Toeristen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs zijn weer van harte welkom in Egypte. Gaat u op vakantie naar Egypte? Lees op deze pagina zorgvuldig met welke maatregelen ter preventie van corona u nog rekening moet houden. Bijgewerkt op: 26 november 2021.

Op vakantie naar Egypte: als u volledig gevaccineerd bent

Bent u al meer dan 14 dagen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus? Dan mag u naar Egypte reizen voor een vakantie of een bezoek aan vrienden of familie. U hoeft voor vertrek geen coronatest te ondergaan. Wel is het verstandig om op vrijwillige basis een zelftest te doen. Bij aankomst in Egypte moet u aantonen dat u volledig gevaccineerd bent tegen corona. Daarvoor heeft u een vaccinatiebewijs nodig op papier, voorzien van QR-code.

Vraag ook direct uw visum Egypte aan

Op vakantie naar Egypte: als u niet (volledig) gevaccineerd bent

Ook als u niet gevaccineerd bent tegen het coronavirus, kunt u op vakantie naar Egypte. Reizigers vanaf zes jaar die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-coronatest laten zien.

Aan de PCR-testuitslag zijn enkele vereisten verbonden. De test mag niet meer dan 72 uur voor aankomst in Egypte zijn afgenomen. Als u reist vanuit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Londen, Parijs of Frankfurt mag de test niet meer dan 96 uur geleden zijn uitgevoerd. Het resultaat moet in het Engels of Arabisch af te lezen zijn. De test moet door een erkend laboratorium zijn uitgevoerd en voorzien zijn van een stempel of QR-code en de datum en tijd van afname. Als de uitslag is voorzien van handmatige doorhalingen of toevoegingen, wordt deze niet geaccepteerd.

Op enkele luchthavens is het ook toegestaan om te arriveren zonder vaccinatiebewijs of negatieve PCR-testuitslag. Wel moet u dan bij aankomst een PCR-test laten afnemen op het vliegveld. Daarbij moet u rekening houden met mogelijk lange wachtrijen. Ook moet u in quarantaine totdat de uitslag bekend is, wat tot 24 uur kan duren. Daarom wordt aangeraden om de coronatest al voor vertrek uit te laten voeren. De mogelijkheid om te testen na aankomst in Egypte bestaat alleen op de luchthavens van de zuidelijke Sinaï, de Rode Zee en Matrouh (aankomst op de luchthavens Sharm-el-Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam of Marsa Matrouh).

Het coronavirus heeft geleid tot een inreisverbod in EgypteNa een kort inreisverbod vanwege het coronavirus zijn toeristen weer welkom in Egypte

Waar moeten toeristen in Egypte nog meer rekening mee houden?

Coronabewijs nodig voor terugreis

Wanneer u na uw vakantie in Egypte terugkeert naar Nederland, België of een ander land in de Europese Unie, moet u een coronabewijs overhandigen. Dat kan een testbewijs, vaccinatiebewijs of herstelbewijs zijn. Hiervoor kunt u eenvoudig uw QR-code laten zien in de CoronaCheck of CovidSafe app. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen coronabewijs te laten zien. Nederlanders wordt dringend geadviseerd om 2 tot 5 dagen na thuiskomst een vrijwillige zelftest te doen. Belgen moeten zich binnen twee dagen na thuiskomst laten testen en tot de testuitslag bekend is in zelfisolatie. Belgen moeten zich na 7 dagen nogmaals laten testen.

Verklaring bij aankomst in Egypte

Bij aankomst op de luchthaven in Egypte moet u een gezondheidsverklaring invullen. Daarmee verklaart u geen symptomen van het coronavirus (covid-19) te hebben. Ook moet u aangeven dat u verzekerd bent tegen eventuele ziektekosten tijdens uw verblijf in Egypte. Controleer daarom voor vertrek of uw ziektekostenverzekering de mogelijk hoge kosten van ziekenhuisopname in Egypte vergoedt.

