Nieuwsbericht | | 16-09-2022 | ±3 minuten leestijd

Kenia staat dit jaar voor een dilemma. Aan de ene kant wil het land de nationale economie beschermen tegen al te hevige concurrentie. Aan de andere kant heeft het land de vluchten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen nodig wil het toerisme zich herstellen na de coronapandemie. Europese reizigers die naar Kenia willen, kunnen gebruikmaken van een gestroomlijnde aanvraagprocedure voor het visum Kenia.

Keniaanse luchtvaart

Tot september 2021 was Kenya Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Kenia, onderdeel van een joint venture onderneming met de Air France KLM Group. Deze gezamenlijke onderneming richtte zich op vluchten tussen Afrika en Europa. Naast het gedeeld gebruik van materieel was het grote voordeel van het delen van de kosten en opbrengsten vooral de toegang tot elkaars operationele gebied.

De keerzijde van de samenwerking tussen de luchtvaartmaatschappijen was voor Kenia dat Kenya Airways een aantal KLM-bestemmingen niet als eigen vlucht mocht aanbieden. De enige manier om deze vluchten als eigen vlucht aan te bieden was door middel van zogeheten ‘code sharing’. Dat betekent dat twee (of meer) luchtvaartmaatschappijen dezelfde vlucht aanbieden, maar dat deze vlucht door een van de maatschappijen gevlogen wordt. Een andere reden voor het beëindigen van de samenwerking was dat Kenya Airways graag meer zeggenschap wilde. Ook wilde de Keniaanse luchtvaartmaatschappij toestemming om deals te sluiten met andere luchtvaartmaatschappijen buiten het partnerschap.

Beëindiging van de samenwerking

In 2020 nam Kenya Airways dan ook al een eerste stap richting de beëindiging van de 24 jaar durende samenwerking met Air France-KLM, door middel van een opschorting van de samenwerking voor dat jaar. Dit was tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. Hierdoor ontstond voor de Keniaanse toerismesector en luchtvaartindustrie een zeer onvoorspelbare situatie. Ook leek het er even op dat de Keniaanse overheid ervoor zou kiezen de luchtvaartmaatschappij vanwege de omvangrijke verstrekte leningen zou nationaliseren. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar in 2021 kwam het 24 jaar durende luchtvaartverbond wel helemaal tot een einde. Vooraanstaande werknemers die waren afgevaardigd door het Europese deel van het samenwerkingsverband zijn sindsdien vervangen door lokale medewerkers.

Internationale reizigers willen weer naar Kenia reizen

In een poging om de nationale economie te beschermen, heeft Kenia beperkingen ingesteld voor het aantal chartervluchten dat mag worden uitgevoerd naar de Keniaanse kustplaatsen. Dit heeft vooral betrekking op vluchten van KLM, Qatar Airways, Turkish Airlines en Emirates. Naast deze protectionistische maatregelen ten opzichte van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, zetten de Keniaanse ministeries van Immigratie en Transport in op liberalisering van de toeristische sector.

Zorgen over het herstel van het toerisme na Covid-19

Ondernemers in de toeristische sector maken zich ondertussen grote zorgen over het herstel van het toerisme na corona. De bovengenoemde maatschappijen willen wel passagiers naar de Keniaanse kust vervoeren, maar mogen dit nu niet. Dit terwijl toeristen uit bepaalde landen, waaronder Italië, voor een directe vlucht naar de Keniaanse kustplaatsen afhankelijk zijn van deze chartervluchten. Ook bezoekers uit andere Europese landen willen graag weer een directe vlucht kunnen boeken naar een luchthaven in de buurt van Mombasa. De beperkingen op het aantal chartervluchten staan dus in de weg van het voornemen van de Keniaanse overheid om in 2022 net zoveel bezoekers te ontvangen als in 2019.

Zorgen over het visum voor Kenia

Naast zorgen over het aantal internationale vliegverbindingen van en naar Kenia, bestaan er ook zorgen over de problemen die bezoekers ervaren bij het aanvragen van het e-visum voor Kenia. Demissionair kabinetssecretaris van Toerisme van Kenia, Najib Balala, geeft aan dat bezoekers klagen over dit visum. Vooral de lange beoordelingstijd van aanvragen voor het e-visum Kenia levert ergernissen op. De verwerkingstijd zou vaak oplopen tot een maand. Ook heeft de website van de Keniaanse immigratiedienst vaak te maken met storingen, waardoor het visum niet kan worden aangevraagd.

Zorgeloos en snel uw visum Kenia aanvragen

U kunt er ook voor kiezen uw visum voor Kenia aan te vragen via een betrouwbaar visumbureau, zoals VisumBuitenland.nl. Met het digitale aanvraagformulier op VisumBuitenland.nl dient u eenvoudig een visumaanvraag voor een reis naar Kenia in. Maximale levertijden kunnen nooit gegarandeerd worden, maar visumaanvragen voor Kenia die via deze website worden ingediend, worden in verreweg de meeste gevallen binnen 9 dagen verwerkt. Bij spoed bedraagt de gemiddelde levertijd slechts 3 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 41,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.