Nieuwsbericht | | 01-05-2024 | ±4 minuten leestijd

Vanwege zijn lange kustlijn is Vietnam een populaire bestemming onder cruisereizigers. Een aantal hoogtepunten van het land, zoals de spectaculaire Ha Longbaai, zijn zelfs bij uitstek geschikt om per cruiseschip te bezoeken. Ook riviercruises in Vietnam zijn erg populair, met name over de Mekong. Lees verder als u meer wilt weten over het visum voor uw cruise in Vietnam.

Boot in de Ha LongbaaiDe Ha Longbaai in Vietnam is een prachtige bestemming voor een cruise

Visumplicht voor Vietnam

Nederlandse en Belgische paspoorthouders hebben altijd een visum nodig om Vietnam binnen te komen, ongeacht hoe ze in het land arriveren. Voor reizigers met een paspoort van Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk geldt een uitzondering op de visumplicht. Zij mogen maximaal 45 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Bij een verblijf van meer dan 45 dagen in Vietnam hebben echter ook reizigers uit deze laatstgenoemde landen een visum nodig.

Cruise visum Vietnam

Cruisereizigers kunnen het beste gebruikmaken van een e-visum voor Vietnam. Dit visum kan online worden aangevraagd. Aanvragers moeten hiervoor een kort online formulier invullen, waarin om de contactgegevens wordt gevraagd, en om enkele gegevens over de reisplannen en de paspoortgegevens van iedere reiziger waarvoor een visum wordt aangevraagd. Vervolgens kunnen de kosten van het visum online worden voldaan en moeten aanvragers een pasfoto en een foto/scan van het paspoort van iedere reiziger aanleveren. Daarmee is de aanvraag voltooid en wordt hij in behandeling genomen. Het e-visum wordt gemiddeld na 13 dagen per e-mail verstrekt (of na gemiddeld 5 dagen bij spoedaanvragen).

Dien direct een visumaanvraag in voor uw cruise naar Vietnam

Aankomst- en vertreklocatie voor de visumaanvraag

Bij het indienen van de visumaanvraag moet worden ingevuld op welke locatie men Vietnam in gaat reizen en via welke locatie Vietnam wordt verlaten. Hierbij hebben aanvragers de keuze uit 8 internationale vliegvelden en 9 zeehavens. Ook zijn er 16 grensposten waar reizigers Vietnam over land in en uit mogen reizen. Het is belangrijk om voor het indienen van een visumaanvraag uit te zoeken op welke locatie u in het land arriveert en het land weer verlaat. Weet u niet waar u in het land gaat arriveren of waar u het land gaat verlaten? Dit kunt u bij uw reisorganisatie navragen. Staat uw aankomst- of vertreklocatie niet in de lijst op de pagina over de visumvoorwaarden? Controleer eerst of de grenspost een andere naam/schrijfwijze heeft. Als uw aankomst- of vertreklocatie echt niet op de lijst voorkomt, kunt u geen gebruikmaken van het e-visum Vietnam, maar moet u een visum bij de Vietnamese ambassade aanvragen.

Aankomst- en vertreklocatie bij een zeecruise

Reizigers die als onderdeel van een zeecruise naar Vietnam reizen kunnen meestal eenvoudig uitvinden op welke zeehaven (Seaport) zij in Vietnam arriveren en via welke zeehaven ze het land uiteindelijk verlaten. Voor de visumaanvraag kunnen alle zeehavens als aankomst- en vertreklocaties worden gekozen waar internationale passagiersschepen aanmeren.

Aankomst- en vertreklocatie bij een riviercruise

Ook reizigers die een internationale riviercruise naar of vanuit Vietnam plannen moeten voor hun visumaanvraag de locatie invullen waar ze Vietnam in- en uitreizen. Het kan soms onduidelijk zijn welke aankomst- of vertreklocatie moet worden gekozen als het om een riviercruise gaat. De meeste internationale riviercruises vinden op de Mekong plaats, waarbij vaak Cambodja en Vietnam worden bezocht. Meestal is Châu Đốc of Tân Châu de eerste of laatste plaats die in Vietnam wordt bezocht. Voor de visumaanvraag speelt dit echter geen rol.

Wie op een Mekong cruise in Vietnam arriveert of het land op een Mekong cruise verlaat, kan in het aanvraagformulier voor het visum Vietnam altijd de grensovergang Song Tien kiezen. Deze valt officieel onder de categorie van grensovergangen over land (Landport). Houd ook rekening met het feit dat bij een Mekong cruise in Vietnam en Cambodja vaak voor beide landen een visum nodig is.

Het visum Vietnam online aanvragen

Voor een cruise in Vietnam kunt u het visum eenvoudig online aanvragen. Gaat u gedurende uw cruise bij meerdere zeehavens in Vietnam aan land? Vraag dan een multiple-entry visum aan. Gaat u slechts bij één zeehaven in Vietnam aanmeren of gaat u het land gedurende uw riviercruise slechts één keer inreizen? Dan voldoet een single-entry visum. U kunt in het aanvraagformulier zelf kiezen welke variant van het visum u wilt aanvragen.

Open het online aanvraagformulier voor het visum Vietnam

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.