Sri Lanka is een eiland ten zuidwesten van India met ongeveer 22 miljoen inwoners. Het merendeel van de Sri Lankaanse bevolking woont aan de westkust van het eiland, maar ook de noord- en oostkust zijn relatief dichtbevolkt. Sri Lanka staat bekend om zijn grote culturele diversiteit. Zo zijn er de Singalezen, die de grootste bevolkingsgroep vormen, de Tamils en nog talloze andere minderheden. Ook zijn er nog veel restanten van de koloniale overheersing van de Portugezen, Nederlanders en Engelsen terug te vinden. De betekenis van Sri Lanka is afgeleid van het Sanskriet, waar het “heilig eiland” betekent. Deze naam is pas sinds 1972 officieel in gebruik. Daarvoor heette het eiland Ceylon.

Verder bezoeken veel toeristen het eiland vanwege de prachtige natuur. Het land heeft meerdere nationale parken te bieden en een breed scala aan wilde dieren. Ook de witte stranden zijn een belangrijke trekpleister.

Lees deze pagina als u meer wilt weten over de geschiedenis, cultuur en belangrijke toeristische attracties van Sri Lanka.


Feiten en cijfers

TaalSingalees, Tamil en Engels
Inwoners22 miljoen (2021)
HoofdstadOfficieel: Sri Jayewardenapura Kotte
De facto: Colombo
ValutaSri Lankaanse Roepie (LKR)
Tijdsverschil3,5 uur (zomer) of 4,5 uur (winter)
Vliegtijd11 uur
Stroom230 Volt, 50 Hz
StekkersType D, M en G (reisstekker is nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum Sri Lanka is verplicht
VeiligheidLees het reisadvies Sri Lanka

Kaart

Sri Lanka is een eiland in de Indische oceaan met een oppervlakte van 65.610 km². Dit is net iets kleiner dan Nederland en België samen. Het eiland ligt slechts 50 kilometer van het Indiase subcontinent. Er bestaan dus ook veel culturele overeenkomsten tussen India en Sri Lanka. Naast het hoofdeiland telt Sri Lanka ook nog dertig kleinere eilanden, waarvan de eilanden Mannar en Delft de grootste zijn. Verder deelt Sri Lanka zijn zeegrenzen ook met de eilandenstaat de Malediven in het zuidwesten.


Geschiedenis

De prehistorie en de grote migratiegolven
Miljoenen jaren lang was Sri Lanka verbonden met het Indiase subcontinent. Dit veranderde tussen 25 en 5 miljoen jaar geleden, toen het gebied als gevolg van bewegende aardplaten van India wegdreef en een eiland werd. De eerste mensen vestigden zich rond 125.000 jaar voor onze jaartelling op Sri Lanka. Dit waren jagers en verzamelaars, die voornamelijk stenen werktuigen gebruikten en voor een groot deel in grotten leefden. De eerste stedelijke samenlevingen ontstonden rond 1000 v. Chr. in het noorden en midden van het eiland. In de daaropvolgende eeuwen migreerden er verschillende bevolkingsgroepen naar Sri Lanka.

De Singalezen, een volk verwant aan de Indo-Ariërs van Noord-India, trokken vanaf ongeveer 500 v.Chr. naar het eiland. Ze stichtten het koninkrijk Anuradhapura, dat meer dan een millennium over Sri Lanka zou heersen. Vanaf de derde eeuw v. Chr. tot en met 1200 vond er een migratie plaats bestaande uit Tamils, die vanuit Zuid- en Oost-India naar Sri Lanka kwamen. Langzaam maar zeker vestigden ze zich in het noordelijke en oostelijke deel van het eiland. In de loop van de eeuwen werden de oorspronkelijke bewoners van Sri Lanka, de Vedda, steeds meer gemarginaliseerd.

Het boeddhisme vond in de derde eeuw voor onze jaartelling zijn weg naar Sri Lanka en binnen enkele eeuwen werd het de belangrijkste religie van het eiland. Er werden honderden boeddhistische tempels gebouwd, waarvan vele nog in het huidige Sri Lanka te bewonderen zijn. Net zoals in India ontstond er in Sri Lanka een kastensysteem, hoewel het een stuk minder rigoureus werd nageleefd als op het subcontinent.

Invasies vanuit India en de ontwikkeling van de internationale handel
In de 11e eeuw werden grote delen van Sri Lanka onderdeel van het Chola-rijk. De Chola’s, een Tamildynastie, hadden zich over een periode van meerdere eeuwen langzaam over Zuid-India uitgebreid. Hun invloed zou uiteindelijk tot aan Thailand en het Indonesische archipel reiken. Hoewel de Singalese bevolking zich tegen deze invloed van buitenaf bleef verzetten, voerden Tamil-heersers nog lang de boventoon in Sri Lanka. Zo vonden er na het vertrek van de Chola’s nog meer invasies vanuit Zuid-India plaats.

