Het is in 2024 weer mogelijk om naar Sri Lanka te reizen voor een vakantie. Zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers zijn welkom in het land. Ook een coronatest is niet meer nodig. Lees op deze pagina alles over het aanvragen van het benodigde visum voor het land en het verloop van de coronapandemie in Sri Lanka.

Corona / COVID-19 in Sri Lanka

Sri Lanka heeft de uitbraak van de coronapandemie over het algemeen relatief goed doorstaan, ondanks een zware besmettingsgolf in de zomer en herfst van 2021 als gevolg van de verspreiding van de deltavariant. Vanwege deze besmettingsgolf werden in deze periode veel maatregelen getroffen om de besmettingscijfers te verlagen. Zo werden inreisbeperkingen geïntroduceerd voor buitenlanders en werd de vaccinatiecampagne opgevoerd. Inmiddels is het grootste gedeelte van de bevolking van Sri Lanka volledig tegen corona gevaccineerd en zijn ook de besmettingscijfers sterk gedaald. Zelfs met de opkomst van de omikronvariant bleven de besmettingsaantallen relatief laag in vergelijking tot die van de meeste West-Europese landen.

Op basis van deze positieve ontwikkelingen heeft de regering van Sri Lanka besloten de inreisbeperkingen stapsgewijs te versoepelen. Op 7 december 2022 werden de laatste coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. In 2024 wordt er dus niet meer gecontroleerd of inkomende reizigers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Iedereen mag naar het land reizen, ongeacht de vaccinatiestatus. Ook de testplicht voor ongevaccineerde reizigers is inmiddels opgeheven.

Uw vakantie naar Sri Lanka voorbereiden

Sinds maart 2022 worden er in Sri Lanka nog maar erg weinig coronagevallen gemeld. Hierdoor zijn de meeste coronamaatregelen in het land opgeheven en speelt het virus nauwelijks nog een rol in het dagelijks leven in Sri Lanka. Dit betekent echter niet dat er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan. Lees de volgende alinea’s dan ook aandachtig om goed voorbereid naar Sri Lanka te vertrekken.

Visum Sri Lanka aanvragen

Voordat u op reis gaat naar Sri Lanka moet u allereerst een visum aanvragen. Het online aanvraagformulier voor het visum kunt u eenvoudig in het Nederlands invullen via deze website. Het visum kost € 79,95 per persoon. Ook kinderen hebben een eigen visum nodig. Het visum kan na toekenning eenvoudig worden gedownload en geprint. Het is niet nodig om al een exacte vertrekdatum te weten op het moment dat u het visum aanvraagt. Bij het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Sri Lanka moet u echter wel een verwachte aankomstdatum invullen. De daadwerkelijke aankomstdatum mag tot 3 maanden eerder of later uitvallen.
Nu het visum Sri Lanka aanvragen

Let op: Regels voor ongevaccineerde reizigers

Bent u niet volledig gevaccineerd tegen het coronavirus?
U bent volledig gevaccineerd als u minstens twee vaccinaties tegen Covid-19 heeft ontvangen, of één in het geval dat u gevaccineerd bent met het vaccin van Janssen / Johnson & Johnson. Als u niet volledig gevaccineerd bent, kunt u het visum voorlopig nog niet op deze website aanvragen. U mag wel naar Sri Lanka reizen. Informeer bij de ambassade van Sri Lanka hoe u het benodigde visum voor uw reis kunt verkrijgen.


Maatregelen voor internationale reizigers opgeheven

Sinds 7 december 2022 wordt bij aankomst in Sri Lanka niet meer gecontroleerd of reizigers een vaccinatiebewijs hebben, dus zowel gevaccineerde als ongevaccineerde personen mogen naar het land reizen. Ook een testbewijs is niet meer noodzakelijk, ongeacht de vaccinatiestatus en leeftijd.

Coronamaatregelen na aankomst in Sri Lanka

In Sri Lanka is het niet meer verplicht om afstand te houden of een mondmasker te dragen. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, wordt er in 2024 echter nog steeds aangeraden om waar nodig hygiënemaatregelen te nemen. Dit geldt in het bijzonder voor risicogroepen en ongevaccineerden.

Sri Lanka kent weer toeristische visums toe, na een lange grenssluiting als gevolg van Covid-19Sri Lanka kent na een lange grenssluiting als gevolg van Covid-19 weer toeristische visums toe

Welke regels gelden voor de terugreis?

De Nederlandse overheid hanteert een geel reisadvies voor Sri Lanka. Dat wil zeggen dat het over het algemeen veilig is om naar Sri Lanka te reizen, maar dat er wel enkele veiligheidsrisico’s zijn. Reist u vanuit Sri Lanka terug naar Nederland? De laatste maatregelen met betrekking tot de terugreis die als gevolg van de coronapandemie werden ingevoerd zijn inmiddels opgeheven. Dit betekent dat u zich niet op corona hoeft te laten testen, ongeacht uw vaccinatiestatus. Ook de gezondheidsverklaring is afgeschaft.

Reist u naar België? Per 23 mei 2022 zijn er geen coronamaatregelen meer van toepassing voor de (terug)reis naar België. U hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen of zich op corona te laten testen, ongeacht uw vaccinatiestatus.

Disclaimer: Ondanks dat Sri Lanka het coronavirus steeds beter onder controle krijgt, kunnen regels alsnog snel veranderen. Hoewel deze pagina over corona en het visum voor Sri Lanka met zorg is samengesteld, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie te allen tijde volledig en up-to-date is. Voordat u reisplannen maakt, wordt u dringend verzocht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator te informeren met welke regels en maatregelen u rekening moet houden.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,78 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.