Nieuwsbericht | | 01-04-2021 | ±5 minuten leestijd

Kenia heeft niet alleen talloze wildparken en natuurgebieden, maar ook stranden en tal van bezienswaardigheden, die over het hele land verspreid liggen. Kenia strekt zich uit over bijna 583.000 km². Als u niet de hele tijd op één plek wilt blijven, kunt u gebruikmaken van het openbaar vervoer of een auto huren. Vergeet niet uw visum Kenia aan te vragen.

Openbaar vervoer

Er zijn allerlei mogelijkheden om in Kenia van punt A naar punt B te reizen. Voor een kleine afstand zijn de verschillende lijnbussen geschikt, maar u kunt ook gebruikmaken van het lokale vervoersmiddel: de ‘matatu’. Een matatu is een busje ter grootte van een bestelbus. Om snel van en naar de drie grootste steden Nairobi, Mombassa en Kisumu te reizen is de trein een optie, maar ook vliegen kan een goed alternatief zijn. Het wordt met klem geadviseerd uw tripjes overdag te plannen. Het is bovendien verstandig om uw bagage te voorzien van een cijferslot en bagagenet. Laat waardevolle spullen nooit onbeheerd achter. Geld kunt u, in plaats van in uw jas- of broekzak, bijvoorbeeld in een zogenaamde money belt of in een BH-tasje bewaren. Pasjes kunt u eventueel bewaren in een portemonnee met RFID-bescherming. Deze portemonnees maken skimmen onmogelijk.

Per lijnbus
De kwaliteit van de bussen in Kenia varieert sterk. De busmaatschappijen die moderner en veiliger materieel hebben vragen hogere prijzen, terwijl de maatschappijen die met veel oudere bussen rijden vaak een stuk goedkoper zijn. Het is vanwege de kans op diefstal af te raden een dutje te doen tijdens uw busreis, ondanks dat lijnbussen een veilige manier bieden om uw bagage mee te nemen. Op het moment dat u in de bus stapt krijgen u en uw tas namelijk een nummertje toegewezen, waardoor niemand uw tas mee kan nemen bij het uitstappen. Een ander voordeel van het reizen per lijnbus is dat het erg goedkoop is. Voor minder dan een euro kunt u een uur lang met de bus reizen.

Per matatu
De matatu is het belangrijkste openbaar vervoermiddel van Kenia. U zult ze in en rondom de steden tegenkomen, maar ook op de wegen tussen dorpen. De matatu vertrek pas als het busje vol is. En vol is in Kenia ook echt vol. Volgens Keniaanse standaarden kan men in een busje bedoeld voor tien personen gemakkelijk achttien mensen kwijt. De matatu is een goedkope manier om tussen de verschillende dorpjes te reizen, kennis te maken met de lokale bevolking en het authentieke Kenia te beleven.

Per pont
Vanuit de stranden aan de oostkust van Kenia kunt u per ferry naar de havenstad Mombassa, gelegen op een schiereiland. Als u met een voertuig aan boord gaat betaalt u een klein bedrag, als u te voet aan boord gaat betaalt u niets. De ferry vaart overdag en ‘s nachts. Er staan altijd veel mensen te wachten om aan boord te gaan van de veerboot en door de drukte is het een belevenis op zich om op deze manier naar Mombassa te reizen.

Per trein
Een minder goedkoop vervoermiddel is de trein. Voor een enkeltje tussen de twee grootste steden bent u zo’n €40 kwijt. De populaire spoorlijn tussen Nairobi en Mombassa werd al in 1895 aangelegd en maakte het mogelijk om binnen twaalf uur van de ene naar de andere stad te reizen. Door de verwaarlozing van het spoor duurde dezelfde treinreis in 2016 maar liefst dubbel zo lang. In 2017 is het spoor vervangen, waardoor de reistijd afnam tot vijf uur. Inmiddels is het spoorwegnet uitgebreid in de richting van de buurlanden in Oost-Afrika. Het uitbreiden van het spoorwegnetwerk is een megaproject en wordt gezien als een stap die van groot belang is voor de economische welvaart van het land.

Per vliegtuig
Julius Nyerere International Airport in Dar es Salaam is de Keniaanse luchthaven waarop de meeste internationale vluchten landen. In de twee grootste steden van Kenia bevinden zich echter ook vliegvelden, waarvandaan voornamelijk binnenlandse vluchten worden uitgevoerd: Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi en MOI International Airport in Mombassa. De vijf Keniaanse luchtvaartmaatschappijen – Kenya Airways, Airkenya, Mombasa Air Safari, Safarilink en Fly540 – bieden binnenlandse vluchten aan en vliegen vanaf deze vliegvelden. De vlucht die het meest uitgevoerd wordt binnen Kenia is die tussen Nairobi en Mombassa. U zult hiervoor minimaal € 80,- moeten rekenen. Daarnaast wordt er veel naar kleine nationale vliegvelden bij nationale parken, kuststeden en de eilandengroep Lamu gevlogen.

Jeepsafari

Om op een veilige manier de Big Five te bewonderen in een van de nationale parken is een jeepsafari aan te raden. Verschillende organisaties bieden hiervoor pakketten aan, variërend van safari’s van een dag tot safari’s van een aantal weken.

Jeepsafari KeniaOp jeepsafari in Kenia

Eigen vervoer

Om in Kenia een auto te kunnen huren, moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit is een vertaling van uw rijbewijs die u al voor vertrek aan kunt schaffen. Let er wel op dat het internationaal rijbewijs alleen geldig is in combinatie met uw Nederlandse of Belgische rijbewijs. De minimumleeftijd om een auto te huren in Kenia is 23 jaar en bij sommige autoverhuurbedrijven zelfs 25 jaar. Vaak bestaat er de mogelijkheid voor vertrek al een auto te reserveren. Hiervoor kunt u terecht op de websites van bekende verhuurbedrijven die op de vliegvelden van Nairobi en Mombassa gevestigd zijn. In Kenia is ongeveer de helft van de wegen onverhard. De snelwegen zijn grotendeels eenbaans en lopen door kleine dorpjes, waar u loslopend vee of kinderen op de weg aan kunt treffen.

Visum Kenia

Als u naar Kenia reist heeft u een visum nodig. Als u de juiste gegevens bij de hand heeft, kan het visum binnen een mum van tijd worden aangevraagd met het online-aanvraagformulier. U kunt de kosten van het visum Kenia vervolgens veilig en snel online voldoen met een van de gebruikelijke betaalmethodes. De geldigheidstermijn – de periode waarbinnen u in Kenia mag arriveren – bedraagt drie maanden. U mag binnen deze geldigheidstermijn tot negentig dagen aaneengesloten in het land verblijven. Deze maximale verblijfsduur kan na aankomst indien gewenst eenmalig verlengd worden naar honderdtachtig dagen. Deze verlenging kunt u aanvragen op het hoofdkantoor van de immigratiedienst in Kenia (Kenya Foreign Nationals Service, Department of Immigration Services). Het is echter niet te garanderen dat deze verlenging van de geldigheid ook toegekend wordt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,37 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.