Nieuwsbericht | | 13-08-2021 | ±3 minuten leestijd

In een recente ranglijst van paspoorten op basis van de hoeveelheid landen waar men visumvrij naartoe mag reizen scoort Vietnam slecht. Met een Vietnamees paspoort mag men naar slechts 54 landen zonder visum of andere reistoestemming reizen, een van de laagste aantallen van alle landen in Azië.

Henley Passport Index

De jaarlijkse ranglijst staat bekend als de Henley Passport Index. De Henley Passport Index vergelijkt paspoorten van landen van over de hele wereld op basis van de hoeveelheid landen waar een paspoorthouder zonder visum naartoe mag reizen. Dit wordt bepaald door middel van een puntentelling. Als men met een bepaald paspoort zonder visum naar een land mag reizen krijgt dat paspoort 1 punt. Een paspoort krijgt ook 1 punt als men een visum bij aankomst in het land van bestemming kan krijgen. Als het noodzakelijk is om voor vertrek een visum aan te vragen, krijgt het paspoort geen punten. Op deze manier worden alle punten bij elkaar opgeteld om te bepalen hoe ‘sterk’ of ‘zwak’ een paspoort is.

Vietnamees paspoort een van de zwakste

Op basis van deze indeling scoort het Vietnamese paspoort slecht op de Henley Passport Index. Met slechts 54 punten staat Vietnam op plaats 94 van de 116 landen die werden getoetst. Het land deelt deze plaats met buurland Cambodja, Niger en Mali. De enige landen in Zuidoost-Azië die lager scoren dan Vietnam zijn Laos en Myanmar. Hoewel men geneigd is om te denken dat dergelijke lage scores gebruikelijk zijn voor die regio, is dit zeker niet het geval. Zo staat Singapore op plaats 2 met 192 landen waar men met een Singaporees paspoort zonder visum naartoe mag reizen, en Maleisië staat op plaats 12.

Voor Vietnam is dit opnieuw een teleurstellend resultaat. Zowel in 2019 als in 2020 scoorde het land slecht, en in vergelijking met 2020 (plaats 88) is het land zelfs achteruitgegaan. Dit is niet omdat het Vietnamees paspoort ‘zwakker’ is geworden, maar omdat het statisch is gebleven. Andere landen weten steeds vaker visumvrij reizen voor hun burgers te regelen terwijl de Vietnamese overheid hier geen vooruitgang in weet te maken.

Japan en westerse landen bovenaan

De top tien van de lijst wordt voornamelijk gevuld door de economische grootmachten van de wereld. Japan staat al sinds 2018 bovenaan. Met een Japans paspoort mag men visumvrij naar 193 landen reizen. Andere hoogvliegers zijn behalve het reeds genoemde Singapore ook Zuid-Korea (191) en Duitsland (191). Ook Nederland (185) en België (184) scoren uitstekend. In 2014 stonden de Verenigde Staten nog op een gedeelde eerste plaats, in 2020 was het land door het strenge immigratiebeleid van de Trump administratie afgezakt naar de zevende plaats.

Onderaan vindt men voornamelijk landen die te lijden hebben onder structurele conflicten. Zo staat Afghanistan op de laatste plaats (25), en ook landen als Syrië en Somalië scoren bijzonder slecht.

Visum Vietnam eenvoudig verkrijgbaar

Dat het Vietnamees paspoort verhoudingsgewijs zo slecht scoort zal voor sommigen als een verrassing komen. Reizen naar Vietnam is relatief eenvoudig, onder meer vanwege het efficiënte online visumsysteem dat reizigers in staat stelt om hun visumaanvraag online in te dienen. De Vietnamese ambassade adviseert reizigers die voor het e-visum in aanmerking komen zelfs om niet langer gebruik te maken van het visum on arrival dat na aankomst op het vliegveld kan worden verkregen. Om het digitale visum Vietnam aan te vragen vult men het online-aanvraagformulier in. De levertijd is gemiddeld een week, in spoedgevallen 3 werkdagen.

Het visum Vietnam aanvragen

Om naar Vietnam te reizen moet elke reiziger, inclusief minderjarige kinderen, in het bezit zijn van een eigen visum. Sinds 2018 kan het e-visum voor Vietnam volledig online worden aangevraagd. Vroeger kon het visum ook nog bij aankomst in Vietnam geregeld worden, het zogenaamde visum on arrival, maar dit wordt afgeraden door de Vietnamese ambassade. Een andere optie is om een fysiek visum in uw paspoort te laten stempelen door de ambassade, maar dit is veel ingewikkelder en tijdrovender.

Een van de belangrijkste redenen dat het Vietnamese paspoort zo slecht scoort is dat Vietnam zelf visumvrij reizen aan weinig landen aanbiedt. Paspoorthouders uit slechts 24 landen kunnen zonder visum naar Vietnam reizen, en de maximale verblijfsduur is in sommige gevallen zeer kort. Ter vergelijking, Singapore biedt visumvrij reizen aan onder meer alle landen in de Europese Unie.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,41 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.