Het is weer toegestaan om voor een vakantie naar Sri Lanka te reizen. Voor gevaccineerde reizigers geldt geen testplicht meer. Niet (volledig) gevaccineerden kunnen ook naar Sri Lanka reizen, maar moeten voor vertrek een coronatest doen. Lees op deze pagina alles over het aanvragen van uw visum en de resterende maatregelen tegen corona / Covid-19 in Sri Lanka. Dit artikel is bijgewerkt op 22-06-2022.

Corona / COVID-19 in Sri Lanka

Sri Lanka had het begin van de coronapandemie goed doorstaan, maar kampte in de zomer en herfst van 2021 met een zware coronagolf als gevolg van de verspreiding van de delta-variant. Sindsdien werden veel maatregelen getroffen om de besmettingscijfers te verlagen. Een van deze maatregelen was het opvoeren van de vaccinatiecampagne. Inmiddels is het grootste gedeelte van de bevolking van Sri Lanka volledig tegen corona gevaccineerd en zijn ook de besmettingscijfers sterk gedaald. Zelfs met de opkomst van de omikron-variant bleven de besmettings-aantallen relatief beperkt in vergelijking tot de West-Europese landen.

Op basis van deze positieve ontwikkelingen heeft de regering van Sri Lanka besloten de inreisbeperkingen te versoepelen. Uiteraard gelden er nog wel enkele coronamaatregelen. Internationale reizigers moeten bij de aankomst een vaccinatie- of testbewijs tonen. Ook is op veel plekken het dragen van een mondkapje verplicht.

Uw vakantie naar Sri Lanka voorbereiden

Bent u volledig gevaccineerd tegen het coronavirus?

Als u minimaal 2 vaccinaties tegen het coronavirus heeft ontvangen (of 1 vaccinatie in het geval van het Janssen vaccin) en de laatste vaccinatie minstens 14 dagen geleden heeft gekregen, dan geldt u volgens Sri Lanka als volledig gevaccineerd. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar worden al als volledig gevaccineerd beschouwd als ze één prik van een in Europa toegelaten vaccin hebben gekregen. Als u volledig gevaccineerd bent, hoeft u geen coronatest te doen voordat u naar Sri Lanka vertrekt. Ook na de aankomst in Sri Lanka hoeft u zich niet op corona te laten testen en geldt er geen quarantaineplicht. Kinderen onder de 12 jaar hoeven zich niet te laten vaccineren en kunnen zonder problemen naar Sri Lanka meereizen.

Bent u niet (volledig) gevaccineerd tegen het coronavirus?

Reizigers vanaf 12 jaar die volgens de definitie van Sri Lanka niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen naar het land reizen als ze voor vertrek een coronatest doen. Zowel PCR- als antigeentests zijn toegestaan. Voor de PCR-test geldt dat deze niet meer dan 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen en voor de antigeentest geldt dat deze niet meer dan 48 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Het testbewijs moet bij de aankomst in Sri Lanka worden getoond.

Visum Sri Lanka aanvragen

Voordat u op reis gaat naar Sri Lanka moet u allereerst een visum aanvragen. Het online formulier voor het visum kunt u op deze website eenvoudig in het Nederlands invullen. Het visum kost € 49,95 per persoon. Ook kinderen hebben een eigen visum nodig. Het visum kan na toekenning eenvoudig worden gedownload en uitgeprint. Het is niet nodig om al een exacte vertrekdatum te weten. Bij het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Sri Lanka moet u een verwachte aankomstdatum invullen. De daadwerkelijke aankomstdatum mag tot 3 maanden eerder of later uitvallen.
Nu het visum Sri Lanka aanvragen

De verplichte coronaverzekering regelen

Voordat u naar Sri Lanka vertrekt moet u via deze website een speciale coronaverzekering afsluiten. De verzekering kost 12 USD en dekt voor een periode van 30 dagen alle schade die u als gevolg van corona oploopt. Nadat u het formulier heeft ingevuld en de kosten voor de verzekering heeft voldaan, ontvangt u een QR-code die u bij aankomst in Sri Lanka moet kunnen tonen.

Sri Lanka kent weer toeristische visums toe, na een lange grenssluiting als gevolg van Covid-19Sri Lanka kent weer toeristische visums toe, na een lange grenssluiting als gevolg van Covid-19

Welke regels gelden voor de terugreis?

De Nederlandse overheid hanteert een geel reisadvies. Dit wil zeggen dat het over het algemeen veilig is om naar Sri Lanka te reizen, maar dat er wel enkele veiligheidsrisico’s kunnen optreden. Reist u terug naar Nederland? De laatste inreismaatregelen die vanwege de coronapandemie werden ingevoerd zijn inmiddels opgeheven. Dit betekent dat u zich niet op corona hoeft te laten testen, ongeacht uw vaccinatiestatus. Ook de gezondheidsverklaring werd afgeschaft.

Reist u naar België? Per 23 mei zijn er geen coronamaatregelen voor de (terug-)reis naar België meer van toepassing. U hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen of zich op corona te laten testen, ongeacht uw vaccinatiestatus.

Disclaimer: Ondanks dat Sri Lanka het coronavirus steeds beter onder controle krijgt, kunnen regels alsnog snel veranderen. Hoewel deze pagina over corona en het visum voor Sri Lanka met zorg is samengesteld, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie te allen tijde volledig en up-to-date is. Voordat u reisplannen maakt, wordt u dringend verzocht om te informeren bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator met welke regels en maatregelen u rekening moet houden.