Dit reisadvies voor het maken van een veilige reis naar Sri Lanka is bedoeld voor zowel zakelijke als toeristische reizigers. In het belang van uw veiligheid tijdens uw verblijf is het verstandig dit reisadvies goed door te nemen voordat u naar Sri Lanka vertrekt.


Op deze pagina vindt u het reisadvies met betrekking tot de algemene veiligheid en regels in Sri Lanka. Voor actuele informatie over het coronavirus, raadpleegt u de pagina over de coronamaatregelen in Sri Lanka.


Dit reisadvies voor Sri Lanka is zorgvuldig voor u samengesteld, op basis van onder meer het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizen naar Sri Lanka is mogelijk, maar reizigers moeten zich goed voorbereiden op de reis. Het opvolgen van alle reisadviezen is echter nog geen garantie voor een risicovrije reis. Er kan dan ook geen aansprakelijkheid worden aanvaard in het geval van letsel of schade als gevolg van het opvolgen van de informatie op deze pagina.

Actueel reisadvies

Actueel reisadvies (22-05-2023): Geel
De economische en politieke situatie in Sri Lanka is momenteel instabiel. Er is een tekort aan brandstof, gas, voedingsmiddelen en medicijnen door tekort aan valuta voor de import van deze benodigdheden. Hierdoor wordt er door de bevolking om de haverklap gedemonstreerd en gestaakt. Ga demonstraties altijd meteen uit de weg, of voorkom dat u in een demonstratie terecht komt door drukke plekken en grote menigten te vermijden. Houd het lokale nieuws in de gaten om risicovolle situaties zoveel mogelijk te voorkomen.


Sri Lanka hoopt op veel toeristen om de economie een duwtje in de rug te geven. De Sri Lanka Tourism Development Authority heeft er daarom voor gezorgd dat toeristenorganisaties gebruik kunnen maken van het distributiesysteem voor benzine en diesel. Ook heeft het grootste deel van alle hotels en resorts voldoende voedsel en levensmiddelen op voorraad om reizigers in Sri Lanka van een zorgeloos verblijf te kunnen voorzien.


Reisadvies Sri LankaReisadvies Sri Lanka per 22 mei 2023

Voorbereid op reis naar Sri Lanka

Sri Lanka hoopt op zoveel mogelijk toeristen om de economie van het land weer op gang te krijgen. Het is voor toeristen belangrijk om zich goed voor te bereiden op hun reis naar Sri Lanka op het gebied van veiligheid en reisdocumenten. Onderstaande informatie is met zorg voor u samengesteld om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de nodige voorbereidingen, zoals het tijdig aanvragen van een visum Sri Lanka.

Reisdocumenten en verzekering

Visum Sri Lanka

Toeristen en zakenreizigers hebben een visum nodig voor Sri Lanka. Reizigers met een Europees paspoort kunnen eenvoudig online een ETA Sri Lanka aanvragen. Met deze elektronische reistoestemming mogen zij eenmalig naar Sri Lanka reizen voor een verblijf van 30 dagen. Eenmaal in Sri Lanka, kan de maximaal toegestane verblijfsduur met het ETA eenmalig worden verlengd naar 90 dagen. Om het ETA aan te vragen, hoef u nog geen vliegticket te hebben geboekt. Bij aankomst in Sri Lanka moet u echter wel al in het bezit zijn van een ticket voor de terugreis of doorvlucht. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om het verblijf in Sri Lanka te kunnen bekostigen.

Heeft u een ander reisdoel dan toerisme? Raadpleeg de voorwaarden van dit visum.

Paspoort en rijbewijs

Om een visum of ETA Sri Lanka aan te kunnen vragen, heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf uw aankomstdatum in Sri Lanka. Volwassenen en (minderjarige) kinderen moeten ieder hun eigen paspoort hebben, waar het visum aan gekoppeld kan worden. Als uw paspoort niet aan de voorwaarden voldoet, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Als u van plan bent een auto te besturen in Sri Lanka, moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs (IDP). Deze moet voor de reis worden aangevraagd. Eenmaal in Sri Lanka is dit niet mogelijk.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is essentieel voor een reis naar Sri Lanka. Let er hierbij op dat alle door u geplande activiteiten worden gedekt door de verzekering en dat de reisverzekering gedurende uw gehele verblijf van kracht is. Let op: sommige doorlopende reisverzekeringen dekken maar een bepaald aantal verblijfsdagen in het buitenland, die misschien al zijn verbruikt tijdens eerdere reizen in het betreffende kalenderjaar. Voor welke verzekeringen dit geldt wordt niet toegelicht in dit reisadvies. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Gezondheidsadviezen

Dit reisadvies is niet geschreven door een arts. Raadpleeg altijd uw huisarts of andere deskundig arts voor persoonlijk advies over vaccinaties en gezondheidsrisico’s voor uw reis naar Sri Lanka.

