Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Het is voor buitenlandse toeristen eenvoudiger geworden om een visum Kenia aan te vragen. Nederlandse en Belgische reizigers hebben daar profijt van. Uit een recent onderzoek blijkt dat het proces om een visum Kenia aan te vragen is verbeterd.

Ieder jaar houdt de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (Afdb) een onderzoek naar de meest visumvriendelijke Afrikaanse landen. Afgelopen jaren is Kenia geklommen in de index en staat nu op de negende plek. De index geeft aan hoe eenvoudig toeristen een visum Kenia kunnen bemachtigen. Nederlandse en Belgische toeristen vallen onder de Keniaanse visumplicht en moeten dus voor aankomst in het bezit zijn van een visum Kenia.

Eenvoudiger visum Kenia aanvragen

Het aanvragen van een visum Kenia was de afgelopen jaren een ingewikkeld proces waar door toeristen veelvuldig over geklaagd werd. Omdat veel Afrikaanse landen moeite hebben met de visumprocessen, heeft de African Development Bank (Afdb) onderzoek gedaan naar hoe vriendelijk een land is om een visum aan te vragen. Kenia stond vorig jaar nog op de vijftiende plek, maar is zes plekken geklommen om in de top 10 te eindigen.

De Keniaanse overheid heeft zich behoorlijk ingezet om het aanvragen van een visum Kenia gemakkelijker te maken. President Uhuru Kenyatta tekende onder meer een decreet om visa on arrival in te voeren. Toch is het raadzaam om alvast thuis een visum Kenia aan te vragen. Dit kan gemakkelijk online, waardoor lange rijen op het vliegveld voorkomen kunnen worden.

Het land scoorde vooral punten door het invoeren van een aantal nieuwe maatregelen rondom het aanvragen van een visum. Met name Afrikaanse toeristen van buurlanden profiteren van de maatregelen, maar ook andere reizigers kunnen dankzij eenvoudigere processen gemakkelijker een visum aanvragen.

Een visum aanvragen blijkt het makkelijkst voor landen als de Seychellen, Benin en Rwanda. Zij vormen samen de top drie op de index.

Andere Afrikaanse landen: moeilijker visum aanvragen

In sommige andere landen blijkt het aanzienlijk moeilijker om een visum aan te vragen. Het gaat dan om landen aan de Westelijke Sahara, Equatoriaal-Guinea en Sudan. De Afrikaanse visumindex geeft aan hoe open Afrikaanse landen zijn met betrekking tot het aanvragen van een visum.

De data werd verzameld tussen juni en juli 2018 op basis van informatie verkregen van het IATA, International Air Transport Association. In de volgende uitgave wordt op de index ook gemeten hoe lang het duurt tot een visum wordt toegekend, of de prijs lager is geworden en of het eenvoudiger is geworden om een visum aan te vragen. Kenia wil met het verbeteren van de procedures meer handel drijven en toerisme bevorderen.

Visum Kenia aanvragen

Zelf eens een bezoekje aan Kenia brengen? Iedereen die in 2019 of 2020 naar Kenia wil reizen, heeft daarvoor een visum Kenia nodig. Deze kan eenvoudig online worden aangevraagd. Men hoeft dan niet meer naar de ambassade van Kenia.

Het visum Kenia is een zogenaamd e-visum Kenia. Dit is een elektronische reistoestemming waarmee de overheid van Kenia toestemming geeft om naar het land te reizen. Het is verplicht een visum Kenia aan te vragen. Reizigers die het visum niet kunnen tonen, mogen het land niet in. Het visum Kenia is voor zowel zakelijke als toeristische doeleinden verkrijgbaar. Met het visum Kenia mag men eenmalig maximaal 90 dagen in het land verblijven. Het gaat hier om een zogenaamd single entry visum.

Voorwaarden visum Kenia

Het is belangrijk te onthouden dat er een aantal voorwaarden aan het visum Kenia gesteld worden. Zo moeten kinderen een eigen paspoort hebben. Deze moet nog tenminste zes maanden geldig zijn en een lege pagina hebben. Daarnaast zijn er slechts een beperkt aantal plekken waar toeristen mogen arriveren. Verder moet bij het aanvragen de dag van aankomst en vertrek al bekend zijn en moet er tenminste één overnachting in Kenia geboekt zijn.

Om dit te kunnen bewijzen, moeten toeristen een boekingsbevestiging van bijvoorbeeld de retourvlucht, overnachtingsplaats of eventueel een uitnodigingsbrief van een Keniaans inwoner kunnen overleggen. Elke reiziger moet een eigen visum aanvragen. Kinderen tot en met 15 jaar oud die met hun ouders naar Kenia reizen, hoeven geen eigen visum aan te vragen. Wel moeten zij in het bezit zijn van een eigen paspoort. Het is ook niet nodig een visum Kenia aan te vragen als er enkel een overstap wordt gemaakt en men het vliegveld tussentijds niet verlaat.

Met spoed een visum Kenia aanvragen

Een visum Kenia kan 24 uur per dag, zeven dagen per week worden aangevraagd via de website. Dit is mogelijk tot vier dagen voor vertrek. Toch raden wij aan het visum ruim van tevoren aan te vragen. Het liefst twee weken van tevoren. De kosten van een visum Kenia bedragen € 64,95 per persoon. Bij de aanvraag wordt gevraagd naar een pasfoto, scan van het paspoort en een boekingsbevestiging. Daarna wordt de aanvraag gecontroleerd en indien nodig nog gecorrigeerd.

Wanneer de overheid van Kenia het visum toekent, wordt deze per e-mail toegezonden. Daarna dient men deze te printen en bij het paspoort te voegen. Houd er rekening mee dat het ook bij een spoedaanvraag een aantal dagen kan duren tot een visum Kenia wordt toegekend. Vraag dus op tijd een visum aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,70 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.