Nieuwsbericht | | 21-09-2020 | ±6 minuten leestijd

Het belangrijkste nationale feest van Vietnam is Tet, het Vietnamees Nieuwjaar. Tijdens Tet is bijna iedereen in Vietnam vrij en vinden in het hele land festiviteiten plaats. Hierdoor is het voor toeristen lastiger om door het land te reizen. Bovendien worden gedurende het feest geen visums toegekend, waardoor veel reizigers hun visum Vietnam niet op tijd ontvangen en daardoor in de problemen komen. Hier leest u alles over Tet en andere Vietnamese feestdagen en waar u rekening mee moet houden.

Vietnamees Nieuwjaar Tet

De officiële naam voor het feest is Tết Nguyên Đán, wat “Feest van de eerste ochtend” betekent. Omdat in Vietnam de maankalender wordt gevolgd, vindt het feest niet elk jaar op dezelfde datum plaats, maar hangt de exacte datum af van de stand van de maan. De feestdagen vallen volgens onze kalender meestal of eind januari of begin februari. Het Vietnamees Nieuwjaar vindt tegelijkertijd met het Chinees Nieuwjaar plaats. In 2021 valt Tet op vrijdag 12 februari, op donderdag 11 februari wordt in Vietnam dus Oudejaarsavond gevierd.

Hoewel Tet officieel drie dagen duurt, zijn de meeste Vietnamezen een hele week vrij en ook in de dagen rondom Tet vinden festiviteiten plaats. Oudejaarsavond is het heiligste moment van Tet: gedurende deze avond voeren Vietnamezen samen met hun familie rituelen uit, brengen offers en bidden voor een goed nieuw jaar. Hierna begint het nieuwe jaar met veel festiviteiten en amusement. In bijna alle steden vinden vuurwerkshows plaats en zijn grote bloemenmarkten te vinden.

Vietnamees NieuwjaarFestiviteiten tijdens het Vietnamees Nieuwjaar Tet

Reizen tijdens Tet of pas na de feestdagen?

Het is natuurlijk een interessante ervaring om het grootste feest van Vietnam persoonlijk mee te maken. Reizigers ervaren op die manier de Vietnamese gebruiken en rituelen. Toch zitten er ook nadelen aan het bezoeken van Vietnam tijdens Tet. Het feest wordt over het algemeen met familie gevierd, waardoor veel Vietnamezen naar hun geboortedorp reizen. Het kan voor toeristen lastig zijn tijdens Tet door het land te reizen, omdat veel bussen, treinen en vluchten volgeboekt zullen zijn en er minder hotelkamers beschikbaar zullen zijn. Accommodaties, vlieg-, trein- en bustickets kunnen hierdoor bovendien duurder zijn dan normaal gesproken. Reizigers die toch tijdens Tet naar Vietnam gaan wordt aangeraden het vervoer en de verblijfplaatsen op tijd te boeken.

Omdat Tet een echt familiefeest is vinden veel festiviteiten bij mensen thuis plaats en krijgen toeristen hier niet erg veel van mee. Daarnaast zijn veel winkels, restaurants, musea en andere bezienswaardigheden in Vietnam tijdens de feestdagen gesloten en zijn bepaalde excursies niet mogelijk. Aan de stranden zal het juist drukker zijn, omdat Vietnamezen vakantie hebben en tijd met hun gezin doorbrengen. Om deze redenen kiezen veel toeristen ervoor niet tijdens Tet, maar ervoor of erna naar Vietnam te reizen.

Rekening houden met het visum Vietnam

Normaal gesproken worden visums voor Vietnam na ongeveer een week toegekend. Reizigers die een spoedaanvraag indienen ontvangen hun visum gemiddeld al na 3 werkdagen. Deze gemiddelde verwerkingstijden zijn echter niet van toepassing tijdens Tet. Gedurende de feestdagen zijn alle kantoren van de Vietnamese immigratiedienst namelijk gesloten. Dit betekent dat er geen visums voor Vietnam toegekend worden tijdens en rondom Tet. Ook spoedaanvragen kunnen in deze periode niet verwerkt worden. Het is daarom belangrijk hier in de reisplanning rekening mee te houden en het visum ruim op tijd aan te vragen.

