Nieuwsbericht | | 22-12-2020 | ±2 minuten leestijd

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Kenia heeft bekendgemaakt dat het e-visum Kenia vanaf 1 januari 2021 verplicht wordt voor alle buitenlandse reizigers die Kenia willen bezoeken. Vroeger was het e-visum slechts één van de verschillende soorten visums die Kenia te bieden had. De overheid is nu echter van plan om alle andere visumtypes af te schaffen.

Overstappen naar volledig digitaal systeem

Kenia is al een aantal jaar bezig om verschillende overheidssystemen te digitaliseren. Het visumsysteem is hier een van. In 2015 introduceerde Kenia het elektronische visum om het aanvragen van een visum makkelijker te maken voor reizigers uit bepaalde landen. In tegenstelling tot andere visumtypes kan het e-visum volledig online worden aangevraagd. Dankzij de online aanvraagprocedure van dit visum hoeven reizigers naar Kenia niet naar de ambassade of het consulaat. De invoering van het moderne online systeem leidde tot een groei van het aantal toeristen naar Kenia.

Het plan van de overheid van Kenia zal als gevolg hebben dat alle andere visumtypes worden afgeschaft. Visums zullen niet langer bij de ambassades kunnen worden aangevraagd, en ook de kiosken op het vliegveld zullen sluiten. Dit betekent dat ook het visum on arrival dan niet meer gekocht kan worden. Alle reizigers worden op deze manier verplicht voor vertrek een e-visum aan te vragen.

E-visum beschikbaar voor iedereen

Een ander gevolg van de beslissing van de overheid om het e-visum verplicht te stellen voor buitenlandse reizigers is dat dit visum beschikbaar wordt voor inwoners van alle landen ter wereld. In het verleden was het e-visum alleen aan te vragen door reizigers afkomstig uit een beperkt aantal landen, waaronder België en Nederland. Reizigers uit andere landen moesten naar de ambassade om een visum voor Kenia aan te vragen. Dit zal niet langer nodig zijn. De verwachting is dat het ambitieuze plan van de overheid tot een flinke groei in het aantal reizigers naar Kenia zal leiden.

Sneller en veiliger

Het e-visum voor Kenia is sinds het werd geïntroduceerd in rap tempo populairder geworden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het visum een stuk sneller en eenvoudiger aan te vragen is dan een visum bij de ambassade. Het e-visum kan eenvoudig vanuit huis online worden aangevraagd via een computer of smartphone, zolang aan de visumvoorwaarden wordt voldaan. Om het e-visum aan te vragen is een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in Kenia. Afhankelijk van het reisdoel kunnen er extra documenten nodig zijn, zoals een uitnodigingsbrief van een bedrijf. Nadat de aanvraag is goedgekeurd wordt het visum per e-mail verstuurd en kan er mee gereisd worden. Het visum is geldig voor een verblijf van 90 dagen. Eenmaal in Kenia kan de maximale verblijfsduur worden verlengd naar maximaal 180 dagen.

Volgens de immigratiedienst in Kenia leidt dit nieuwe besluit bovendien tot betere beveiliging, omdat alle reizigers van tevoren al gescreend kunnen worden. De overheid is ook bezig om nieuwe biometrische technologie op de vliegvelden te installeren. Doordat het in 2021 niet langer mogelijk is een visum te verkrijgen op het vliegveld in Kenia is de verwachting dat ook de drukte een stuk minder zal worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,60 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.