Egypte behoort al sinds jaar en dag tot de populairste vakantiebestemmingen van het Midden-Oosten. Zowel de tempels van het zuidelijk gelegen Luxor als de beroemde Piramides van Gizeh spreken tot de verbeelding. Ook badplaatsen zoals Alexandrië en de stranden aan de Rode Zee zijn erg in trek. Lees op deze pagina meer over dit populaire vakantieland.

Het overgrote deel van de meer dan 100 miljoen inwoners van Egypte woont in een smalle strook land rondom de Nijl. Omdat het hier gaat om maar een klein percentage van het totale grondgebied, is het in de meeste Egyptische steden een drukte van jewelste.

Ondanks dat de Egyptische economie de afgelopen jaren sterk gegroeid is, leeft nog steeds een derde van de Egyptische bevolking onder de armoedegrens. De economie is erg afhankelijk van toerisme en door de coronapandemie is het land dus veel essentiële inkomsten misgelopen. Sinds 2021 komt het toerisme naar Egypte weer op gang. Om nog meer vakantiegangers aan te trekken, besloot de Egyptische overheid in april 2022 om nog eens 78 landen toe te voegen aan het e-visumsysteem.


Feiten en cijfers

Taal Arabisch
Inwoners 105 miljoen
Hoofdstad Caïro (10 miljoen inwoners)
Religie Islam (90%) en Christendom (10%)
Valuta Egyptische ponden (EGP)
Tijdsverschil Geen (zomer) of 1 uur (winter)
Vliegtijd 4 tot 5 uur
Stroom 220V, 50Hz (net als in Nederland)
Reisstekker Niet nodig
Kraanwater Niet veilig om te drinken
Visum Een visum is verplicht
Veiligheid Lees het reisadvies Egypte

Kaart

Het grootste deel van Egypte ligt in het meest noordoostelijke puntje van Afrika met in het noordoosten de grens met Israël, in het zuiden de grens met Soedan en in het westen met Libië. Het kleine deel van Egypte dat grenst aan Israël, het schiereiland Sinaï, ligt in Azië. De Nijl is de levensader van de Egyptische samenleving. Het overgrote deel van de bevolking woont in steden aan weerszijden van de rivier. De rest van het Egyptische landschap bestaat voornamelijk uit woestijn. Het Suezkanaal, dat de grens vormt tussen het Afrikaanse en het Aziatische deel van Egypte, verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee.


Geschiedenis van Egypte

Het Oude Egypte: piramides en farao’s
De beschaving van het oude Egypte wordt tot de oudste ter wereld gerekend. Al duizenden jaren voor onze jaartelling bedreven mensen landbouw in het gebied rondom de Nijl. Vanaf ongeveer 3000 jaar voor onze jaartelling werd het gebied verenigd onder de eerste antieke dynastie. Vanaf dat moment wordt er gesproken van het oude Egypte, dat door de welbekende farao’s geleid werd. Men spreekt dan ook niet voor niets ook wel over het faraonisch Egypte als het over het oude Egypte gaat. De farao’s bleven ongeveer 3000 jaar aan de macht. Uit deze periode stammen de wereldberoemde piramiden, de Sfinx van Gizeh en de Vallei der Koningen, waar het graf van Toetanchamon ontdekt werd. Uiteindelijk werd met de verovering van Egypte in 332 v.Chr. door Alexander de Grote een einde gemaakt aan de Egyptische onafhankelijkheid. Vanaf dat moment stond Egypte onder Griekse heerschappij.

Egypte onder nieuwe machthebbers: Grieken, Romeinen en Arabieren
Na de verovering door Alexander de Grote, werd Egypte ongeveer 300 jaar lang door Griekse heersers bestuurd, totdat de Romeinen het stokje in 30 v.Chr. overnamen en het land werd ingelijfd bij het Romeinse Rijk. Naast de vele overblijfselen uit de tijd van de faraonische dynastieën zijn er dus ook een groot aantal Griekse en Romeinse ruïnes in het land te vinden. In de zevende eeuw werd Egypte door de Arabieren ingenomen, de tot op de dag van vandaag dominante bevolkingsgroep in het land.

