Sri Lanka kent een visumplicht. Sinds 2012 kan het benodigde visum online worden aangevraagd. De online aan te vragen variant van het visum voor Sri Lanka wordt ook wel ETA genoemd. Het ETA heeft een eenvoudige aanvraagprocedure en wordt snel geleverd, waardoor het de meest populaire reistoestemming voor Sri Lanka is.

Verschil tussen fysieke visa en het ETA

Naast de fysieke visa voor Sri Lanka die bij de ambassade kunnen worden aangevraagd, is er ook een visum dat u online kunt aanvragen. Dit online aan te vragen visum wordt ook wel ETA of e-visum Sri Lanka genoemd. De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Van alle visa voor Sri Lanka is het ETA de modernste variant, aangezien de volledige aanvraagprocedure, inclusief de keuring en de uitgifte van dit visum, digitaal verloopt.

Aanvraagprocedure ETA Sri Lanka

Om een ETA Sri Lanka aan te vragen moet een online aanvraagformulier worden ingevuld. In dit formulier moeten contact-, paspoort- en enkele reisgegevens worden ingevuld. Nadat het formulier is ingevuld, moeten de kosten worden voldaan. Vervolgens wordt de aanvraag verwerkt en doorgestuurd naar de immigratiedienst, waar uw aanvraag wordt gekeurd. Het visum wordt doorgaans binnen 4 dagen per e-mail toegestuurd. Als u het ETA sneller wilt ontvangen, kunt u gebruikmaken van de mogelijkheid om een spoedaanvraag in te dienen.

Open het aanvraagformulier voor het ETA Sri Lanka

Verblijf in Sri Lanka tot maximaal 30 dagen

Met een ETA Sri Lanka mag men maximaal 30 dagen in het land verblijven. Deze maximale verblijfsduur gaat in op de datum waarop u in Sri Lanka aankomt. Het ETA mag voor twee reizen naar Sri Lanka worden gebruikt, maar het tweede vertrek uit Sri Lanka mag uiterlijk 30 dagen na de eerste aankomstdatum plaatsvinden. Eenmaal in Sri Lanka kan de toegestane verblijfsduur worden verlengd tot maximaal 270 dagen. Meer informatie over deze verlenging, de maximale toegestane verblijfsduur en de geldigheidsduur van het ETA vindt u op de pagina over de geldigheid van het ETA Sri Lanka.

Blauwe trein in het landschap van Sri LankaDe spectaculaire treinroute tussen Kandy en Ella

De kosten van het ETA

Over het algemeen zijn de kosten van een ETA lager dan de kosten van een visum dat bij de ambassade wordt aangevraagd. Een van de redenen hiervoor is dat de verwerking van ETA-aanvragen minder tijd in beslag neemt vanwege het gebruik van computersystemen. Vraagt u in 2024 een ETA aan? Dan betaalt u € 79,95 per persoon. Dit is de totaalprijs, inclusief alle kosten en belastingen. Voor spoedaanvragen wordt een toeslag van € 17,50 per visum berekend.

Voorwaarden voor reizen met een ETA

Er gelden een aantal voorwaarden voor het gebruik van een ETA of e-visum Sri Lanka. Zo komen alleen reizigers uit bepaalde landen in aanmerking voor een ETA, waaronder reizigers uit Nederland, België en alle andere EU-landen, maar ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Reizigers uit andere landen kunnen op deze pagina controleren of ook zij een ETA voor Sri Lanka kunnen aanvragen. Ook mag het ETA uitsluitend voor toeristische of zakelijke reizen worden gebruikt. Voordat u een aanvraag indient, wordt u geadviseerd om alle voorwaarden van het ETA Sri Lanka aandachtig door te lezen.

Uw reis naar Sri Lanka goed voorbereiden

Dit heeft u nodig voor een reis naar Sri Lanka
Om Sri Lanka in te mogen reizen moet u bij aankomst een aantal documenten kunnen tonen. Zorg ervoor dat u deze documenten in uw handbagage bewaart, zodat u ze altijd bij de hand heeft. Zo kunt u zonder problemen aan uw vakantie of zakenreis beginnen. Tijdens de grenscontrole moet u de volgende documenten kunnen laten zien:

• Een paspoort dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
• Een geldig ETA of visum dat is aangevraagd met hetzelfde paspoort als het paspoort dat wordt gebruikt voor de reis.
• Een ticket voor de terug- of doorreis vanuit Sri Lanka.
• Een bewijs dat u over voldoende financiële middelen beschikt voor uw verblijf in Sri Lanka.

Komt u niet in aanmerking voor een ETA?

Reizigers die niet in aanmerking komen voor de online aanvraagprocedure van het ETA, kunnen een visum aanvragen bij de ambassade van Sri Lanka. In dat geval moet men uitgaan van een levertijd van meerdere weken, omdat het paspoort moet worden ingeleverd en omdat deze visumaanvragen handmatig gekeurd moeten worden door ambassademedewerkers. In het geval van een visumaanvraag bij de ambassade kunt u kiezen tussen meerdere varianten fysieke visa voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,78 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.