De Pandya-dynastie had gedurende meerdere eeuwen een aanzienlijk deel van Sri Lanka in bezit. Het eiland was in die tijd verdeeld en er heersten meerdere koninkrijken die een groot deel van de tijd met elkaar in oorlog waren. Vanaf de 14e eeuw begon er een bloeiende handel in kaneel, een inheemse Sri Lankaanse plant, en in andere specerijen. Deze werden aanvankelijk ingekocht door voornamelijk Arabische handelslieden, die de specerijen vervolgens elders in Azië, in Oost-Afrika en in het oostelijke Middellandse-Zeegebied verkochten. Kotte en Galle, twee steden aan de westkust van Sri Lanka, groeiden uit tot belangrijke handelsknooppunten.

De Portugezen en Nederlanders op Sri Lanka
In de vroege 16e eeuw kwamen de eerste Portugese zeevaarders in contact met Sri Lanka. In 1518 werd het hun toegestaan een fort bij Colombo te bouwen en kregen ze beperkte handelsrechten. In de loop van de eeuw gingen de Portugezen zich met de interne Sri Lankaanse politiek bemoeien, waardoor ze langzaam meer controle kregen over het binnenland. Na verschillende conflicten met Sri Lankaanse machthebbers hadden de Portugezen, die over modernere wapens dan hun tegenstanders beschikten, de directe controle over grote delen van het eiland weten te bemachtigen. Met de komst van de Europeanen kwam ook het christendom naar Sri Lanka. Rooms-katholieke missionarissen reisden mee in het kielzog van de Portugese expedities om zoveel mogelijk Sri-Lankanen tot het christendom te bekeren. Ook de Portugese taal verspreidde zich in een rap tempo, vooral onder hogere klassen van de samenleving.

Al aan het einde van de 16e eeuw begon het verzet tegen de Portugese overheersing. Sri-Lankaanse vorsten probeerden hulp te krijgen van andere Europese mogendheden. De Nederlanders waren graag bereid de Portugezen uit Sri Lanka te verjagen, aangezien dit het Nederlandse handelsimperium zou vergroten. In de 17e eeuw vonden er meerdere conflicten plaats over heel Sri Lanka tussen de Nederlanders, de Portugezen en de Sri Lankaanse koninkrijken. In 1658 werden de Portugezen definitief verdreven, waarna de Nederlanders de controle kregen over de Sri Lankaanse kustlijn. In de jaren daarna drongen ze tot dieper in het binnenland door, tot ze over de belangrijkste gebieden van Sri Lanka heersten. Het Sri-Lankaanse koninkrijk Kandy, dat over een groot deel van de binnenlanden regeerde, bleef echter onafhankelijk. Onder Nederlandse heerschappij ontwikkelde Sri Lanka zich als een belangrijk handelsknooppunt. Kaneel, thee en koffie vonden hun weg naar de Europese markten, terwijl Sri Lankaanse olifanten, een andere belangrijke handelswaar, in Oost-India en Bengalen werden verkocht.

Britse controle over Sri Lanka: de kroonkolonie Ceylon
De Engelsen veroverden de Sri Lankaanse kuststreken ten tijde van de Napoleontische oorlogen en in 1815 werd hun soevereiniteit over het eiland door de andere Europese grootmachten erkend. Dit betekende echter niet dat de Engelsen meteen de complete controle hadden over het gehele eiland. In het binnenland heerste nog steeds het koninkrijk Kandy. Na een aantal conflicten met de Engelsen dolven de Sri-Lankanen echter het onderspit, waarna de restanten van het koninkrijk werden geassimileerd in het Britse Rijk.

Onder het Engelse bewind veranderde de administratie van het eiland grondig. Het Engels werd ingevoerd als verplichte taal en Christelijke missionarissen hadden vrij baan om de lokale bevolking te bekeren. Toch bleef de Sri Lankaanse bevolking zich tegen de Europese inmenging verzetten. Aan het eind van de 19e eeuw was er een nationaal zelfbewustzijn ontstaan onder de lokale bevolking, maar het duurde tot de Eerste Wereldoorlog voordat Sri Lankaanse nationalistische bewegingen aan invloed wonnen.

Onafhankelijkheid en burgeroorlog
De Sri Lankaanse bevolking kreeg in de jaren na de Eerste Wereldoorlog langzaam maar zeker meer zeggenschap over haar eigen toekomst. In 1931 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd, waardoor de Sri Lankanen meer macht naar zich toe konden trekken. Toen Sri Lanka in 1948 een nieuwe grondwet kreeg en een dominion in het Britse Gemenebest werd, waren het vooral de Singalezen die veel invloed hadden. Dit leidde tot een achterstelling van de Tamil-bevolking, waardoor etnische spanningen toenamen.