In de loop van de daaropvolgende eeuwen bekeerden meer en meer Egyptenaren zich tot de islam, maar ook het christendom speelde nog altijd een rol van betekenis. De meeste christenen in Egypte zijn aanhangers van de koptische kerk, een van de oudste christelijke kerken ter wereld. Afhankelijk van de machthebber werd deze minderheid in de loop van de geschiedenis meer of minder onderdrukt, maar ze hebben hoe dan ook hun stempel gedrukt op de Egyptische cultuur.

De modernisering van Egypte: Ottomanen, Fransen, Britten en de onafhankelijkheid
In het begin van de 16e eeuw kwam Egypte onder een nieuwe heerschappij. Al vanaf de late middeleeuwen maakten de Ottomanen gestaag hun opmars vanuit het huidige Turkije en in de 16e eeuw werden ze heer en meester over het oostelijk Middellands Zeegebied. Dit luidde een periode in van zeker 400 jaar met een Turkse elite aan het hoofd van de Egyptische samenleving.

Deze periode eindigde aan het einde van de 18e eeuw met de inval van de Fransen onder leiding van Napoleon. De Fransen werden al snel weer verdreven, maar het land bleef in chaos achter. Mohammed Ali, aanvankelijk legerleider onder de Ottomanen, maakte gebruik van deze situatie door het gezag over te nemen en in feite de moderne Egyptische staat te stichten. Hoewel officieel nog onderdaan van het Ottomaanse Rijk, stelde Mohammed Ali Egyptische belangen voorop. Hij voerde zelfs meerdere oorlogen tegen zijn voormalige meesters. Eind 19e eeuw kwam Egypte onder Engelse hoede, en pas in 1922 werd het land formeel onafhankelijk.

De recente geschiedenis
In 1922 werd Egypte gedeeltelijk onafhankelijk van de Britten als monarchie. In 1952 vond er een staatsgreep plaats waardoor het koninkrijk Egypte een republiek werd. Een nieuwe generatie leiders, aangevoerd door legerleider Gamal Abdel Nasser, kwam aan de macht. Geïnspireerd door het socialistische gedachtegoed probeerde Naser van Egypte een grootmacht te maken. Dit beleid leidde tot conflicten met westerse mogendheden en met Israël, maar zorgde er ook voor dat Arabische leiders Egypte enkele decennia lang zagen als hét grote voorbeeld van een succesvolle Arabische natie.

De opvolgers van Naser probeerden de Egyptische dominantie in stand te houden, maar door militaire nederlagen en economische malaise verloor Egypte langzamerhand de overhand. De Egyptische presidenten regeerden als autoritaire leiders, wat in 2010 uitmondde in een volksopstand tegen de machthebbers. Gedurende een paar jaar leek Egypte in een democratie te veranderen, tot de staatsgreep onder leiding van Abdel Fattah al-Sisi in 2013. Sisi regeert het land nu feitelijk als een alleenheerser.

De Sfinx in EgypteDe Sfinx van Gizeh, een van de oudste en bekendste Egyptische bouwwerken


Wat zijn de toeristische hoogtepunten in Egypte?

Egypte heeft op toeristisch gebied veel te bieden. De Piramiden van Gizeh en de Sfinx van Gizeh zijn zonder twijfel de bekendste attracties van het land. Ze liggen op een steenworp afstand van Cairo, dus ze zijn erg makkelijk te bezoeken vanuit de hoofdstad. In Cairo zelf is het Egyptisch Museum te vinden, een van de bekendste musea ter wereld. Hier wordt het befaamde dodenmasker van de farao Toetanchamon tentoongesteld, samen met duizenden andere antieke voorwerpen. De Egyptische hoofdstad telt daarnaast nog talloze andere musea, waaronder het Koptisch Museum, maar ook de Citadel van Cairo, een kasteel uit de tijd van de beroemde Arabische generaal Saladin is zeker een bezoek waard.

Het is daarnaast zeker aan te raden om een tocht te maken over de Nijl, van Cairo naar het zuiden. Uiteindelijk komt men dan in Luxor uit. Deze stad, in de oudheid bekend als Thebe, diende lang als hoofdstad van het oude Egyptische rijk. Er zijn honderden tempels en antieke beelden uit die tijd bewaard gebleven. Een bezoek aan deze stad mag dus hoe dan ook niet ontbreken. Verder zijn in het afgelegen zuiden van het land de tempels van Aboe Simbel te vinden. Ze zijn weliswaar iets lastiger te bereiken, maar een bezoek aan deze tempels behoort voor veel toeristen tot het absolute hoogtepunt van hun reis. De tempels werden meer dan 3000 jaar geleden uit de rotsen gehakt en zijn nog altijd te bewonderen.

