Nieuwsbericht | | 21-03-2023 | ±3 minuten leestijd

Toeristen en zakenreizigers konden voor de coronapandemie zonder visum naar Vietnam reizen, omdat het ook nog bij aankomst kon worden verkregen. Sinds de heropening van de grenzen is dat niet meer mogelijk. Veel reizigers zijn daarvan niet op de hoogte. Dat zorgt voor veel problemen en wordt zelfs in verband gebracht met het trage herstel van het toerisme in Vietnam.

Onaangekondigde opheffing visa on arrival

Jarenlang had Vietnam een visa on arrival (VOA) dat reizigers na aankomst in het land konden verkrijgen. Dit was voor reizigers een vrij simpele manier om aan de visumplicht te voldoen. Omdat het visum na aankomst nog verkregen kon worden, lieten luchtvaartmaatschappijen reizigers ook zonder visum aan boord van een vlucht naar Vietnam. Om bij aankomst een VOA te verkrijgen, moesten reizigers voor vertrek enkel een approval letter regelen. Dit was echter niet veel meer dan een formaliteit, omdat dit document ook last minute nog kon worden verkregen.

Sinds de wereldwijde uitbraak van COVID-19 zijn de visumregels voor Vietnam sterk gewijzigd. Sindsdien moeten toeristen en zakenreizigers hun visum namelijk al meerdere dagen voor vertrek naar Vietnam aanvragen. Omdat veel toeristen en ook een aantal reisbureaus hier nog niet van op de hoogte zijn, zorgt dit bij veel reizigers naar Vietnam voor stress en problemen.

Niet alleen is bij aankomst geen visum meer te krijgen, ook is de maximale verblijfsduur met een toeristenvisum voor Vietnam ingekort tot 30 dagen. Terwijl met een VOA tot drie maanden in het land kon worden verbleven. Wat wel ongewijzigd is gebleven, is dat reizigers met enkele nationaliteiten voor een kort verblijf (tot 15 dagen) geen visum nodig hebben. De Vietnamese immigratiedienst heeft nooit officieel aangekondigd dat het VOA zou worden uitgefaseerd. Er worden er sinds de heropening van de grenzen simpelweg geen meer toegekend. De immigratiedienst heeft ook niet bevestigd of ontkend of het VOA nog zal terugkeren, maar het lijkt er niet op dat dat nog zal gebeuren.

Veel reizigers onaangenaam verrast

Voor visumbureaus zoals VisumBuitenland.nl is het gebruikelijk om visumaanvragen tegen een toeslag met spoed te verwerken. Er is momenteel een duidelijke stijging te zien in het aantal visumaanvragen voor Vietnam dat met spoed wordt ingediend. Joran, een reiziger uit Nederland, kwam ook in de problemen: “Ik wist niet dat het VOA niet meer verkrijgbaar was en ik ben bang dat ik mijn e-visum niet meer op tijd ga ontvangen.”

Pleun Leijten, manager bij VisumBuitenland.nl, maakt zulke verhalen de afgelopen tijd regelmatig mee: “We worden elke dag door klanten gebeld die last minute een e-visum nodig hebben, vaak omdat ze niet wisten dat het VOA niet meer aangeboden wordt.” Ze voegt hieraan toe dat het feit dat het VOA niet meer beschikbaar is, heeft geleid tot langere wachttijden voor het verkrijgen van het e-visum.

Toerisme herstelt sneller in buurlanden Vietnam

De keuze van de Vietnamese overheid om het VOA af te schaffen, heeft grote gevolgen voor de toeristische sector van het land. In 2022 verwelkomde Vietnam slechts 3,6 miljoen toeristen; 80% minder dan de 18 miljoen personen die in 2019 naar het land reisden. Nabijgelegen landen, zoals Thailand en Cambodja, zagen het aantal inkomende toeristen na de coronapandemie veel sneller herstellen dan Vietnam. In 2022 was het aantal toeristen in Thailand alweer op 28% van het aantal in 2019 en in Cambodja bedroeg dit getal 35%. Voor reizen naar Thailand is in veel gevallen geen visum nodig en voor een reis naar Cambodja is het visum online of bij aankomst te verkrijgen.

Daling in het aantal inkomende toeristen in 2022 ten opzichte van 2019:

  • Vietnam: 80% (van 18 miljoen in 2019 naar 3,6 miljoen in 2022)
  • Thailand: 72% (van 40 miljoen in 2019 naar 11,15 miljoen in 2022)
  • Cambodja: 65% (van 6,6 miljoen in 2019 naar 2,3 miljoen in 2022)


Deze getallen zijn verrassend, aangezien het toerisme in Vietnam van 2015 tot 2019 een ongekende groei meemaakte. Terwijl het aantal internationale toeristen naar Vietnam in die periode meer dan verdubbelde, groeide het aantal internationale toeristen naar Thailand en Cambodja in dezelfde periode met ‘slechts’ 30-40%. Het is dan ook niet verrassend dat verschillende partijen en bedrijven in Vietnam er bij de overheid op aandringen de visumvoorschriften te versoepelen, zodat de toeristische sector eindelijk kan herstellen van de negatieve gevolgen van de coronapandemie.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,35 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.