In 1972 werd Sri Lanka een socialistische republiek, volledig onafhankelijk van de Engelsen. De Sri Lankaanse President Jayewardene deed er zelfs alles aan om het overheidssysteem, dat op het Engelse gebaseerd was, te ontmantelen. Etnische spanningen bleven echter bestaan. Al sinds de jaren zeventig streefden de Tamils voor meer rechten. De Tamiltijgers, een militante organisatie, deed dit onder andere met terroristische aanslagen tegen de regering. In 1983 mondde dit uit in een burgeroorlog, die tot 2009 duurde. De Sri Lankaanse overheid wist de opstandige Tamils uiteindelijk te bedwingen. Hierbij werd vaak buitensporig geweld gebruikt.


Cultuur in Sri Lanka

De cultuur van Sri Lanka is erg veelzijdig. Gedurende de geschiedenis hebben veel verschillende bevolkingsgroepen op het eiland geleefd, die elk hun eigen stempel hebben achtergelaten. Hierdoor bestaat er een grote religieuze diversiteit op het eiland. Zo zijn er niet alleen veel boeddhistische en hindoeïstische tempels op het eiland te vinden, maar ook talloze kerken en moskeeën. De meeste Sri Lankanen zijn echter aanhangers van een variant van het boeddhisme.

De Singalezen vormen met 75% van de totale bevolking de grootste etnische groep van Sri Lanka. De meeste Singalezen zijn boeddhisten. In het Sanskriet, een klassieke taal van het Indiase subcontinent, betekent siṃhála “de woonplaats van de leeuwen”. Deze relatie tot leeuwen is terug te zien in de Sri Lankaanse vlag, waar een gouden leeuw op een bruine achtergrond prijkt.

De grootste minderheid van Sri Lanka bestaat uit de Tamils. De Tamils wonen voornamelijk in het noorden van het land en aan de kuststreken in het oosten. Ze zijn grotendeels aanhangers van het hindoeïsme. Verder is er een aanzienlijke minderheid van ongeveer 10% van de bevolking die door de Sri Lankaanse Moren gevormd wordt. Deze bevolkingsgroep is islamitisch.

De Sri Lankaanse eetcultuur is voornamelijk beïnvloed door de Indiase, Indonesische en Nederlandse keuken. Rijst vormt het hoofdbestanddeel van veel gerechten. Ook is kokosnoot een onmiskenbaar ingrediënt in een Sri Lankaanse maaltijd, aangezien kokospalmen wijdverbreid zijn over het eiland. Verder wordt er veel kaneel gebruikt, een traditionele Sri Lankaanse specerij.


Klimaat en beste reistijd

Sri Lanka ligt op ongeveer 700 kilometer afstand van de evenaar. Hierdoor heeft het eiland een tropisch klimaat met het hele jaar door temperaturen van tegen de 30 graden. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur net iets onder de 26 graden. In de bergachtige gebieden in het binnenland kan het ‘s winters afkoelen tot 10 graden.

Sri lanka kent twee seizoenen. Tijdens het yalaseizoen tussen mei en augustus valt er vooral veel neerslag aan de westkust van het eiland. In het zuiden en noordwesten valt er daarentegen minder neerslag. Het mahaseizoen tussen september en maart is relatief droger. Vooral in januari en februari valt er weinig regen, wat deze maanden zeer geschikt maakt voor een reis naar Sri Lanka.

Palmbomen in Sri LankaHet eiland Sri Lanka kent vele schitterende palmboomstranden


Toeristische hoogtepunten van Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein eiland, maar toch valt er genoeg te beleven. Er bestaat bijvoorbeeld een grote variatie in de natuur van het eiland. Zo verschillen de hoogvlaktes in het binnenland sterk met het landschap van de kustregio’s. Ook biedt elke stad een eigen, unieke ervaring. Hieronder volgen een aantal van de toeristische hoogtepunten van Sri Lanka.

Sigiriya
Misschien wel de bekendste attractie van Sri Lanka is Sigiriya, een eeuwenoud paleis op een rots, gelegen in het midden van het eiland. In de 5e eeuw na Chr. werd het paleis door de toenmalige koning van Sri Lanka gebouwd. Tegenwoordig zijn er alleen nog wat ruïnes over, wat het paleis echter niet minder de moeite waard maakt. Beklim de duizenden traptreden en ontdek de eeuwenoude fresco’s die op de rots geschilderd zijn. Vanaf de top is het mogelijk kilometers ver over de Sri Lankaanse natuur uit te kijken.

Kandy
De stad Kandy ligt in het midden van het eiland. Het is vooral een aanrader de oude gebouwen te bezoeken. Vele hiervan dateren uit de periode van het Kandy-koninkrijk, dat zich lang staande wist te houden tegen de Portugese, Nederlandse en Britse koloniale heersers. Een bezoek aan Dalada Maligawa, oftewel Tempel van de Tand, is zeker de moeite waard. Hier zou sinds de oudheid een tand van Boeddha worden bewaard. Tegenwoordig is de tempel een van de heiligste plekken van de wereld voor boeddhisten.

