Nieuwsbericht | | 10-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Op 15 maart opende Vietnam zijn grenzen weer voor toeristen en zakenreizigers. Voor de economie van Vietnam was dit een belangrijke stap, omdat een groot deel van hun inkomen voor de coronapandemie nog uit de toeristensector kwam. In dit artikel volgt een overzicht van de sindsdien ingevoerde versoepelingen voor toeristen in Vietnam en informatie over het visum Vietnam.

Visumvrijstellingen

Voordat het coronavirus Vietnam in zijn greep nam, was er voor sommige landen een visumvrijstelling. Belangrijke voorwaarden voor deze visumvrijstelling waren onder andere dat de reiziger de nationaliteit had van een land uit het visumvrijstelling beleid, en dat het verblijf maximaal 15 dagen duurde. Op 15 maart 2022 zijn deze visumvrijstellingen voor een deel weer hervat voor de volgende 13 landen: Wit-Rusland, Rusland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Finland, Japan en Zuid-Korea. Nederland en België horen hier nog niet bij, maar de overheid zal later nog met updates komen. Het reisdoel heeft overigens geen invloed op deze vrijstelling, zolang u binnen die 15 dagen het land maar weer verlaat. Voor alle landen die niet op de lijst staan, of voor reizigers die langer dan 15 dagen in Vietnam willen blijven, geldt dat zij een visum Vietnam aan moeten vragen. Het meest gebruikte visum is het e-visum (elektronische visum) dat eenvoudig online aan te vragen is.

Coronavirus versoepelingen voor Vietnam

Toen op 15 maart de grenzen weer openden, moesten reizigers voldoen aan strenge regels om het land in te mogen reizen. Deze regels zijn inmiddels alweer grotendeels versoepeld of losgelaten dankzij de forse daling van het aantal besmettingen van de afgelopen maanden. Vietnam heeft een van ‘s werelds hoogste vaccinatiegraden. Zo’n 81,6% van alle inwoners is volledig gevaccineerd.

Gezondheidsverklaring niet meer nodig

Sinds 27 april 2022 hoeven toeristen en zakenreizigers geen medische gezondheidsverklaring meer in te vullen voor hun reis naar Vietnam. Dit geldt voor zowel internationale als nationale vluchten.

Covid-19 testen niet meer nodig

Sinds 15 mei 2022 is het voor internationale reizigers niet meer verplicht om een coronatestbewijs te laten zien voor een reis naar Vietnam. Reizigers moeten wel nog een medische reisverzekering afsluiten.

Algemene toegankelijkheid Vietnam

Met deze laatste versoepelingen hoopt Vietnam weer meer toeristen aan te trekken. Over het algemeen is Vietnam een veilig land voor toeristen die zich netjes gedragen en de cultuur met respect behandelen. Zoals in elk ander land zijn er zaken waar je als toerist extra goed op moet letten. Zo is het verstandig om uw elektronica zoveel mogelijk uit het zicht te houden om diefstal te voorkomen, en om nooit in uw eentje naar afgelegen gebieden te reizen.

Vraag uw visum Vietnam aan

Voor een vakantie naar Vietnam is het verstandig om tijdig een visum aan te vragen. De geldigheid van het e-visum bedraagt 30 dagen en gaat in op de datum die u invult op het aanvraagformulier. Deze datum is de door u verwachte aankomstdatum in Vietnam. Als u later aankomt dan de ingevulde datum, kunt u dus geen 30 dagen meer in Vietnam verblijven. Het e-visum kan niet verlengd worden.