Om de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in te dammen heeft de overheid van Sri Lanka verregaande maatregelen getroffen. Deze hebben grote gevolgen voor toeristen en zakenreizigers die Sri Lanka willen bezoeken. In dit artikel (geactualiseerd op 16-09-2021) leest u de huidige stand van zaken en het advies omtrent uw reisplannen.

Hoe groot is het corona-probleem in Sri Lanka?

Sinds april 2021 loopt het aantal besmettingen in het land snel op. Daarom heeft de Sri-Lankaanse overheid reisbeperkingen ingevoerd, waaronder een lockdown tot ten minste 21 september, een verbod om tussen de provincies te reizen en een avondklok van 22.00 tot 04.00. Per huishouden mag slechts een persoon de woning verlaten. Markten en supermarkten mogen maar 25 procent van het maximale aantal klanten ontvangen, restaurants mogen open met 50 procent van de zitplaatsen. Winkelcentra en scholen zijn gesloten en bijeenkomsten zijn niet toegestaan. Op 16 september waren er 496.423 besmettingen gemeld en 11.699 doden te betreuren. Tot 16 september zijn in Sri Lanka 24.349.601 coronavaccins gezet.

Na een korte sluiting van de grenzen worden sinds 1 juni 2021 weer toeristen toegelaten. Er geldt een inreisverbod voor reizigers die in de 14 dagen voor hun aankomst in verschillende landen in Zuid-Amerika of het zuiden van Afrika zijn geweest. Reizigers uit India worden alleen toegelaten als ze volledig gevaccineerd zijn. Bovendien mogen internationale luchtvaartmaatschappijen sinds 5 juni per vlucht maximaal 75 passagiers naar Sri Lanka vervoeren. Er geldt geen limiet voor het aantal passagiers dat als toerist via het Bio Bubble-programma reist en ook niet voor volledig gevaccineerde passagiers.

Sri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van coronaSri Lanka neemt maatregelen tegen de verdere verspreiding van corona

Kan ik momenteel een visum voor Sri Lanka aanvragen?

Sinds 21 januari 2021 worden er weer aanvragen voor het toeristenvisum voor Sri Lanka goedgekeurd. Sinds 22 augustus 2021 worden ook weer zakenvisums toegekend. Het visum moet voor vertrek aangevraagd worden; het is niet mogelijk om bij aankomst in Sri Lanka een visum on arrival aan te vragen. Op dit moment is het vanwege een technisch probleem, waar wij aan werken, niet mogelijk, het visum aan te vragen via VisumBuitenland.nl. Wel kunt u het visum al aanvragen via de Engelstalige website van de immigratiedienst van Sri Lanka.

Voor het aanvragen van een visum gelden wel strenge regels. Reizigers moeten al een hotel geboekt hebben dat door de Sri Lankaanse autoriteiten als Safe and Secure hotel level 1 gecertificeerd is. Ook moet voor elke maand dat men in Sri Lanka verblijft een bedrag van 12 Amerikaanse dollar betaald worden voor een Covid-19-verzekering, die een bedrag van tenminste 50.000 Amerikaanse dollar vergoedt. Reizigers moeten voor vertrek online of bij aankomst op de luchthaven een gezondheidsverklaring (Health Declaration Form) invullen.

Daarnaast moet men een negatief testresultaat (Engelstalig) bij zich hebben van een PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is doorgevoerd of een Engelstalig certificaat waaruit blijkt dat de reiziger minstens twee weken volledig gevaccineerd is. Bovendien moet men al voor vertrek voor de PCR-tests betalen, die in Sri Lanka afgenomen zullen worden. De kosten per test bedragen 40 Amerikaanse dollar.

Welke regels gelden tijdens het verblijf in Sri Lanka?

Regels voor reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn

Reizigers die niet minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn worden bij aankomst en op dag 14 van hun verblijf op corona getest. Kinderen jonger dan 2 jaar worden niet getest, behalve als een van hun medereizigers positief getest wordt. Kinderen jonger dan 12 worden alleen op dag 14 van hun verblijf getest. Alle buitenlandse reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine. Dit kan ofwel in een quarantainecentrum of wel in een Safe and Secure Level 1 hotel zijn. Toeristen mogen zich gedurende de quarantaineperiode tussen hotels met het Safe en Secure Level 1 certificaat verplaatsen en mogen in een reisbubbel enkele goedgekeurde plaatsen in het land bezoeken.

Na 14 dagen mag u in contact komen met de lokale gemeenschap, maar ook dan wordt aangeraden geen handen te schudden, anderen niet te omhelzen, zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, zo veel mogelijk contactloos te betalen en regelmatig uw handen te wassen.

Regels voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn

Reizigers die minstens twee weken voor aankomst (bij het Janssen-vaccin ten minste 28 dagen) de aanbevolen dosis van een coronavaccin ontvangen hebben worden bij aankomst in Sri Lanka op corona getest. Als de uitslag van deze PCR-test negatief is hoeft de reiziger niet in quarantaine. Ook kinderen vanaf 2 jaar worden bij aankomst getest. Zij mogen met hun gevaccineerde ouders meereizen en hoeven niet in quarantaine als ze op dag 1 negatief getest worden. Kinderen tussen 2 en 18 jaar die zelf niet gevaccineerd zijn en met hun gevaccineerde ouders meereizen moeten wel op dag 10 van hun verblijf nogmaals een test laten afnemen.

De geldigheidsduur van visums van reizigers die al in Sri Lanka zijn kan op de website van de immigratiedienst worden verlengd met 30 dagen tot 7 september 2021.

Welke regels gelden voor de terugreis naar Nederland?

Reizigers ouder dan 12 jaar die vanuit Sri Lanka naar Nederland terugkeren hebben één van de volgende documenten nodig:

  • Een negatieve uitslag van een NAAT-test (PCR-, RT PCR-, LAMP-, TMA- of mPOCT), die maximaal 48 uur oud is.
  • Een negatieve uitslag van een antigeentest, die maximaal 24 uur oud is.

Een vaccinatiebewijs of herstelbewijs is niet voldoende. Als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist moet u zich altijd voor vertrek laten testen. Sri Lanka is sinds 14 augustus een zeer hoogrisicogebied met de kleurcode oranje. Daarom is het na terugkeer in Nederland verplicht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit wordt ook dringend geadviseerd voor kinderen jonger dan 12 jaar. U moet hiervoor een quarantaineverklaring bij u hebben. De quarantainetijd kan verkort worden door zich op de vijfde dag na aankomst te laten testen.

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Sri Lanka te reizen?

Sinds 1 juni worden in Sri Lanka onder strenge voorwaarden weer toeristen toegelaten. Zakenreizigers kunnen voorlopig alleen met een uitzonderingsvergunning naar Sri Lanka reizen.

Raadpleeg deze pagina over corona in Sri Lanka regelmatig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Wilt u direct op de hoogte gebracht worden zodra u weer normaal naar Sri Lanka kunt reizen?
Vul uw e-mailadres in en ontvang een update per e-mail

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld en wordt regelmatig voorzien van een update. Desondanks kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. De situatie omtrent corona verandert snel en informatie vanuit verschillende overheden is niet altijd eenduidig. Informeer voordat u op reis gaat ook bij uw reisorganisatie naar de laatste stand van zaken omtrent reizen naar Sri Lanka op basis van een ETA of ander visumtype.