Nieuwsbericht | | 07-02-2023 | ±3 minuten leestijd

Het aantal aangevraagde toeristenvisa is in januari 2023 explosief gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Ook worden aanvragen gemiddeld weer langer voor vertrek ingediend. Reizigers vertrouwen er kennelijk op dat het coronavirus hun reisplannen niet meer zal dwarsbomen.

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat er in 2022 nog 24,7% minder werd gevlogen dan in 2019, voor de coronapandemie. Visumbureau VisumBuitenland.nl ziet echter dat de afgelopen maand een omslagpunt is bereikt. Op basis van recente visumaanvragen, verwacht het visumbureau dat er in 2023 weer als vanouds zal worden gereisd.

Inreisbeperkingen waren voor veel reizigers niet bepalend

Het is opvallend te noemen dat de stijging van het aantal visumaanvragen niet alleen te danken is aan de opgeheven inreisbeperkingen. Voor enkele bestemmingen waren die namelijk al grotendeels ingetrokken in de winter van 2021/2022. Neem bijvoorbeeld Egypte en Kenia. Voor een reis naar die landen was in januari 2022 alleen nog maar een vaccinatie- of testbewijs nodig. Toch werd voor die landen ruim de helft minder visa aangevraagd dan voor het uitbreken van het coronavirus. Een algemeen gevoel van onzekerheid over de toekomst speelde hierin een grote rol.

Inmiddels heeft de dalende trend in reizigersaantallen zich gekeerd. Volgens recente cijfers van visumbureau VisumBuitenland.nl is het aantal aangevraagde visa voor Egypte en Kenia in januari 2023 meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De meest aannemelijke reden voor deze stijging is dat reizigers niet langer bang zijn dat het virus invloed zal hebben op hun reisplannen.

Tijd tussen visumaanvraag en vertrekdatum

Het toegenomen vertrouwen wordt ook bevestigd door een andere indicator. VisumBuitenland.nl houdt bij hoe lang visa voor vertrek worden aangevraagd. In januari 2022 werden visa gemiddeld twee weken korter voor vertrek aangevraagd dan voor de coronapandemie. In januari 2023 was de gemiddelde tijd tussen het indienen van de visumaanvraag en de aanvang van de vakantie weer op het oude niveau. Uit het feit dat toeristen hun visum weer lang voor vertrek aanvragen, kan worden geconcludeerd dat ze zich weinig zorgen meer maken om de invloed van het coronavirus op hun reisplannen.

Spectaculaire stijging Nieuw-Zeeland, Australië en India

De stijging van het aantal visumaanvragen is vanzelfsprekend nog spectaculairder voor bestemmingen waarvoor in januari 2022 nog wel strenge inreisbeperkingen golden. Goede voorbeelden hiervan zijn Nieuw-Zeeland, Australië en India. Na de stapsgewijze versoepelingen van de coronamaatregelen in de loop van 2022, is het aantal visumaanvragen voor die bestemmingen in een jaar tijd meer dan verzesvoudigd.

Procentuele stijging in visumaanvragen voor verschillende bestemmingen

Bestemming Stijging
Amerika 53%
Australië 673%
Canada 119%
Egypte 175%
India 917%
Kenia 130%
Nieuw-Zeeland 10638%
Sri Lanka 95%

Procentuele toename in het aantal visumaanvragen in januari 2023 ten opzichte van januari 2022

Denk ook aan uw visum als u op reis gaat

Steeds meer Nederlanders maken weer plannen voor verre reizen. Het aanvragen van het benodigde visum blijft een belangrijk onderdeel van de reisvoorbereiding. Dat kan altijd rechtstreeks bij een ambassade of consulaat, maar veel reizigers laten de rompslomp graag over aan een professioneel visumbureau met een vriendelijke klantenservice.

Visumbureau VisumBuitenland.nl helpt u graag bij uw aanvraag. Reist u bijvoorbeeld naar Kenia? Dan kunt u uw visum eenvoudig aanvragen met het Nederlandstalige aanvraagformulier op deze website. U kunt alle benodigde gegevens en documenten digitaal aanleveren. VisumBuitenland.nl controleert uw aanvraag en wijst u op eventuele fouten of onvolledigheden, zodat die tijdig kunnen worden gecorrigeerd. Zo weet u zeker dat uw aanvraag probleemloos wordt verwerkt en kunt u genieten van een heerlijke vakantie.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,42 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.