Reisadvies van de Nederlandse overheid

De overheid van Egypte laat toeristen weer toe en stimuleert de toeristische sector zelfs, ook omdat deze van groot economisch belang is voor het land. Dat betekent niet dat Egypte een positief reisadvies heeft. De Nederlandse overheid geeft Egypte momenteel een oranje reisadvies. Dat wil zeggen dat de Nederlandse overheid adviseert om momenteel alleen voor noodzakelijke reizen naar Egypte te gaan. Voor de noordelijke Sinaï, het grensgebied met Libië, Bir Tawil en de Hala’ib driehoek geldt een rood reisadvies. Wilt u op de hoogte blijven van het reisadvies? Dan kunt u zich hier aanmelden voor een e-mail update, zodra het reisadvies voor Egypte groen of geel kleurt.

Coronamaatregelen kunnen veranderen

Voordat u uw vakantie boekt en uw visum aanvraagt, is het verstandig om bij uw touroperator, reisbureau of luchtvaartmaatschappij na te vragen wat de gevolgen voor u zijn als de situatie omtrent corona verandert. De Egyptische overheid kan mogelijk onaangekondigde wijzigingen doorvoeren in haar coronabeleid. Ook kan uw reisorganisatie in de toekomst mogelijk aanvullende maatregelen nemen ter preventie van corona / covid-19. Houd er rekening mee dat een visumaanvraag voor Egypte niet meer kan worden geannuleerd zodra deze in behandeling is genomen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor reizigers die vanwege (toekomstige) coronamaatregelen niet naar Egypte kunnen of willen reizen. Gaat uw reis wel door, maar op een later moment? Controleer dan of de nieuwe reisdatum valt binnen de geldigheidstermijn van uw visum. De geldigheidstermijn van uw visum voor Egypte kan niet meer worden gewijzigd zodra uw aanvraag in behandeling is genomen.

Als u naar Sharm-el-Sheikh vliegt

De Egyptische toeristische sector heeft zwaar geleden onder de coronapandemie. Om het toerisme in Egypte te bevorderen heeft de Egyptische overheid besloten de visumplicht op te schorten voor reizigers die arriveren via de luchthaven van Sharm-el-Sheikh en minder dan 15 dagen in Egypte verblijven. Tijdens een verblijf zonder visum mag u alleen overnachten in een resort in Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba of Taba. Ook mag u de regio Sharm-el-Sheikh niet verlaten. Wilt u een andere regio bezoeken dan Sharm-el-Sheikh, langer dan 14 dagen in het land verblijven, of op een andere plek dan de eerdergenoemde resorts overnachten? Dan moet u wel een visum Egypte aanvragen.

Overige coronamaatregelen in Egypte

In Egypte moet u een mondkapje gebruiken in gesloten openbare ruimtes, zoals winkels, openbaar vervoer en taxi’s. Winkels en restaurants hebben vanwege corona (covid-19) soms verkorte openingstijden, maar in toeristische gebieden is hier in de praktijk meestal niet veel van te merken. Wel is het openbaar vervoer na middernacht op veel plaatsen beperkt of niet beschikbaar. Ook voor reizen binnen de landsgrenzen van Egypte kan op bepaalde locaties naar een negatieve uitslag van een recente coronatest worden gevraagd.

Uw visum Egypte aanvragen

Ga goed voorbereid op reis en controleer deze pagina ook vlak voor vertrek, om zeker te zijn dat u tijdens uw reis voldoet aan de actuele regels met betrekking tot corona in Egypte. Vraag ook uw visum tijdig aan en controleer ook of u aan de niet-coronagerelateerde visumvoorwaarden van Egypte voldoet.

Door naar de visumaanvraag voor Egypte

Disclaimer: vanwege de onzekerheden omtrent de ontwikkeling van corona, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina altijd actueel en volledig correct is. Bekijk deze pagina regelmatig opnieuw om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar informeer ook bij uw reisorganisatie en raadpleeg de websites van de overheden van uw thuisland en Egypte voordat u op reis gaat of een visum aanvraagt.