Nieuwsbericht | | 11-08-2022 | ±3 minuten leestijd

De Vietnamese minister van Cultuur, Sport en Toerisme pleit voor de invoering van een visumvrijstelling voor toeristen uit Amerika, Europa, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en India. Hiermee wil hij de toeristische sector in het land een boost geven.

Voorstel plan voor uitbreiding visumvrijstelling

Nguyen Van Hung, de Vietnamese minister van Cultuur, Sport, en Toerisme, heeft een voorstel ingediend voor het uitbreiden van de visumvrijstelling voor een groot aantal landen van over de hele wereld. Hij ziet dit als een noodzakelijke maatregel om het toerisme in Vietnam na de coronapandemie terug op niveau te brengen. Hij is daarnaast van mening dat de Vietnamese overheid de immigratieprocedures moet versoepelen om buitenlandse toeristen naar Vietnam te halen. Vooral omdat de toeristische sector in Vietnam veel heeft geleden na de coronacrisis van de afgelopen twee jaar. Daarnaast wil hij de belastingverlagingen voor toeristische bedrijven tot eind 2023 verlengen zodat ze zich kunnen herstellen na de langdurige coronapandemie.

Toeristische sector nog steeds niet op niveau van voor de coronacrisis

Ook al is het land weer opengesteld voor toeristen en zijn de meeste coronabeperkingen opgeheven, toch hebben nog veel reisorganisaties en mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector het moeilijk. Ze hebben nauwelijks geprofiteerd van het huidige beleid van de overheid. En daar moet volgens Hung verandering in komen.

In de eerste maanden van 2022 verwelkomde Vietnam 954.000 buitenlandse toeristen. Dat is negen keer het aantal toeristen dat in 2021 in Vietnam arriveerde. Dit jaar is Vietnam van plan om vijf miljoen toeristen te mogen verwelkomen in het land, wat ongeveer 30 procent is van het aantal toeristen van voor de coronapandemie.

Vanaf halverwege maart heeft de Vietnamese regering de quarantaineplicht bij aankomst afgeschaft en het visumvrijstellingsbeleid van voor de pandemie hervat voor 24 landen. Dit geldt onder meer voor West-Europese landen die een visumvrijstelling hebben voor een verblijf van maximaal 15 dagen.

Huidige coronamaatregelen in Vietnam

Vanaf 15 maart 2022 heeft Vietnam het inreisverbod voor buitenlandse toeristen opgeheven. Dit maakt het weer mogelijk om voor een vakantie of zakenreis naar Vietnam te gaan. Op dit moment geeft de Nederlandse overheid Vietnam de kleurcode geel. Dit houdt in dat het over het algemeen veilig is om naar Vietnam te reizen. De veiligheidssituatie in Vietnam kan verschillen met die van Nederland, dus het is aan te raden dat reizigers zich goed voorbereiden. Ook mogen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers vanaf 15 mei weer naar Vietnam reizen. Ze hoeven voor vertrek geen coronatest meer af te nemen, ongeacht wat de vaccinatiestatus is. Wel moet iedereen die naar Vietnam reist de PC-COVID app downloaden en moeten reizigers over een zorgverzekering beschikken die een eventuele coronabehandeling in Vietnam vergoedt.

Visum Vietnam aanvragen

Voorlopig komen reizigers uit Nederland en België niet in aanmerking voor de visumvrijstelling, en zullen ze een visum Vietnam moeten aanvragen. Dit is een digitale reistoestemming waarmee u naar Vietnam mag reizen en het land mag betreden. Iedereen die naar Vietnam reist moet over een geldig visum beschikken; ook kinderen. Het visum Vietnam heeft een geldigheidstermijn van 30 dagen en ook mag u maximaal 30 dagen in het land verblijven. U hoeft nog niet precies te weten wanneer u precies aankomt en vertrekt en ook hoeft u op het moment van de aanvraag nog geen vervoer naar Vietnam geboekt te hebben. Wel moet u minimaal al een overnachtingsplaats hebben vastgelegd. Het visum is eenvoudig online aan te vragen en kost € 54,95. Mocht u een spoedaanvraag nodig hebben, dan komen daar nog eens € 17,50 aan kosten bij.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,67 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.