs kan alleen voor vertrek in het thuisland aangevraagd worden, niet in Canada.
Ambassaderegistratie Het is mogelijk om uw reis te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Canada. In geval van nood kan de ambassade u makkelijker helpen en in het geval van een acuut veiligheidsrisico (zoals een natuurramp of ziekte-uitbraak) ontvangt u hier een melding over. Bij het aanvragen van een eTA op deze website kunt u aanvinken of u de reis bij de ambassade aan wilt melden.

Vraag het eTA Canada aan

Gezondheidsadviezen

Voor bezoekers in Canada gelden soms andere regels voor gezondheidszorg en medicatie, dan voor de bewoners. Ook gelden er andere gezondheidsrisico’s dan in Nederland of België. Hieronder volgt een kort overzicht van belangrijke voorbereidingen en regelingen. Dit advies is niet geschreven door een arts.

Medische verzekering Sluit een alles dekkende zorgverzekering af bij uw verzekeringsmaatschappij. Medische kosten kunnen hoog oplopen in Canada, zeker als u wordt doorverwezen voor een behandeling.
Vaccinaties Het verschilt per reiziger welke vaccinaties nodig zijn voor Canada. Informeer hierover bij uw huisarts of gespecialiseerd arts.
Medicijnen Het is toegestaan om medicijnen voor eigen gebruik mee naar Canada te nemen. Dit mag een voorraad zijn voor maximaal 90 dagen. Kijk voor vertrek of u voor bepaalde medicatie een artsenverklaring nodig heeft, op het CAK .
Medische noodgevallen Het alarmnummer in Canada is 911. U kunt zonder afspraak altijd terecht bij de spoedhulp locaties (emergency) van ziekenhuizen. Wel kan de wachttijd hier oplopen tot enkele uren.

Wetten en adviezen

Houd u aan de lokale wetten om aanraking met de autoriteiten te voorkomen. Volg autoritaire instructies goed op en ga respectvol om met Canadese culturen en wetten.

Drugs en alcohol In Canada geldt voor alcohol een minimumleeftijd van 18 of 19 jaar, afhankelijk van de provincies. Onder de minimumleeftijd is het op sommige plekken verboden een bar te betreden. Minderjarigen mogen alleen alcohol nuttigen als het door ouder of voogd aan hen is gegeven in hun thuisomgeving.
Sinds 2018 is wiet (cannabis) in Canada legaal om in bezit te hebben, te produceren en te distribueren. Cannabis wordt soms ook als medicijn voorgeschreven. Op het consumeren of verhandelen van zwaardere drugs kan een zware straf zitten.
LHBTI en kwetsbare groepen De LHBTI gemeenschap wordt in Canada goed geaccepteerd. Het is strafbaar om openlijk afkeur tegen deze, of andere kwetsbare gemeenschappen te uiten.
Geïmporteerde goederen U dient goederen zoals vlees, zuivelproducten, groenten, fruit en dieren altijd aan te melden bij de autoriteiten. Zonder verklaring kunt u uw spullen kwijtraken en een boete krijgen. Geldbedragen van meer dan 10.000 Canadese dollars vereisen ook een verklaring.
Autorijden In de winter kan rijden in Canada gevaarlijk zijn door extreme kou en sneeuwval. Houd hierover het lokale nieuws in de gaten en zorg voor speciale sneeuwbanden. Autogordels zijn overal verplicht en voertuigen die niet verzekerd zijn mogen de weg niet op.

Natuurgeweld

Orkanen en tornado’s Bij kustgebieden komen tussen juli en november regelmatig orkanen voor. Door het hele land komen ook regelmatig tornado’s voor, maar vooral tussen mei en september. Om goed op de hoogte te blijven over orkanen en tornado’s moet u het lokale nieuws volgen. Ook kunnen hevige onweersbuien heel af en toe schade veroorzaken.
Aardbevingen en tsunami’s De provincies Yukon en British Columbia liggen in een risicogebied voor aardbevingen. Aan de kust van British Columbia kunnen door aardbevingen ook tsunami’s voorkomen. Bent u aan zee en trekt het water zich plots in een rap tempo terug? Dit is het belangrijkste teken van een aankomende tsunami. Ga zo snel mogelijk het binnenland in en waarschuw anderen.
Bosbranden In elk seizoen kunnen bosbranden ontstaan. Het risico op bosbranden is hoger in bossen en graslanden in het westen. Zomers zijn vaak warm en droog.
Winter in Canada De winter in Canada heeft vaak extreme temperaturen, met name in het noorden. Het kan er op plekken -30℃ worden. Vanwege het risico op sneeuwstormen en lawines zijn veel snelwegen in de winter afgesloten.

Extra tips

  • Pas op uw spullen. Bewaar belangrijke dingen zoals uw paspoort en portemonnee nooit in een losse tas en bewaar kopieën van uw gegevens op een veilige plaats. Denk hierbij aan uw creditcard- en verzekeringsgegevens, en paspoort en andere reisdocumenten. Bij diefstal is het dan makkelijker om nieuwe documenten aan te vragen.
  • Respecteer de natuur. Als u ergens gaat kamperen, laat dan geen afval achter.
  • Er zijn gebieden met weinig mobiel bereik. Als u door zo’n gebied gaat reizen, laat de reisinformatie achter bij een vertrouwd persoon.

In geval van nood, belt u het nummer 911. U kunt ook de ambassade bereiken op het nummer +31 247 247 247

eTA Canada

Om te zorgen dat u zeker op reis kunt naar Canada, vraagt u ruim voor vertrek het eTA Canada aan. De geldigheidsperiode van het eTA bedraagt maximaal vijf jaar, waarin u met hetzelfde eTA meerdere keren naar Canada kunt reizen bedraagt. Elk verblijf mag maximaal 6 maanden duren, meer dan genoeg voor een heerlijke vakantie in Canada. Kijk voor het aanvragen of u voldoet aan de voorwaarden van het eTA Canada. Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan online uw eTA aan.
Open het eTA online-aanvraagformulier


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor de Canada is met zorg samengesteld. Desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Canada en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Canada, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Canada reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Canada te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Toronto en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,27 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.