Nieuwsbericht | | 15-09-2020 | ±3 minuten leestijd

President Uhuru Kenyatta van Kenia is zeer tevreden over de maatregelen die bedrijven in de toerismesector hebben genomen tegen het coronavirus. Volgens Kenyatta wordt de veiligheid en gezondheid van bezoekers nu voldoende gewaarborgd, en kan de toerismesector in Kenia langzaam weer op gang komen. De quarantaine- en visumregels voor Kenia zijn afhankelijk van de nationaliteit van de reiziger.

Kenia krijgt ‘Safer Tourism Seal’

Het Ministerie van Toerisme in Kenia heeft bekend gemaakt dat het land een van de eerste ter wereld is die het zogenoemde "Safer Tourism Seal” heeft gekregen. Minister Najib Balala kreeg de onderscheiding tijdens een online conferentie over toerisme. Het zegel wordt toegekend door het “Rebuilding Travel” initiatief, een organisatie bestaande uit bedrijven in de toeristische sector, ministers van toerisme, wetenschappers en andere relevante personen in de reisindustrie. Volgens Balala is deze prijs het bewijs dat Kenia alles op alles heeft gezet in de strijd tegen het coronavirus. Balala hoopt dat deze onafhankelijke onderscheiding reizigers aanmoedigt om voor Kenia te kiezen als vakantiebestemming.

Niet altijd quarantaineverplichting bij reizen naar Kenia

President Kenyatta spoort buitenlandse reizigers aan om het land weer te bezoeken. De kosten van de vele attracties die Kenia te bieden heeft zijn historisch laag, in een poging om zoveel mogelijk toeristen aan te trekken. Dit heeft ook invloed op de quarantainemaatregelen. Kenia heeft voor 130 landen de verplichte quarantaine van veertien dagen opgeheven. Dit heeft voornamelijk betrekking op Afrikaanse landen (met uitzondering van Tanzania), maar ook reizigers uit Europese landen zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland hoeven bij aankomst niet langer verplicht in quarantaine.

Toch zijn er nog een aantal regels waar toeristen rekening mee moeten houden. Zo moeten reizigers een certificaat van een negatieve PCR-test bezitten die aantoont dat ze geen corona hebben. Dit certificaat mag niet ouder zijn dan 96 uur. Reizigers die ziekteverschijnselen laten zien moeten verplicht in quarantaine en de kosten hiervoor zijn geheel voor de reiziger zelf. Toeristen moeten bovendien gebruikmaken van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes wanneer ze naar buiten gaan.

Reizen naar Kenia: visum aanvragen

Hoewel de quarantaineregels voor reizigers uit veel landen zijn opgeheven, blijft het aanvragen van een visum voor Kenia wel verplicht. Visums maken een belangrijk deel uit van de inkomsten uit het toerisme voor het land, en het is dan ook geen verrassing dat het visumsysteem gewoon in werking blijft. Dit betekent dat reizigers voor een reis naar Kenya een visum nodig hebben. Het voordeel van het visumsysteem van Kenia is dat het grotendeels gedigitaliseerd is. Reizigers uit landen die ervoor in aanmerking komen kunnen het zogeheten e-visum aanvragen. Het visum wordt na toekenning per e-mail opgestuurd en kan direct geprint worden. Zowel reizigers uit Nederland als België komen in aanmerking voor het e-visum. Met het visum kan éénmaal naar Kenia worden gereisd en je kan er maximaal 90 dagen mee in Kenia verblijven. Voor alle toekomstige bezoeken aan het land moet wederom een visum worden aangevraagd.

Safari’s weer mogelijk

Kenia staat voornamelijk bekend als safari bestemming. Reizigers van over de hele wereld reizen naar het land om ‘De Grote Vijf’ te spotten, de vijf populairste diersoorten in Kenia; de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Het is dan ook geen verrassing dat touroperators die safari's organiseren zeer enthousiast zijn over het besluit van de overheid om het toerisme weer op gang te laten komen. Zij nemen vaak extra maatregelen om ervoor te zorgen dat toeristen zich veiliger voelen over het boeken van een safari. Zo hebben verschillende touroperators al laten weten dat boekingen die niet kunnen doorgaan vanwege corona volledig vergoed zullen worden. Volgens Minister van Toerisme Najib Balala zijn de hotels in de Masai Mara, de populairste safari bestemming in Kenia, al grotendeels volgeboekt. Dit zijn voornamelijk reserveringen door binnenlandse toeristen, maar Balala hoopt dat dit een signaal afgeeft aan het buitenland dat de safari’s weer “open for business” zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,84 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.