Om de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in te dammen heeft de overheid van Sri Lanka verregaande maatregelen getroffen. Deze hebben grote gevolgen voor toeristen en zakenreizigers die Sri Lanka willen bezoeken. In dit artikel (geactualiseerd op 15-10-2020) leest u de huidige stand van zaken en het advies omtrent uw reisplannen.

Hoe groot is het corona-probleem in Sri Lanka?

Vooralsnog zijn er relatief weinig gevallen van corona in Sri Lanka geconstateerd. Sinds begin oktober loopt het aantal besmettingen in het land echter snel op. Op 15 oktober waren er 5.170 besmettingen gemeld en 13 doden te betreuren. Omdat niet iedereen op besmetting met het coronavirus getest kan worden is niet met zekerheid te zeggen of deze cijfers een goed beeld schetsen van de werkelijkheid. In Katunayake, een buitenwijk van de stad Negombo is vanwege een hoog aantal nieuwe besmettingen opnieuw een avondklok ingevoerd. Tot nader order geldt een inreisverbod voor alle toeristen en zakenreizigers, ook indien zij beschikken over een geldig visum.

Sri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van coronaSri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van corona

Kan ik momenteel een visum voor Sri Lanka aanvragen?

Momenteel is het wel mogelijk om een visumaanvraag voor Sri Lanka in te dienen. Nieuwe aanvragen worden echter nog niet direct verwerkt door de immigratiedienst. De visumaanvragen blijven in de wacht staan, totdat het inreisverbod van Sri Lanka is opgeheven. Eerder werd aangekondigd dat het land vanaf 1 augustus weer reizigers zou gaan toelaten. Dit is echter uitgesteld, het inreisverbod is nog steeds van kracht. Zodra het weer toegestaan is naar Sri Lanka te reizen, zullen waarschijnlijk aanvullende voorwaarden gelden. Zo zullen reizigers reeds voor vertrek een visum aan moeten vragen en zullen de visums in eerste instantie duurder worden. Daarnaast worden enkele gezondheidsgerelateerde voorwaarden ingevoerd. Zodra de immigratiedienst weer met de verwerking van de visumaanvragen begint, worden de visums naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen toegekend.

Een visum voor Sri Lanka aanvragen

Ik ben nog in Sri Lanka, wat moet ik doen?

Momenteel wordt aangeraden Sri Lanka zo snel mogelijk te verlaten, als dit nog mogelijk is. Hoewel enkele luchtvaartmaatschappijen besloten hebben hun vluchten te hervatten, is het vliegverkeer vanaf Colombo naar Europa beperkt. Vluchten voor toeristen en zakenreizigers zijn vooralsnog alleen mogelijk van Sri Lanka naar het buitenland, niet van het buitenland naar Sri Lanka. Het kan dus nog steeds moeilijk zijn om Sri Lanka te verlaten, als dat nu nog niet gelukt is. Omdat dit voor veel reizigers geldt, heeft de overheid van Sri Lanka aangekondigd dat alle visums van personen die zich nu in het land bevinden verlengd kunnen worden. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden via de website van de immigratiedienst van Sri Lanka. De Nederlandse ambassade in Sri Lanka helpt Nederlanders om terug te keren en is bereikbaar tijdens kantooruren (Sri Lankaanse tijd) op tel: +94 11 2510200.

Aan reizigers die vanuit Sri Lanka naar Nederland terugreizen wordt dringend verzocht bij aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te blijven.

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Sri Lanka te reizen?

Sri Lanka inreizen is momenteel vrijwel onmogelijk, omdat nagenoeg alle vluchten van en naar het eiland geannuleerd zijn. Hoewel de autoriteiten van Sri Lanka eerder aankondigden vanaf 1 augustus weer reizigers toe te laten, zijn de luchthavens in Sri Lanka nog gesloten. De minister van Toerisme Prasanna Ranatunga benadrukte op 17 september dat de luchthavens in Sri Lanka pas open zullen gaan als gezondheidssector in Sri Lanka aangeeft dat dit mogelijk is. Bovendien is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorlopig nog oranje, wat betekent dat afgeraden wordt naar het land te reizen, als dit niet noodzakelijk is. Reizigers die bij uitzondering toestemming hebben om naar Sri Lanka te reizen moeten bij aankomst een PCR-test laten afnemen en moeten 14 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen faciliteit. Raadpleeg deze pagina over corona in Sri Lanka regelmatig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld en wordt regelmatig voorzien van een update. Desondanks kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. De situatie omtrent corona verandert snel en informatie vanuit verschillende overheden is niet altijd eenduidig. Informeer voordat u op reis gaat ook bij uw reisorganisatie naar de laatste stand van zaken omtrent reizen naar Sri Lanka op basis van een ETA of ander visumtype.