Ondertussen is het weer mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. Wie volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus / COVID-19 hoeft na aankomst niet in quarantaine. Er zijn wel enkele coronamaatregelen waarmee u rekening moet houden. In dit artikel leest u welke invloed corona heeft op uw reis naar Sri Lanka. Dit artikel is bijgewerkt op 07-01-2022.

Hoe ontwikkelt Covid-19 zich in Sri Lanka?

Sri Lanka lijkt het coronavirus steeds beter onder controle te hebben. Het aantal besmettingen is de afgelopen maanden flink afgenomen. Ook verloopt het vaccinatieprogramma goed. Op 5 januari 2022 was 73% van de Sri Lankanen gevaccineerd met minimaal 1 dosis. Daarnaast was 63.2% volledig gevaccineerd, en had 18.6% een boosterprik gekregen.

Op dit moment is het mogelijk om Sri Lanka in te reizen. Er zijn basisregels die voor iedereen gelden, zoals regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. De huidige maatregelen (voor evenementen of groepen bijvoorbeeld) veranderen afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Sri Lanka has taken resolute measures to stop further spreading of the coronavirus Sri Lanka krijgt COVID-19 steeds beter onder controle

Welke regels gelden tijdens uw reis in Sri Lanka?

Regels die voor alle reizigers gelden

Alle reizigers moeten voor vertrek een visum aanvragen om Sri Lanka in te kunnen reizen. Momenteel kan dit niet via VisumBuitenland.nl, maar wel via de Engelstalige website van de Sri Lankaanse immigratiedienst.

Reizigers die ouder dan 12 jaar zijn, moeten maximaal 72 uur voor vertrek naar Sri Lanka een PCR-test doen. Voor vertrek moet de negatieve testuitslag hiervan worden geüpload via de website van het internationale vliegveld van Sri Lanka. Ook moet via diezelfde website een vaccinatiebewijs worden geüpload en een gezondheidsverklaring worden ingevuld voor vertrek. Zodra dit is gedaan, wordt een QR-code aangemaakt. Deze QR-code moet worden getoond bij aankomst in Sri Lanka. Dit mag zowel digitaal als op papier. Ook moet bij aankomst nogmaals de uitslag van de coronatest worden getoond.

De overheid van Sri Lanka verplicht reizigers een speciale coronaverzekering af te sluiten. Die kost 12 Amerikaanse dollars per maand en kan worden aangevraagd via de website ʼVisit Sri Lankaʼ. Zorg daarnaast voor vertrek voor een reisverzekering die de eventuele gevolgen van corona dekt.

Regels voor volledig gevaccineerde reizigers en kinderen jonger dan 12 jaar

Volledig gevaccineerde reizigers zijn niet later dan 14 dagen geleden bij aankomst gevaccineerd en kunnen in elk type accommodatie verblijven. Ook hoeven ze bij aankomst in Sri Lanka geen coronatest of quarantaine te doen. Hetzelfde geldt voor kinderen jonger dan 12 jaar, ongeacht hun vaccinatiestatus.

Regels voor reizigers die van corona zijn hersteld

Kunnen volledig gevaccineerde reizigers na aankomst in Sri Lanka een positieve testuitslag tonen van minder dan 3 maanden oud? Dan is een negatieve testuitslag van een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek nodig. De testuitslag moet Engelstalig zijn. Is de periode tussen de datum waarop de volledige vaccinatie is verkregen en de vertrekdatum langer dan 14 dagen? Dan kan er vrij worden gereisd. Is dit niet het geval? Dan geldt het flexibele Bio-Bubble quarantainebeleid dat vooraf goedgekeurde toerischtische plekken omvat.

Regels voor niet (volledig) gevaccineerde reizigers

Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, kunnen Sri Lanka alsnog bezoeken. Wel moeten ze de eerste zeven nachten (acht dagen) in een zogenaamde Bio-Bubble blijven. De Bio-Bubble omvat bepaalde goedgekeurde gebieden en bezienswaardigheden. Door binnen de Bio-Bubble te blijven, wordt de kans op overdracht van het coronavirus beperkt.

(Niet) volledig gevaccineerde reizigers van 18 jaar of ouder moeten ook op zowel de eerste als zevende dag na aankomst in Sri Lanka een PCR-test doen. Deze twee tests moeten al voor vertrek naar Sri Lanka worden betaald via de website ʼVisit Sri Lankaʼ en kosten 40 Amerikaanse dollars per stuk. Zijn beide testresultaten negatief? Dan kan vanaf de achtste dag in Sri Lanka vrij worden gereisd.

Ongevaccineerde kinderen tussen 12 en 18 jaar hoeven na aankomst maar één corona test te doen, namelijk op de dag van aankomst. Ook deze test kost 40 Amerikaanse dollars en kan worden aangeschaft op de website ʼVisit Sri Lankaʼ. Bij aankomst gaan ze in quarantaine met hun ouders. Als de testuitslag negatief is, mogen ze vrij reizen met hun ouders. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen enkele test te doen.

Welke regels gelden voor de terugreis?

De Nederlandse overheid vindt Sri Lanka een ʼhoog risicogebiedʼ en hanteert daarom een oranje reisadvies. Dit wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, maar niet verboden zijn.

Reizigers die vanuit Sri Lanka terugreizen naar Nederland moeten een gezondheidsverklaring invullen en meenemen. Deze is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Reizigers ouder dan 12 jaar moeten een negatieve testuitslag hebben van een NAAT of PCR-test. Dit testresultaat mag niet ouder dan 48 uur zijn voor vertrek vanuit Sri Lanka. Er kan ook worden gekozen voor een antigeentest. De uitslag van deze test mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek. Bij aankomst in Nederland moet een negatief testresultaat worden getoond. Het is niet nodig om in quarantaine te gaan.

Is de testuitslag voor vertrek vanuit Sri Lanka positief? Dan is het niet toegestaan om terug te vliegen naar Nederland.

Voor reizigers met een vaccinatie- of herstelbewijs geldt het advies om een zelftest te doen voordat ze anderen gaan ontmoeten. Reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs wordt geadviseerd om een coronatest te doen op dag 2 en dag 5 na aankomst in Nederland.

Reizigers uit België moeten een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen voor vertrek naar Sri Lanka. Dit formulier moet worden getoond bij aankomst in België. Een quarantaine of coronatest is niet nodig bij terugkomst.

Disclaimer: Ondanks dat Sri Lanka het coronavirus steeds beter onder controle krijgt, kunnen regels alsnog snel veranderen. Hoewel deze pagina met zorg is samengesteld, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie ten alle tijden volledig en up-to-date is. Voordat u reisplannen maakt, wordt u dringend verzocht om te informeren bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator met welke regels en maatregelen u rekening moet houden.