Sri Lanka is een eiland ten zuidoosten van India met ruim 22 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking woont aan de westkust van het eiland, maar ook de noord- en oostkust zijn relatief dichtbevolkt. Sri Lanka heeft een prachtige natuur en interessante geschiedenis en staat bekend om zijn grote culturele diversiteit.

De grootste bevolkingsgroep van het eiland wordt gevormd door de Singalezen, gevolgd door de Tamils en talloze minderheden. In Sri Lanka zijn nog veel restanten van de koloniale overheersing van de Portugezen, Nederlanders en Engelsen terug te vinden. De naam Sri Lanka is afgeleid van het Sanskriet en betekent “heilig eiland”. Deze naam is pas sinds 1972 officieel in gebruik. Daarvoor heette het eiland Ceylon.

Een belangrijke reden voor toeristen om het eiland te bezoeken is de prachtige natuur. Het land heeft meerdere nationale parken en er komt een breed scala aan wilde dieren voor. Ook de witte stranden zijn een belangrijke toeristische trekpleister.

Lees deze pagina als u meer wilt weten over de geschiedenis, cultuur en belangrijke toeristische attracties van Sri Lanka.


Feiten en cijfers

Hoofdstad Officieel: Sri Jayewardenapura Kotte
De facto: Colombo
Inwoners 22 miljoen (2021)
Officiële talen Singalees, Tamil en Engels
Valuta Sri Lankaanse roepie (LKR)
Tijdsverschil 3,5 uur (zomer) of 4,5 uur (winter)
Vliegtijd 11 uur
Stroom 230 Volt, 50 Hz
Stopcontact en stekkers Type D, M en G (reisstekker is nodig)
Leidingwater Niet veilig om te drinken
Visum Visum Sri Lanka is verplicht
Veiligheid Lees het reisadvies Sri Lanka

Kaart

Sri Lanka is een eiland in de Indische oceaan met een oppervlakte van 65.610 km². Het eiland bevindt zich op slechts 50 kilometer van het Indiase subcontinent. Het is dan ook niet gek dat er veel culturele overeenkomsten bestaan tussen India en Sri Lanka. Sri Lanka bestaat uit een hoofdeiland en dertig kleinere eilanden, waarvan de eilanden Mannar en Delft de grootste zijn. Sri Lanka deelt zijn zeegrenzen daarnaast in het zuidwesten met de Malediven.


Geschiedenis

De prehistorie en de grote migratiegolven
Miljoenen jaren lang was Sri Lanka verbonden met het Indisch subcontinent. Dit veranderde tussen 25 en 5 miljoen jaar geleden, toen het gebied als gevolg van bewegende aardplaten van India wegdreef en een eiland werd. De eerste mensen vestigden zich op Sri Lanka rond 125.000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Dit waren jagers en verzamelaars, die voornamelijk stenen werktuigen gebruikten en grotendeels in grotten leefden. De eerste stedelijke samenlevingen ontstonden rond 1000 v.Chr. in het noorden en midden van het eiland. In de daaropvolgende eeuwen migreerden er verschillende bevolkingsgroepen naar Sri Lanka.

Vanaf ongeveer 500 v.Chr. trokken Indo-Europeanen vanuit Noord-India naar Sri Lanka. Dit volk, de voorouders van de Singalezen, stichtte het koninkrijk Anuradhapura, dat meer dan duizend jaar over Sri Lanka zou heersen. Van de derde eeuw v.Chr. tot en met 1200 vond er een migratie plaats van Tamils, die vanuit Zuid- en Oost-India naar Sri Lanka kwamen. Langzaam maar zeker vestigden ze zich in het noordelijke en oostelijke deel van het eiland. Door de komst van deze nieuwe bevolkingsgroepen werden de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka, de Vedda, in de loop der eeuwen steeds meer gemarginaliseerd.
AnuradhapuraIn Anuradhapura, in het noorden van Sri lanka, zijn veel ruïnes uit de oudheid te vinden

Het boeddhisme vond in de derde eeuw voor het begin van onze jaartelling zijn weg naar Sri Lanka en werd binnen enkele eeuwen de belangrijkste religie van het eiland. Er werden honderden boeddhistische tempels gebouwd, waarvan vele nog altijd te bewonderen zijn. In Sri Lanka ontstond net zoals in India een kastensysteem. Op het eiland werd dit systeem echter een stuk minder rigoureus nageleefd dan in India.

