Egypte behoort al sinds jaar en dag tot de populairste vakantiebestemmingen van het Midden-Oosten. De tempels van het zuidelijk gelegen Luxor net als de Piramides van Gizeh spreken tot de verbeelding. Ook zijn badplaatsen zoals Alexandrië en de stranden aan de Rode Zee erg in trek. Het overgrote deel van de meer dan 100 miljoen inwoners van Egypte woont in een smalle strook land rondom de Nijl. In de meeste Egyptische steden heerst dus een grote drukte van veel verkeer en grote drommen mensen.

Hoewel de Egyptische economie de afgelopen jaren sterk groeide, leeft een derde van de Egyptische bevolking onder de armoedegrens. De economie is erg afhankelijk van toerisme en door de coronapandemie liepen veel Egyptenaren essentiële inkomsten mis. Al sinds 2021 is het toerisme naar Egypte weer op gang gekomen. De Egyptische overheid voegde in april 2022 nog eens 78 landen toe aan het e-visumsysteem met als doel nog meer vakantiegangers aan te trekken.


Feiten en cijfers

TaalArabisch
Inwoners105 miljoen
HoofdstadCaïro (10 miljoen inwoners)
ReligieIslam (90%) en Christendom (10%)
ValutaEgyptische ponden (EGP)
TijdverschilGeen (zomer) of 1 uur (winter)
Vliegtijd4 tot 5 uur
Stroom220V, 50Hz (net als in NL)
ReisstekkerNiet nodig
KraanwaterNiet veilig om te drinken
VisumEen visum is verplicht
VeiligheidLees het reisadvies Egypte

Kaart

Egypte ligt in het meest noordoostelijke puntje van Afrika met in het oosten de grens met Israël, in het zuiden met Soedan en in het westen met Libië. De Nijl is de slagader van de Egyptische samenleving. Het overgrote deel van de bevolking woont in steden aan weerszijden van de rivier. De rest van het Egyptische landschap bestaat voornamelijk uit woestijn. Via het Suezkanaal wordt de Middellandse Zee met de Rode Zee verbonden. Het kanaal vormt tevens de grens tussen het Afrikaanse- en het Aziatische deel van Egypte.


Geschiedenis van Egypte

Het Oude Egypte: piramides en farao’s

De antieke Egyptische beschaving wordt tot de oudste ter wereld gerekend. Al duizenden jaren voor onze jaartelling bedreven mensen landbouw in het gebied rondom de Nijl. Vanaf ongeveer 3000 jaar voor onze jaartelling werd het gebied verenigd onder de eerste antieke dynastie. Vanaf dat tijdstip wordt er gesproken van het het Oude Egypte gesproken, dat door de welbekende farao’s geleid werd. Deze bleven ongeveer 3000 jaar aan de macht. Uit deze periode stammen de wereldberoemde piramiden en de sfinx, net als de vallei der koningen waar het graf van Toetanchamon ontdekt werd. Uiteindelijk maakte Alexander de Grote een einde aan de Egyptische onafhankelijkheid. Egypte stond vanaf dat moment onder Griekse heerschappij.

Egypte onder nieuwe machthebbers: Grieken, Romeinen en Arabieren

Egypte werd ongeveer 200 jaar door Griekse heersers bestuurd, totdat de Romeinen het stokje overnamen. Naast de oude Egyptische overblijfselen zijn er dus ook een hoop Griekse en Romeinse ruïnes in het land te vinden. In de zevende eeuw werd Egypte door de Arabieren ingenomen, de bevolkingsgroep die nog steeds dominant is in het land.

Over de daaropvolgende eeuwen bekeerden meer en meer Egyptenaren zich tot de Islam, maar het Christendom speelde ook nog altijd een rol van betekenis. De meeste Christenen in Egypte zijn aanhangers van de koptische kerk, een van de oudste Christelijke kerken ter wereld. Afhankelijk van de machthebber werden ze in de loop van de geschiedenis meer of minder onderdrukt, maar ze hebben hoe dan ook hun stempel gedrukt op de Egyptische cultuur.

