Nieuwsbericht | | 18-01-2022 | ±2 minuten leestijd

De Vietnamese overheid heeft aangekondigd te stoppen met het automatisch verlengen van visums van gestrande buitenlanders in Vietnam.

Automatische visumverlenging door corona

Door de wereldwijde uitbraak van corona was het voor veel reizigers in het buitenland moeilijk of zelfs onmogelijk om terug naar huis te reizen. Landen stopten met het opereren van commerciële vluchten en repatriëringsvluchten waren lang niet in alle gevallen mogelijk. Als gevolg raakten reizigers in de problemen met de geldigheidsduur van hun visums. Het elektronische visum Vietnam is bijvoorbeeld maar geldig voor 30 dagen. De Vietnamese overheid besloot gestrande visumhouders tegemoet te komen door de geldigheidsduur van het visum automatisch te verlengen, zolang deze personen het land niet konden verlaten. Deze regeling ging in op 1 maart 2020 en gold voor alle toeristenvisums.

Commerciële vluchten weer herstart

Aan deze regeling komt nu dus een einde. Voor alle toeristenvisums geldt weer de normale geldigheidsduur sinds de laatste verlenging. Als deze geldigheidsduur is verlopen, moet de persoon het land verlaten. In een verklaring zei de Vietnamese overheid dat het land inmiddels weer reguliere commerciële vluchten opereert. Hierdoor is het dus weer mogelijk voor buitenlanders in Vietnam om het land te verlaten. Sinds 1 januari gaan er weer internationale vluchten tussen Vietnam en verschillende steden wereldwijd, zoals Parijs en Frankfurt. Dit is onderdeel van de geplande heropening van de Vietnamese toerismesector. Vietnam geeft ook weer visums uit, waaronder het digitale e-visum Vietnam dat geheel online kan worden aangevraagd. Vietnam heeft visumvrij reizen tijdelijk afgeschaft, waardoor ook reizigers uit bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk momenteel een visum moeten aanvragen.

Kritiek reisvoorwaarden Vietnam

Hoewel Vietnam weer internationale commerciële vluchten verwelkomt, blijft het aantal bezoekers nog beperkt. Tussen 1 januari en 7 januari vervoerden 64 internationale vluchten samen bijna 8.000 passagiers naar Vietnam. Slechts 18 van deze vluchten waren commerciële vluchten. De rest waren gecharterde vluchten. Volgens bedrijven in de toerismesector komt dit deels door de strenge voorwaarden die Vietnam stelt aan reizigers die naar het land willen reizen. Het punt van kritiek is dat deze procedures soms nodeloos ingewikkeld zijn. Zo moeten reizigers hun medische gegevens in een app uploaden en hun reisdetails in een andere app. Daarbovenop kunnen regio’s in Vietnam hun eigen voorwaarden stellen. Zowel Ho Chi Minhstad als Hanoi hebben elk hun eigen apps waar reizigers rekening mee moeten houden. Onder meer luchtvaartmaatschappijen in Vietnam dringen er bij de overheid op aan om één app te hebben, zodat reizigers het overzicht kunnen bewaren.

Een ander probleem zijn de quarantaineregels. Momenteel moeten reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, bewijs kunnen leveren dat ze veilig zeven dagen in thuisquarantaine kunnen gaan. Zo niet, dan moet men verplicht een quarantainehotel boeken. Dit hotel moet goedgekeurd worden door de Vietnamese overheid. Dit geldt voor alle reizigers, ongeacht de leeftijd of nationaliteit. Volgens de Civil Aviation Authority of Vietnam (CAAV), die alle vluchten van en naar het land overziet, zijn veel van de huidige internationale reizigers naar het land Vietnamezen die terug naar huis willen keren. Maar ook zij lopen dus tegen de strenge quarantaineregels aan. Een van de oplossingen hiervoor is volgens het CAAV om een lijst van goedgekeurde quarantainehotels online te zetten. Op deze manier hoeven reizigers niet vooraf goedkeuring aan te vragen bij de overheid. Dit bespaart zowel de reizigers als de overheid veel werk.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.