Dit reisadvies voor het maken van een veilige reis naar Sri Lanka is bedoeld voor zowel zakelijke als toeristische reizigers. In het belang van uw veiligheid tijdens uw verblijf is het verstandig dit reisadvies goed door te nemen voordat u naar Sri Lanka vertrekt. Zo kunt u tijdig inspelen op mogelijke risico’s op het gebied van uw veiligheid en hier rekening mee houden bij het maken van uw reisplanning.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld, op basis van onder meer het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het opvolgen van de adviezen in dit reisadvies biedt echter geen garantie op een risicovrije reis. Er kan dan ook geen aansprakelijkheid worden aanvaard in het geval van letsel of schade als gevolg van het gebruik van de informatie in dit reisadvies voor Sri Lanka.

Actueel reisadvies

Actueel reisadvies (per 18 juni 2019)
Op 21 april 2019 zijn in Colombo, Batticaloa en Negombo terroristische aanslagen geweest waarbij enkele honderden doden zijn gevallen. Enkele dagen later werd een negatief reisadvies ingesteld, maar inmiddels is dit weer opgeheven. De Nederlandse Rijksoverheid is van mening dat Sri Lanka momenteel weer op het zelfde niveau van veiligheid zit als voor de aanslagen. Er zijn weliswaar veiligheidsrisico’s, maar vakantiegangers wordt niet afgeraden naar Sri Lanka te reizen.


Reisadvies Sri LankaReisadvies Sri Lanka per 18 juni 2019

Reisadvies tip 1: Voorbereidingen

Het eerste deel van dit reisadvies bestaat uit zaken waarvan wordt aangeraden ze te regelen voordat u op reis gaat, zoals voorzorgsmaatregelen op het gebied van veiligheid en het tijdig aanvragen van het visum voor Sri Lanka. In het geval van bijvoorbeeld vaccinaties is het raadzaam hier enkele maanden voor vertrek al over na te denken.

Visum voor Sri Lanka en andere reisdocumenten

U dient enkele documenten te bezitten om naar Sri Lanka te mogen reizen. Allereerst moet u een paspoort bezitten dat nog minimaal zes maanden geldig is vanaf het moment dat u aankomt in Sri Lanka. Vervolgens dient u een visum voor Sri Lanka aan te vragen. Het aanvragen van het visum kan volledig online met een digitaal visum aanvraagformulier. Bij spoed wordt het visum gemiddeld al na 45 minuten toegekend. Ook moet u bij aankomst in Sri Lanka behalve uw visum al beschikken over een ticket voor de terugvlucht of een doorvlucht (naar een ander land dan Sri Lanka). Wanneer u op reis gaat moet u deze documenten meenemen en kunnen laten zien aan medewerkers van de immigratiedienst van Sri Lanka. Bewaar uw visum en paspoort daarom in uw handbagage tijdens uw vlucht. Lees meer over de voorwaarden van dit visum.

Reisverzekering

Allereerst is het voor uw veiligheid in Sri Lanka zeer aan te raden een reisverzekering af te sluiten. Let er hierbij op dat alle door u geplande activiteiten gedekt worden door de verzekering en dat de reisverzekering uw gehele verblijfsduur van kracht is. Let op: sommige doorlopende reisverzekeringen dekken maar een bepaald aantal verblijfsdagen in het buitenland, die misschien al zijn verbruikt tijdens eerdere reizen in het betreffende kalenderjaar. Voor welke verzekeringen dit geldt wordt niet toegelicht in dit reisadvies, hiervoor kunt u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Vaccinaties voor Sri Lanka

Het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering raadt aan te zorgen dat u gebruik maakt van een aantal vaccinaties voordat u op reis gaat naar Sri Lanka, tenzij in het verleden al voldoende is gevaccineerd en alle benodigde vaccinaties nog werkzaam zijn. Het gaat hierbij om vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, DTP, buiktyfus, tuberculose, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Soms is het niet nodig gebruik te maken van al deze vaccinaties. De noodzakelijkheid is onder andere afhankelijk van de verblijfsduur, de te bezoeken gebieden op het eiland, het soort activiteiten dat u gaat ondernemen en uw medische verleden. Dit reisadvies voor Sri Lanka is niet geschreven door een arts. Bespreek met een deskundig arts of vaccinaties voor u noodzakelijk en/of aan te raden zijn voor uw veiligheid in Sri Lanka.

Bescherming tegen muggen

In Sri Lanka komen muggen voor die ziektes kunnen overdragen, waaronder zika, chikunguya en knokkelkoorts (dengue). Het is daarom zeer aan te raden voor voldoende bescherming tegen muggenbeten te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door kleding met lange broekspijpen en lange mouwen te dragen, of door regelmatig in te smeren met DEET (een insecten-werend middel).

Medicatie

Maakt u thuis gebruik van medicatie en heeft u deze ook nodig tijdens uw reis? Ga er niet vanuit dat alle medicijnen die in Nederland en België eenvoudig te verkrijgen zijn ook in Sri Lanka gemakkelijk aan te komen zijn. Voor de veiligheid is het daarom raadzaam voldoende medicijnen mee te nemen voor uw gehele verblijf in Sri Lanka. Gebruikt u medicijnen die in sommige landen verboden zijn (zoals slaapmiddelen en enkele sterke pijnstillers) of twijfelt u hierover? Controleer dan bij het CAK of u deze zo mee mag nemen of dat u hier een speciale verklaring voor nodig heeft.