De modernisering van Egypte: Ottomanen, Fransen, Britten en de onafhankelijkheid

In het begin van de 16e eeuw kwam Egypte onder een nieuwe heerschappij. De Ottomanen waren vanaf de late middeleeuwen bezig met een gestage opmars vanuit het huidige Turkije, tot ze in de 16e eeuw heer en meester over het oostelijke middellands zeegebied werden. Dit luidde een tijdspanne van zeker 400 jaar in waar een Turkse elite aan het hoofd van de Egyptische samenleving stond.

Een drastische breuk in dit systeem kwam met de inval van Napoleon aan het einde van de 18e eeuw. De Fransen werden snel verdreven, maar het land bleef in chaos achter. Mohammed Ali, aanvankelijk legerleider onder de Ottomanen, maakte gretig gebruik van de situatie en stichtte in feite de moderne Egyptische staat. Hoewel officieel nog onderdaan van de Ottomanen, stelde hij Egyptische belangen voorop, wat zelfs leidde tot meerdere oorlogen tegen zijn voormalige meesters. Aan het einde van de 19e eeuw kwam Egypte onder Engelse hoede, en pas in 1922 werd het land formeel onafhankelijk.

De recente geschiedenis

In 1952 vond er een staatsgreep plaats die het Egyptische koningshuis ontmantelde. Een nieuwe generatie leiders, aangevoerd door legerleider Gamal Abdel Nasser, kwam aan de macht. Geïnspireerd door het socialistische gedachtegoed poogde Naser een grootmacht uit Egypte te maken. Dit beleid leidde tot conflicten met Westerse mogendheden en met Israël, maar voor enkele decennia zagen Arabische leiders Egypte als het grote voorbeeld van een succesvolle Arabische natie.

De nazaten van Naser probeerden de Egyptische dominantie in stand te houden, maar door militaire nederlagen en economische malaise verloor Egypte langzamerhand de controle. De Egyptische presidenten regeerden als autoritaire leiders, wat in 2010 uitmondde in een volksopstand tegen de machthebbers. Gedurende een paar jaar leek Egypte in een democratie te veranderen, maar in 2013 was er een staatsgreep onder leiding van Abdel Fattah el-Sisi. Sisi regeert het land nu feitelijk als een alleenheerser.

De Sfinx in EgypteDe Sfynx, een van de oudste en bekendste Egyptische bouwwerken


Wat zijn de toeristische hoogtepunten in Egypte?

Egypte heeft op toeristisch gebied veel te bieden. De piramiden en de Sfinx zijn natuurlijk de bekendste attracties. Ze liggen op een steenworp afstand van Cairo, dus ze zijn erg makkelijk te bezoeken. In Cairo zelf is het Egyptische Museum te vinden, een van de bekendste musea ter wereld. Hier wordt het befaamde dodenmasker van de farao Toetanchamon tentoongesteld, samen met duizenden andere antieke voorwerpen. Er zijn verder nog talloze andere musea in de Egyptische hoofdstad, waaronder het koptische museum, maar ook de Citadel van Cairo, een kasteel uit de tijd van de vermaarde Arabische generaal Saladin.

Een tocht over de Nijl van Cairo naar het zuiden is zeker aan te raden. Uiteindelijk komt men dan in Luxor uit. Deze stad, in de oudheid bekend als Thebe, diende lang als hoofdstad van het oude Egyptische rijk. Honderden tempels en antieke beelden zijn uit die tijd overgebleven. Een bezoek aan deze plek mag dus hoe dan ook niet ontbreken. Verder zijn in het afgelegen zuiden van het land de tempels van Aboe Simbel te vinden. Ze zijn weliswaar iets lastiger te bereiken, maar ze behoren tot het absolute hoogtepunt van de Egyptische kunst. Meer dan 3000 jaar geleden zijn ze uit de rotsen gehakt en nog steeds zijn ze te bewonderen.

