Turkije heeft voor reizigers uit bepaalde landen een visumplicht. Het via deze website online aan te vragen e-visum voor Turkije biedt voor reizigers van verschillende nationaliteiten die hiervoor in aanmerking komen uitkomst. Deze online variant van het visum Turkije is onder verschillende voorwaarden, maar altijd volledig binnen de geldigheidstermijn van 180 dagen, te gebruiken.

Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven? Voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.


Binnen de genoemde geldigheidsduur mogen sommige reizigers een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken, terwijl sommige reizigers met een andere nationaliteit alleen één enkele reis mogen maken. Ook mogen sommige reizigers maximaal 30 dagen aaneengesloten in het land verblijven, terwijl het e-visum voor andere reizigers maximaal 90 dagen geldig is. Verblijft u langer in Turkije dan is toegestaan met het e-visum dat u heeft? Dan vervalt de geldigheid van dit visum en riskeert u een boete en uitzetting uit het land.

Ondergaande zon in IstanbulOndergaande zon in Istanbul

Geldigheidsduur van 180 dagen

De geldigheidsduur van het e-visum Turkije is 180 dagen. Deze 180 dagen gaan in vanaf de door u gewenste ingangsdatum, die u opgeeft in het aanvraagformulier van het visum Turkije. Duurt het nog even voordat u op reis gaat en wilt u niet dat uw geldigheidstermijn al eerder verloopt omdat u het visum al vroeg aanvraagt? Dan vult u de verwachte aankomstdatum in op het aanvraagformulier. U hoeft nog geen vliegticket of verblijfplaats geregeld te hebben om het visum aan te kunnen vragen.

Als u nog niet weet wanneer u precies in Turkije aankomt, is het verstandig de eerste datum in te vullen waarop u mogelijk kunt aankomen. Als u later aankomt dan de ingevulde aankomstdatum, is dat geen probleem. Als u eerder aankomt, is uw visum Turkije nog niet geldig en wordt u het land niet ingelaten. Om deze reden is het ook verstandig altijd enkele dagen speling aan te houden; heeft u bijvoorbeeld een ticket geboekt voor aankomst in Turkije op 10 september, vul dan 8 of 9 september in als verwachte aankomstdatum. Als uw vlucht om wat voor reden dan ook wordt vervroegd, heeft u dan namelijk nog steeds een geldig visum voor Turkije.

Maximaal 90 dagen, of maximaal 30 dagen in Turkije

Ondanks de lange geldigheidstermijn van 180 dagen, mogen reizigers met een e-visum voor Turkije niet langer dan 90 dagen, of niet langer dan 30 dagen in het land verblijven. Of een reiziger in aanmerking komt voor het e-visum voor 30 of voor 90 dagen hangt af van de nationaliteit van de reiziger. Deze maximale verblijfsduur mag altijd een aaneengesloten periode zijn, maar reizigers met een multiple-entry visum (voor 90 of voor 30 dagen) mogen hun totale verblijf in Turkije ook verdelen over meerdere reizen. Reizigers met een multiple-entry visum mogen namelijk een onbeperkt aantal keren in Turkije aankomen met het e-visum.

U mag dus eenmaal 90 dagen in Turkije blijven, of 90 maal één dag, en alles ertussenin als u in aanmerking komt voor het e-visum met 90 dagen geldigheid. Of één keer 30 dagen lang, 30 keer niet langer dan een dag, en alles ertussenin als u in aanmerking komt voor het multiple-entry visum met 30 dagen geldigheid. Al deze reizen moeten in al deze gevallen wel volledig gemaakt worden binnen de geldigheidstermijn van 180 dagen. Deze geldigheidstermijn geldt namelijk voor de gehele reis, dus niet alleen elke aankomst moet voor de 180e dag plaatsvinden, maar ook het laatste vertrek uit Turkije.

Visum Turkije aanvragen

Eerder verlopen van de geldigheid

Let op: de geldigheidsperiode van het visum Turkije kan soms ook eerder dan na 180 dagen verlopen, maar verloopt in elk geval na deze periode. U moet namelijk ook rekening houden met de voorwaarden die zijn gesteld aan uw paspoort. Het kan voorkomen dat het visum nog geldig is volgens de daarop aangegeven verloopdatum, maar dat uw paspoort bij aankomst nog minder 60 extra dagen na uw uiterlijk toegestane vertrekdatum geldig zou zijn. In dat geval mag u Turkije niet meer inreizen met uw visum. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen en met dat nieuwe paspoort een nieuw visum.

Is uw e-visum maximaal 90 dagen geldig voor één reis, of juist meerdere reizen? Dan moet uw paspoort op iedere toegestane aankomstdatum dus nog 150 dagen (90+60 dagen) geldig zijn. Is uw e-visum maximaal 30 dagen geldig? Dan moet uw paspoort bij aankomst nog 90 dagen (30+60 dagen) geldig zijn. Reizigers met een visum wordt echter in alle gevallen aangeraden door de Turkse overheid om te reizen met een paspoort dat vanaf het moment van aankomst nog een half jaar geldig is, hoewel dat niet verplicht is.

Wat als uw visum Turkije verlopen is?

Als uw visum verlopen is, vervalt direct de geldigheid. Ook wanneer u al het maximaal aantal toegestane dagen in Turkije bent, verloopt de geldigheid van het visum. Wilt u in dit geval opnieuw naar Turkije reizen of uw verblijf in Turkije verlengen naar een langere verblijfsduur? Lees dan verder op de pagina over het verlopen en verlengen van het Turkse visum.

Controleer zelf of uw visum nog geldig is

Voordat u naar Turkije reist, is het verstandig om te controleren of uw e-visum nog geldig is. Dat ziet u eenvoudig op het visum, kijk daarvoor in het vakje dat hieronder rood is gemarkeerd:

Geldigheid van het visum Turkije controlerenZelf de geldigheid van het visum controleren. (Op de afbeelding is een visumvoorbeeld van vóór 2020 te zien. Het e-visum voor Turkije is sinds 2020 niet meer nodig voor Nederlandse reizigers.)

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,77 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.