Ook Egypte is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Het land heeft diverse noodverordeningen aangenomen om de veiligheidsrisico’s in te perken. Deze verordeningen hebben invloed op alle zakenreizigers en toeristen die plannen hebben om naar Egypte te reizen. Ook als er al een visum is toegekend. Lees in dit artikel waarmee u rekening moet houden (laatste update: 15-10-2020).

Het coronavirus in Egypte: de stand van zaken

Op 14 oktober waren er 104.915 officieel geregistreerde coronabesmettingen en 6.077 te betreuren sterfgevallen gemeld in Egypte. Het is niet geheel duidelijk hoe de verhouding van daadwerkelijke besmettingen en geregistreerde besmettingen is, maar u moet ervan uitgaan dat vele besmettingen niet geregistreerd zijn. Sinds 1 juli staat de Egyptische regering internationale vluchten weer toe en dat houdt ook in dat Egypte weer e-visums verstrekt. Voor het inreizen naar Egypte gelden als aanvullende eisen dat de reiziger gezond moet zijn en moet kunnen aantonen dat hij een verzekering heeft die eventuele ziektekosten in Egypte dekt. Sommige landen van de Europese Unie staan het landen van vliegtuigen vanuit Egypte toe, andere (zoals Oostenrijk) niet, maar reizen naar Egypte is ook in deze situaties via andere landen mogelijk.

Kan ik momenteel een visum voor Egypte aanvragen?

Het inreisverbod is door de Egyptische overheid weer opgeheven, terwijl het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid nog steeds van kracht is. Als een visumaanvraag eenmaal in behandeling is genomen kan die niet meer worden geannuleerd of gerestitueerd, ook niet als er geen gebruik van wordt gemaakt of kan worden gemaakt.

Sinds 15 augustus is een negatieve PCR-test van een officiële testfaciliteit - in het Engels of Arabisch - vereist voor binnenkomst in Egypte, die niet ouder mag zijn dan 72 uur (uitzonderingen bij vertrek in Londen Heathrow, Parijs en Frankfurt niet ouder dan 96 uur). Er is geen PCR-test vooraf nodig voor de toegang tot de luchthavens van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh (aankomst op de luchthavens Sharm El-Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam of Marsa Matrouh). Als er geen negatieve uitslag van een PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur, getoond kan worden moet u op de luchthaven zelf tegen een prijs van € 30,- een PCR-test laten uitvoeren. (Let op: Dat is op de andere luchthavens in het land, bijv. Caïro, niet mogelijk. Daar wordt u geweigerd, als u geen negatieve PCR-test kunt overleggen.) Bij aankomst op de luchthavens  van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh zonder PCR-testresultaat kan het vanwege lage testcapaciteiten echter tot lange wachttijden komen. Gedurende de wachttijd tot de testuitslag is quarantaine (bijv. op de hotelkamer) verplicht.

Een visum Egypte aanvragen

Het coronavirus heeft geleid tot een inreisverbod in EgypteHet coronavirus (Covid-19) heeft geleid tot een inreisverbod in Egypte dat inmiddels weer opgeheven is

Wilt u uw reis naar Egypte verzetten vanwege het coronavirus?

Op het e-visum voor Egypte staat een datum van toekenning en een verloopdatum. De periode tussen deze twee data is de geldigheidsperiode van het visum. U hoeft niet te arriveren op de aankomstdatum die u heeft ingevuld in het aanvraagformulier van het visum. Wel moeten zowel de datum waarop u in Egypte arriveert, als de dag waarop u het land verlaat, geheel vallen binnen de geldigheidsperiode zoals op het visum vermeld.

Ik ben in Egypte, waar moet ik op letten?

De Nederlandse rijksoverheid ontraadt naar Egypte te reizen. Vanwege corona geldt code oranje (“alleen noodzakelijke reizen”) voor het grootste deel van het land. Voor de noordelijke Sinaï, het grensgebied met Libië, Bir Tawil en het “Hala’ib driehoek” geldt vanwege terroristische dreigingen code rood (“niet reizen”). Zolang u in Egypte bent wordt aangeraden rekening te houden met de volgende corona-maatregelen:

  • Maatregelen ter bestrijding van het corona-virus, zoals avondklok, mondmaskerplicht en beperking van de openingstijden van winkels, horecagelegenheden en apotheken zijn regionaal verschillend. U kunt er echter van uitgaan dat in de toeristische gebieden bij de Rode Zee, de Zuidelijke Sinaï en Matrouh geen beperkingen gelden.
  • Reismogelijkheden binnen Egypte zijn ingeperkt
  • Let vanwege het hoge infectierisico op “social distancing” en vermijd vooral plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het openbaar vervoer.
  • Houd aanvullende corona-richtlijnen aan zoals die in Nederland door het RIVM worden geadviseerd.

Vanaf wanneer kan ik weer naar Egypte op vakantie?

Sinds 1 juli staan de Egyptische autoriteiten reizen naar Egypte weer toe. Of dit ook in de praktijk mogelijk is hangt enerzijds af van de adviezen van de Nederlandse Rijksoverheid en anderzijds van de beslissingen van uw reisorganisatie. Sinds de eerste week van juli vinden weer vluchten tussen Egypte en Amsterdam plaats. Sommige Europese landen (zoals Nederland) staan vluchten van en naar Egypte weer toe, andere (zoals bijv. Oostenrijk) niet. Na terugkomst uit Egypte wordt u dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te blijven. Het reisadvies en overige corona-richtlijnen van de Nederlandse overheid worden regelmatig herzien, houd deze dus in de gaten.

Disclaimer: vanwege de grote onzekerheden omtrent de ontwikkeling van corona in Egypte en wereldwijd, alsmede de snelle veranderingen in het beleid van de Egyptische overheid, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina actueel en volledig correct is. Bekijk deze pagina regelmatig opnieuw om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar informeer ook bij uw reisorganisatie en raadpleeg de websites van de overheden van uw thuisland en Egypte voordat u op reis gaat of een visum aanvraagt.