Nieuwsbericht | | 21-07-2022 | ±2 minuten leestijd

Vietnam hoopt door intensieve toeristische campagnes in onder andere India, de VS en de Europese Unie het toerisme een boost te geven. Het doel is om dit jaar vijf miljoen toeristen te mogen ontvangen in het land.

Toeristische sector Vietnam herstelt gestaag

Volgens Nguyen Trung Khanh, plaatsvervangend hoofd van de Vietnam National Administration of Tourism, heeft de toeristische sector zich het afgelopen half jaar goed hersteld. Dit komt onder andere door het openstellen van het internationaal reisverkeer en het afschaffen van de quarantaineplicht om het land in te mogen reizen.

In de eerste helft van dit jaar ontving Vietnam ruim 602.000 internationale toeristen, waarvan de meeste afkomstig waren uit de Verenigde Staten. Dat is ruim zeven keer zoveel als in 2021, toen de meeste maatregelen omtrent corona nog van kracht waren. Dit is echter maar 12 % van het voor dit jaar voorspelde aantal toeristen van vijf miljoen.

Plannen om het toerisme in Vietnam te herstellen

Op dit moment vliegt Vietnam Airlines rechtstreeks van Hanoi en Ho Chi Min City naar San Francisco. Vietjet Air is van plan om meer vliegroutes te openen om de belangrijkste toeristische bestemmingen te verbinden met India dat voor de coronapandemie een van Vietnam’s sterkst groeiende markten was. Daarnaast gaan toeristische instanties in Vietnam samenwerken met reisorganisaties en buitenlandse ambassadeurs om reiscampagnes op te zetten in Zuid-Korea, Japan, Europese en ASEAN-landen. Dit zal vooral gebeuren in de landen die Vietnam vrijstelling van visumplicht heeft verleend. Ook zal de toeristische sector bepaalde reizen organiseren om afgevaardigden van reisorganisaties uit Europa, de VS en Zuid-Korea te ontvangen om zo het imago van het land te promoten.

Op 15 maart 2022 heeft Vietnam de quarantaineplicht laten vervallen en heeft het land zijn visumvrijstellingsbeleid van voor de coronapandemie hervat voor toeristen uit 24 landen, waaronder enkele landen uit de EU, Japan en Zuid-Korea. Toch geeft de regering aan toeristen uit andere landen slechts een eenmalig visum voor een maand af en heeft het de toekenning van visa voor drie maanden, die voor de pandemie van kracht was, nog niet hervat.

Reisorganisaties betreuren dat het onvriendelijke visumbeleid nog steeds het grootste obstakel vormt voor het herstel van het toerisme in Vietnam.

Het visum Vietnam aanvragen

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit vallen niet onder het visumvrijstellingsbeleid en zullen voor een reis naar Vietnam een visum moeten aanvragen. Het visum Vietnam is een elektronische reistoestemming die al voor vertrek wordt goedgekeurd en toegekend. Reizigers hoeven bij aankomst in Vietnam niet meer in de rij te staan voor het betalen van de stamping fee. Dit is namelijk al inbegrepen in de totale kosten voor het e-visum Vietnam, die € 49,95 bedragen. Alleen als u een spoedaanvraag indient, komen er aanvullende kosten bij. Deze kosten bedragen € 17,50 per visum.