Nieuwsbericht | | 03-09-2018 | ±3 minuten leestijd

Nederlanders en Belgen die naar Vietnam willen reizen, moeten nog steeds eerst een visum aanvragen, voordat zij aan hun reis beginnen. Alleen bepaalde landen binnen de Europese Unie kunnen op een uitzondering rekenen.

Vrijstellingen voor andere landen

Vietnam maakt een uitzondering op de visumregels voor een paar Europese landen. Dat zijn onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Inwoners van deze landen hoeven ook de komende drie jaar geen visum aan te vragen om naar het land te reizen. Zij krijgen een vrijstelling.

Dat houdt in dat Nederlanders en Belgen nog altijd een visum voor Vietnam moeten aanvragen. Vietnam probeert wel de regels te versoepelen, maar blijft erbij dat inwoners uit bepaalde landen wel een visum nodig hebben.

Nieuwe vrijstellingen

Uitzonderingen op de visumplicht werden voor het eerst ingevoerd in juli 2015. Reizigers uit vijf Europese landen konden inreizen zonder visum. Eerder veranderde het beleid daarover jaarlijks. Dit jaar heeft minister-president Nguyen Xuan Phuc enkele aanvragen voor een visumvrije periode goedgekeurd.

Vietnam in trek bij West-Europeanen

Vietnam is in trek bij West-Europeanen en Vietnam ziet ons ook graag komen. We geven namelijk behoorlijk wat uit in het land. Volgens het Vietnamese bureau voor Toerisme geeft de West-Europeaan gemiddeld 1316 dollar per reis uit. In 2015 verwelkomde het land ruim 720.000 West-Europese toeristen.

In 2016 reisden nog 19 procent meer West-Europese toeristen naar Vietnam en in 2017 verdubbelde dit zelfs naar anderhalf miljoen reizigers.

Strenge Visa-eisen

Het land staat bekend als een van de strengste landen in Azië als het gaat om het visumbeleid. Slechts 22 landen kunnen rekenen op ontheffingen van Vietnam. Binnen Azië is Indonesië het meest liberaal voor visums. Reizigers uit 169 landen kunnen er visumvrij naar toe reizen. In Singapore kunnen 158 nationaliteiten dat, in Maleisië 155 en in Thailand 61.

Vietnam probeert de regels een beetje te versoepelen. De eerste stap hierin is het vernieuwd e-visum beleid. Het e-visum is nu beschikbaar voor mensen uit 46 landen, waaronder Nederland en België.

Reizen met een visum Vietnam

Reizen naar Vietnam? Dat kun je het best doen met een e-visum Vietnam. Voorheen maakten veel Nederlanders gebruik van een zogenaamd ‘visum on arrival’, maar dat raadt de ambassade van Vietnam nu af. Veel visumbureaus adverteren er desondanks nog steeds mee. Bij een visum on arrival moest voor vertrek een approval letter worden gekocht. In Vietnam zelf kwam daar dan nog een stamping fee bij. De ambassade kan niet meer garanderen dat reizigers met een dergelijk visum probleemloos voorbij de paspoortcontrole komen.

Een e-visum Vietnam is de beste manier om toestemming voor het inreizen te regelen. Sinds januari 2018 kunnen Nederlanders en Belgen dit visum aanvragen. Het voordeel van dit visum is dat het al voor vertrek wordt gekeurd en toegekend. Daardoor kunnen reizigers na aankomst de wachtrij voor het betalen van de stamping fee voorbijlopen. Alle kosten zijn inbegrepen in het visum. Het visum kost € 54,95 per persoon.

Goed om te weten: het visum moet al in uw bezit zijn voordat u aan de reis begint. Het paspoort waarmee de reiziger reist moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn na aankomst in Vietnam. De reiziger mag geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor de omgeving en men mag de afgelopen drie jaar niet Vietnam uitgezet zijn. De enige manier van vertrek en aankomst is op een van specifieke luchthavens, zeehavens en grensposten.

Het aanvragen van een visum Vietnam kan geheel digitaal via deze website. Hiervoor moet een paspoortscan en een paspoortfoto worden bijgevoegd. Alle gegevens worden al in Nederland/België gecontroleerd. In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat de aanvraag wordt afgewezen en alsnog bij de ambassade moet worden ingediend.
Visum Vietnam aanvragen

Heeft u met spoed een visum nodig? Dan kunt u gebruikmaken van de spoedaanvraag. Deze optie staat op het aanvraagformulier. Wie voor de optie ‘spoed’ kiest, betaalt € 17,50 extra. Meestal wordt een spoedaanvraag binnen drie dagen goedgekeurd, maar dit is geen garantie.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,35 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.