Lees alles over de beste reistijd, het klimaat, de valuta, het tijdsverschil en de geschiedenis van Sri Lanka. Goed voorbereid op reis gaan start hier.

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van India. Het land staat bekend om haar uitgestrekte vlakten met bijzondere bergtoppen, theeplantages en schitterende tempels. Voorheen werd het eiland Ceylon genoemd, die naam wordt nog steeds gebruikt voor de thee die afkomstig is uit Sri Lanka. Het land kent, vergeleken met het nabijgelegen India, een relatieve rijkdom. Desondanks leeft een vijfde van de bevolking onder de armoedegrens. De economie van Sri Lanka is vooral gebaseerd op de export van thee, koffie, kleding, rubber en kokosnoten. De laatste jaren vormt ook het toerisme een steeds belangrijke inkomstenbron. Steeds meer toeristen ontdekken de schoonheid van het eiland. Dat is deels te danken aan dalende prijzen van vliegtickets, maar ook aan steeds betere voorzieningen voor toeristen.


Feiten en cijfers

TaalEngels, Tamil en Singalees
Inwoners22 miljoen
HoofdstadOfficieel: Sri Jayewardenapura Kotte
De facto: Colombo
ValutaRoepie (LKR)
Tijdsverschil3,5 uur (zomer) of 4,5 uur (winter)
Vliegtijd11 uur
Stroom230 Volt, 50 Hz
StekkersType D, M en G (reisstekker is nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum Sri Lanka is verplicht
VeiligheidLees het reisadvies Sri Lanka

Kaart van Sri Lanka

De meeste vakanties beginnen in het zuidoosten op de kaart van Sri Lanka; in Colombo. De stad biedt een inkijkje in de geschiedenis van Sri Lanka; er staan bouwwerken van voor de kolonisatie, alsmede koloniale gebouwen uit de tijd van de Nederlanders en de Britten. Aan de moderne wolkenkrabbers is te zien dat de economische vooruitgang niet is gestuit door de dekolonisatie. Colombo is qua inwoneraantal vergelijkbaar met Amsterdam. Deze havenstad bestaat al sinds het begin van de jaartelling en werd in 1815 de hoofdstad van het land. In 1982 werd echter Sri Jayewardenepura Kotte (Kotte) tot nieuwe hoofdstad van Sri Lanka benoemd. Tegenwoordig functioneert Colombo als de commerciële hoofdstad van het land, terwijl Kotte de officiële, administratieve hoofdstad van het land is, waar ook het parlement gevestigd is.


Geschiedenis

Sri Lanka wordt al sinds zo’n 34.000 jaar bewoond. In het jaar 1505 waren het de Portugezen die Sri Lanka als eerste koloniseerden. De kolonisatie verliep stroef, doordat weinig begrip werd getoond voor de lokale cultuur, economie en gezagsverhoudingen. Alleen het noordelijk gelegen koninkrijk Kandy bleef onafhankelijk. Omdat het koninkrijk inzag dat het niet lang stand kon houden ging het in 1602 in op een aanbod van de Nederlandse VOC om bescherming te krijgen in ruil voor een exclusief handelscontract.

De invloed van de VOC breidde snel uit en in 1658 viel heel Sri Lanka onder Nederlands bewind. In die tijd werd hard gewerkt aan de modernisering van de handel en werden grote plantages en kanalen aangelegd. Dit was voor Nederland erg lucratief, totdat de Britten hier in 1796 een abrupt einde aan maakten; na een kortstondige inval veroverden de Britten geheel Sri Lanka; ze noemden het Ceylon. Omdat de plantages structureel een tekort aan arbeiders kenden vond een grote migratiestroom plaats vanuit het zuiden van India; de Tamil.

Palmbomen in Sri LankaHet eiland Sri Lanka kent vele schitterende palmboomstranden

De onafhankelijkheid in 1948 was aanleiding om de naam weer terug te veranderen in Sri Lanka. Tussen 1983 en 2009 woedde een burgeroorlog, inzet was een onafhankelijke staat voor de Tamil. Nadat de regeringstroepen het hele land terugveroverd hadden en de Tamil zich in 2009 gewonnen gaven, kon het land haar zinnen zetten op economische groei. Een groeiend deel van de export bestaat uit diensten. De economie groeit al jaren gestaag met zo’n 5% per jaar.


Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Sri Lanka kan worden onderverdeeld in twee regio’s: het westen en oosten.