Invasies vanuit India en de ontwikkeling van de internationale handel
In de 11e eeuw werden grote delen van Sri Lanka onderdeel van het Chola-rijk. De Chola’s, een Tamildynastie, hadden hun heerschappij gedurende een periode van meerdere eeuwen langzaam over Zuid-India uitgebreid. Hun invloed zou uiteindelijk tot aan Thailand en de Indonesische archipel reiken. Hoewel de Singalese bevolking zich continu bleef verzetten tegen deze invloed van buitenaf, voerden Tamil-heersers nog lang de boventoon in Sri Lanka. Na het vertrek van de Chola’s kreeg Sri Lanka namelijk te maken met invasies van andere dynastieën vanuit Zuid-India, zoals de Pandya’s en de Pallava’s.

De Pandya-dynastie heerste gedurende meerdere eeuwen over een aanzienlijk deel van Sri Lanka. Het eiland was in die tijd verdeeld in verschillende koninkrijken die een groot deel van de tijd met elkaar in oorlog waren. Vanaf de 14e eeuw ontstond er een bloeiende handel in kaneel (de kaneelboom is een inheemse Sri Lankaanse plant) en andere specerijen. Deze werden aanvankelijk voornamelijk door Arabische handelslieden ingekocht, die de specerijen vervolgens elders in Azië, Oost-Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegebied verkochten. Kotte en Galle, twee steden aan de westkust van Sri Lanka, groeiden in deze periode uit tot belangrijke handelsknooppunten.

De Portugezen en Nederlanders op Sri Lanka
De eerste Europeanen die in contact kwamen met Sri Lanka waren de Portugese zeevaarders in de vroege 16e eeuw. In 1518 kregen zij beperkte handelsrechten en toestemming om een fort te bouwen bij Colombo. In de loop van de eeuw begonnen de Portugezen zich steeds meer te bemoeien met de binnenlandse politiek van Sri Lanka, waardoor ze langzaam meer controle kregen over het eiland. Na verschillende conflicten met Sri Lankaanse machthebbers wisten de Portugezen, die over modernere wapens beschikten dan hun tegenstanders, de directe controle over grote delen van het eiland te bemachtigen. Met de komst van de Europeanen kwam ook het christendom naar Sri Lanka. Rooms-katholieke missionarissen reisden mee in het kielzog van de Portugese expedities om zoveel mogelijk inwoners van Sri Lanka tot het christendom te bekeren. Ook de Portugese taal verspreidde zich in een rap tempo over het eiland, vooral onder hogere klassen van de samenleving.

Al aan het einde van de 16e eeuw begon het verzet tegen de Portugese overheersing. Sri-Lankaanse vorsten probeerden hulp te krijgen van andere Europese mogendheden. De Nederlanders waren graag bereid de Portugezen uit Sri Lanka te verjagen, aangezien dit het Nederlandse handelsimperium zou vergroten. In de 17e eeuw vonden er in heel Sri Lanka meerdere conflicten tussen de Nederlanders, de Portugezen en de Sri Lankaanse koninkrijken plaats. In 1658 werden de Portugezen definitief verdreven, waarna de Nederlanders de controle kregen over de Sri Lankaanse kustlijn. In de jaren daarna drongen ze door tot dieper in het binnenland, tot ze over de belangrijkste gebieden van Sri Lanka heersten. Het Sri-Lankaanse koninkrijk Kandy, dat over een groot deel van het binnenland regeerde, bleef echter onafhankelijk. Onder Nederlandse heerschappij ontwikkelde Sri Lanka zich tot een belangrijk handelsknooppunt. Kaneel, thee en koffie vonden hun weg naar de Europese markten, terwijl in Oost-India en de regio Bengalen Sri Lankaanse olifanten, andere belangrijke handelswaar, werden verkocht. Fort GalleFort Galle is een direct overblijfsel uit de tijd van de Nederlandse heerschappij

Britse controle over Sri Lanka: de kroonkolonie Ceylon
Ten tijde van de Napoleontische oorlogen werden de Sri Lankaanse kuststreken veroverd door de Engelsen en in 1815 werd hun soevereiniteit over het eiland erkend door de andere Europese grootmachten. Dit betekende echter niet dat de Engelsen meteen complete controle hadden over het gehele eiland. Het koninkrijk Kandy heerste nog altijd in het binnenland. Na een aantal conflicten met de Engelsen dolven de Sri-Lankanen echter het onderspit, waarna ook het koninkrijk Kandy werd geassimileerd in het Britse Rijk.

