Om de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in te dammen heeft de overheid van Sri Lanka verregaande maatregelen getroffen. Deze hebben grote gevolgen voor toeristen en zakenreizigers die Sri Lanka willen bezoeken. In dit artikel (geactualiseerd op 06-08-2020) leest u de huidige stand van zaken en het advies omtrent uw reisplannen.

Hoe groot is het corona-probleem in Sri Lanka?

Vooralsnog zijn er relatief weinig gevallen van corona in Sri Lanka geconstateerd. Op 6 augustus waren er 2.839 besmettingen gemeld en 11 doden te betreuren. Omdat niet iedereen op besmetting van het coronavirus getest kan worden is het niet met zekerheid te zeggen of deze cijfers een goed beeld schetsen van de werkelijkheid. Ondanks deze relatief lage aantallen, heeft de overheid van Sri Lanka buitengewoon strenge maatregelen getroffen. Tot nader order geldt een inreisverbod voor alle toeristen en zakenreizigers, ook indien zij beschikken over een geldig visum.

Sri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van coronaSri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van corona

Kan ik momenteel een visum voor Sri Lanka aanvragen?

Momenteel is het wel mogelijk om een visumaanvraag voor Sri Lanka in te dienen. Nieuwe aanvragen worden echter nog niet direct verwerkt door de immigratiedienst. De visumaanvragen blijven in de wacht staan, totdat het inreisverbod van Sri Lanka is opgeheven. Eerder werd aangekondigd dat het land vanaf 1 augustus weer reizigers zou gaan toelaten. Dit is echter uitgesteld, het inreisverbod is nog steeds van kracht. Zodra het weer toegestaan is naar Sri Lanka te reizen, zullen waarschijnlijk aanvullende voorwaarden gelden. Zo zullen reizigers reeds voor vertrek een visum aan moeten vragen en zullen de visums in eerste instantie duurder worden. Daarnaast worden enkele gezondheidsgerelateerde voorwaarden ingevoerd. Zodra de immigratiedienst weer met de verwerking van de visumaanvragen begint, worden de visums naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen toegekend.

Een visum voor Sri Lanka aanvragen

Ik heb al een ETA of visum Sri Lanka, kan ik die nog gebruiken?

Wanneer een visumaanvraag voor Sri Lanka is goedgekeurd, wordt een ETA / visum afgegeven met een geldigheidstermijn van een half jaar. Binnen dat half jaar mag u tweemaal in het land arriveren op basis van hetzelfde visum. Wel moet zowel het eerste als het tweede verblijf geheel liggen binnen 30 dagen na de eerste aankomst in Sri Lanka. Als een visum eenmaal is toegekend, maakt het dus niet meer uit welke verwachte aankomstdatum in het aanvraagformulier was ingevuld.

Momenteel is het vanwege het coronavirus niet mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. Maar als de geldigheidstermijn van het visum nog niet is verlopen nadat het inreisverbod is opgeschort, dan kan het visum naar verwachting alsnog gebruikt worden. Let op: de overheid van Sri Lanka heeft dit nog niet officieel bevestigd. Voor de zekerheid is het aan te raden om deze pagina, die regelmatig geactualiseerd wordt, opnieuw te raadplegen nadat het inreisverbod is opgeheven en voordat u naar Sri Lanka reist.

Ik ben nog in Sri Lanka, wat moet ik doen?

Momenteel wordt aangeraden Sri Lanka zo snel mogelijk te verlaten, als dit nog mogelijk is. Er geldt een avondklok van 24:00 - 4:00 uur en er zijn spertijden ingesteld (verschillend per regio), waardoor het slechts beperkt mogelijk is zich te verplaatsen. Hoewel enkele luchtvaartmaatschappijen besloten hebben hun vluchten te hervatten, is het vliegverkeer vanaf Colombo naar Europa beperkt. Vluchten voor toeristen en zakenreizigers zijn vooralsnog alleen mogelijk van Sri Lanka naar het buitenland, niet van het buitenland naar Sri Lanka. Het kan dus nog steeds moeilijk zijn om Sri Lanka te verlaten, als dat nu nog niet gelukt is. Omdat dit voor veel reizigers geldt, heeft de overheid van Sri Lanka aangekondigd dat alle visums van personen die zich nu in het land bevinden verlengd kunnen worden tot en met 11 juli. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden via de website van de immigratiedienst van Sri Lanka. Reizigers die voor 11 juli het land verlaten kunnen de kosten voor het verlengen van het visum ook op de luchthaven voldoen. De Nederlandse ambassade in Sri Lanka helpt Nederlanders om terug te keren en is bereikbaar tijdens kantooruren (Sri Lankaanse tijd) op tel: +94 11 2510200.

Reizigers die vanuit Sri Lanka naar Nederland terugreizen wordt met dringend verzocht bij aankomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te blijven.

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Sri Lanka te reizen?

Sri Lanka inreizen is momenteel vrijwel onmogelijk, omdat nagenoeg alle vluchten van en naar het eiland geannuleerd zijn. Hoewel de autoriteiten van Sri Lanka eerder aankondigden vanaf 1 augustus weer reizigers toe te laten, zijn de luchthavens in Sri Lanka nog gesloten. Bovendien is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorlopig nog oranje, wat betekent dat afgeraden wordt naar het land te reizen, als dit niet noodzakelijk is. Raadpleeg deze pagina over corona in Sri Lanka regelmatig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld en wordt regelmatig voorzien van een update. Desondanks kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. De situatie omtrent corona verandert snel en informatie vanuit verschillende overheden is niet altijd eenduidig. Informeer voordat u op reis gaat ook bij uw reisorganisatie naar de laatste stand van zaken omtrent reizen naar Sri Lanka op basis van een ETA of ander visumtype.