Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±3 minuten leestijd

Met het begin van het nieuwe decennium heeft Kenia al meteen iets te vieren. In een recent uitgebrachte globale ranglijst van paspoorten waarmee visumvrij naar het grootste aantal landen gereisd kan worden, kwam Kenia sterk naar voren. Het staat dit jaar op plaats 72 van alle landen ter wereld. Kenia bekleed hiermee een van de betere posities van alle Afrikaanse landen.

Henley Passport Index

De ranglijst staat bekend als de Henley Passport Index. Deze index wordt opgesteld op basis van exclusieve informatie van de International Air Transport Association (IATA). Hiermee kan je zien met welke paspoorten men de meeste landen binnen kan komen zonder een visum aan te vragen. De hoogste plaatsen worden bekleed door economische grootmachten, waaronder Japan (1e positie met 191 bestemmingen waar geen visum voor nodig is) en Duitsland (plaats 3, met 189 landen waar ze zonder visum binnen kunnen komen). Ook Nederland en België scoren zeer goed, respectievelijk op positie 6 en 7. Dit is voor een groot deel te wijden aan het Europese Verdrag van Schengen, dat lidstaten in staat stelt om naar andere Europese landen te reizen zonder een visum. Voor reizen buiten de EU hebben zowel Nederlandse als Belgische reizigers vaak wel een visum nodig.

Minder globale mobiliteit Afrika

Hoewel Kenia en andere Afrikaanse landen relatief goed scoren, is er niet alleen positief nieuws. In vergelijking met 10 jaar geleden is Kenia flink gezakt op de ranglijst. In 2010 stond het nog op plaats 64. Het staat onder landen als de Seychellen (151 visumvrije landen), Zuid-Afrika (101 visumvrije landen) en Mauritius (148 visumvrije landen). Het merendeel van Afrikaanse landen is gezakt op de ranglijst. De reden voor de afname van de ‘kracht’ van veel Afrikaanse paspoorten is de politieke instabiliteit die het continent de afgelopen jaren heeft geplaagd. Maar bedrijven in de toeristische sector wijzen er ook op dat het niet zozeer zo is dat Kenia en andere Afrikaanse landen per se slechter zijn geworden; zij zijn in plaats daarvan statisch gebleven, terwijl andere landen juist grote sprongen hebben gemaakt wat betreft visumvrij reizen.

“Kenia moet zelf ook visumvrij reizen invoeren”

Hoewel reizigers met een Keniaans paspoort dus naar een groot aantal landen kunnen reizen zonder een visum aan te hoeven vragen, is het omgekeerde niet altijd waar. Waar Keniaanse reizigers naar 72 landen kunnen reizen zonder een visum, heeft het land zelf visumvrij reizen beschikbaar gesteld voor slechts 43 landen, waarvan het merendeel andere Afrikaanse landen zijn. Dit betekent dat reizigers uit bijvoorbeeld Nederland of België een visum Kenia moeten aanvragen om naar het land te reizen. Specialisten in de toeristische sector zeggen dat de belangrijkste stap die Kenia kan nemen is om meer landen toe te voegen aan haar lijst van visumvrije landen. Dit zou op zijn beurt deze landen motiveren om Kenia op hun lijst van visumvrije landen te zetten. Tot dusverre heeft Kenia geen aankondigingen op dit gebied gedaan, wat betekent dat het voor het merendeel van westerse reizigers verplicht is een visum voor Kenia aan te vragen om naar het land te reizen.

Online visum Kenia aanvragen

Voor reizigers die op zeer korte termijn naar Kenia willen reizen, bestaat er ook de mogelijkheid tot een spoedaanvraag voor het visum Kenia. Hier wordt een kleine toeslag voor in rekening gebracht. Spoedaanvragen worden veel sneller behandeld, en leiden doorgaans al binnen vier werkdagen tot een goedgekeurd visum. Toch kan er ook bij spoedaanvragen nooit een absolute garantie worden gegeven op de levertijd. Het wordt dan ook sterk aangeraden om een visumaanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,60 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.