Reizigers die in de eerste maanden van 2021 naar willen Vietnam reizen, wordt daarom aangeraden hun visum al in januari – uiterlijk op 4 februari – aan te vragen. Zo kan de aanvraag nog voor de festiviteiten beginnen door de Vietnamese autoriteiten verwerkt worden. Het visum kan zo ver van tevoren aangevraagd worden als gewenst. In het aanvraagformulier vult u een datum in, waarop de geldigheid van het visum in moet gaan. Vanaf deze dag mag u 30 dagen in het land blijven. Het is daarom mogelijk om het visum Vietnam meerdere maanden voor vertrek aan te vragen, zolang de aankomstdatum in Vietnam ongeveer bekend is. U hoeft niet op de datum die op het visum staat vermeld in Vietnam aan te komen, maar u mag met dit visum Vietnam niet binnenkomen vóór die datum.

Andere nationale feestdagen en festivals in Vietnam

Naast Tet kent Vietnam nog talloze andere nationale feestdagen en festivals. De bekendste feesten en feestdagen worden hier op een rij gezet:

  • Hùng Koningen-feest: Tijdens dit feest, in het Vietnamees Giỗ Tổ Hùng Vương genoemd, worden de 18 koningen van de Hùng-dynastie herdacht. De belangrijkste festiviteiten vinden plaats in het tempelcomplex in Hy Cương in noordelijke provincie Phú Thọ, dat is opgericht ter ere van de Hùng-koningen. Bovendien zijn er rondom de verschillende tempels in het land die gewijd zijn aan de Hùng-koningen optochten met bonte draken en danswedstrijden en wordt er gezongen in de tempel. Het festival wordt op de tiende dag van derde maand van de maankalender gehouden, meestal begin april, maar elk jaar op een andere dag in onze kalender.
  • Herenigingsdag: Op Herenigingsdag, officieel de "Dag van de Bevrijding van het Zuiden voor de Nationale Hereniging" (Giải phóng miền Nam, thống nhất đất nước) genoemd, wordt de overwinning van het Noord-Vietnamese leger op de Amerikanen en daarmee de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam op 30 april 1975 herdacht. In de grotere steden worden optochten en vuurwerkshows gehouden.
  • Dag van de Arbeid: Op 1 mei, de dag na Herenigingsdag wordt in Vietnam de Dag van de Arbeid gevierd. Herenigingsdag en de Dag van de Arbeid zijn beide nationale feestdagen, waarop in Vietnam niet gewerkt wordt. Houd er bij het aanvragen van een visum rekening mee dat op deze dagen geen aanvragen verwerkt worden.
  • Koffiefeest van Buon Ma Thuot: Het Koffiefeest werd geïntroduceerd om de lokale koffiebonensoorten te promoten en vindt om de twee jaar (in 2021 en 2023) plaats, meestal in maart, op verschillende locaties in de stad. Er zijn optredens met muziek en steltlopers en in veel cafés wordt tijdens het feest gratis koffie aangeboden.
  • Mid-herfstfeest: Het Mid-herfstfeest, in het Vietnamees Tết Trung Thu (wat letterlijk Mid-herfst-maan betekent en daardoor ook wel maanfeest genoemd wordt), is een feest dat speciaal voor kinderen georganiseerd wordt op de 14e en 15e dag van de achtste maand in de maankalender (in onze kalender in september of oktober). Kinderen kunnen tijdens het feest deelnemen aan schrijf- en tekenwedstrijden, er worden lampionnen opgehangen en er wordt maancake gegeten, een cake met een zoete vulling van rode bonen.
  • National Day: De Nationale dag (in het Vietnamees Ngày Quốc Khánh) is een nationale feestdag die op 2 september wordt gevierd. Tijdens het feest wordt herdacht dat Ho Chi Minh, leider van de Viet Minh, op 2 september 1945 Vietnam onafhankelijk verklaarde van Frans-Indochina. Het feest wordt gevierd met vuurwerkshows en parades en op het Ba Đình-plein in Hanoi, waar de verklaring werd voorgelezen en ook het mausoleum van Ho-Chi-Minh staat, vindt een grote parade en bijeenkomst plaats.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,35 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.