Nieuwsbericht | | 04-03-2022 | ±2 minuten leestijd

Het is voor steeds meer nationaliteiten verplicht om voor vertrek een visum aan te vragen om naar Kenia te reizen. Hierdoor is het land flink gezakt op de jaarlijkse ranglijst voor visumvrij reizen.

Africa Visa Openness Index

De Africa Visa Openness Index (AVOI) is een jaarlijkse ranglijst die bekijkt welke landen in Afrika het toegankelijkst zijn voor Afrikaanse reizigers. Er worden 54 landen getoetst en per land wordt gekeken of reizigers met andere nationaliteiten een visum nodig hebben om dat land binnen te komen. Ook wordt er gekeken of reizigers een visum na aankomst op het vliegveld kunnen krijgen (visa on arrival) en of men voor vertrek een e-visum kan aanvragen. Op basis hiervan worden punten als volgt toegekend:

  • 1 punt per nationaliteit die zonder visum naar het land mag reizen
  • 0.8 punt per nationaliteit die een visum na aankomst kan krijgen
  • 0 punten per nationaliteit die een visum voor vertrek moet aanvragen

De afgelopen jaren maken steeds meer Afrikaanse landen het mogelijk voor reizigers met een Afrikaanse nationaliteit om zonder visum te reizen.

Sterke daling Kenia

In de recentste ranglijst scoort Kenia slecht. Het land is maar liefst 17 plaatsen gezakt, naar plaats 28. In 2018 stond Kenia nog op de negende plaats, nadat het voor alle Afrikaanse nationaliteiten mogelijk werd om een visum bij aankomst op het vliegveld te krijgen (visa on arrival). Door corona kwam hier echter verandering in. Kenia voerde verschillende reisbeperkingen in, waardoor reizen naar het land ook voor personen met de Afrikaanse nationaliteit nog maar beperkt mogelijk was.

Kenia voerde ook grote veranderingen door in het visumsysteem. Sinds 2021 kunnen visums voor Kenia alleen nog maar online aangevraagd worden. Papieren visums zijn niet meer beschikbaar, en het is dus ook niet meer mogelijk om een visum bij aankomst in Kenia te krijgen. Alle visumaanvragen moeten verplicht voor vertrek worden ingediend, en pas als het visum wordt toegekend kan er gereisd worden. Hoewel Kenia visumvrij reizen mogelijk maakt voor verschillende Afrikaanse landen, loopt het op dat vlak nog ver achter op andere Afrikaanse landen.

West-Afrikaanse landen aan kop

De lijst wordt voornamelijk aangevoerd door West-Afrikaanse landen. De top drie wordt bekleed door Benin, de Seychellen en Gambia. In de top tien vindt men onder meer Senegal, Nigeria en Ghana. De populaire vakantiebestemmingen voor westerse reizigers zoals Egypte (40) en Zuid-Afrika (30) plaatsen relatief slecht; een visum aanvragen is nog steeds voor veel nationaliteiten verplicht, ook voor Afrikaanse reizigers. De Westelijke Sahara staat onderaan de lijst, samen met landen die lijden onder structurele conflicten, zoals Sudan en Libië.

Visum Kenia voor westerse reizigers

Westerse reizigers hebben in bijna alle gevallen een visum nodig om naar Kenia te reizen. Kenia maakt visumvrij reizen voornamelijk mogelijk voor andere Afrikaanse landen. Omdat Kenia sinds 2021 geen papieren visums meer verstrekt, en het ook niet meer mogelijk is om een visum na aankomst op het vliegveld te krijgen, moeten alle aanvragen voor vertrek online worden ingediend. Het online aanvraagformulier voor het visum Kenia is vrij eenvoudig in te vullen. Na betaling moeten er een aantal documenten worden geüpload voordat het visum wordt gekeurd. Zolang deze documenten niet online worden aangeleverd, blijft de aanvraag in de wacht staan.