Minneriya national park
Het Minneriya national park staat vooral bekend om de jaarlijkse migratie van olifanten. Honderden olifanten komen hier samen op de grasvlakten tijdens het droge seizoen. Hier vindt u de grootste kuddes aziatische olifanten ter wereld.

Galle
Galle is een kuststad in het zuidwesten van Sri Lanka. Er zijn nog veel gebouwen te zien uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Vooral Fort Galle is een belangrijke toeristische trekpleister. De 17e eeuwse muren van dit fort zijn bijna overal nog intact. De gebouwen binnen de muren vormen een bijzondere mix van Europese koloniale architectuur en inheemse bouwstijlen.

Anuradhapura
Anuradhapura, gelegen in het noordelijk deel van Sri Lanka, behoort tot de oudste steden van Sri Lanka. In de 4e eeuw v. Chr. werd ze gesticht, waarna de stad lang de belangrijkste stad van het eiland was. In de stad zijn veel oude tempels en beelden te vinden. Een van de populairste attracties is Jaya Sri Maha Bodhi, een heilige boom in het boeddhisme. De boom zou ontsproten zijn uit een zijtak van de boom waaronder Boeddha verlichting bereikte.

Olifanten in Sri LankaIn Sri Lanka leven ongeveer 6000 wilde olifanten, dit aantal is stijgende


Economie en valuta

Sri Lanka is voornamelijk een diensteneconomie. Veel mensen werken tegenwoordig in de toerisme-industrie, die in de jaren na de burgeroorlog in een rap tempo is gegroeid. Ook zijn de luchthavens en zeehavens in de afgelopen jaren belangrijker geworden voor Sri Lanka’s rol als handelsknooppunt. Sri Lanka behoort verder tot de landen die de meeste thee exporteren. Zeker 23% van de thee van de wereld komt uit Sri Lanka.

Valuta
In Sri Lanka wordt met de Sri Lankaanse roepie (LKR) betaald. Biljetten zijn beschikbaar met waardes van 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000 roepi. Hoewel het mogelijk is in hotels, restaurants en grote winkelketens met creditcard te betalen, gebruiken de meeste mensen nog contant geld. Het wordt dus zeker aangeraden voldoende contanten mee op reis te nemen. Met Nederlandse en Belgische bankpassen kunt u probleemloos geld opnemen bij de meeste geldautomaten. Wel worden er transactiekosten berekend. Houd hier vooraf rekening mee.

Het geven van fooi is gebruikelijk in de Sri Lankaanse cultuur. Dit geldt ook voor afdingen. Als u niet afdingt bent u in de meeste gevallen veel meer geld kwijt. In grotere winkels en in hotels wordt er over het algemeen niet afgedongen.


Veiligheid en gezondheid in Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka een redelijk veilig reisdoel is, bestaan er toch enkele veiligheidsrisico’s. Vooral in het noorden van het land bevinden zich nog veel onontplofte mijnen uit de tijd van de burgeroorlog. Blijf hier dus altijd op de afgebakende paden en wegen. Verder vinden er regelmatig politieke manifestaties plaats in Sri Lanka die uit de hand kunnen lopen. Vermijd daarom demonstraties en grote menigten. Uiteraard wordt het toeristen aangeraden om op hun persoonlijke bezittingen te letten. Er is nog veel armoede in Sri Lanka, waardoor zakkenrollen en overvallen regelmatig plaatsvinden. Kom dus niet in afgelegen steegjes en ga het liefst niet na het donker de straat op. Voor meer informatie over de veiligheid in Sri Lanka, raadpleeg deze pagina met het reisadvies Sri Lanka of bezoek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid
Voor een reis naar Sri Lanka wordt een aantal vaccinaties aangeraden. Hierbij gaat het om vaccinaties voor hepatitis A, hepatitis B, DTP, gele koorts, tuberculose, buiktyfus, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Verder komen er in Sri Lanka muggen voor die ziektes met zich meedragen. Zorg dus voor voldoende bescherming tegen muggensteken.


Visum Sri Lanka aanvragen

Voor een reis naar Sri Lanka moet u het visum voor Sri Lanka aanvragen. Reizigers die niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven, komen in aanmerking voor het e-visum. Dit wordt ook wel het ETA Sri Lanka genoemd. Dit visum kan eenvoudig via deze website worden aangevraagd. De aanvraagprocedure duurt niet langer dan 20 minuten en de meeste ETA’s worden ook al binnen een uur toegekend.
Dien een visumaanvraag in voor Sri Lanka

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 22,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.