Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen. Indien u langer blijft, vervalt de geldigheid van het visum Turkije en riskeert u een boete en uitzetting.

Ondergaande zon in IstanbulOndergaande zon in Istanbul

Let op: Wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of een (ander) land in de Europese Unie, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig. Sindsdien is de informatie op deze website over het visum voor Turkije niet meer bijgewerkt.

Geldigheidsduur van 180 dagen

De geldigheidsduur van het visum voor Turkije is 180 dagen. Deze 180 dagen gaan in vanaf de door u gewenste ingangsdatum, die u opgeeft in het aanvraagformulier van het visum Turkije. Duurt het nog even voordat u op vakantie gaat en wilt u niet dat uw geldigheidstermijn al eerder verloopt omdat u het visum al vroeg aanvraagt? Dan vult u de verwachte aankomstdatum in op het aanvraagformulier. U hoeft nog geen vliegticket of verblijfplaats geregeld te hebben om het visum aan te kunnen vragen.

Als u nog niet weet wanneer u precies in Turkije aankomt, is het verstandig de eerste datum in te vullen waarop u mogelijk kunt aankomen. Als u later aankomt dan de ingevulde aankomstdatum, is dat geen probleem. Als u eerder aankomt is uw visum Turkije nog niet geldig en wordt u het land niet ingelaten. Om deze reden is het ook verstandig altijd enkele dagen speling aan te houden; heeft u bijvoorbeeld een ticket geboekt voor aankomst in Turkije op 10 september, vul dan 8 of 9 september in als verwachte aankomstdatum. Indien uw vlucht om wat voor reden dan ook wordt vervroegd, heeft u dan immers nog steeds een geldig visum voor Turkije.

Maximaal 90 dagen in Turkije

Ondanks de lange geldigheidstermijn van 180 dagen, mag u met het Turkse visum slechts 90 dagen in Turkije verblijven. Dat mag een aaneengesloten periode zijn, maar u mag deze periode van maximaal 90 dagen ook opknippen. U mag namelijk een onbeperkt aantal keer in Turkije arriveren met uw visum Turkije. U mag dus eenmaal 90 dagen in Turkije blijven, of 90 maal één dag, en alles ertussenin. Al deze reizen moeten wel gemaakt worden binnen de geldigheidstermijn van 180 dagen. De geldigheidstermijn geldt voor de gehele reis, dus niet alleen elke aankomst moet voor de 180e dag plaatsvinden, maar ook het laatste vertrek uit Turkije.
Visum Turkije aanvragen

Eerder verlopen van de geldigheid

De geldigheid van het visum Turkije verloopt in elk geval na 180 dagen, maar deze kan in bepaalde situaties ook eerder verlopen. U moet namelijk ook rekening houden met de voorwaarden die zijn gesteld aan uw paspoort en ID kaart. Het kan voorkomen dat het visum nog geldig is volgens de daarop aangegeven verloopdatum, maar dat uw paspoort nog minder dan 150 dagen geldigheid heeft. In dat geval mag u Turkije niet meer inreizen met uw visum. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen en met dat nieuwe paspoort een nieuw visum, alvorens alsnog naar Turkije gereisd mag worden. Voor de ID kaart geldt enkel de eis dat deze geldig moet zijn gedurende uw gehele verblijf in Turkije.

Let op: als u uw visum Turkije heeft aangevraagd met uw paspoort en uw paspoort niet meer lang genoeg geldig is maar uw ID kaart nog wel, dan kunt u niet met uw visum naar Turkije reizen. Alleen als het visum ook is aangevraagd met de betreffende ID kaart (en het nummer van die ID kaart bij het aanvragen is ingevuld), mag u met het visum en uw ID kaart op reis naar Turkije, zonder paspoort.

Wat als uw visum Turkije verlopen is?

Als uw visum verlopen is, vervalt direct de geldigheid. Ook indien u meer dan 90 dagen in Turkije heeft verbleven, verloopt de geldigheid. Wilt u toch opnieuw naar Turkije reizen of voor een langere duur in Turkije verblijven? Lees dan verder op de pagina over het verlopen en verlengen van het Turkse visum.

Controleer zelf of uw visum nog geldig is

Voordat u naar Turkije reist, is het verstandig om te controleren of uw e-visum nog geldig is. Dat ziet u eenvoudig op het visum, kijk daarvoor in het vakje dat hieronder rood is gemarkeerd:

Geldigheid van het visum Turkije controlerenZelf de geldigheid van het visum controleren