Egypte is voor veel toeristen elk jaar weer een populaire vakantiebestemming. Toch is het land niet altijd, of overal even veilig om te bezoeken. Voor zo min mogelijk risico’s tijdens uw vakantie leest u hier zorgvuldig het reisadvies voor Egypte door. De informatie op deze pagina is gebaseerd op Europese overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op basis van deze reisadviezen aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid in het geval van letsel of schade. U bent en blijft in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt tijdens uw verblijf in Egypte. Mocht u tegen adviezen in toch reizen naar risicovolle gebieden, kan het zijn dat u niet goed geholpen kan worden door de autoriteiten. Neem het advies over gevaarlijke gebieden dan ook ter harte en volg ter plaatse alle adviezen op van autoriteiten.

In dit reisadvies voor Egypte staan geen updates over het coronavirus in Egypte. Voor actuele informatie over het coronavirus, gaat u naar de pagina over de coronamaatregelen in Egypte.


Actueel reisadvies

Reisadvies Egypte sinds 16-04-23: deels toegankelijk
Het reisadvies voor Egypte verschilt per gebied. Gebieden ten oosten van de Nijl en Zuid-Sinaï zijn toegankelijk voor reizigers. De toeristische trekpleisters, zoals Luxor, Aboe Simbel, Caïro en omstreken kunnen veilig worden bezocht tijdens uw reis naar Egypte, maar de veiligheidssituatie is anders dan u in Nederland of België gewend bent.

Reis niet naar Noord-Sinaï, of naar grensgebieden met Libië of Sudan. In deze gebieden is er een verhoogd risico op aanslagen of geweldplegingen. Door de recente geweldsuitbarstingen in Sudan zijn veel Sudenezen op de vlucht geslagen, onder andere naar Egypte. Ook Bir Tawil, tussen Sudan en Egypte, is niet veilig vanwege een gebrek aan overheidsgezag. Dit gebied is door beide landen niet opgeëist. Reis onder geen enkele voorwaarde naar de rode gebieden, daar het zelfs door de Egyptische regering verboden wordt daarheen te reizen.

Het hele woestijngebied ten westen van de Nijl is enkel toegankelijk voor essentiële reizen. Het bezoeken van dit gebied wordt afgeraden vanwege actieve militaire en criminele groepen. Ook reizen tussen Noord- en Zuid-Sinaï wordt afgeraden. Als u naar Zuid-Sinaï wilt reizen, kunt u dit het beste per vliegtuig doen.

Update: sinds 1 november 2023 is het grensgebied tussen Egypte en de Gazastrook beperkt geopend voor medische hulpverlening en repatriëring van buitenlandse toeristen en ernstig gewonde Palestijnen. De Egyptische en Israëlische overheid bepalen wanneer de grens open gaat, hoe lang de grens open blijft en wie de grens mogen oversteken. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken neemt contact op met de Nederlandse en Belgische ambassades in het land om hen te informeren over wanneer Nederlanders en Belgen die zich in de Gazastrook bevinden de grens naar Egypte mogen oversteken. Houd er rekening mee dat het ten strengste afgeraden wordt om naar de Gazastrook en de grensgebieden met de Gazastrook in Egypte te reizen.


Reisadvies voor EgypteReisadvies Egypte sinds 03-07-2023

Reisvoorbereidingen voor vertrek

Hoewel een groot deel van Egypte wel toegankelijk is voor toeristen, is het verstandig om u voor de reis te informeren over eventuele veiligheidsrisico’s voor deze gebieden. Daarnaast is het belangrijk om al uw gegevens en benodigde documenten voor Egypte op tijd op orde te hebben. U kunt bijvoorbeeld al voor vertrek het visum Egypte aanvragen. Hieronder vindt u een overzicht met waar u voor vertrek rekening mee moet houden.

