Nieuwsbericht | | 15-04-2019 | ±4 minuten leestijd

Het afgelopen jaar heeft Kenia meer dan twee miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Daarmee heeft de Keniaanse kabinetssecretaris van Toerisme, Najib Balala, zijn doel gehaald. Er komen steeds meer bezoekers uit de Verenigde Staten, Engeland en India.

Op de vijfde plek van het meeste aantal bezoekers staat Duitsland. De afgelopen jaren is Kenia steeds meer in trek als toerismebestemming voor westerse landen. Wie naar Kenia wil reizen, heeft daarvoor wel een visum Kenia nodig.

Keniaans toerisme op stoom

Het afgelopen jaar kwamen er meer dan twee miljoen toeristen van over de hele wereld naar Kenia. Opvallend is dat ook het aantal westerse toeristen dat naar Kenia gaat, steeds verder toeneemt. Vorig jaar had Kenia 68.000 Duitse toeristen. Ook herkomstlanden als de Verenigde Staten, Engeland en India doen het goed.

Dat het toerisme op stoom komt, is goed voor de werkgelegenheid in het land. Daarom heeft Balala al een nieuw doel ingesteld: hij wil dat er vijf miljoen bezoekers in het Oost-Afrikaanse land zijn in 2030. Om dit mogelijk te kunnen maken, zal de Keniaanse overheid flink investeren in toerisme in het land. Momenteel wordt 14 procent van het bruto binnenlands product geïnvesteerd in de toeristische sector.

Werkgelegenheid door toerisme in Kenia

Volgens secretaris Balala is het aantrekkende toerisme in Kenia goed voor de werkgelegenheid. Volgens hem zorgt iedere elfde toerist in Kenia voor een nieuwe baan. De meeste toeristen bezoeken de stranden en nationale parken van Kenia. Safari is nog steeds een populaire activiteit op vakantie in Kenia. Toch zijn de afgelopen jaren meer bezoekers afgereisd naar andere regio’s in het land.

Volgens Bala heeft Kenia nog flink wat regio’s die nog niet ontwikkeld zijn. Volgens hem kunnen die regio’s het toerisme goed gebruiken. Als voorbeeld noemt hij het noorden van Kenia, dat een stuk veiliger is in vergelijking met een paar jaar geleden. Een ander voorbeeld is Mount Kenya.

Toerisme Kenia zonder impact op natuur

Secretaris Balala wil verder voorkomen dat het aantrekkende toerisme in Kenia ten koste gaat van de natuur in het Oost-Afrikaanse land. Sinds een aantal jaar is het ministerie verantwoordelijk voor de Kenia Wildlife Service. Het ministerie heeft als doel om het aantal stroopgevallen in het land af te laten nemen. De maatregelen blijken succesvol; in 2018 vielen slechts 40 olifanten ten prooi aan stropers, tegenover 600 in de jaren ervoor.

Op safari naar Kenia

Kenia staat vooral bekend om de natuurgebieden en de mogelijkheden wilde dieren in het echt te zien dankzij de safaritochten. Safari is onder westerse toeristen nog steeds een van de belangrijkste redenen om naar het land af te reizen.

Wie naar Kenia wil reizen en een Nederlands of Belgisch paspoort heeft, moet voldoen aan de visumplicht. Dit houdt in dat reizigers een visum voor vertrek moeten aanvragen. Het visum Kenia aanvragen kan eenvoudig via het online aanvraagformulier. Men hoeft er dus niet meer voor naar het consulaat. De aanvraag kost €74,95 per persoon. Na toekenning krijgt de reiziger het visum Kenia per e-mail toegestuurd.

Voorwaarden visum Kenia

Voor het aanvragen van een visum Kenia moet men wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het visum Kenia een elektronische reistoestemming. Het gaat dus om het zogenaamde e-visum Kenia. Het is verplicht voor Nederlandse en Belgische reizigers om de reistoestemming op orde te hebben. Wie geen e-visum Kenia heeft aangevraagd, wordt niet toegelaten tot het land. Het visum Kenia is verkrijgbaar voor zakelijke en toeristische doeleinden. Met het visum Kenia mag men 90 dagen in het land verblijven.

Alle reizigers die een aanvraag doen, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Dit is ook het geval voor kinderen. Zij moeten een eigen paspoort en visum Kenia aanvragen. Het paspoort moet bij aankomst nog tenminste zes maanden geldig zijn en één lege pagina hebben. Men mag niet overal in Kenia arriveren; dit moet op één van de tien geselecteerde lucht- of zeehavens of de elf geselecteerde grensovergangen.

Verder dient men voor aanvraag van het visum al informatie te hebben over de aankomst- en vertrekdatum. Er moet bewezen worden dat men ook op tijd weer weggaat en niet op straat zal zwerven. Daarom dient men tenminste één overnachting in Kenia te hebben geboekt. De bevestiging van de retourvlucht, overnachtingsplaats en eventuele uitnodigingsbrief van een Keniaanse inwoner moeten bij het aanvraagformulier worden bijgevoegd.

Visum Kenia aanvragen

Het visum Kenia kan 24 uur per dag, zeven dagen per week worden aangevraagd. Dit is mogelijk tot vier dagen voor vertrek. Wij raden aan tenminste twee weken van tevoren het visum aan te vragen. Het visum kost €74,95 per persoon. Vergeten het visum aan te vragen? Doe dan een spoedaanvraag. Dit kost €17,50 per persoon extra. Het visum Kenia wordt na goedkeuring per e-mail toegestuurd.