Onder het Engelse bewind veranderde de manier van regeren op het eiland grondig. Het Engels werd ingevoerd als verplichte taal en christelijke missionarissen hadden vrij baan om de lokale bevolking te bekeren. De Sri Lankaanse bevolking bleef zich echter verzetten tegen de Europese inmenging. Aan het eind van de 19e eeuw ontstond er een nationaal zelfbewustzijn onder de lokale bevolking. Het duurde echter tot de Eerste Wereldoorlog voordat Sri Lankaanse nationalistische bewegingen aan invloed wonnen.

Onafhankelijkheid en burgeroorlog
In de jaren na de Eerste Wereldoorlog kreeg de Sri Lankaanse bevolking langzaam maar zeker meer zeggenschap over haar eigen toekomst. In 1931 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd, waardoor de Sri Lankanen meer macht naar zich toe konden trekken. Toen Sri Lanka in 1948 een nieuwe grondwet kreeg en een onafhankelijk land binnen het Britse Gemenebest werd, waren het vooral de Singalezen die veel invloed hadden. Dit leidde tot een achterstelling van de Tamils, waardoor de etnische spanningen op het eiland toenamen.

In 1972 werd Sri Lanka een socialistische republiek, volledig onafhankelijk van de Engelsen. De Sri Lankaanse president Jayewardene deed er zelfs alles aan om het overheidssysteem, dat op het Engelse gebaseerd was, te ontmantelen. Ook na 1972 bleven de etnische spanningen bestaan. Al sinds de jaren zeventig streefden de Tamils naar meer rechten. De Tamiltijgers, een militante organisatie, deed dit onder andere met terroristische aanslagen tegen de regering. Dit mondde in 1983 uit in een burgeroorlog, die tot 2009 duurde. De Sri Lankaanse overheid wist de Tamiltijgers uiteindelijk te bedwingen.


Cultuur in Sri Lanka

De cultuur van Sri Lanka is erg veelzijdig. In de loop van de geschiedenis hebben er veel verschillende bevolkingsgroepen geleefd, die elk hun eigen stempel op het eiland hebben achtergelaten. Hierdoor bestaat er onder andere een grote religieuze diversiteit op het eiland. Zo zijn er niet alleen veel boeddhistische en hindoeïstische tempels op het eiland te vinden, maar ook talloze kerken en moskeeën. De meeste Sri Lankanen zijn echter aanhangers van een variant van het boeddhisme.

De Singalezen vormen met 75% van de totale bevolking de grootste etnische groep van Sri Lanka. De meeste Singalezen zijn boeddhisten. De officiële talen van Sri Lanka zijn het Singalees, het Tamil en het Engels. De naam van de Singalese taal in het Singalees is Sinhala (siṁhala), een woord uit het Sanskriet dat iets als “leeuw” betekent. De leeuw op de vlag van Sri Lanka staat dan ook voor de Singalezen. Ook de andere onderdelen van de Sri Lankaanse vlag hebben een symbolische betekenis. Zo staat het zwaard dat de leeuw vastheeft voor de onafhankelijkheid.

De grootste minderheid van Sri Lanka bestaat uit de Tamils. Op de vlag van Sri Lanka wordt deze minderheidsgroep gesymboliseerd door de verticale oranje baan. De Tamils wonen voornamelijk in het noorden van het land en aan de kuststreken in het oosten. Ze zijn grotendeels aanhangers van het hindoeïsme. Verder kent Sri Lanka een aanzienlijke minderheidsgroep die ongeveer 10% van de bevolking vormt: de Sri Lankaanse Moren. Deze bevolkingsgroep is islamitisch en wordt op de vlag gesymboliseerd door de verticale groene baan.

