Nieuwsbericht | | 28-07-2020 | ±3 minuten leestijd

In Vietnam wordt niet betaald met euro's of dollars, maar met de Vietnamese Dong. Het visum Vietnam kan wel eenvoudig in euro's betaald worden. Hier leest u alles over geldzaken en betaalgewoonten in Vietnam.

Geld wisselen voor vertrek?

Over het algemeen is het niet nodig om voor vertrek naar Vietnam euro’s te wisselen voor Vietnamese Dong (VND). Bij aankomst op de luchthaven in Vietnam zijn namelijk altijd geldautomaten te vinden waar eenvoudig geld gepind kan worden. Let er wel op dat banken vaak per pintransactie kosten in rekening brengen. Het is daarom aan te raden om niet meerdere keren per dag een laag bedrag te pinnen, maar een wat hoger bedrag voor meerdere dagen.

Op de luchthaven kunnen ook euro’s ingewisseld worden voor Dong, maar dit wordt over het algemeen afgeraden. Wisselkantoren hanteren vaak hoge provisie- en administratiekosten en ongunstige wisselkoersen, waardoor het voordeliger is zelf bij een geldautomaat Vietnamese Dong te pinnen.

Bankpas activeren voor gebruik in Vietnam

De meeste Nederlandse en Belgische banken hebben maatregelen getroffen om internationale fraude met bankpassen tegen te gaan. Het gebruik van de bankpas buiten Europa is daarom vaak automatisch geblokkeerd en moet voor vertrek geactiveerd worden. Controleer altijd voor vertrek bij uw bank of u uw bankpas in Vietnam kunt gebruiken. Het gebruik van bankpassen buiten Europa kan meestal op de website of in de app van de bank geactiveerd worden.

Kosten voor het visum voldoen in euro

Reizigers die het e-visum Vietnam aanvragen voldoen alle kosten voor het visum al voor vertrek. Op VisumBuitenland.nl worden de kosten voor het visum gewoon in euro's en niet in Dong of in een andere valuta voldaan. Op die manier is er geen sprake van ongunstige wisselkoersen en blijven de totale kosten altijd gelijk. Reizigers met een e-visum Vietnam kunnen bij aankomst direct naar de grenscontrole en hoeven niet in de rij te gaan staan om de stamping fee te betalen voor een stempel in het paspoort.

Let op: Op veel websites wordt de schijn gewekt dat u een e-visum (elektronisch visum Vietnam) aanvraagt, maar in werkelijkheid vraagt u alleen een approval letter voor een visum on arrival aan. De Vietnamese ambassade raadt af nog gebruik te maken van het oude visum on arrival en adviseert alle reizigers het e-visum aan te vragen. Reizigers die geen e-visum hebben, maar alleen een approval letter, moeten bij aankomst op het vliegveld extra betalen voor een stempel in het paspoort, de zogenaamde stamping fee.

Als u uw aanvraag op VisumBuitenland.nl indient zijn alle kosten inbegrepen en hoeft u bij aankomst in Vietnam niets meer voor uw visum te betalen.

Creditcard nodig?

Nederlandse en Belgische bankpassen worden in Vietnam gewoon geaccepteerd bij geldautomaten met een logo van Cirrus of Maestro. Toch is het aan te raden om voor de zekerheid ook een creditcard mee te nemen op reis. Indien de bankpas toch niet geaccepteerd wordt, of gestolen wordt, is het dan altijd nog mogelijk met de creditcard geld op te nemen. Houd er rekening mee dat voor het betalen met een creditcard over het algemeen hogere transactiekosten in rekening worden gebracht dan bij betaling met een bankpas. Het wordt daarom aangeraden altijd met bankpas te betalen en een creditcard alleen als back-up mee te nemen.

Betaalgewoonten in Vietnam

Vietnam is voor Nederlanders en Belgen een relatief goedkope bestemming. De dagelijkse kosten voor overnachtingen, eten en drinken en vervoer zijn laag. Een goedkope accommodatie (bijvoorbeeld voor backpackers) is al vanaf € 5 per nacht te vinden, luxere verblijven kosten gemiddeld zo’n € 35 per nacht. Bovendien is het in Vietnam gebruikelijk om af te dingen. Bij lokale winkels en op markten kan soms wel tot de helft van de prijs onderhandeld worden. Afdingen is bij grotere winkelketens of hotels niet mogelijk.

Houd er rekening mee dat het in Vietnam gebruikelijk is om fooi te geven, bijvoorbeeld aan gidsen, tassendragers en aan medewerkers in restaurants. Meestal wordt ongeveer 10 procent van het bedrag aangehouden. In duurdere hotels of restaurants wordt soms automatisch een service fee bij de rekening opgeteld, in dat geval hoeft er geen fooi meer gegeven te worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,35 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.