Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Wie naar Vietnam wil reizen, moet zijn reis goed voorbereiden. Zo dient men rekening te houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld een visum Vietnam aanvragen. Voor de Nederlandse en Belgische reizigers geldt namelijk de visumplicht.

Dat betekent dat alle Nederlandse en Belgische reizigers – ook minderjarigen – in het bezit moeten zijn van een eigen visum Vietnam. Daarnaast is het handig om alvast wat geld te wisselen op de luchthaven. In Vietnam betaalt men met de Dong en worden euro’s niet geaccepteerd.

Over Vietnam

Vietnam is een land waar maar liefst 90 miljoen mensen wonen. Het is het zestiende populairste land op aarde. De hoofdstad is Hanoi en wordt door veel toeristen bezocht. Hanoi wordt beschouwd als een absoluut Aziatisch juweel. Een andere stad die regelmatig bezocht wordt is Ho Chi Minh-stad.

Andere toeristische trekpleisters zijn bijvoorbeeld de Mekong Delta, Halong Bay en Sapa. Ook eilanden als Phu Quoc en Cat Ba zijn in trek.

Binnen Vietnam reizen

Van plan om rond te trekken binnen Vietnam? Het is relatief eenvoudig om dat te doen. Het blijkt in de praktijk echter vaak lastig om een auto te huren. In veel gevallen is daar een speciale kaart voor nodig, of wordt de auto enkel verhuurd met een chauffeur. Deze zijn vaak behoorlijk prijzig. Een goedkopere optie is het gebruik van binnenlandse vluchten. Daarnaast worden taxi’s veelvuldig gebruikt in Vietnam en zijn deze redelijk goedkoop.

Belangrijk is om de taximeter goed in de gaten te houden, want daar wordt weleens mee gefraudeerd. Een andere optie is het gebruik van ridesharing apps zoals Uber. Met name in de grotere steden komt de dienst vaak voor.

Prijzen en geld

De betaalvaluta in Vietnam is de Vietnam Dong. De wisselkoers van de Dong schommelt sterk. Het is voor veel Europeanen aantrekkelijk om naar Vietnam te reizen, omdat men vaak veel Dong krijgt voor een paar €. Vietnam is een van de goedkoopste landen in Azië en daarmee erg aantrekkelijk. De prijzen zijn vooral gunstig voor reizigers uit de Verenigde Staten en West-Europa.

Overnachten in Vietnam kan al voor € 10 per nacht voor backpackers of voor rond de € 30 per nacht voor stellen. Daarnaast is Airbnb actief. Vietnam is een van de veiligste landen in Azië en hoeft dus niet vermeden te worden.

Vaccinaties

Meestal heeft men voor het reizen naar delen in Azië een vaccinatie nodig. Voor Vietnam wordt aangeraden zich te beschermen tegen hepatitis A en malaria. Welke ziektes er voorkomen is afhankelijk van de route die men aflegt. Een vaccinatie voor gele koorts kan verplicht zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst de huisarts.

Papierwerk: visum Vietnam

Op reis naar Vietnam betekent het voorbereiden van papierwerk. Voor Nederlandse en Belgische reizigers geldt er de visumplicht. Dat betekent dat iedereen die naar Vietnam wil reizen een visum Vietnam aanvragen moet. Een visum Vietnam aanvragen kost vijf minuten tijd en kost € 49,95 per persoon.

Dit visum is niet hetzelfde als een visa on arrival. Dat betekent dat men niet in de wachtrij op de luchthaven hoeft te gaan staan. Alle kosten zijn al voldaan, wat betekent dat er ook geen stamping fee meer berekend wordt. De overheid van Vietnam heeft meerdere keren gewaarschuwd geen gebruik meer te maken van visa on arrival.

Men krijgt dus een officieel visum. Dit wordt al voor vertrek goedgekeurd en toegekend. Reizigers kunnen bij aankomst in Vietnam daarom meteen langs de paspoortcontrole lopen. Een e-visum Vietnam aanvragen is erg eenvoudig en een stuk goedkoper in vergelijking met visa on arrival.

Voorwaarden visum Vietnam

Voor de aanvraag gelden er zogenaamde voorwaarden visum Vietnam. Iedereen die in aanmerking wil komen, moet zich aan deze voorwaarden houden. Zo moet men bij het aanvragen van het visum aangeven wanneer hij zal arriveren. Dat mag een schatting zijn; een exacte datum hoeft nog niet bekend te zijn. Ook hoeft men nog geen vlucht geboekt te hebben.

Men mag met het e-visum Vietnam het land eenmalig in- en uitreizen. Het verblijf duurt maximaal 30 dagen en er moet wel al een overnachtingsplaats geregeld zijn.

Verder moet men het visum al bezitten voordat men gaat reizen, moet het paspoort tenminste 30 dagen langer geldig zijn dan het visum en mag men geen mentale of overdraagbare ziektes hebben. Reizigers die in de afgelopen 3 jaar Vietnam uitgezet zijn, mogen niet naar binnen. Bovendien mag men alleen aankomen en vertrekken op de geselecteerde luchthavens, zeehavens en grensposten.

Visum Vietnam aanvragen

Een visum Vietnam aanvragen is een stuk goedkoper, eenvoudiger en sneller dan het gebruik van visa on arrival. Aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Wel dient men een paspoortscan en pasfoto te uploaden. Daarna wordt de aanvraag met de hand gecontroleerd.

Vraag het visum enkele maanden van tevoren aan. Wie binnen enkele dagen al naar Vietnam vertrekt, kan een spoedaanvraag doen. Daarvoor geldt wel een toeslag. Meestal wordt een spoedaanvraag binnen drie werkdagen goedgekeurd.