Nieuwsbericht | | 02-01-2018 | ±4 minuten leestijd

Veel Nederlanders die ooit in Canada hebben gewoond, hebben problemen bij het aanvragen van een eTA Canada. Daardoor kunnen ze Canada soms niet meer op korte termijn inreizen.

Gevolg van een oude emigratiestroom

Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde een op de twintig Nederlanders naar welvarendere landen. Het ging hierbij hoofdzakelijk om Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Nederlanders die besloten naar Canada te emigreren, kregen daar meestal een officiële status als inwoner of staatsburger. Een deel van deze emigranten verhuisden later weer terug naar Nederland. Daarbij werd in veel gevallen de status als inwoner of staatsburger niet formeel opgezegd. De aanvraagprocedure van het eTA Canada levert nu problemen op voor deze groep Nederlanders.

Problemen bij het aanvragen van een eTA

Sinds 2016 is het aanvragen van een eTA verplicht voor Nederlanders die naar Canada vliegen voor een vakantie, een zakenreis of een bezoek aan vrienden of familie. Inwoners en staatsburgers van Canada voldoen niet aan de voorwaarden van het eTA Canada. Zij kunnen namelijk met hun Canadese paspoort of ‘permanent resident card’ op reis en hebben geen eTA of visum voor Canada nodig. Maar ook wie ooit in Canada heeft gewoond, kan nog steeds als inwoner of staatsburger van Canada geregistreerd staan. Vaak zonder het zelf te weten. Deze statussen vervallen namelijk nooit vanzelf en kunnen alleen opgezegd worden middels formele procedures. Staatsburgers worden ook wel ‘citizens’ of ‘nationals’ genoemd. Inwoners worden ook wel ‘ingezetene’, ‘permanent resident’, ‘landed immigrant’ of ‘immigrant reçu’ genoemd. Voor al deze benamingen geldt hetzelfde: wie ze heeft kan geen eTA aanvragen.

TorontoHeeft u in het verleden in Canada gewoond? Dan is de kans groot dat u nog staat ingeschreven als ‘permanent resident’

Alsnog naar Canada reizen: wat zijn de mogelijkheden?

Staat u nog in het Canadese bevolkingsregister ingeschreven als citizen, national, permanent resident, landed immigrant of immigrant reçu? Dan zijn er verschillende manieren om alsnog naar Canada te kunnen reizen. Elke mogelijkheid heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Mogelijkheid 1 | Met een Canadees (nood)paspoort

Bent u nog steeds een Canadees staatsburger (citizen of national)? Dan kunt u een nieuw paspoort aanvragen bij een ambassade van Canada. Als u haast heeft kunt u ook een noodpaspoort aanvragen; noodpaspoorten worden sneller toegekend.

Mogelijkheid 2 | Met een PR-card

Staat nog in het Canadese bevolkingsregister geregistreerd als inwoner (ingezetene, permanent resident, landed immigrant, immigrant reçu) en bent u momenteel in Canada? Dan gaat het er u waarschijnlijk vooral om dat u na het verlaten van Canada ook weer kunt terugkeren. In dit geval kunt u een nieuwe permanent resident card (PR-card) aanvragen.

Mogelijkheid 3 | Met een PRTD

Staat nog in het Canadese bevolkingsregister geregistreerd als inwoner (ingezetene, permanent resident, landed immigrant, immigrant reçu) en bent u momenteel niet in Canada? Als u in de afgelopen vijf jaar in totaal wel minimaal twee jaar in Canada bent geweest, dan kunt u een permanent resident travel document (PRTD) aanvragen.

Mogelijkheid 4 | Met een eTA of visum

Als u wilt, kunt u zich ook uitschrijven uit het Canadese bevolkingsregister. U zegt dan uw status als inwoner of staatsburger op. Houd er rekening mee dat u hierdoor ook eventuele opgebouwde rechten in Canada kunt verliezen. Als u bijvoorbeeld een pensioen of uitkering uit Canada ontvangt, of verwacht dat in de toekomst te ontvangen, ga dan eerst na of u dat recht niet verliest als u uw status opzegt. Als u uw status heeft opgezegd kunt u net als andere Nederlanders gebruikmaken van de normale aanvraagprocedure van een eTA of visum.

Mogelijkheid 5 | Met een uitzondering

Sinds enige tijd is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen, waarmee u alsnog naar Canada kunt reizen. Deze uitzondering kunt u aanvragen bij het Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). Houd er rekening mee dat u deze uitzondering altijd kunt aanvragen, maar dat deze slechts in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend.

Mogelijkheid 6 | Met een ESTA via Amerika

Als laatste redmiddel kunt u reizen via de Verenigde Staten van Amerika. Om naar Amerika te reizen moet u een ESTA aanvragen. Nadat u in de Verenigde Staten bent gearriveerd, kunt u zonder eTA of visum naar Canada reizen. Bijvoorbeeld per auto, bus, trein of boot. U heeft daarvoor enkel uw Nederlandse paspoort nodig.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.