Nieuwsbericht | | 03-11-2022 | ±3 minuten leestijd

Op 1 februari 2017 werd door de Vietnamese overheid een systeem om elektronische visa te verkrijgen opgezet. Toeristen hoefden niet langer urenlang in de rij te staan op de luchthaven voor een visa on arrival. De coronapandemie gooide echter ook voor de toeristische sector in Vietnam roet in het eten. Sinds maart 2022 zijn de grenzen van het land weer open en komt het toerisme langzaam weer op gang.

De opkomst van het toerisme in Vietnam

De Vietnamese toerismesector heeft zich sinds het begin van de eeuw in een rap tempo ontwikkeld. Vanaf 1997 werd het voor buitenlandse reizigers veel makkelijker door het land te trekken, waardoor er langzaam maar zeker steeds meer toeristen werden aangetrokken. Terwijl er in 2000 per jaar nog ongeveer 2 miljoen toeristen naar het land kwamen, waren dat er in 2019 al meer dan 18 miljoen. Een van de redenen hiervoor is dat er sinds 2017 elektronische visa worden aangeboden. Hierdoor is het voor toeristen een stuk eenvoudiger geworden om naar Vietnam te reizen.

Door de pandemie viel het toerisme naar het land vrijwel volledig stil. Dit was een grote klap voor de Vietnamese economie, die voor een groot deel afhankelijk is van toerisme en dus buitenlandse reizigers. Toen in begin 2022 in veel landen de reisbeperkingen werden opgeheven en het weer mogelijk was een visum voor Vietnam aan te vragen, kwam het toerisme langzaam weer op gang. Sindsdien waagden al zeker meerdere miljoenen toeristen zich aan de reis naar het Oost-Aziatische land, maar het zal nog wel even duren voordat het niveau van voor de coronapandemie bereikt is.

De veranderde visumregels

Hoewel het weer mogelijk is naar Vietnam te reizen, zijn niet alle regelingen hetzelfde als voorheen. Tot begin 2020 was het nog mogelijk een visum voor een verblijf van 90 dagen aan te vragen. Hierdoor was het voor veel toeristen gebruikelijk een langere vakantie naar Vietnam te plannen. Sinds corona is deze regeling echter opgeschort en kan een visum alleen nog voor een periode van maximaal 30 dagen worden aangevraagd.

Als reizigers langer in het land willen blijven, dienen ze hun visum dus te verlengen. Dit kan alleen in het land zelf en is niet eenvoudig. Het is alleen mogelijk het visum te verlengen door daarvoor een aanvraag in te dienen bij de immigratiedienst in Vietnam. Deze aanvraag moet in het Vietnamees zijn opgesteld, waardoor het voor een buitenlandse toerist over het algemeen behoorlijk lastig is. Vanwege dit ingewikkelde proces wordt het afgeraden het visum in Vietnam te verlengen. Een gemakkelijker alternatief is om het land tijdelijk te verlaten en vanuit een buurland opnieuw een e-visum aan te vragen. Dat kan gemakkelijk met het aanvraagformulier op deze website. Het is nog niet bekend of en wanneer er weer visa voor een verblijf van 90 dagen worden toegekend.

Het e-visum Vietnam: aanvraag en toegestane reisdoelen

De belangrijkste vereiste voor het e-visum Vietnam is een geldig paspoort. Het gaat hierbij om een regulier paspoort, dus noodpaspoorten, identiteitskaarten en verblijfsvergunningen worden niet toegestaan. Eveneens moet het paspoort op de dag van aankomst een geldigheidsduur hebben van 6 maanden. De visumaanvraag moet verder de aankomst- en vertreklocatie in Vietnam bevatten, de verwachte verblijfsduur in het land en minstens het eerste overnachtingsadres.

Andere voorwaarden van het e-visum hebben betrekking op het reisdoel. Een reiziger mag gebruikmaken van een e-visum als het doel van de reis toeristisch of zakelijk is. Het is dus mogelijk het visum te gebruiken voor een vakantie, maar ook het bezoeken van familie en vrienden is toegestaan. Ook is het mogelijk aan conferenties deel te nemen, zakelijke bijeenkomsten bij te wonen en met zakenpartners af te spreken. Met een e-visum is het echter niet toegestaan in Vietnam te studeren, te wonen, voor een Vietnamese organisatie te werken, professionele journalistiek te bedrijven of politiek actief te zijn.

Vraag nu het visum Vietnam aan

Interesse gekregen in een reis naar Vietnam? Klik op onderstaande knop om het aanvraagformulier te openen en snel en eenvoudig een e-visum aan te vragen.
Nu het visum Vietnam aanvragen

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.