Alle reizigers naar Sri Lanka moeten over een geldig visum beschikken, met uitzondering van reizigers die een paspoort hebben van Sri Lanka, Singapore, de Malediven of de Seychellen. De meeste reizigers kunnen gebruikmaken van de online aanvraagprocedure voor het visum Sri Lanka. Wie daarvoor niet in aanmerking komt, kan een ander soort visum aanvragen.

Hoe kan ik het visum voor Sri Lanka aanvragen?

Het visum voor Sri Lanka kan worden aangevraagd door een online formulier in te vullen. Omdat de online aanvraagprocedure binnen enkele minuten kan worden voltooid, is dit voor de meeste reizigers de eenvoudigste manier om aan de visumplicht van Sri Lanka te voldoen. Het online aan te vragen visum staat na toekenning een verblijf van maximaal 30 dagen in Sri Lanka toe. Eenmaal in Sri Lanka heeft men de mogelijkheid om deze verblijfsduur te verlengen.

Sommige reizigers voldoen niet aan alle voorwaarden voor het e-visum of willen het visum liever niet online aanvragen. In dit geval zijn er twee alternatieven om alsnog een visum voor Sri Lanka te verkrijgen:

  • U kunt het visum aanvragen bij de ambassade. Bij de ambassade kunnen visa voor verschillende reisdoelen worden aangevraagd. Visa die bij de ambassade worden aangevraagd worden na toekenning in uw paspoort geplakt.
  • U kunt het visum bij aankomst in Sri Lanka aanvragen. Deze optie wordt echter afgeraden, omdat de wachttijden erg lang kunnen zijn en bovendien niet gegarandeerd kan worden dat het visum ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Uitzicht Sri LankaLandschap van Sri Lanka

Visa die bij de ambassade kunnen worden aangevraagd

Bij de ambassade van Sri Lanka kunnen voor uiteenlopende reisdoelen verschillende soorten visa worden aangevraagd. Voordat u een aanvraag indient, is het belangrijk om te weten welk visum het meest geschikt is voor uw reisplannen. De volgende varianten van het visum kunnen via de ambassade worden aangevraagd:

Type Toegestane activiteiten
Tourist visa Vakanties en recreatieve activiteiten zoals excursies, sightseeing en het bezoeken van familie en/of vrienden.
Business visa Zakelijke activiteiten zoals afspraken, onderhandelingen en meetings met zakenrelaties, het bijwonen van conferenties en lezingen, maar ook het volgen van workshops of korte trainingsprogramma’s. Visa uit deze categorie zijn ook geschikt voor kunstenaars en artiesten die meewerken aan culturele evenementen zoals tentoonstellingen, concerten of dansvoorstellingen.
Journalist/Media visa Media en verslaggeving. Visa uit deze categorie zijn ook geschikt voor het bijwonen van lezingen of conferenties met betrekking tot deze onderwerpen. Professionele journalisten en mediaproducenten moeten voor een reis naar Sri Lanka altijd dit visumtype aanvragen, ook als ze alleen voor een vakantie naar het land reizen.
Student visa Studeren en daaraan gerelateerde activiteiten.
Work visa Werken in Sri Lanka. Voordat dit visum kan worden aangevraagd, moet de werkgever van de aanvrager eerst een speciale toestemming van de immigratiedienst in Sri Lanka verkrijgen.
Residence visa Langdurig in Sri Lanka wonen. Dit visum is beschikbaar voor onder andere investeerders, diplomaten, projectontwikkelaars, vrijwilligers, studenten en werknemers in Sri Lanka. Dit visum kan uitsluitend door de immigratiedienst van Sri Lanka worden verstrekt. Reizigers moeten dus eerst met een ander type visum naar Sri Lanka reizen om vervolgens vanuit het land zelf een residence visa aan te kunnen vragen.

Fysiek visum aanvragen

Voor het aanvragen van een fysiek visum moet contact worden opgenomen met de ambassade van Sri Lanka. Voor de aanvraag van een fysiek visum moet u eerst een papieren aanvraagformulier invullen, waarna u de kosten kunt voldoen en uw paspoort moet inleveren. Het aanvraagformulier en uw paspoort kunt u persoonlijk afgeven of per post versturen. Omdat het om belangrijke persoonsgegevens en documenten gaat, is het bij verzendingen per post zeer aan te raden om de documenten aangetekend te versturen. Houd er rekening mee dat visumaanvragen via de ambassade soms weken in beslag kunnen nemen. Dien uw aanvraag dus ruim voor uw geplande vertrek naar Sri Lanka in.

Reizigers uit Nederland en België komen in veruit de meeste gevallen in aanmerking voor het ETA Sri Lanka dat online kan worden aangevraagd. Hiervoor hoeft alleen maar een online formulier te worden ingevuld. Het visum wordt vervolgens binnen 4 dagen (bij standaardaanvragen) of binnen 30 minuten (bij spoedaanvragen) digitaal geleverd. Let op: de genoemde levertijden zijn gemiddelden en geen gegarandeerde maximale levertijden. Voor meer informatie hierover leest u de pagina over de kosten en levertijden van het ETA visum.
ETA Sri Lanka aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,78 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.