De bekendste kuststad van Egypte is Alexandrië. Met ongeveer de helft van het aantal inwoners van Cairo, is de bevolkingsdichtheid van Alexandrië beduidend lager dan die van de hoofdstad. Ook de nabijheid van de Middellandse Zee draagt bij aan het gevoel van iets meer ruimte. In de buurt van Alexandrië liggen meerdere prachtige stranden en duiklocaties. Uiteraard zijn er ook hier genoeg historische gebouwen te vinden.


Bevolking en cultuur

Het merendeel van de Egyptische bevolking volgt de soennitische stroming van de islam en dit is duidelijk terug te zien in het alledaagse leven. Vijf keer per dag galmen de gebedsoproepen vanuit de moskeeën door de stad en geven hiermee het dagelijkse leefritme aan. Veel Egyptenaren bidden meerdere keren per dag, ook op publieke plekken. Een tweede belangrijke hoeksteen van de Egyptische samenleving is de familie. Het is gebruikelijk elke vrijdag (in de islam de belangrijkste dag van de week) met een groot deel van de familie samen te komen en een uitgebreide maaltijd te nuttigen.

De Egyptische keuken is gevarieerd en verschilt op een aantal punten aanzienlijk van de gastronomie van andere Arabische landen. Veel gerechten zijn vegetarisch en bevatten veel peulvruchten. Toch wordt er ook veel kip en lam gegeten. Varkensvlees daarentegen is nauwelijks te verkrijgen, aangezien dit volgens de islamitische leer onrein is.

De officiële taal van Egypte is het Standaard Arabisch, maar Egyptenaren gebruiken in het dagelijks leven een van de vele Egyptisch-Arabische dialecten. Deze dialecten verschillen op veel punten in zulke mate van de standaardtaal dat er in feite van twee verschillende talen gesproken kan worden. Naast het Arabisch worden er in Egypte ook andere talen gesproken. Zo wonen er in het zuiden van het land gemeenschappen die berberse talen spreken en gebruikt een deel van de christelijke bevolking de koptische taal, zij het vooral in religieuze context.

Interessant feit Egypte

Het Hollywood van het Midden-Oosten
Al sinds het begin van de 20e eeuw heeft Egypte een bloeiende filmindustrie. In de loop van deze eeuw werden er duizenden producties gemaakt, die goed aftrek vonden in andere Arabisch-sprekende landen. In de jaren 50 was de Egyptische filmindustrie zelfs de op twee na grootste van de wereld. Door de blootstelling aan Egyptische films en series zijn de meeste Arabischtaligen erg vertrouwd geraakt met het Egyptische dialect. Het Egyptisch-Arabisch heeft hierdoor tot op de dag van vandaag een zekere status.


Klimaat

In vrijwel heel Egypte heerst een heet woestijnklimaat. Rondom de Nijl en aan de kust is het wat koeler, maar doorgaans is het nagenoeg overal in Egypte ‘s zomers overdag niet koeler dan 30 graden. Op veel plekken wordt het in deze periode ook regelmatig 40 graden, vooral in de woestijngebieden. Ondanks de hitte gedurende de dag kan het in de woestijn ‘s nachts flink afkoelen.

Egypte kent weinig neerslag, zelfs in de herfst en winter regent het maar een paar millimeter per jaar. De hoeveelheid neerslag is in de kuststreken over het algemeen hoger dan in het binnenland. In Alexandrië, bijvoorbeeld, valt er vanwege de hogere luchtvochtigheid beduidend meer regen dan in het binnenland ver in het zuiden, waar soms wel een jaar lang geen druppel regen valt.

In het voorjaar waaien er vanuit het zuidwesten kurkdroge en extreem hete winden over het land. Deze zogeheten chamsin kan voor indrukwekkende zandstormen zorgen.

Over het algemeen wordt de periode van de herfst tot in de vroege lente gezien als de meest ideale periode om naar Egypte op vakantie te gaan. Dit omdat het in de zomer vaak te heet is om overdag veel te ondernemen. Mocht u toch in de zomer naar Egypte gaan, zorg dan voor voldoende bescherming tegen de zon en de verzengende hitte. Hoe warm het overdag ook is, vergeet ook in de zomer geen warmere kleding mee te nemen voor de koude woestijnnachten.

