Nieuwsbericht | | 06-03-2024 | ±2 minuten leestijd

De Vietnamese regering wil het toerisme in het land verder stimuleren, onder andere door middel van een herziening van het visumbeleid. In de komende maanden wordt onderzocht of het programma voor visumvrij reizen uitgebreid kan worden. Ook wordt gekeken naar de herintroductie van een visa on arrival en de introductie van een visum met een langere geldigheidsduur.

Nieuwe visa voor buitenlandse bezoekers

De Vietnamese minister-president heeft eind februari bekendgemaakt een onderzoek te starten naar mogelijkheden om het toerisme te stimuleren. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek is een mogelijke hervorming van het visumbeleid. Als onderdeel van dit onderzoek heeft het Vietnamese ministerie van Openbare Veiligheid de opdracht gekregen om in samenwerking met andere ministeries een verslag te schrijven over de mogelijke gevolgen van de introductie van nieuwe visa. Hierbij moet worden gekeken naar de mogelijke impact van nieuwe visa op de aantrekkelijkheid van Vietnam als reisbestemming en wat de potentiële gevolgen hiervan zouden zijn voor de nationale veiligheid. Concreet zal de introductie van de volgende visumtypes worden onderzocht:

  • verschillende visa met een geldigheidsduur van tussen de 12 en 36 maanden;
  • een visa on arrival (VOA) dat bij aankomst in Vietnam kan worden aangevraagd.

Het verslag zou medio 2024 klaar moeten zijn.

Uitbreiding van het visumvrij reizen naar Vietnam

Naast de introductie van nieuwe visumtypes gaat de onderzoekscommissie ook kijken naar de mogelijke effecten van een uitbreiding van het programma voor visumvrij reizen. Op dit moment mogen reizigers uit 13 verschillende landen, waaronder een aantal Europese landen, zonder visum naar Vietnam reizen. Aan de ene kant zal er worden gekeken naar een uitbreiding van de nationaliteiten die in aanmerking komen voor een verblijf zonder visum. Het gaat hierbij specifiek over 33 landen, waaronder alle landen binnen de Europese Unie. Ook zal de onderzoekscommissie kijken naar een visumvrijstelling voor reizigers uit landen met een hoog toeristisch potentieel, zoals India en China.

Aan de andere kant gaat Vietnam ook onderzoeken wat het effect zou zijn van een verlenging van de periode die reizigers zonder visum in het land mogen verblijven. Momenteel mogen reizigers die in aanmerking komen voor een visumvrij verblijf in de meeste gevallen maximaal 45 dagen zonder visum in Vietnam verblijven. Er zal worden gekeken naar een verlenging van de toegestane verblijfsduur naar een periode van 6 tot 12 maanden. Dit zou alleen gelden voor reizigers uit een klein aantal welvarende landen die gedurende een verblijf in Vietnam bovengemiddeld veel geld besteden.

Het huidige visumbeleid van Vietnam

De mogelijkheden zullen uitgebreid worden onderzocht voordat deze ook daadwerkelijk worden geïntroduceerd. Naar verwachting zullen daadwerkelijke beslissingen op zijn vroegst in de tweede helft van 2024 worden gemaakt. Voorlopig moeten reizigers dus nog rekening houden met het huidige visumbeleid van Vietnam. Bijna alle reizigers moeten voor vertrek een e-visum aanvragen. Het e-visum Vietnam heeft een geldigheidsduur van tussen de 14 en 90 dagen en is beschikbaar in een variant voor een enkele reis (single-entry) en een variant voor meerdere reizen binnen 90 dagen (multiple-entry). Visa met een langere geldigheidsduur worden alleen in uitzonderlijke situaties verstrekt.

Vraag hier een e-visum Vietnam aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,87 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.