Vaccinaties

Het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering raadt een aantal vaccinaties aan voordat u op reis gaat naar Sri Lanka. Het betreft vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, DTP, buiktyfus, tuberculose, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Soms is het niet nodig om gebruik te maken van al deze vaccinaties. De noodzakelijkheid is onder andere afhankelijk van de verblijfsduur, de te bezoeken gebieden op het eiland, het soort activiteiten dat u gaat ondernemen en uw medische/vaccinatie verleden.

Bescherming tegen muggen

In Sri Lanka komen muggen voor die ziektes kunnen overdragen, waaronder zika, chikungunya en knokkelkoorts (dengue). Zorg daarom voor voldoende bescherming tegen muggenbeten. Dat kan bijvoorbeeld door kleding met lange broekspijpen en lange mouwen te dragen, of door regelmatig in te smeren met DEET (een insecten-werend middel). Neem insectenwerende middelen mee vanuit uw thuisland. De kans is groot dat dit in Sri Lanka niet overal te verkrijgen is.

Medicatie

Door de huidige tekorten aan medicijnen in Sri Lanka, moeten reizigers hun eigen medicijnen meenemen. Ook als het gaat om medicijnen die in Nederland en België makkelijk te kopen zijn. Het kan voorkomen dat u onverwacht langer in Sri Lanka moet verblijven (bijvoorbeeld door vertragingen of stakingen). Neem daarom zeker voldoende medicatie mee. Gebruikt u medicijnen die in sommige landen verboden zijn (zoals slaapmiddelen en enkele sterke pijnstillers) of twijfelt u hierover? Controleer dan bij het CAK of u deze zo mee mag nemen of dat u hier een speciale verklaring voor nodig heeft.

Download voor vertrek de GGDreistmee-app. Deze app kunt u raadplegen in gevallen zoals onverwachte diarree, bijtwonden, zonnesteek, of andere ziekte.

Blijf in contact

Het is belangrijk dat het thuisfront op de hoogte is van uw reisplannen. Zorg ervoor dat ze weten hoe ze u kunnen bereiken. Zorg ervoor dat zowel het thuisfront als uzelf kopieën heeft van uw verzekerings- en creditcardgegevens, vaccinatieboekje en reisdocumenten. Zet het noodcontact in Nederland of België in uw contacten onder ICE (In Case of Emergency), zodat hulpdiensten deze altijd weten te bereiken. Ook is het handig als zij het IMEI-nummer van uw mobiele telefoon hebben. Dit nummer is te achterhalen door op uw telefoon *#06# in te toetsen, waarna de gegevens op het scherm komen te staan.

Het is ook aan te raden om de reis te registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht, maar in geval van nood weet de ambassade van Nederland of België in Sri Lanka u makkelijk te vinden. Ook zult u pushmeldingen ontvangen over acute onveilige situaties op regionaal of nationaal niveau. In het aanvraagformulier van het ETA Sri Lanka op deze website kunt u de optie ‘ambassaderegistratie’ aanvinken. De ambassaderegistratie wordt dan gelijktijdig met uw visumaanvraag behandeld en voltooid.

Algemene adviezen Sri Lanka

Om zoveel mogelijk risico uit te sluiten tijdens uw reis, is het belangrijk om de veiligheidsadviezen goed op te volgen. Negeer nooit instructies van lokale autoriteiten of van uw verblijfplaats. Het negeren van deze adviezen kan ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Veiligheid en bescherming

 • Draag uw portemonnee op uw lichaam, niet in een losse tas. Verlies uw spullen nooit uit het oog, zelfs geen seconde. Zeker in de trein, op stations, of andere drukke plaatsen komt regelmatig diefstal voor bij toeristen. Verzet u niet als u bestolen wordt. Draag geen opvallende sieraden of andere overbodige accessoires. Doe in geval van diefstal direct aangifte bij de lokale politie.
 • Bezoek geen demonstraties of andere bijeenkomsten die politiek gevoelig liggen. Volg het lokale nieuws om op de hoogte te zijn van eventuele demonstraties of mogelijke aanslagen.
 • Houd uw belangrijke (reis)documenten altijd goed in de gaten en bewaar een kopie van alle belangrijke (reis)documenten buiten uw handbagage en digitaal op uw telefoon. Berg alles wat u niet direct nodig heeft op een veilige plaats.
 • Betaal zoveel mogelijk met cash en neem alleen geld op bij geldautomaten van banken of bij grote hotels om creditcardfraude te voorkomen.
 • Blijf uit de buurt van drugs. Het verhandelen of in bezit zijn van drugs wordt veel zwaarder bestraft dan in Europa. Er kan zelfs een doodstraf opstaan.
 • Bij sommige stranden bestaat de kans op een gevaarlijke stroming richting zee. Houd u daarom aan de lokale adviezen over zwemmen in de zee om verdrinking te voorkomen.
 • Neem alle waarschuwingen over landmijnen serieus. Zeker in de buurt van militaire bases en alle zones ten noorden van de A12 liggen nog veel landmijnen. Blijf altijd op de aangegeven paden en wegen.
 • Oplichters op datingwebsites of apps zijn in groten getale actief. Maak nooit zomaar geld over aan iemand die u via een datingplatform heeft leren kennen.
 • Door het tekort aan brandstoffen kunnen zowel het openbare vervoer als privétransporten zonder brandstof komen te zitten. Het wordt daarom aangeraden om gebruik te maken van bekende reisbureaus binnen Sri Lanka voor al het vervoer tijdens uw verblijf.

