Ook Egypte is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Het land heeft diverse noodverordeningen aangenomen om de veiligheidsrisico’s in te perken. Deze verordeningen hebben invloed op alle zakenreizigers en toeristen die plannen hebben om naar Egypte te reizen. Ook als er al een visum is toegekend. Lees in dit artikel waarmee u rekening moet houden (laatste update: 25-05-2020).

Het coronavirus in Egypte: de stand van zaken

Op 24 mei waren er 17.265 officieel geregistreerde coronabesmettingen en 764 te betreuren sterfgevallen gemeld in Egypte. Het is niet geheel duidelijk hoe de verhouding van daadwerkelijke besmettingen en geregistreerde besmettingen is, maar zeker is dat niet alle besmettingen geregistreerd zijn. Om een verdere toename zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft de Egyptische regering alle internationale vluchten geannuleerd. Slechts in zeldzame gevallen wordt een uitzondering gemaakt voor repatriëringsvluchten. Het is dan ook niet meer mogelijk om naar Egypte te reizen voor een vakantie of een zakenreis.

Kan ik momenteel een visum voor Egypte aanvragen?

Als u later dit jaar naar Egypte op vakantie wilt gaan, dan kunt u wel alvast een visum aanvragen. Omdat nog niet bekend is wanneer het inreisverbod in Egypte wordt opgeheven, blijven alle aanvragen tot dat moment in de wacht. Zodra reizen weer mogelijk is, worden alle visumaanvragen in behandeling genomen. Houd er rekening mee dat het inreisverbod mogelijk eerder wordt opgeheven dan het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid. Als een visumaanvraag eenmaal in behandeling is genomen kan die niet meer worden geannuleerd of gerestitueerd, ook niet als er geen gebruik van (kan worden) gemaakt.

Alvast een visum Egypte aanvragen voor een reis later dit jaar

Het coronavirus heeft geleid tot een inreisverbod in EgypteHet coronavirus (Covid-19) heeft geleid tot een inreisverbod in Egypte

Ik heb al een visum, kan ik die nog gebruiken om (later) naar Egypte te reizen?

Naar verwachting blijven toegekende visums voor Egypte geldig, ondanks de corona-crisis. Zolang de maatregelen gelden is het weliswaar niet toegestaan naar Egypte te reizen, maar als het visum na die periode nog geldig is, kan het naar verwachting alsnog worden gebruikt. Dit is nog niet officieel bevestigd door de Egyptische overheid, houd deze pagina in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.

Wilt u uw reis naar Egypte verzetten vanwege het coronavirus?

Op het e-visum voor Egypte staat een datum van toekenning en een verloopdatum. De periode tussen deze twee data is de geldigheidsperiode van het visum. U hoeft niet te arriveren op de aankomstdatum die u heeft ingevuld in het aanvraagformulier van het visum. Wel moeten zowel de datum waarop u in Egypte arriveert, als de dag waarop u het land verlaat, geheel vallen binnen de geldigheidsperiode zoals op het visum vermeld.

Ik ben nog in Egypte, waar moet ik op letten?

De Nederlandse rijksoverheid raadt af nog langer naar Egypte te reizen en adviseert het land te verlaten als u er al bent. Omdat de meeste vluchten van en naar het land tot nader order geannuleerd zijn, is dit mogelijk niet eenvoudig. Wel worden er nog af en toe repatriëringsvluchten uitgevoerd, om toeristen en zakenreizigers naar hun eigen land terug te brengen. Neem contact op met uw touroperator of luchtvaartmaatschappij om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Zolang u in Egypte bent wordt aangeraden rekening te houden met de volgende corona-maatregelen:

  • Er geldt een avondklok, van 24 tot 28 mei moet u tussen 17:00 en 06:00 uur binnen blijven, vanaf 20 mei vanaf 20:00 uur
  • Horecagelegenheden zijn gesloten, maar supermarkten en apotheken zijn tussen 06:00 en 17:00 uur open
  • Zorg snel voor een geschikte accommodatie als u niet verwacht op korte termijn terug te keren
  • Houd aanvullende corona-richtlijnen aan zoals die in Nederland door het RIVM worden geadviseerd

Vanaf wanneer kan ik weer naar Egypte op vakantie?

Dat is nog niet te zeggen. Het hangt enerzijds af van het inreisverbod van de Egyptische overheid en anderzijds van de adviezen van de Nederlandse Rijksoverheid en uw reisorganisatie. Het huidige inreisverbod van Egypte is nu zonder aangekondigde einddatum van kracht en zal minimaal nog enkele weken gelden. Het reisadvies en overige corona-richtlijnen van de Nederlandse overheid worden regelmatig herzien, maar ook op dat vlak is momenteel nog niet met zekerheid te zeggen wanneer Vakanties naar Egypte weer doorgang kunnen vinden.

Disclaimer: vanwege de grote onzekerheden omtrent de ontwikkeling van corona in Egypte en wereldwijd, alsmede de snelle veranderingen in het beleid van de Egyptische overheid, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie op deze pagina actueel en volledig correct is. Bekijk deze pagina regelmatig opnieuw om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar informeer ook bij uw reisorganisatie en raadpleeg de websites van de overheden van uw thuisland en Egypte voordat u op reis gaat of een visum aanvraagt.