Woestijn EgypteHet woestijnlandschap van Egypte


Economie en valuta van Egypte

Doordat Egypte haast uitsluitend uit woestijn bestaat, is er maar weinig landbouwgrond beschikbaar. De enige vruchtbare grond van Egypte is te vinden in de vallei van de Nijl en de Nijldelta, slechts een klein percentage van het grondgebied van het land. Toch is landbouw de belangrijkste economische sector in het land. Lang waren Egyptische boeren aan de grillen van de Nijl overgeleverd, maar sinds de bouw van de Aswandam in de jaren 70 kan het water van de rivier beter gecontroleerd worden. De dam wekt bovendien veel elektriciteit op en is daarmee een van de grootste voorzieners van energie van Egypte.

Verder is toerisme een van de belangrijkste pijlers van de Egyptische economie. Het aantal toeristen naar het land is echter wel gekrompen door de politieke onrust tussen 2010 en 2014. Ook het effect van de coronacrisis op het toerisme heeft een flinke deuk geslagen in het inkomen van vele Egyptenaren.

Officieel gezien wordt Egypte volgens socialistische principes bestuurd, maar in werkelijkheid heeft de staat in de afgelopen decennia steeds meer sectoren aan de vrije markt uitbesteed. Waar mogelijk probeert de staat echter invloed uit te oefenen, bijvoorbeeld door vaste huurprijzen voor te schrijven.

Betalen in Egypte
De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (EGP). Een Egyptische pond bestaat uit 100 piaster. Eén euro is gelijk aan 24,16 EGP (november 2022), dus Europese reizigers kunnen in Egypte relatief goedkoop eten en andere inkopen doen.

Het is in veruit de meeste gevallen niet nodig om veel contant geld mee te nemen op reis, omdat het tegenwoordig vrijwel overal mogelijk is om met een bankpas of creditcard te betalen. Houd er wel rekening mee dat hier vaak transactiekosten voor gerekend worden, die per bank kunnen verschillen. Het is aan te raden voor vertrek op te zoeken hoe hoog deze transactiekosten zijn. Als deze hoog zijn, is het waarschijnlijk gunstiger meer contant geld mee op reis te nemen.

Het is hoe dan ook verstandig in ieder geval een klein bedrag in contanten mee te nemen, aangezien het geven van fooi belangrijk is in Egypte. Egyptenaren verwachten voor de kleinste diensten, al is het maar helpen met het dragen van de bagage, een fooi, baksjisj. Dit hoeft geen groot bedrag te zijn, maar het is dus handig wat piasters op zak te hebben.

Een moskee in CaïroDe Sultan Hassan moskee in Caïro, de hoofdstad van Egypte


Veiligheid in Egypte

Ondanks de onrustige situatie in veel buurlanden is Egypte zelf een betrekkelijk veilig land. Zoals geldt voor veel landen, zijn toeristen een aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers of opdringerige verkopers. Het is dus aan te raden voorzichtig te zijn, vooral op drukke plekken en bij de populaire toeristische attracties. Verder is het aan te bevelen zo veel mogelijk in groepen te reizen. Dit geldt met name voor vrouwen, die een groter risico hebben slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag. Over het algemeen is de criminaliteit in Egypte echter relatief laag.

Door de heersende onrust in Libië en Soedan wordt aangeraden de grens met deze buurlanden te mijden. Reis eveneens niet naar Noord-Sinaï. Gebieden in dit gouvernement van Egypte zijn lang onder controle geweest van groeperingen gelieerd aan IS en nog steeds heerst er een terroristische dreiging, zeker voor toeristen. Ook het noordelijke deel van Zuid-Sinaï dient vermeden te worden.

Het wordt aangeraden voor vertrek het complete reisadvies voor Egypte goed door te lezen. Hier vindt u verschillende tips voor uw reis, onder andere om de kans om ziek te worden te verkleinen.


Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Egypte een uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.


Visum Egypte aanvragen

Voor een reis naar Egypte is een visum verplicht. Het visum Egypte is eenvoudig online te verkrijgen met een online aanvraagprocedure.
Dien een visumaanvraag in voor Egypte


VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,09 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.