De bekendste kuststad van Egypte is natuurlijk Alexandrië. In tegenstelling tot Cairo wonen hier “slechts” 5,2 miljoen mensen. Toch is de bevolkingsdichtheid beduidend lager. Ook zorgt de aanwezigheid van de zee voor het gevoel dat er iets meer ruimte is. In de buurt van Alexandrië liggen meerdere stranden. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om te duiken (hetzelfde geldt voor de Rode Zee). Maar uiteraard zijn er, zoals in de rest van Egypte, ook genoeg historische gebouwen te vinden.


Bevolking en cultuur

Het merendeel van de Egyptische bevolking hangt de soennitische variant van de islam aan. Dit is duidelijk terug te zien in het alledaagse leven. Gebedsoproepen vanuit moskeeën galmen vijf keer per dag over de stad en geven hiermee het dagelijkse leefritme aan. Veel Egyptenaren bidden meerdere keren per dag, ook op publieke plekken. Een tweede belangrijk kenmerk van de Egyptische samenleving is de familie. Het is gebruikelijk elke vrijdag (de belangrijkste weekdag in de islam) met een groot deel van de familie samen te komen en uitgebreide maaltijden te nuttigen.

De Egyptische keuken is gevarieerd en verschilt op veel punten aanzienlijk van de gastronomie van andere arabische landen. Veel gerechten zijn vegetarisch en bevatten een grote hoeveelheid aan peulvruchten. Toch wordt er ook veel kip en lam gegeten. Varkensvlees is daarentegen nauwelijks te verkrijgen, aangezien dit volgens de islamitische leer verboden is.

De officiële taal van Egypte is het Standaard Arabisch, maar Egyptenaren gebruiken in hun dagelijks leven een van de vele Egyptisch Arabische dialecten. Deze dialecten verschillen op veel punten zo erg van de standaardtaal, dat er in feite van twee verschillende talen gesproken kan worden. Naast het Arabisch worden er in Egypte ook andere talen gesproken. Zo wonen er in het zuiden gemeenschappen die zich van berberse talen bedienen en gebruikt een deel van de christelijke bevolking de koptische taal, zij het vooral in religieuze context.

Interessant feit Egypte

Het Hollywood van het Midden-Oosten
Al sinds het begin van de 20e eeuw heeft Egypte een florerende filmindustrie. In de loop van de eeuw werden er duizenden producties gemaakt, die goed aftrek vonden in andere arabisch-sprekende landen. In de jaren 50 was de Egyptische filmindustrie zelfs de derde-grootste van de wereld. Door deze blootstelling aan Egyptische films en series zijn de meeste Arabischtaligen erg vertrouwd geraakt met het Egyptische dialect. Het Egyptisch Arabisch heeft hierdoor nog steeds een zekere status.


Klimaat

Egypte heeft over bijna het hele land een heet woestijnklimaat. Rondom de Nijl en aan de kust zijn er uiteraard wat verschillen, maar doorgaans is het ‘s zomers overdag niet koeler dan 30 graden, met veelvuldige uitschieters naar de 40 graden, vooral in de woestijngebieden. Ondanks de hitte kan het in de woestijn ‘s nachts flink afkoelen.

Egypte kent weinig neerslag, zelfs in de winter regent het misschien maar een paar mm per jaar. De hoeveelheid neerslag is in de kuststreken meestal hoger dan in het binnenland. In Alexandrië is er een hogere luchtvochtigheid en er valt beduidend meer regen dan in het binnenland ver in het zuiden, waar soms wel een jaar lang geen druppel water uit de lucht valt.

In het voorjaar waaien er kurkdroge en extreem hete winden vanuit het zuidwesten over het land. Deze staan bekend als de chamsin en kunnen voor indrukwekkende zandstormen zorgen.