Reisadvies tip 2: Blijf in contact

Het is in het belang van uw veiligheid in Sri Lanka verstandig contact te houden met een thuisblijver, zoals een familielid, vriend of kennis. Mocht er iets gebeuren, dan weet in elk geval iemand waar u zich in Sri Lanka begeeft. Ook kunt u zich eventueel aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien zich een crisissituatie voordoet weet het ministerie waar u zich bevindt en kan eventueel hulp worden geboden. Ook is het verstandig om te zorgen dat u telefonisch bereikbaar bent gedurende uw verblijf in Sri Lanka. Uw telefoon met Nederlandse simkaart is weliswaar te gebruiken in Sri Lanka, maar het is veel goedkoper om direct na aankomst een lokale simkaart te kopen en in uw telefoon te stoppen. Lokale simkaarten zijn goed verkrijgbaar, onder andere op de internationale luchthavens.

Reisadvies tip 3: Gedurende uw verblijf in Sri Lanka

Het reisadvies voor Sri Lanka omvat enkele adviezen om veiligheidsrisico’s tijdens de reis zo veel mogelijk te vermijden:

 • Bezoek geen demonstraties of andere bijeenkomsten die politiek gevoelig liggen
 • Volg het lokale nieuws om op de hoogte te zijn van eventuele veiligheidsontwikkelingen
 • Vraag na aankomst in uw hotel na of er bijzondere veiligheidsrisico’s nabij zijn
 • Houd uw belangrijke (reis)documenten altijd goed in de gaten
 • Bewaar een kopie van alle belangrijke (reis)documenten buiten uw handbagage
 • Laat uw bagage niet onbeheerd achter
 • Doe in geval van diefstal direct aangifte bij de lokale politie
 • Reis na zonsondergang niet alleen
 • Houd u aan de lokale regels en wetten
 • Respecteer de lokale normen en waarden
 • Bestuur niet zelf een auto, tenzij u het verkeer in Sri Lanka gewend bent
 • Wacht bij een ongeluk altijd op de politie, ook als alles al opgelost lijkt te zijn
 • Toon geen sierraden
 • Neem geen drankjes aan van onbekenden
 • Verzet u niet in het geval van een beroving, geef alles af waarom gevraagd wordt
 • Draag uw portemonnee op uw lichaam, niet in een losse tas
 • Bewaar documenten die u niet direct nodig heeft op een veilige plaats
 • Bedek uw schouders en benen indien u religieuze plaatsen bezoekt
 • Bedek eventuele Boeddhatatoeages op uw lichaam
 • Fotografeer geen militairen of overheidsgebouwen
 • Blijf uit de buurt van drugs, bestraffing is vele malen zwaarder dan in Europa
 • Homoseksualiteit is strafbaar in Sri Lanka, houd hier rekening mee
 • Veiligheid eerst! Vermoed u een onveilige situatie; ga die dan direct uit de weg

Reisadvies tip 4: Houd rekening met natuurgeweld in het regenseizoen

In het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka duurt het regenseizoen van juni tot en met augustus. In het noordoosten is het regenseizoen juist van oktober tot en met februari. Tijdens deze perioden kunnen overstromingen ontstaan. Het wordt daarom aangeraden gedurende deze perioden in deze gebieden extra alert te zijn op de lokale berichtgeving rondom mogelijke veiligheidsrisico’s. Informeer ook bij uw overnachtingsplaatsen naar de risico’s. Volg altijd de instructies op van de autoriteiten.

Reisadvies tip 5: Vermijd gebieden rondom (oude) militaire bases

Het bezoek aan enkele regio’s in het oosten en noorden van het eiland kan extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Het gaat hierbij om mijnen die liggen rondom (oude) militaire bases. Deze gebieden kunnen wel bezocht worden, maar verlaat dan niet de hoofdwegen. Het betreft het gebied ten noorden van de verbindingsweg tussen Puttalam en Trincomalee alsmede de districten Trincomalee, Ampara en Batticaola (enkel rondom de militaire bases).

Reisadvies tip 6: In geval van nood

Als zich een crisissituatie voordoet, ga dan als volgt te werk. Neem allereerst contact op met de lokale autoriteiten. Het algemene alarmnummer wordt niet altijd beantwoord. Het is daarom verstandig alle onderstaande telefoonnummers paraat te houden tijdens uw verblijf in Sri Lanka.

Belangrijke telefoonnummers

NaamTelefoonnummer
Algemeen alarmnummer119
Brandweer110
Politie+94112433333 en +94112421111
Ambulance1990
Toeristenpolitie+94112421451
Uw reisverzekeringNoteer deze voor u op reis gaat
De Nederlandse Ambassade in Sri Lanka+94112510200

Indien de lokale autoriteiten het probleem niet kunnen oplossen, laat dan direct een familielid, vriend of kennis in Nederland weten waar u zich bevindt en wat uw situatie is. Tevens kunt u hulp inschakelen via de noodlijn van uw reisverzekering. Ook kunt u in geval van nood 24 uur per dag contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Deze houdt kantoor op Torrington Avenue 25 te Colombo.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Sri Lanka is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Sri Lanka en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Sri Lanka, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Sri Lanka reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar sri lanka te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Sri Lanka en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid