Nieuwsbericht | | 07-01-2020 | ±2 minuten leestijd

De Vietnamese overheid heeft aangekondigd visumvrij reizen te zullen gaan verlengen voor reizigers uit acht landen. Deze landen zijn Rusland, Japan, Zuid-Korea, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en Wit-Rusland. Dit betekent dat reizigers uit deze landen de komende jaren eveneens geen visum Vietnam nodig zullen hebben om naar Vietnam te reizen. Deze verlenging zal naar verwachting duren tot 31 december, 2022.

Visumvrij reizen naar Vietnam

Tijdens de meeste recente vergadering van de Vietnamese overheid in November werd een resolutie aangenomen waarin staat dat reizigers uit deze acht landen geen visum Vietnam hoeven aan te vragen zolang hun verblijf niet langer dat 15 dagen duurt. Normaliter is voor iedere reis naar Vietnam een visum Vietnam nodig. Om de toeristische sector te stimuleren werd geëxperimenteerd met visumvrij reizen voor een aantal landen. Deze regel werd voor het eerste ingevoerd in 2015 en zou eind dit jaar eigenlijk aflopen. Er is echter besloten om het te verlengen met nog eens drie jaar. In totaal zijn er 13 niet-Aziatische landen die onder deze regeling vallen. Hoe het met de resterende vijf landen zit is onbekend.

Grootste toeristenleveraars

Dat de Vietnamese overheid deze uitzonderingen invoert zal niet als een grote verassing komen voor velen. Rusland, Japan en Zuid-Korea zijn drie van de grootste inkomstenbronnen voor de Vietnamese toeristensector. Het enige land dat nog meer investeert in de Vietnamese toeristensector is China. Vooral het toerisme uit Zuid-Korea is de afgelopen jaren enorm gestegen naar bijna 3.5 miljoen per jaar, een stijging van 45 procent in vergelijking met vorig jaar. Japan leverde circa 80000 toeristen, een stijging van bijna 4 procent. In totaal zijn Rusland, Japan en Zuid-Korea goed voor zo ongeveer een derde van het totaal aantal buitenlandse toeristen naar Vietnam.

Streng visumbeleid

De inspanningen van de Vietnamese overheid om het toerisme in het land aan te sterken heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. In de eerste 11 maanden van dit jaar ontving Vietnam meer dan 16 miljoen buitenlandse toeristen, een stijging van 15.5 procent ten opzichte van vorig jaar. Met het einde van het jaar in zicht is Vietnam goed op weg om haar doel van 18 miljoen buitenlandse bezoekers te halen. Dit maakt het land bijzonder aantrekkelijk voor investeringen door reisbureaus, luchtvaarmaatschappijen en andere investeerders.

Vietnam blijft echter een land met een van de strengste visumregels in Azië. Visumvrij reizen is momenteel alleen beschikbaar voor 24 landen, waarvan het merendeel uit Zuidoost-Azië komt. Ter vergelijking, Indonesië heeft visumvrij reizen beschikbaar gesteld voor 169 landen. Daarnaast kunnen burgers van de niet-Aziatische landen die zonder visum hoeven te reizen niet langer dan 15 dagen in Vietnam blijven. Dit laatste is een groot hekelpunt voor veel reisbureaus. Ze roepen Vietnam dan ook op om deze periode te verlengen naar 30 dagen, mede door de lange reistijd van Europa naar Vietnam.

Reizen naar Vietnam

Nederlandse reizigers die naar Vietnam willen reizen hebben, in tegenstelling tot de bovengenoemde 13 niet-Aziatische landen, nog wel een visum nodig. Zij hebben echter wel de toegang tot het zogeheten e-visum Vietnam. Deze digitale variant van het visum Vietnam kan geheel online aangevraagd worden, en stelt reizigers in staat om 30 dagen in het land te blijven. In tegenstelling tot het visumvrij reissysteem is dit systeem beschikbaar voor 81 landen. Mede door dit snelle en efficiente systeem blijft Vietnam ondanks de strenge visumbepalingen een populaire vakantiebestemming..