Het wordt aanbevolen om de hitte zo veel mogelijk te vermijden. De ideaalste periode om naar Egypte op vakantie te gaan is dan ook van de herfst tot in de vroege lente. In de zomer is het vaak te heet om overdag veel te ondernemen. Mocht u toch in de zomer naar Egypte gaan, zorg dan voor voldoende bescherming tegen de zon en de verzengende hitte. Hoe warm het ook is, vergeet geen warmere kleding mee te nemen voor de koude woestijnnachten.

Woestijn EgypteHet woestijnlandschap van Egypte


Economie en valuta van Egypte

Doordat Egypte haast uitsluitend uit woestijn bestaat, is er maar weinig landbouwgrond beschikbaar. Toch is landbouw de belangrijkste economische sector in het land. Lang waren Egyptische boeren aan de grillen van de Nijl overgeleverd, maar door de bouw van de Aswandam in de jaren 70 kon het water van de rivier beter gecontroleerd worden. De dam wekt ook veel elektriciteit op en is daarmee een van de grootste voorzieners van energie van Egypte.

Verder is toerisme een van de belangrijkste pijlers van de Egyptische economie. Door de politieke onrust tussen 2010 en 2014 is het aantal toeristen echter wel gekrompen. Ook heeft de corona-crisis een flinke deuk in het inkomen van vele Egyptenaren geslagen.

Egypte wordt officieel volgens socialistische principes bestuurd, maar in werkelijkheid heeft de staat in de afgelopen decennia steeds meer sectoren aan de vrije markt uitbesteed. Wel blijft de invloed van de staat groot op alle mogelijke terreinen, door bijvoorbeeld vaste huurprijzen voor te schrijven.

Betalen in Egypte

De Egyptische munteenheid is de Egyptische pond. Een pond bestaat uit 100 piaster. Voor de meeste Europese reizigers is de Egyptische pond erg goedkoop. U kunt dus voor relatief goedkoop eten en andere inkopen doen.

Het is in veruit de meeste gevallen niet nodig om veel contant geld mee op reis te nemen, omdat het tegenwoordig haast overal mogelijk is te pinnen of met creditcard te betalen. Vaak komen hier transactiekosten bij kijken, die per bank kunnen verschillen. Het wordt dus aangeraden eerst op te zoeken hoe hoog deze transactiekosten zijn. Als er een vast bedrag wordt gerekend, kan het misschien wel aan te bevelen zijn contant te betalen.

Een bekend aspect van de Egyptische cultuur is het fenomeen bakshish, oftewel fooi. Egyptenaren verwachten voor de kleinste diensten (al is het maar helpen met het dragen van de bagage) een fooi. Dit hoeft geen groot bedrag te zijn, maar het is toch handig wat piasters op zak te hebben.

Een moskee in CaïroEen moskee in Caïro, de hoofdstad van Egypte


Veiligheid in Egypte

Terwijl de situatie in veel landen rondom Egypte onrustig is, is Egypte zelf een betrekkelijk veilig land. Toch wordt aangeraden voorzichtig te zijn, ook bij de grote attracties. Toeristen zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers of opdringerige verkopers. Verder is het aan te bevelen zo veel mogelijk in groepen te reizen. Zeker vrouwen kunnen slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag. Desondanks is criminaliteit in Egypte relatief laag.

Door onrust in Libië en Soedan wordt aangeraden deze grenzen te mijden. Reis eveneens niet naar de Sinaï. Groeperingen gelieerd aan IS hebben hier lang gebieden onder controle gehad en nog steeds heerst er een terroristische dreiging, zeker voor toeristen.

Het wordt aangeraden voor vertrek het reisadvies voor Egypte goed door te lezen. Hier staan ook tips om de kans om ziek te worden te beperken.


Tijdsverschil

Het is in Egypte een uur later dan in Nederland en België, behalve in de zomer. Egypte heeft namelijk geen zomertijd, dus er is dan ook geen tijdsverschil.


Visum Egypte aanvragen

Bij aankomst in Egypte is een visum verplicht. Het is vrij simpel om het visum Egypte online te verkrijgen met een online aanvraagprocedure.
Dien een visumaanvraag in voor Egypte


VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 26,08 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.