Nieuwsbericht | | 05-11-2018 | ±4 minuten leestijd

De Keniaanse overheid gaat de immigratiewet zo aanpassen dat het minder ingewikkeld wordt om met kinderen naar Kenia te reizen. Nu worden reizigers de toegang tot het land nog geweigerd wanneer zij onvoldoende papierwerk hebben om te bewijzen dat kinderen toestemming hebben om het land in te reizen.

De overheid van Kenia gaat reizigers met minderjarige kinderen een schriftelijke toestemming om het land in te reizen van beide ouders vragen. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van Kenia, Malusi Gigaba.

Vereisten visum Kenia worden veranderd

De Keniaanse overheid gaat de vereisten voor het visum Kenia voor minderjarigen veranderen. Het wordt daarbij eenvoudiger om te reizen met minder jarige kinderen. Eind oktober deed de minister van Binnenlandse Zaken al een voorstel aan de adviesraad van de Immigratiedienst.

De huidige vereisten aan het visum Kenia hebben een negatief effect op het toerisme in het land. Het kabinet heeft daarom beslist dat er maatregelen moeten worden genomen om het voor toeristen weer aantrekkelijk te maken naar het land te reizen. Kenia is een land waarvan de economie erg afhankelijk is van toerisme.

Opgelet minderjarigen

Voor buitenlandse reizigers eenvoudiger te reizen met kinderen naar Kenia
Het wordt voor alle buitenlandse reizigers eenvoudiger te reizen met kinderen naar Kenia. Nu moeten kinderen een eigen paspoort en visum Kenia hebben. In de toekomst blijft die regel van kracht, maar de grootste verandering is dat de kinderen toestemming van beide ouders moeten hebben om het land in te reizen. Wel raadt de overheid van Kenia aan dat ook minderjarige reizigers hun papierwerk in orde hebben en bij zich dragen.


Er wordt bij aankomst in Kenia niet meer meteen gevraagd naar de documenten aan minderjarige reizigers. Dat betekent dat het in principe voldoende is voor reizigers met minderjarige kinderen om zelf een visum en paspoort te laten zien en aan te geven dat de kinderen bij hen horen.

Toch is het niet volledig verstandig om als minderjarige zonder visum Kenia te reizen. Hoewel de voorwaarden mogelijk worden vereenvoudigd, kunnen immigratiebeambten toch vragen naar de papieren van een minderjarige reiziger. Dat zal alleen gebeuren in situaties waarvan de overheid een hoog risico verwacht.

Minderjarige reizigers niet meer geweigerd

Minderjarige reizigers met een visum Kenia worden niet meer meteen geweigerd als blijkt dat de papieren niet in orde zijn. In plaats van minderjarige reizigers te weigeren als de papieren niet in orde blijven, wil de overheid zorgen dat toestemming van de ouders voldoende is. Maar de overheid waarschuwt dat Zuid-Afrikaanse minderjarigen nog steeds toestemming nodig hebben van hun ouders als zij het land willen verlaten.

De regel geldt dus enkel voor buitenlandse minderjarige reizigers. Naar verluidt worden de nieuwe versoepelde wetten binnenkort al van kracht. De bedoeling is dat de nieuwe wetten ingaan nog voordat het ‘feestseizoen’ begint. Daarmee doelt de overheid op dat de versoepeling van de wetten mogelijk nog voor de Kerst in werking zullen treden.

Visum Kenia aanvragen

Reizigers die in 2018 of 2019 naar Kenia willen reizen, hebben daarvoor een visum nodig. Het is belangrijk dat men het visum nog voor vertrek heeft aangevraagd. Wanneer het visum bedoeld is voor toeristische doeleinden, kunnen reizigers het document aanvragen via deze website. Het is dan niet meer noodzakelijk naar de ambassade van Kenia te gaan.
Visum Kenia aanvragen

Het visum Kenia is een digitale reistoestemming. Daarom wordt dit document ook wel een e-visum Kenia genoemd. Met het e-visum Kenia geeft de overheid van Kenia toestemming aan de reiziger om naar Kenia te reizen. De reistoestemming is voor iedereen verplicht. Wie geen visum Kenia heeft, wordt aan de grens geweigerd.

Het visum Kenia is bedoeld voor toeristische reizen. Anders is het mogelijk een visum voor zakenreizen aan te vragen. Met het visum Kenia mogen reizigers niet in het land gaan werken onder een Keniaanse werkgever. Het visum geeft bovendien recht op een verblijf van maximaal 90 dagen.

Om het visum Kenia aan te kunnen vragen, moeten alle reizigers een eigen paspoort bezitten. Het paspoort dient nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Met het visum Kenia mag men slechts op de geselecteerde locaties arriveren. Eveneens dient men een kopie in te leveren van een boekingsbevestiging van de retourvlucht, overnachtingsplan of een uitnodigingsbrief van een inwoner van Kenia.

Alle reizigers dienen een eigen visum Kenia aan te vragen. De visumplicht geldt niet voor reizigers die tussentijds overstappen. Het visum Kenia aanvragen kost € 74,95 per persoon. Na betaling wordt er gevraagd een kopie van het paspoort in te scannen. Het visum Kenia wordt dan binnen enkele dagen toegekend.

Reizen met kinderen: visum Kenia noodzakelijk?

Het duurt gemiddeld een week tot het visum Kenia geleverd wordt. Bij een spoedaanvraag is de levering gemiddeld twee werkdagen. Kinderen onder de 16 jaar hebben wel een eigen paspoort, maar geen eigen visum nodig. Reizigers boven deze leeftijd dienen deze documenten wel bij zich te hebben.

Bovendien is het belangrijk te weten dat wanneer men reist met kinderen, de kinderen toestemming van beide ouders moeten hebben om Nederland te mogen verlaten. Er wordt naar deze toestemming gevraagd op de luchthaven in Nederland. De Koninklijke Marechaussee houdt strenge controles, om zo eventuele kindontvoeringen tegen te houden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.