Klimaat in het westen van Sri Lanka

Het klimaat in westelijk Sri Lanka is vrij constant; de gemiddelde maximum temperatuur ligt het hele jaar door op 30 tot 32 graden Celsius. ’s Nachts is het meestal 22 tot 25 graden Celsius. Wel verschilt de kans op regen behoorlijk. Om de beste reistijd van Sri Lanka te bepalen is het daarom vooral verstandig om het regenseizoen te omzeilen. Eigenlijk kent het westelijke deel van het land twee regenseizoenen per jaar; van april tot en met juni valt veel neerslag, maar ook van september tot en met december. Daar tussenin (dus in juli en augustus) is het wat droger, maar valt alsnog meer neerslag dan in januari, februari en maart. De beste reistijd voor het westen van Sri Lanka is daarmee januari tot en met maart.

Klimaat in het oosten van Sri Lanka

Ook in het oostelijke deel van Sri Lanka is de maximumtemperatuur vrij stabiel, tussen 27 graden Celsius in januari tot 33 graden van maart tot en met augustus. In het oosten van het land valt het regenseizoen op een ander moment dan in het westen. Namelijk: van oktober tot en met januari. Het oostelijke deel van Sri Lanka heeft daarmee als beste reistijd van februari tot en met september.

Het hele land bezoeken

Reizigers die graag zowel het oosten als het westen van het land willen bezichtigen doen er verstandig aan de beste reistijd van beide delen te combineren. De beste reistijd voor geheel Sri Lanka wordt dan februari tot en met maart.


Valuta: de Sri Lankaanse roepie

In Sri Lanka wordt betaald met de lokale munteenheid, de roepie. De waarde van deze valuta schommelt nogal. De afgelopen tien jaar was één euro gemiddeld 160 roepie waard. Maar in maart 2015 was één euro nog 140 roepie waard, terwijl dezelfde euro inmiddels is om te wisselen voor iets meer dan 200 roepie. Het is daarom verstandig net voor vertrek te controleren wat de huidige koers van de roepie is, om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten die onderweg gemaakt worden.

Olifanten in Sri LankaIn Sri Lanka leven ongeveer 6000 wilde olifanten, dit aantal is stijgende

Goedkoop betalen in Sri Lanka
Het is niet verstandig om al voor vertrek Sri Lankaanse roepie op te nemen bij een Nederlandse of Belgische bank. De wisselkoersen die daar gehanteerd worden zijn vrijwel altijd erg ongunstig. Dat komt doordat de bank zich wil indekken voor eventuele verliezen die worden gemaakt wanneer de roepie waarde verliest en de bank moet afschrijven op haar roepies in voorraad. Goedkoper is het om na aankomst in Sri Lanka, bijvoorbeeld op het vliegveld, contant geld op te nemen bij een geldautomaat. Dit kan vrijwel altijd probleemloos met een pinpas (bankpas) of creditcard. Een pinpas van een Nederlandse of Belgische bank is hierbij vrijwel altijd de goedkoopste optie. Lang niet overal in Sri Lanka is het mogelijk te pinnen, daarbij wordt voor elke transactie een transactietarief in rekening gebracht. Daardoor is het goedkoper om eens in de paar dagen contante roepies op te nemen en hiermee te betalen.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil van Sri Lanka is eenvoudig te berekenen. Het land kent namelijk maar één tijdzone en er is geen zomer- of wintertijd. Dat betekent dat het tijdens onze zomertijd altijd 3,5 uur later is. En tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka 4,5 uur.


Visum Sri Lanka aanvragen

Sri Lanka kent een visumplicht. Dat wil zeggen dat alleen reizigers in het bezit van een geldig visum Sri Lanka worden toegelaten wanneer ze na aankomst voorbij de paspoortcontrole willen komen. Er zijn verschillende soorten visums. De meeste toeristen maken gebruik van het online aan te vragen ETA; “Electronic Travel Authorization”. Deze reistoestemming is eenvoudig online te verkrijgen via deze website en het is niet nodig hiervoor langs te gaan bij de ambassade.
Dien een visumaanvraag in voor Sri Lanka


Veiligheid en gezondheid in Sri Lanka

Sri Lanka is geen onveilig land voor toeristen die goed voorbereid op reis gaan. Het land kent over het algemeen een goede hygiëne en goede gezondheidszorg. Desondanks is het verstandig om voor vertrek het reisadvies aandachtig te lezen.