Alvorens een visumaanvraag in te dienen is het verstandig deze pagina met voorwaarden van het visum voor Sri Lanka aandachtig te lezen. Alleen als aan alle voorwaarden wordt voldaan is het gebruik van een visum toegestaan. In de praktijk voldoen toeristen en zakenreizigers vrijwel altijd aan de voorwaarden die zijn gesteld door het Department of Immigration & Emigration. Desondanks kunnen grote problemen ontstaan als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden ten aanzien van de reizigers

Alleen reizigers die aan de volgende voorwaarden voldoen mogen naar Sri Lanka reizen met behulp van een visum Sri Lanka (ETA) dat online is aangevraagd:

  • De reiziger is geen journalist of diplomaat
  • De reiziger werkt niet met of voor een NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie)
  • De reiziger maakt geen professionele mediaproducties (ook niet in het thuisland)

Voorwaarden aan de reis

Alleen reizen die aan de volgende voorwaarden voldoen mogen worden gemaakt met behulp van een online aangevraagd visum:

  • Het verblijf in Sri Lanka duurt maximaal 30 dagen, of maximaal 90 dagen indien verlenging wordt toegekend
  • De reis heeft een toeristisch of zakelijk doel (bezoek aan vrienden of familie valt hier ook onder)
  • De reiziger treedt niet in dienst bij een organisatie die is gevestigd in Sri Lanka
  • Tijdens de reis wordt geen betaald of onbetaald vrijwilligerswerk uitgevoerd
  • Tijdens de reis wordt niet deelgenomen aan politieke bijeenkomsten
  • Tijdens de reis worden geen journalistieke evenementen bijgewoond

Opgelet

Vliegticket en financiële middelen
Reizigers dienen bij aankomst in Sri Lanka een vliegticket te kunnen laten zien voor de terugvlucht of doorvlucht naar een ander land. Indien een doorreis wordt gemaakt naar een land waar een visumplicht geldt moet ook het visum voor dat betreffende land kunnen worden overhandigd. Ook moeten reizigers bij aankomst kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om het verblijf in Sri Lanka te kunnen bekostigen. Het minimumbedrag waarover u aantoonbaar moet beschikken is $15 per dag.


Het visum mag enkel en alleen worden gebruikt voor het doel dat is beschreven bij de visumaanvraag. Voorbeeld: u heeft een visum aangevraagd om in Sri Lanka bij bedrijf A te gaan werken. U heeft hiervoor een zakenvisum ontvangen. U wilt vervolgens in Sri Lanka bij bedrijf B gaan werken. Dit mag niet met het zakenvisum dat u heeft aangevraagd. Om alsnog voor bedrijf B te gaan werken moet u opnieuw een visum aanvragen en deze toegekend krijgen voordat u arriveert in Sri Lanka.

Op reis naar Sri LankaOp reis naar Sri Lanka

Voorwaarden bij het indienen van een aanvraag

De voorwaarden waaraan u moet voldoen alvorens een visumaanvraag in te dienen zijn als volgt:

  • Elke reiziger dient een eigen paspoort te bezitten, dit geldt ook voor minderjarige kinderen
  • Het paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn vanaf het moment dat u aankomt in Sri Lanka
  • Het is niet noodzakelijk al een vliegticket geboekt te hebben om een visum Sri Lanka aan te vragen
  • Het is niet noodzakelijk al een verblijfplaats in Sri Lanka te hebben vastgelegd
  • Indien u een visum aanvraagt voor een ander heeft u daarvoor diens paspoortgegevens en (mondelinge) toestemming nodig
  • Indien u reist met minderjarige kinderen en niet alle ouders meereizen dient u een toestemmingsverklaring mee te nemen, welke is getekend door alle ouders

Na het indienen en betalen van een visum is het niet mogelijk nog wijzigingen aan te brengen in de ingevulde gegevens. Ook is het niet mogelijk de betaling terug te draaien, ongeacht de reden waarom dit zou worden gewenst.

Reizigers dienen alle aangeleverde gegevens te controleren op eventuele fouten en garant te staan dat de ingevulde gegevens volledig en waarheidsgetrouw zijn. In het bijzonder zijn het paspoortnummer, de nationaliteit en de geboortedatum belangrijk. Indien deze gegevens niet 100% correct zijn ingevuld zal de toegang tot Sri Lanka niet worden verleend. Indien de reiziger fouten in de aanvraag ontdekt voordat de reis naar Sri Lanka begint, moet een volledig nieuwe aanvraag worden ingediend, betaald en goedgekeurd alvorens op reis te gaan. Er worden geen betalingen gerestitueerd voor ETA’s, ook niet indien de aanvraag wordt afgekeurd, het ETA niet wordt gebruikt of ongeldig blijkt door een (per abuis) foutief of onvolledig ingevulde aanvraagformulier.

Wat te doen als het paspoort niet voldoet

Indien uw paspoort niet voldoet aan de voorwaarden dient u een nieuw paspoort aan te vragen. Pas nadat u dit nieuwe paspoort heeft ontvangen kunt u een visumaanvraag indienen; bij de aanvraag wordt immers naar het paspoortnummer gevraagd van het paspoort waarmee u gaat reizen. Indien u al een visum voor Sri Lanka had aangevraagd met een paspoort dat niet meer aan de voorwaarden voldoet bij aanvang van uw reis, dan vervalt de geldigheid van dit visum. Er moet dan een volledig nieuw visum Sri Lanka worden aangevraagd.

Reizigers die niet voldoen

Hierboven staan de voorwaarden genoemd van het visum voor Sri Lanka. Daarmee wordt bedoeld; de elektronischte variant van het visum, ook wel ETA of e-visum genoemd. Reizigers die niet aan alle voorwaarden voldoen die op deze pagina worden genoemd (bekijk dan ook deze uitgebreide uitleg) komen wellicht wel in aanmerking voor een fysiek visum.