Nieuwsbericht | | 07-01-2020 | ±2 minuten leestijd

De Vietnamese overheid heeft aangekondigd visumvrij reizen te zullen gaan verlengen voor reizigers uit acht landen. Deze landen zijn Rusland, Japan, Zuid-Korea, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en Wit-Rusland. Dit betekent dat reizigers uit deze landen de komende jaren eveneens geen visum Vietnam nodig zullen hebben om naar Vietnam te reizen. Deze verlenging zal naar verwachting duren tot 31 december 2022.

Visumvrij reizen naar Vietnam

Tijdens een vergadering van de Vietnamese overheid in november 2019 werd een resolutie aangenomen waarin staat dat reizigers uit deze acht landen geen visum Vietnam hoeven aan te vragen zolang hun verblijf niet langer dat 15 dagen duurt. Normaliter is voor iedere reis naar Vietnam een visum Vietnam nodig. Om de toeristische sector te stimuleren werd geëxperimenteerd met visumvrij reizen voor een aantal landen. Deze regel werd voor het eerste ingevoerd in 2015 en zou eind dit jaar eigenlijk aflopen. Er is echter besloten om het te verlengen met nog eens drie jaar. In totaal zijn er 13 niet-Aziatische landen die onder deze regeling vallen. Hoe het met de resterende vijf landen zit, is onbekend.

Grootste aantallen toeristen

Dat de Vietnamese overheid deze uitzonderingen invoert zal niet als een grote verrassing komen voor velen. Rusland, Japan en Zuid-Korea zijn drie van de grootste inkomstenbronnen voor de Vietnamese toeristensector. Het enige land dat nog meer investeert in de Vietnamese toeristensector is China. Vooral het aantal toeristen uit Zuid-Korea is de afgelopen jaren enorm gestegen naar bijna 3.5 miljoen toeristen per jaar; een stijging van 45 procent in vergelijking met vorig jaar. Uit Japan kwamen circa 80.000 toeristen naar Vietnam; een stijging van bijna 4 procent. In totaal zijn Rusland, Japan en Zuid-Korea goed voor zo ongeveer een derde van het totaal aantal buitenlandse toeristen naar Vietnam.

Streng visumbeleid

De inspanningen van de Vietnamese overheid om het toerisme in het land aan te sterken heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. In de eerste 11 maanden van 2019 ontving Vietnam meer dan 16 miljoen buitenlandse toeristen; een stijging van 15.5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Met het einde van 2019 in zicht is Vietnam goed op weg om haar doel van 18 miljoen buitenlandse bezoekers te halen. Dit maakt het land bijzonder aantrekkelijk voor investeringen door reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen en andere investeerders.

Vietnam blijft echter een land met een van de strengste visumregels in Azië. Visumvrij reizen is momenteel alleen beschikbaar voor 24 landen, waarvan het merendeel uit Zuidoost-Azië komt. Ter vergelijking, Indonesië heeft visumvrij reizen beschikbaar gesteld voor 169 landen. Daarnaast mogen burgers van de niet-Aziatische landen die zonder visum naar Vietnam kunnen reizen niet langer dan 15 dagen in het land blijven. Dit laatste is een groot hekelpunt voor veel reisbureaus. Ze roepen Vietnam dan ook op om deze periode te verlengen naar 30 dagen, mede vanwege de lange reistijd van Europa naar Vietnam.

Reizen naar Vietnam

Nederlandse reizigers die naar Vietnam willen reizen hebben, in tegenstelling tot de bovengenoemde 13 niet-Aziatische landen, nog wel een visum nodig. Zij hebben echter wel de toegang tot het zogeheten e-visum Vietnam. Deze digitale variant van het visum Vietnam kan geheel online aangevraagd worden, en stelt reizigers in staat om 30 dagen in het land te blijven. In tegenstelling tot het visumvrij reissysteem is dit systeem beschikbaar voor 81 landen. Mede door dit snelle en efficiënte systeem blijft Vietnam ondanks de strenge visumbepalingen een populaire vakantiebestemming.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,67 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.