Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±3 minuten leestijd

Net als zoveel landen over de hele wereld heeft ook Egypte te maken met een uitbraak van het coronavirus. Ogenschijnlijk heeft de Egyptische overheid effectieve maatregelen getroffen, maar er zijn ook mensen die zich afvragen of alles wel zo rooskleurig is als de overheid stelt.

Corona in Egypte: wat doet de overheid?

Egypte bevestigde de eerste gevallen van coronavirus op 14 februari. Toch duurde het meer dan een maand voordat de eerste echte maatregelen werden genomen. Op 19 maart kondigde de overheid aan dat het vliegverkeer naar Egypte sterk beperkt zou worden. De vliegvelden worden gesloten tot half april om te proberen het verspreiden van het virus zo goed mogelijk in te dammen. De overheid van Egypte zei ook dat alle cafés, winkelcentra, sportclubs en nachtclubs alleen nog maar van 6 uur ‘s morgens tot 7 uur ‘s avonds open mogen blijven. Universiteiten en scholen zijn al grotendeels gesloten. Supermarkten, apotheken en andere noodzakelijke faciliteiten zijn een uitzondering en mogen wel langer open blijven.

Zijn dit de echte cijfers?

De eerste persoon die in Egypte overleed aan de gevolgen van het virus was een 60-jarige Duitse man die aan boord van een cruise Egypte bezocht. Dit was het moment waarop Egypte wakker werd geschud over de mogelijke ernst van corona in Egypte. Vooralsnog stelt Egypte dat er zo’n 200 gevallen van corona-besmetting zijn in het land. Echter, buitenlandse wetenschappers zetten hier vraagtekens bij. Volgens Isaac Bogoch, hoogleraar besmettelijke ziektes aan de universiteit van Toronto in Canada, is het werkelijke aantal hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger. Volgens Bogoch is de grootste aanwijzing hiervoor dat Egypte relatief veel reizigers heeft ‘geëxporteerd’ naar andere landen die achteraf met corona besmet bleken te zijn. Dit duidt erop dat het aantal besmettingen binnen Egypte zelf vrij hoog is. Volgens professor Bogoch kunnen dit zelfs 19.000 besmettingen zijn.

Censuur van media

Het bovenstaande onderzoek door Isaac Bogoch werd ook gerapporteerd door kranten als The Guardian en The New York Times. De Egyptische overheid was hier niet van gediend en heeft prompt de persvergunning van een journalist van The Guardian ingetrokken. Ze beschuldigen de krant van het publiceren van “valse cijfers”. Dit past in een patroon van toenemende censuur in Egypte wat betreft berichtgevingen over het virus. Demonstranten die tegen het corona-beleid van de overheid demonstreren worden gearresteerd of krijgen boetes. Dit alles doet sterk vermoeden dat Egypte zoveel mogelijk probeert om de echte cijfers verborgen te houden.

Reizen naar Egypte: hoe zit dat?

Met al het nieuws over het coronavirus en de verschillende maatregelen die worden genomen door de overheden van landen over de hele wereld, kan het soms lastig zijn om het overzicht te bewaren. Een veelvoorkomende vraag is dan ook simpelweg of het nog mogelijk is naar Egypte reizen.

Helaas is het antwoord: nee. De overheid van Egypte heeft aangekondigd dat alle vluchten van en naar Egypte in de periode tussen 19 en 31 maart komen te vervallen. Buitenlanders worden tijdens deze periode niet meer het land binnengelaten. Nederlanders die al in het land zijn wordt geadviseerd zo snel mogelijk het land te verlaten indien mogelijk.

Wat moet ik nu dan met mijn visum Egypte?

Veel Nederlandse reizigers hadden al een visum Egypte aangevraagd voor hun reis naar Egypte. Maar zelfs met een geldig visum zullen deze reizigers het land niet meer binnenkomen. Visums voor Egypte die al zijn goedgekeurd worden in geen enkel geval vergoed. Er is echter een mogelijkheid om het visum nog te gebruiken, aangezien een visum Egypte geldig is voor 90 dagen, oftewel 3 maanden. Dit betekent dat, zolang de geldigheidstermijn van 3 maanden nog niet is verlopen, er met het visum naar Egypte gereisd kan worden. Dit moet natuurlijk wel wachten totdat de overheid daar het vliegverkeer weer opent.

Dit betekent tevens dat nieuwe aanvragen voor visums voor Egypte gewoon geaccepteerd worden. Voor reizen die pas over een of twee maanden plaatsvinden kan eventueel al een visumaanvraag worden ingediend. Let er wel op dat het nog niet zeker is hoe lang de maatregelen van de Egyptische overheid zullen duren. Het meest recente vliegverbod duurt in ieder geval tot half april, maar de kans bestaat dat er verdere maatregelen zullen worden genomen.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees vóór het aanvragen van een visum voor Egypte alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in Egypte.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,42 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.