Gaat u binnenkort naar Turkije? Dan heeft u waarschijnlijk een visum nodig. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het visum Turkije een strikte geldigheidstermijn heeft. Hoe lang u in Turkije mag blijven hangt af van een aantal factoren waaronder de datum van toekenning, het doel van uw reis en de duur van uw reis.

Geldigheid: 180 dagen

Als u een visum voor Turkije heeft aangevraagd én heeft verkregen dan heeft het visum Turkije in principe een geldigheid van 180 dagen (ongeveer zes maanden). Tijdens de aanvraag voor dit visum geeft u aan vanaf wanneer het visum in dient te gaan. Stel: u geeft in het aanvraagformulier aan dat het visum Turkije moet ingaan op donderdag 25 mei 2017. Indien het visum wordt toegekend, is het geldig tot 180 dagen na 25 mei 2017, dus tot 21 november 2017. Dit betekent echter niet dat u 180 dagen in Turkije mag blijven. Gedurende de periode van 180 dagen dat uw visum geldig is mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit mag met onderbrekingen, u mag dus ook twee keer 45 dagen naar Turkije gedurende de periode dat uw visum Turkije geldig is. Lees hierover meer bij het kopje: "1. Maximale verblijfsduur".

Controleer uw geldigheid

Normaal gezien is uw visum voor Turkije dus 180 dagen geldig. Turkije kan echter altijd anders beslissen, dit is terug te zien op het visum zelf. Daarom dient u altijd de geldigheid van het visum te controleren. Dit kunt u beter alvast thuis doen, het liefst voordat u naar Turkije op reis gaat. Zo kunt u eventueel op tijd actie ondernemen mocht het visum eerder verlopen.

Zelf geldigheid controleren

Controleer zelf de geldigheid van het visum door de verloopdatum (zie: “Geçerlilik Bitişi” / “Valid Until”) op het visum te bekijken. Bekijk hiervoor ook het voorbeeld visum: punt 13.

Geldigheid van het visum Turkije controlerenHoe zelf de geldigheid van het visum controleren.

Zolang het visum geldig is, kunt u dus zo vaak als u wilt naar Turkije reizen. Echter gelden er voor het visum ook nog de volgende aanvullende regels die betrekking hebben op de geldigheid van dit e-visum.

1. Maximale verblijfsduur

Het is belangrijk dat u de totale tijd van uw verblijf in Turkije in de gaten houdt. In de tijd dat uw visum geldig is, mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven (aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen). Als u langer dan 90 dagen in Turkije wilt blijven dient u zich te melden bij de lokale politie om een verblijfsvergunning aan te vragen.

2. Geldigheid van uw paspoort

Daarnaast dient voor een geldig visum het paspoort van elke reiziger nog minimaal 150 dagen geldig te zijn bij aankomst in Turkije. Mocht een reiziger een identiteitskaart gebruiken als legitimatiebewijs, dan dient deze nog minimaal tot het einde van het verblijf in Turkije geldig te zijn. Let ook op dat elke reiziger Turkije betreedt met het reisdocument (paspoort of identiteitskaart) dat gebruikt is tijdens de aanvraag voor het visum van Turkije. Tijdens de visumaanvraag wordt het legitimatiebewijs namelijk elektronisch gekoppeld aan het visum.

Als u het visum Turkije hier online aanvraagt, dan ziet u tijdens uw aanvraag automatisch tot wanneer uw visum naar alle waarschijnlijkheid geldig zal zijn. Zo kunt u met een gerust hart op reis en in Turkije verblijven.

Vraag uw visum voor Turkije in 5 minuten aan