Nieuwsbericht | | 09-08-2023 | ±3 minuten leestijd

Na langdurig overleg heeft Vietnam besloten de geldigheidsduur van het e-visum per 15 augustus 2023 te verlengen. Daardoor kunnen reizigers langer in het land verblijven dan voorheen. Vietnam volgt hiermee het voorbeeld van andere populaire reisbestemmingen in de regio, zoals Thailand en Indonesië.

Het visumbeleid van Vietnam

Vietnam’s visumbeleid is sinds de afschaffing van het visa on arrival een van de strengste in de regio geweest. Terwijl men voor een reis naar landen zoals Thailand of Indonesië eenvoudig een visum kan verkrijgen voor een verblijf van 60 dagen, was de geldigheidsduur van het toeristenvisum voor Vietnam beperkt tot 30 dagen. Reizigers uit bepaalde landen mochten weliswaar visumvrij naar Vietnam reizen, maar moesten het land in dat geval al binnen 15 dagen weer verlaten.

Het strenge visumbeleid stond al die tijd haaks op de wensen van veel reizigers die langere periodes in Vietnam wilden blijven, of van plan waren een rondreis door de hele regio te maken. Vietnam is namelijk uitermate geschikt voor een langer verblijf, gezien het relatief lage prijsniveau, de vele bezienswaardigheden in het land en de prachtige natuurlandschappen, zoals stranden, gebergtes en rijstterrassen. Het huidige visumbeleid wordt daarom als een belangrijke factor gezien waarom het land onder toeristen minder populair is dan sommige buurlanden.

Wijzigingen van het visum Vietnam

Na maanden overleg waarbij woordvoerders uit de toeristische sector van Vietnam voor een versoepeling van het visumbeleid pleitten, werden er in juni 2023 eindelijk concrete besluiten genomen. De wijzigingen gaan in per 15 augustus van dit jaar en gelden naar verwachting alleen voor visa die op of na 15 augustus worden aangevraagd. De volgende besluiten werden genomen:

  • De geldigheidsduur van het e-visum wordt verlengd van 30 tot 90 dagen.
  • De toegestane periode voor een visumvrij verblijf wordt verlengd van 15 naar 45 dagen; dit geldt alleen voor reizigers die eerder ook al visumvrij naar Vietnam mochten reizen.
  • Het visum gaat meerdere reizen naar Vietnam toestaan (multiple-entry).

Wie mag binnenkort zonder visum naar Vietnam reizen?

Momenteel mogen alleen reizigers uit 11 Europese en 11 Aziatische landen zonder visum naar Vietnam reizen. De Europese landen waarvoor deze regeling geldt zijn Belarus (Wit-Rusland), Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Reizigers met het paspoort van een van deze landen mogen dus per 15 augustus in plaats van 15 dagen, maximaal 45 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Het is nog niet bekend of er eventueel landen aan deze regeling worden toegevoegd. Reizigers uit overige landen, waaronder Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland of Ierland moeten voor een reis naar Vietnam dus ook in de toekomst vooralsnog een visum aanvragen.

Onduidelijkheden rondom de nieuwe visumregels

Ondanks dat de nieuwe regels al snel van kracht zullen zijn, bestaan nog een aantal onduidelijkheden betreft de precieze uitvoering. Ten eerste is het niet bekend of de aangepaste geldigheidsduur ook voor visa zal gelden die voor de regelwijziging zijn toegekend. Ten tweede bestaat de vraag of er een apart single-entry en multiple-entry visum zal worden aangeboden of dat alle e-visa voortaan meerdere reizen naar Vietnam zullen toestaan. Bovendien zijn er geen uitspraken gedaan over in hoeverre de aanvraagprocedure zal veranderen en is er niets bekend over eventuele wijzigingen in de kosten van het visum.

Welk doel heeft de verlenging van de geldigheidsduur?

In eerste instantie wil Vietnam met de wijziging van de visumregels meer bezoekers naar het land trekken. De bezoekersaantallen van dit jaar lopen namelijk nog steeds ver achter op de aantallen die voor het uitbreken van de coronapandemie geregistreerd werden. Dit is een enorme aderlating voor de Vietnamese economie die de inkomsten uit het toerisme goed kan gebruiken.

De Vietnamese overheid hoopt in het bijzonder dat de langere geldigheidsduur van het visum meer potentiële investeerders zal aantrekken. De achterliggende gedachte is namelijk dat een toegestane verblijfsduur van maximaal 30 dagen niet voldoende is om goede investeringsmogelijkheden te vinden en weloverwogen keuzes te maken. Dat zou investeerders kunnen afschrikken. Bij een toegestane verblijfsduur van 90 dagen zou meer ruimte ontstaan om zich echt in een zaak te verdiepen en een idee te realiseren. Of de regelwijzigingen rondom het visum Vietnam de beoogde doelen daadwerkelijk zullen doen behalen, moet echter nog blijken.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.