Nieuwsbericht | | 10-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Het aantal internationale reizigers naar Vietnam loopt nog altijd ver achter op de aantallen van voor de coronacrisis. De toerismesector stelt dat dit te wijten is aan de strenge visumvoorwaarden die het land hanteert en dringt er daarom bij de overheid op aan om versoepelingen door te voeren.

Toerismecijfers lopen achter

Na de coronacrisis was Vietnam een van de eerste landen in Zuidoost-Azië die zijn grenzen weer opende voor internationale reizigers. De belangrijkste reden hiervoor was de grootschalige en effectieve vaccinatiecampagne van het land. Toch bleef de verwachte toestroom van internationale bezoekers uit. Het land verwachtte in 2022 minimaal 5 miljoen buitenlandse bezoekers te ontvangen, maar aan het eind van het jaar bleef de teller steken op slechts 3,5 miljoen. Hiermee loopt Vietnam ver achter op buurlanden als Maleisië en Thailand, die hun bezoekersdoelen voor 2022 ver overstegen. Het gevolg is dat de toerismesector in Vietnam nog altijd moeilijkheden ondervindt.

De relatief lage bezoekersaantallen zorgen ervoor dat de frustraties in de toerisme- en reissector in het land toenemen. Onder meer hotels en luchtvaartmaatschappijen sporen de overheid aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zij vrezen namelijk dat het aantal bezoekers in 2023 net als in 2022 ver onder de verwachtingen zal liggen als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen.

Versoepelingen visumregels mogelijke oplossing

Kritische stemmen zeggen dat vooral westerse reizigers niet naar Vietnam reizen en dat dit komt doordat de visumregels te streng zijn. Momenteel mogen slechts reizigers uit 25 landen zonder visum naar Vietnam reizen. Reizigers uit andere landen moeten voor vertrek naar Vietnam een visum aanvragen. Voor reizigers die geen visum nodig hebben verschilt het per nationaliteit hoe lang zij zonder visum in het land mogen blijven. Zo mogen reizigers met de Chileense nationaliteit 90 dagen in Vietnam verblijven zonder visum, maar reizigers uit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland bijvoorbeeld maar 15 dagen. Ter vergelijking: buurland Maleisië hanteert een visumvrijstelling voor onder meer alle landen in de Europese Unie. Per bezoek mogen zij 90 dagen zonder visum in het land blijven.

Volgens de toerismesector in Vietnam moeten er snel versoepelingen in de visumregels worden doorgevoerd om zo het aantal bezoekers naar het land op korte termijn op te schroeven. Zo zou het aantal nationaliteiten dat zonder visum naar Vietnam mag reizen fors omhoog moeten. Ook zou de maximaal toegestane verblijfsduur voor reizigers die zonder visum mogen reizen langer moeten zijn. In plaats van de 15 dagen die momenteel voor veel landen gelden zou de verblijfsduur minimaal 30 dagen moeten worden.

Er is ook kritiek op de voorwaarden voor het elektronische visum voor Vietnam dat online kan worden aangevraagd. Reizigers uit westerse landen die niet in aanmerking komen voor visumvrijstelling of die langer dan 15 dagen in Vietnam willen blijven, kunnen gebruikmaken van dit e-visum. Het e-visum kan online worden aangevraagd en is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Verschillende partijen in de Vietnamese toerismesector stellen dat deze toegestane verblijfsduur omhoog moet en ook zou het visum meerdere malen gebruikt moeten kunnen worden. Momenteel mag het e-visum slechts voor één reis worden gebruikt, ongeacht de duur van het verblijf in Vietnam. Voor toekomstige bezoeken moet dus telkens een nieuw visum voor Vietnam worden aangevraagd.

Voor de wereldwijde uitbraak van corona had Vietnam ook een visum dat drie maanden geldig was en voor meerdere reizen gebruikt kon worden. Dit visum is echter nog niet heringevoerd. Ook het visum dat in het verleden nog bij aankomst op het vliegveld verkregen kon worden, het visum on arrival, is niet meer beschikbaar.

Bescheiden verwachtingen voor 2023

Ondanks de teleurstellende cijfers van 2022, is Vietnam voorzichtig optimistisch voor 2023. Het land verwacht in 2023 zo’n 8 miljoen buitenlandse bezoekers te mogen verwelkomen, meer dan het dubbele ten opzichte van het aantal reizigers dat in 2022 naar het land reisde. Toch is dit nog altijd veel minder dan de bezoekersaantallen van voor de coronapandemie; in 2019 verwelkomde Vietnam nog 18 miljoen internationale reizigers.

In december 2022 kwamen er bijna 20 procent meer bezoekers naar Vietnam vergeleken met de maand ervoor. Het land hoopt dat deze trend aanhoudt en er zijn dan ook grootschalige marketinginitiatieven in de maak om buitenlandse reizigers aan te sporen voor Vietnam te kiezen. Ondanks de druk vanuit verschillende sectoren, heeft de overheid nog geen indicatie gegeven dat het van plan is om de visumvoorwaarden op korte termijn te versoepelen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,52 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.