Nieuwsbericht | | 16-09-2022 | ±4 minuten leestijd

De toeristische sector in Kenia staat in 2022 voor een dilemma. Aan de ene kant gaan er stemmen op om de nationale economie te beschermen tegen al te hevige concurrentie. Aan de andere kant kan het toerisme zich alleen herstellen met ‘hulp’ van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Voor Europese reizigers is een gestroomlijnde online aanvraag van het visum Kenia een uitkomst.

Keniaanse luchtvaart

Tot september 2021 was Kenya Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Kenia, onderdeel van een joint venture onderneming met de Air France KLM Group. De gezamenlijke onderneming richtte zich op de vluchten van de maatschappijen tussen Afrika en Europa. De keerzijde van deze samenwerking betekende dat de Keniaanse luchtvaartmaatschappij een aantal KLM-bestemmingen niet zelf ook als eigen vlucht mocht aanbieden. Het grote voordeel van het delen van kosten en opbrengsten was naast het gezamenlijk gebruik van middelen namelijk vooral de toegang tot elkaars operationele gebied. Deze vluchten konden wel als eigen vluchten worden aangeboden via codesharing. Bovendien wilde Kenya Airways graag meer zeggenschap en toestemming om deals te sluiten met andere luchtvaartmaatschappijen buiten het partnerschap.

Op eigen vleugels

Voor het jaar 2020 gaf Kenya Airways al een voorzet voor de beëindiging van de samenwerking met Air France-KLM. Dit gebeurde door middel van een opschorting van de samenwerking voor 2020 tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. Hierdoor ontstond voor de Keniaanse toerismesector en luchtvaartindustrie een zeer onvoorspelbare situatie. Ook leek er even sprake te zijn dat de Keniaanse overheid, vanwege omvangrijke leningen aan de luchtvaartmaatschappij, wilde overgaan op volledige nationalisatie. Het vierentwintig jaar durende luchtvaartverbond kwam zo vervolgens in 2021 helemaal tot einde. Vooraanstaande werknemers afgevaardigd door het Europese deel van het samenwerkingsverband zijn sindsdien vervangen door lokale medewerkers.

Europese en internationale bezoekers willen weer naar Kenia reizen

In een poging om de nationale economie te beschermen, gelden er beperkingen voor het aantal chartervluchten naar de Keniaanse kustplaatsen. Vooral de vluchten van KLM, Qatar Airways, Turkish Airlines en Emirates zijn getroffen. Ondanks deze protectionistische maatregelen, zetten de Keniaanse ministeries van Immigratie en Transport inmiddels in op liberalisering van de toeristische sector. Ondernemers maken zich ondertussen grote zorgen over de slagingskans van pogingen om het toerisme na corona weer te herstellen. De bovengenoemde maatschappijen willen wel passagiers naar de Keniaanse kust vervoeren, maar mogen dit nu niet. Onder andere Italiaanse toeristen zijn voor een directe vlucht hiernaartoe afhankelijk van een chartervlucht. Ook bezoekers uit andere Europese landen willen graag weer een directe vlucht naar een luchthaven in de buurt van Mombasa boeken. Dit sluit aan bij het overheidsvoornemen om weer minstens net zoveel bezoekers in Kenia te ontvangen als in 2019.

Zorgen bij Keniaanse overheid en bezoekers over het visum voor Kenia

Naast zorgen over de internationale vliegverbindingen van en naar Kenia, zijn er ook zorgen over problemen die bezoekers ervaren met het e-visum voor Kenia. Demissionair kabinetssecretaris van Toerisme, Najib Balala, geeft aan dat bezoekers zich over dit visum beklagen. Vooral de afhandelingstijd voor de beoordeling van het e-visum Kenia levert ergernis op. De verwerkingstijd zou vaak oplopen tot een maand. Ook zijn er vaak storingen op de website van de Keniaanse immigratiedienst. Wilt u het visum Kenia aanvragen? Kijk dan uit voor onbetrouwbare of frauduleuze nepsites. Vaak lijkt het alsof het visum voor Kenia hier aangevraagd kan worden, maar is dit niet zo.

Zorgeloos en snel uw visum Kenia aanvragen via VisumBuitenland.nl

Wilt u weten hoe dit anders kan? De meeste (Europese) reizigers kunnen via VisumBuitenland.nl betrouwbaar en op een laagdrempelige manier hun visumaanvraag voor een reis naar Kenia indienen. Hoewel maximale afhandelingstijden niet te garanderen zijn wordt het visum Kenia in verreweg de meeste gevallen binnen 8 werkdagen goedgekeurd. Bij spoed kan dit zelfs binnen 4 werkdagen.

Geldigheid voor een reis naar Kenia voor vakantie, familiebezoek of zakenreis

Vanaf de dag waarop uw visumaanvraag wordt goedgekeurd, is het visum Kenia voor een toeristische of zakelijke reis 90 dagen geldig. Het mag tot 90 opeenvolgende dagen gebruikt worden, zolang u binnen de geldigheidstermijn van 3 maanden aankomt. Dit kan dus ook als u uw verwachte aankomstdatum verschuift. Ook als u op de laatste dag van deze drie maanden aankomt, kunt u met het visum Kenia nog maximaal 89 extra dagen in het land verblijven. Een visumaanvraag die eerder dan 30 dagen voor uw verwachte aankomstdatum ingediend is, moet vanwege de snelle verwerking zelfs eventjes in de wacht blijven staan. Zo is de periode waarbinnen u in Kenia mag aankomen niet al (grotendeels) voorbij, als u besluit om te reizen op een later moment dan u eerder verwachtte. U heeft hier geen omkijken naar. Dertig dagen voor uw geplande reisdatum wordt uw aanvraag automatisch opgepakt en verwerkt. Voeg wel altijd zo snel mogelijk de documenten die de Keniaanse overheid van u vraagt toe aan uw aanvraag. Dit is nodig om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,97 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.