Extra advies voor vrouwen

 • Reis nooit alleen in het openbaar vervoer, taxi, of per rickshaw. Zeker niet na zonsondergang. Als u toch alleen moet reizen, maak dan gebruikt van vertrouwde chauffeurs, zoals die van hotels. Vermijd over het algemeen afgelegen en slecht verlichte plekken.
 • Houd uw verblijfinformatie voor uzelf en deel deze vooral niet met vreemden. Sluit de deur altijd goed af, zowel als u naar binnen als naar buiten gaat.
 • Ga alleen naar massagesalons met een goede reputatie. Informeer hierover bij vertrouwde informatiepunten zoals uw hotel.

Wetten en culturele aandachtspunten

 • Houd u aan de lokale regels en wetten en respecteer de lokale normen en waarden. U kunt bijvoorbeeld een boete krijgen als u rookt op een plek waar dat verboden is.
 • Het is niet toegestaan om uw gezicht te bedekken met kleding of iets dergelijks, sinds de terroristische aanslag van juni 2019 waar 250 doden vielen. Bij verdenking van terroristisch motief zult u worden vastgehouden in Sri Lanka.
 • Volgens de wet moet iedereen zich altijd kunnen identificeren. Voor buitenlanders geldt alleen een paspoort als geldig identiteitsbewijs. Zonder geldig identiteitsbewijs, kunt u worden aangehouden.
 • Over het algemeen zijn er geen strenge regels voor informele kleding. Wel is het verstandig voor vrouwen om zich goed aan te kleden. Bij het betreden van een Boeddhistische tempel moeten benen en schouders bedekt zijn, schoenen uit, en hoofddeksels afgedaan worden. Bloot of topless zonnen is verboden.
 • Alle Boeddhistische beelden en artefacten moeten met respect behandeld worden. In het verleden zijn toeristen veroordeeld voor het mishandelen hiervan. Tatoeages van Boeddha zijn ook niet toegestaan en moeten bedekt worden. Toeristen mochten ooit Sri Lanka niet inreizen vanwege zo’n tatoeage. Poseren voor een foto met een Boeddhabeeld mag ook niet.
 • Fotografeer geen militairen of overheidsgebouwen.
 • Homoseksualiteit is strafbaar in Sri Lanka, houd hier rekening mee.

Natuurgeweld

In het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka duurt het regenseizoen van juni tot en met augustus. In het noordoosten is het regenseizoen juist van oktober tot en met februari. Tijdens deze perioden kunnen overstromingen ontstaan. Het wordt daarom aangeraden gedurende deze perioden in deze gebieden extra alert te zijn op de lokale berichtgeving rondom mogelijke veiligheidsrisico’s. Informeer ook bij uw overnachtingsplaatsen naar de risico’s. Volg altijd de instructies op van de autoriteiten.

Noodgevallen

Als zich een crisissituatie voordoet, ga dan als volgt te werk. Neem allereerst contact op met de lokale autoriteiten. Het algemene alarmnummer wordt niet altijd beantwoord. Het is daarom verstandig alle onderstaande telefoonnummers paraat te houden tijdens uw verblijf in Sri Lanka.

Belangrijke telefoonnummers

Naam Telefoonnummer
Algemeen alarmnummer 119
Brandweer 110
Politie +94112433333 en +94112421111
Ambulance 1990
Toeristenpolitie +94112421451
Uw reisverzekering Noteer deze voor u op reis gaat
De Nederlandse Ambassade in Sri Lanka +94112510200

Indien de lokale autoriteiten het probleem niet kunnen oplossen, laat dan direct een familielid, vriend of kennis in Nederland weten waar u zich bevindt en wat uw situatie is. Tevens kunt u hulp inschakelen via de noodlijn van uw reisverzekering. Ook kunt u in geval van nood 24 uur per dag contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Deze houdt kantoor op Torrington Avenue 25 te Colombo.


Disclaimer: Dit reisadvies voor Sri Lanka is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Sri Lanka en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Sri Lanka, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Sri Lanka reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar sri lanka te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Sri Lanka en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Bron: Rijksoverheid

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,78 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.