Documenten

Paspoort Voor uw reis naar Egypte heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in Egypte. Verloopt uw paspoort al eerder? Dan moet u op tijd een nieuw paspoort aanvragen.
Visum Toeristen en zakenreizigers hebben een visum nodig om op reis te gaan in Egypte. Om te voorkomen dat u bij aankomst in Egypte in de rij moet gaan staan voor een visum on arrival, vraagt u voor vertrek online het e-visum Egypte aan. Dit visum is niet voor iedereen beschikbaar, maar met een Nederlands of Belgisch paspoort kunt u hiervoor in aanmerking komen. Dan moet u wel aan alle andere voorwaarden voor het e-visum Egypte voldoen.

Als u het visum heeft aangevraagd, maar erachter komt dat uw paspoort toch niet lang genoeg meer geldig is, moet u zowel een nieuw paspoort, als een nieuw visum aanvragen met het nieuwe paspoort.
Ambassaderegistratie Om er zeker van te zijn dat u in een crisissituatie geholpen kunt worden, is het aan te raden om uw reis te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Egypte. Dat kan tegelijkertijd met uw visumaanvraag voor Egypte op deze website.
Let op: als u zich in de oranje of rode gebieden bevindt, is de kans groot dat ook de ambassade u niet kan bereiken. Vermijd daarom koste wat het kost deze gebieden (zie afbeelding bovenaan de pagina).
Ook kunt u voor vertrek de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane downloaden voor tussentijdse updates over het reisadvies.
Reisverzekering Vraag bij uw reisverzekering na of u goed verzekerd bent voor onverwachte (medische) kosten in Egypte. Als u van plan bent om bepaalde watersporten te beoefenen in Egypte, kan het bijvoorbeeld zijn dat u daarvoor aanvullend verzekerd moet zijn. Daarnaast kunnen ziektekosten snel hoog oplopen in het buitenland. Extra tip: Sla het telefoonnummer van uw reisverzekering op in uw contactenlijst.
Verkeer en rijbewijs Als u niet bekend bent met het verkeer in Egypte, is het aan te raden om zo min mogelijk zelf te rijden. Maakt u wel gebruik van een huurauto in Egypte? Zorg er dan altijd voor dat u ook daarvoor goed verzekerd bent, maar ook dat u voor vertrek een internationaal rijbewijs aanvraagt. Dit is een aanvulling op uw Europese rijbewijs en moet u, naast het rijbewijs zelf, altijd bij u hebben wanneer u gaat autorijden in Egypte. Alleen het Europese rijbewijs, of alleen het internationale rijbewijs op zak hebben is niet voldoende. Let op: u kunt het internationale rijbewijs alleen voor vertrek aanvragen. Eenmaal in Egypte is dit niet meer mogelijk.

Vraag na het lezen van het reisadvies hier uw visum Egypte aan

Overige reisadviezen voor Egypte

Als u van plan bent om op reis te gaan naar de veilige gebieden in Egypte, is het fijn om te weten waar u verder rekening mee moet houden om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Houd er rekening mee dat onderstaande veiligheidsadviezen alleen gelden voor de gele reisgebieden. Het enige advies wat u voor de oranje en rode gebieden moet opvolgen, is dat u deze moet vermijden.

Algemene veiligheid

Politieke situatie
Er is sinds 2011 sprake van politieke onrust in Egypte. Hoewel zelden, worden er soms demonstraties gehouden waarin geweld en vuurwapens gebruikt worden. Sommige demonstraties worden verwacht en aangekondigd op het nieuws. Mocht u zich zonder waarschuwing bij een demonstratie bevinden, moet u deze plek zo snel mogelijk verlaten. Kritieken op de Egyptische overheid kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf. Ook het fotograferen of filmen van demonstraties kan leiden tot arrestatie en een landuitzetting.