Vlag van Sri LankaDe vlag van Sri Lanka

De Sri Lankaanse eetcultuur is voornamelijk beïnvloed door de Indiase, Indonesische en Nederlandse keuken. Rijst vormt het hoofdbestanddeel van veel gerechten. Ook kokosnoot is een veelvoorkomend ingrediënt in Sri Lankaanse maaltijden, wat niet verrassend is gezien het feit dat kokospalmen wijdverbreid zijn over het eiland. Verder wordt er veel kaneel gebruikt, een traditionele Sri Lankaanse specerij.


Klimaat en beste reistijd

Sri Lanka ligt op ongeveer 700 kilometer van de evenaar. Hierdoor heeft het eiland een tropisch klimaat met het hele jaar door temperaturen rond de 30 graden. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur net iets onder de 26 graden. De bergachtige gebieden in het binnenland vormen hierop een uitzondering: hier kan het ‘s winters afkoelen tot 10 graden.

Sri lanka kent twee seizoenen, die bepaald worden door de moessons. Tijdens het yalaseizoen van mei tot augustus waait de zuidwestmoesson of ‘yala’. Gedurende deze periode valt er vooral veel neerslag aan de westkust van het eiland, terwijl er in het zuiden en noordwesten minder neerslag valt. Het mahaseizoen van september tot maart, wanneer de noordoostmoesson of ‘maha’ waait, is relatief droger. De droogste maanden van het jaar in Sri Lanka zijn vooral januari en februari, wat deze maanden zeer geschikt maakt voor een reis naar het eiland.

Palmbomen in Sri LankaHet eiland Sri Lanka kent vele schitterende stranden met palmbomen


Toeristische hoogtepunten van Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein eiland, maar toch valt er genoeg te beleven. Het land kent prachtige natuurlandschappen met een grote onderlinge variatie. Zo verschilt het landschap van de hoogvlaktes in het binnenland sterk van het landschap van de kustregio’s. Ook telt Sri Lanka verschillende interessante steden, die elk een eigen, unieke ervaring bieden. Hieronder volgen een aantal van de toeristische hoogtepunten van Sri Lanka.

Sigiriya
Sigiriya, een eeuwenoud paleis op een rots in het midden van het eiland, is misschien wel de bekendste attractie van Sri Lanka. Dit paleis werd in de 5e eeuw n.Chr. gebouwd door de toenmalige koning van Sri Lanka. Ondanks dat er tegenwoordig slechts nog wat ruïnes van over zijn, is een bezoek aan het paleis absoluut de moeite waard. Beklim de duizenden traptreden om de eeuwenoude fresco’s die op de rots geschilderd zijn te bewonderen. Vanaf de top van de rots heeft men bovendien een prachtig uitzicht over de Sri Lankaanse natuur. SigiriyaSigiriya is misschien wel de spectaculairste bezienswaardigheid van Sri Lanka

Kandy
De stad Kandy ligt in het midden van het eiland. Een bezoek aan deze stad is vooral een aanrader vanwege de oude gebouwen. Vele hiervan dateren uit de periode van het koninkrijk Kandy, dat zich lang staande wist te houden tegen de Portugese, Nederlandse en Britse koloniale heersers. Wanneer men deze stad bezoekt, mag een bezoek aan Dalada Maligawa, oftewel de Tempel van de Tand, zeker niet ontbreken. In deze tempel zou sinds de oudheid een tand van Boeddha worden bewaard. Tegenwoordig is deze tempel voor boeddhisten een van de heiligste plekken ter wereld.

Minneriya national park
Dit nationale park staat vooral bekend om de jaarlijkse migratie van olifanten. Tijdens het droge seizoen komen honderden olifanten samen op de grasvlakten van dit nationale park. Hier vindt u de grootste kuddes Aziatische olifanten ter wereld.

Galle
Galle is een kuststad in het zuidwesten van Sri Lanka. In de stad zijn nog veel gebouwen te zien uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Vooral Fort Galle is een belangrijke toeristische trekpleister. De 17e-eeuwse muren van dit fort zijn nog vrijwel helemaal intact. De gebouwen binnen de muren van het fort vormen een bijzondere mix van Europese koloniale architectuur en inheemse bouwstijlen.

