Een eTA Canada aanvragen is alleen toegestaan als u voldoet aan alle voorwaarden op deze pagina. Zo mag u met een eTA alleen naar Canada reizen voor een vakantie, een zakenreis, een studiereis of een overstap naar een ander land. Daarnaast moet uw paspoort aan enkele voorwaarden voldoen. Ten slotte mag u geen risico vormen voor de veiligheid.

=Als u voldoet aan de voorwaarden van het eTA Canada

Het eTA Canada aanvragen
Voldoet u aan alle voorwaarden die op deze pagina staan? Dan kunt u nu direct een eTA aanvragen. Houd behalve met de voorwaarden op deze pagina ook rekening met de geldigheidstermijn van het eTA en de maximale verblijfsduur van zes maanden.
Direct een eTA aanvragen


Het doel van uw reis naar Canada

De eerste voorwaarde van het eTA Canada is dat uw reisdoel valt binnen een of meerdere van deze omschrijvingen:

 • U maakt een toeristische reis, zoals een vakantie of een bezoek aan familie of vrienden
 • U gaat op zakenreis, bijvoorbeeld voor zakelijke bijeenkomst, beurs of conferentie
 • U gaat een studieprogramma volgen dat niet langer dan zes maanden duurt
 • U maakt een overstap in Canada, waarbij u het vliegveld als u wilt tussendoor mag verlaten

Gaat u werken in Canada?

Met een eTA mag u naar Canada vliegen voor een zakenreis. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan zakenpartners, zoals (potentiële) klanten en leveranciers. Ook mag u een beurs, conferentie of andere zakelijk evenement bijwonen. Gaat u een specifiek beroep uitoefenen? Of gaat u handenarbeid verrichten? Dan kan het zijn dat u rekening moet houden met aanvullende voorwaarden.
Lees verder over werken in Canada

Gaat u studeren in Canada?

Dan heeft u misschien al gehoord over de Study Permit. Dat is een vergunning om in Canada te mogen studeren. Als uw studieprogramma korter dan zes maanden duurt, heeft u geen Study Permit nodig. Een eTA aanvragen is dan voldoende. Gaat u langer dan zes maanden in Canada studeren, of wilt u naast uw studie ook een (bij)baan zoeken? Dan moet u waarschijnlijk wel een Study Permit aanvragen.
Lees verder over studeren in Canada

Esdoornblad in de vlag van CanadaHet esdoornblad - het nationale symbool van Canada

Uw paspoort en nationaliteit

Uw eTA Canada is altijd gekoppeld aan het paspoort dat is gebruikt bij het invullen van het aanvraagformulier. Wanneer u op reis gaat, moet u ditzelfde paspoort meenemen. Het moet nog geldig zijn gedurende uw hele verblijf in Canada. Is dat niet het geval? Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan en dien daarmee vervolgens een nieuwe eTA-aanvraag in.

Nationaliteiten waarmee een eTA kan worden aangevraagd

In uw paspoort staat welke nationaliteit u heeft. Een eTA aanvragen is alleen mogelijk als u vanwege uw nationaliteit geen visum voor Canada nodig heeft. Reizigers met nationaliteit van Nederland of België hebben geen visum nodig, maar moeten wel een eTA aanvragen. Dat geldt ook voor reizigers met de nationaliteit van elk land in de Europese Unie, Australië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en enkele andere landen. Bekijk deze lijst om erachter te komen of u een eTA kunt aanvragen.

Als u ooit in Canada heeft gewoond

Heeft u ooit in Canada gewoond? Dan kan het zijn dat u daar nog steeds bekend staat als staatsburger of inwoner. Een eTA Canada aanvragen is in dat geval niet mogelijk. Wel kunt u gebruikmaken van deze alternatieven. Om vervelende situaties te voorkomen is het verstandig om ruim voor vertrek na te gaan of u nog staat ingeschreven als staatsburger of inwoner, en of u daardoor nog nieuwe reisdocumenten moet aanvragen.

U mag geen risico vormen voor de veiligheid

De Canadese immigratiedienst heeft het eTA geïntroduceerd om ongewenste en gevaarlijke reizigers te kunnen tegenhouden. Daarmee worden reizigers bedoeld die mogelijk een risico kunnen vormen voor de veiligheid, gezondheid, of rechtshandhaving. Een gedetailleerde omschrijving van de kenmerken van ongewenste reizigers is te vinden in artikel 33-43 van de Immigration & Refugee Protection Act (IRPA). De belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een eTA Canada zijn:

 • U belast de veiligheidsdiensten of gezondheidsdiensten in Canada naar verwachting niet bovengemiddeld
 • U houdt zich aan de coronamaatregelen in Canada, waaronder bij voorkeur volledige vaccinatie
 • U heeft geen actieve tuberculose of syfilis en u bent niet in nauw contact geweest met iemand die dat heeft
 • U heeft naar verwachting niet te maken met plotseling (lichamelijk of geestelijk) onvermogen
 • U vertoont doorgaans geen onverwacht of agressief gedrag
 • U heeft nooit een visumgerelateerde wet van Canada of een ander land overtreden
 • U heeft geen strafblad, u wordt niet vervolgd voor een misdrijf en u heeft nooit een misdrijf gepleegd, zoals roekeloos rijden, rijden onder invloed van alcohol of drugs, diefstal, geweldpleging, mishandeling, identiteitsfraude, handel in of illegaal bezit van drugs of andere gereguleerde stoffen
 • U wordt niet in verband gebracht met spionage, terrorisme, een staatsgreep, oorlogsmisdaden, het schenden van mensenrechten, mensensmokkel, het witwassen van geld of deelname aan een groep waarin deze activiteiten plaatsvinden of plaatsvonden
 • Behalve uzelf voldoen ook al uw familieleden aan de bovenstaande voorwaarden van het eTA

Voldoet u niet aan de voorwaarden van het eTA Canada?

Voldoet u niet aan de voorwaarden van het eTA? Dan kunt u een visum aanvragen. Dat is duurder, ingewikkelder en tijdrovender dan het aanvragen van een eTA. Lees meer over de aanvraagprocedure van het visum Canada.

Controle bij aankomst in Canada

Tijdens de paspoortcontrole bij aankomst wordt een klein deel van de reizigers steekproefsgewijs geselecteerd voor een korte ondervraging. Een beambte van de Canada Border Services Agency (CBSA) gaat dan na of wordt voldaan aan de voorwaarden van het eTA. Daarbij is het van belang dat u in elk geval de volgende zaken aannemelijk kunt maken:

 • U bent van plan Canada binnen zes maanden weer te verlaten
 • U bent niet van plan een immigratie- of visumgerelateerde wet te overtreden
 • U heeft voldoende financiële middelen om uw verblijf en terugreis te bekostigen
 • U heeft een inkomstenbron buiten Canada, waarmee u uw familie en uzelf kunt onderhouden

Uitnodigingsbrief

Reist u naar Canada voor een afspraak met een (potentiële) zakenpartner? Neem dan een uitnodigingsbrief mee van die zakenpartner, en ook een schriftelijke bevestiging van uw werkgever. Daarmee kunt u eenvoudig aantonen dat uw reisdoel voldoet aan de voorwaarden van het eTA. Vraag aan uw zakenpartner of die telefonisch bereikbaar wil zijn wanneer u in Canada arriveert. Zo kan de CBSA eventueel navragen of alles in orde is.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,25 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.