Caïro, Egypte

Caïro, Egypte

Criminaliteitsgehalte
Over het algemeen ligt het criminaliteitsgehalte in Egypte vrij laag. Houd uw spullen altijd in de gaten en bewaar geen belangrijke objecten in losse tassen die makkelijk gestolen kunnen worden.
Op drukbezochte toeristische plekken zijn toeristen soms het doelwit voor overvallen en oplichterij. Toeristen die met een reisgids mee zijn, zijn aanzienlijk minder vaak een doelwit van dit soort criminelen. Het is daarom veiliger om met een vooraf geboekte rondleiding de toeristische attracties, zoals de piramides van Gizeh, te bezoeken. Let op: Controleer altijd of een reisorganisatie erkend is. Met name voor activiteiten met meer risico zoals een luchtballonvaart, duiken, of watersporten gebeuren er vaak ongelukken bij niet-erkende organisaties.

Wees alert
Het risico op terroristische aanslagen is in de gele reisgebieden erg klein. Als er in het verleden een aanslag plaatsvond, waren vooral de Egyptische autoriteiten het doelwit. Wees daarom extra alert rondom overheidsgebouwen en gebouwen van veiligheidsinstanties. U kan als verdachte worden opgepakt als u foto’s of opnames maakt van/bij overheidsgebouwen of militaire objecten. Ook christelijke kerken en kloosters zijn soms doelwit geweest van aanslagen, dus hier dient u ook waakzamer te zijn. Hier mag u echter wel foto’s van maken.

Extra advies voor vrouwen
Er zijn meerdere meldingen gemaakt van liefdesfraude in Egypte. Vrouwen worden hierin benaderd door mannen die doen alsof ze een relatie willen, maar enkel uit zijn op het geld van buitenlandse vrouwen, of op deze manier een visum willen verkrijgen. Dit bedrog is vaak moeilijk te onderscheiden van onschuldige, welgemeende avances, dus wees op uw hoede.

Extra advies voor de LHBTIQ+-groep
Personen met een andere seksualiteit dan hetero worden niet algemeen geaccepteerd in Egypte. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het uiten hiervan. Er is zelfs sprake van een toename in veroordelingen en arrestaties van personen die binnen deze groep vallen.

Meer informatie over het visum Egypte

Reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, een ander EU-land, het VK, of Zwitserland, kunnen met een geldig paspoort het e-visum voor Egypte aanvragen. Er is keuze uit een single-entry visum voor een eenmalige reis, of een multiple-entry variant voor meerdere reizen naar Egypte.

Beide varianten van het e-visum zijn te gebruiken voor toeristische reisdoelen, zoals een vakantie, of het bezoeken van familie of vrienden in Egypte. Het single-entry visum heeft een geldigheidstermijn van 90 dagen waarin u tot maximaal 30 dagen in Egypte mag verblijven. Het multiple-entry visum heeft een totale geldigheidsduur van 180 dagen en mag meerdere keren gebruikt worden voor een verblijf van steeds maximaal 30 dagen. Dit visum is bijvoorbeeld ideaal als u op cruisevakantie gaat.

Contactgegevens

Hieronder vindt u de alarmnummers voor problemen of een noodsituatie in Egypte. Om tijdens een moment van crisis niet te hoeven zoeken, is het aan te raden om deze nummers op te slaan in uw contactenlijst, en/of ergens te noteren. Zet de persoon die hulpdiensten in geval van nood moeten kunnen contacteren in uw telefoon onder ‘ICE’ (In Case of Emergency), gevolgd door de naam van die persoon.

Naam Telefoonnummer
Politie en algemeen alarmnummer 122
Brandweer 180
Ambulance 123
Uw reisverzekering Noteer deze voor vertrek
Uw bank Noteer deze voor vertrek
Nederlandse ambassade in Caïro +202 273 95 500
Belgische ambassade in Caïro +202 279 47 494
Voor contactgegevens van de Egyptische ambassade in Nederland of België kijkt u op de pagina over de ambassade van Egypte.

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Egypte is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Egypte en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Egypte, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Egypte reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Egypte te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Egypte en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,28 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.