Anuradhapura
Anuradhapura, gelegen in het noordelijke deel van Sri Lanka, behoort tot de oudste steden van het eiland. De stad werd gesticht in de 4e eeuw v.Chr., waarna het lange tijd de belangrijkste stad van het eiland was. In Anuradhapura zijn veel oude tempels en beelden te vinden. Een van de populairste attracties is Jaya Sri Maha Bodhi, een voor boeddhisten heilige boom. De boom zou ontsproten zijn uit een zijtak van de boom waaronder Boeddha verlichting bereikte.

Olifanten in Sri LankaIn Sri Lanka leven ongeveer 6000 wilde olifanten, dit aantal is stijgende


Economie en valuta

Sri Lanka is voornamelijk een diensteneconomie. Veel mensen werken tegenwoordig in de toeristische sector, die in de jaren na de burgeroorlog in een rap tempo is gegroeid. Ook is de rol van Sri Lanka als handelsknooppunt en daarmee die van de lucht- en zeehavens van het eiland belangrijker geworden voor de economie. Sri Lanka behoort daarnaast tot de belangrijkste exporteurs van thee. Zeker 23% van alle thee ter wereld komt uit Sri Lanka.

Valuta
In Sri Lanka wordt betaald met de Sri Lankaanse roepie (LKR). Eén roepie is gelijk aan honderd cent. Het muntgeld is beschikbaar in munten van 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 roepie. Biljetten zijn beschikbaar met waardes van 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 roepie. Hoewel het mogelijk is in hotels, restaurants en grote winkelketens met creditcard te betalen, gebruiken de meeste mensen nog contant geld. Het wordt dus zeker aangeraden voldoende contanten op zak te hebben. Met Nederlandse en Belgische bankpassen kunt u bij de meeste geldautomaten probleemloos geld opnemen. Houd er rekening mee dat hiervoor transactiekosten worden gerekend.

Het geven van fooi is gebruikelijk in de Sri Lankaanse cultuur. Hetzelfde geldt voor afdingen. Als u niet afdingt, bent u in de meeste gevallen veel meer geld kwijt. In grotere winkels en in hotels is het echter niet gebruikelijk om af te dingen.


Veiligheid en gezondheid in Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka een redelijk veilige reisbestemming is, bestaan er toch enkele veiligheidsrisico’s. Vooral in het noorden van het land bevinden zich nog veel onontplofte mijnen uit de tijd van de burgeroorlog. Blijf hier dus altijd op de afgebakende paden en wegen. Verder vinden er in Sri Lanka regelmatig politieke manifestaties plaats. Deze kunnen uit de hand lopen, dus vermijd demonstraties en grote menigten. Uiteraard wordt het toeristen aangeraden om op hun persoonlijke bezittingen te letten, want in Sri Lanka is er een risico op diefstal. Kom dus niet in afgelegen steegjes en ga na zonsondergang het liefst de straat niet meer op. Raadpleeg voor meer informatie over de veiligheid in het land deze pagina met het reisadvies voor Sri Lanka of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid
Voor een reis naar Sri Lanka worden een aantal vaccinaties aangeraden. Hierbij gaat het om vaccinaties tegen hepatitis A, hepatitis B, DTP, gele koorts, tuberculose, buiktyfus, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Verder komen er in Sri Lanka muggen voor die ziektes met zich meedragen. Zorg dus voor voldoende bescherming tegen muggensteken. De tekst op deze website is niet geschreven door een arts. Het is aan te raden voor uw vertrek naar Sri Lanka contact op te nemen met uw huisarts voor eventuele andere voorbereidingen op uw reis vanuit medisch oogpunt.


Visum Sri Lanka aanvragen

Voor een reis naar Sri Lanka moet u het visum voor Sri Lanka aanvragen. Reizigers die niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven en aan alle overige voorwaarden voldoen, kunnen een e-visum aanvragen. Dit e-visum wordt ook wel het ETA Sri Lanka genoemd. Dit visum kan eenvoudig via deze website worden aangevraagd. De aanvraagprocedure duurt over het algemeen niet langer dan 20 minuten en de gemiddelde levertijd van het ETA bedraagt 4 dagen.
Dien een visumaanvraag in voor Sri Lanka

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.