Het aanvraagformulier voor het visum Turkije is kort en overzichtelijk en daardoor makkelijk in te vullen, ook als u nog geen vlucht heeft geboekt en/of geen overnachtingsplaats heeft vastgelegd. Op deze pagina vindt u uitleg over het invullen van het aanvraagformulier. Het formulier zelf vindt u ook op deze website.

Voorbeeld van het aanvraagformulier van VisumBuitenland.nlVoorbeeld van het aanvraagformulier van VisumBuitenland.nl

Stap 1: Voordat u het formulier invult

Het invullen van het visum formulier voor Turkije is vrij eenvoudig, maar het is belangrijk niet overhaast aan de slag te gaan. De eerste stap bestaat namelijk uit een korte voorbereiding om zeker te weten dat uw visum geldig is wanneer u in Turkije arriveert.

Let op: Wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of een (ander) land in de Europese Unie, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig. Sindsdien is de informatie op deze website over het visum voor Turkije niet meer bijgewerkt.

Controleer of u aan de voorwaarden voldoet

Verreweg de meeste reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die naar Turkije gaan voor een vakantie of zakenreis, voldoen aan de voorwaarden van het elektronische visum dat op deze website te verkrijgen is. Het kan echter voorkomen dat dit niet het geval is, bijvoorbeeld als u langer dan 90 dagen in Turkije wilt blijven. Het is daarom zeer aan te raden om voor het invullen van het aanvraagformulier even na te gaan of u voldoet aan alle voorwaarden van het visum Turkije.

Verzamel de benodigde documenten

Om het visum voor Turkije aan te vragen heeft u enkel een reisdocument nodig. Dat mag een paspoort zijn, maar een Nederlandse of Belgische ID kaart voldoet ook. U kunt een formulier invullen voor uzelf, maar in het formulier kunt u ook meerdere reizigers tegelijk invoeren. Op die manier kunt u bijvoorbeeld voor uw hele familie of reisgezelschap tegelijk de visums regelen, door slechts één formulier in te vullen. Dat scheelt werk, omdat u dan niet elke keer opnieuw alle contactgegevens en reisgegevens hoeft in te vullen. Wel moet u dan voor elke reiziger een paspoort of ID kaart hebben, of in elk geval de gegevens die hierop staan. U heeft verder geen documenten nodig, dus ook geen vliegtickets of boekingsbevestigingen van overnachtingsplaatsen. U hoeft voor het visum Turkije overigens geen bestanden zoals paspoortscans of pasfoto’s te uploaden, waardoor het invullen van het aanvraagformulier weinig tijd in beslag neemt.

Stap 2: open het “Aanvraagformulier visum Turkije”

Wanneer u bent nagegaan of u in aanmerking komt voor het visum en de benodigde paspoorten en/of ID kaarten bij de hand heeft kunt u het aanvraagformulier openen. Dat doet u door op de onderstaande groene knop te drukken:
Open het aanvraagformulier van het visum Turkije

Stap 3: Vul uw contactgegevens in

Het eerste deel van het aanvraagformulier voor het Turkse visum bestaat uit contactgegevens van de aanvrager. U hoeft dus niet van elke reiziger voor wie u een visum wilt aanvragen de contactgegevens in te vullen, ook niet indien de reizigers op verschillende adressen wonen. Deze gegevens worden met name gebruikt om met u te kunnen corresponderen. Normaal gesproken wordt er overigens alleen per e-mail gecommuniceerd. Ook ontvangt u een sms zodra de status van alle reizigers bekend is; dat is het moment waarop van alle reizigers bekend is of de visumaanvraag is goedgekeurd of afgekeurd. Afkeuring komt overigens zeer zelden voor en is meestal het gevolg van eerdere wetsovertredingen in Turkije of het voorkomen op een zwarte lijst van de Turkse overheid.

Aanvraagformulier: stap 3Aanvraagformulier: stap 3

Stap 4: Vul uw reisgegevens in

De volgende stap gaat over uw reis. Zoals u in het formulier ziet, worden hierover niet veel vragen gesteld. De Turkse immigratiedienst hoeft dan ook niet te weten waar u verblijft, wat uw reisdoel is en hoe lang u in Turkije wenst te blijven. Wel moet u uiteraard voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het gebruik van het visum, zoals uitgelegd op de pagina over de voorwaarden van het visum.

Aanvraagformulier: stap 4Aanvraagformulier: stap 4

Ingangsdatum visum Turkije

De ingangsdatum die u in het formulier invult mag een schatting zijn; u hoeft niet precies op deze datum aan te komen. Let echter op: u mag wel later aankomen dan de ingevulde datum, maar niet eerder. De geldigheidsduur van 180 dagen gaat namelijk pas in op de datum die is ingevuld in het visumformulier. Weet u niet zeker wanneer u gaat aankomen? Houdt dan wat speling aan en vul bijvoorbeeld een datum in die een week ligt voor de waarschijnlijke aankomstdatum. Als er dan nog wat verandert in uw planning, hoeft u geen nieuw visum aan te vragen. Ook kan het voorkomen dat uw luchtvaartmaatschappij de vlucht wat vervroegt, waardoor de datum net verandert en de geldigheid nog niet is ingegaan op het moment dat u aankomt in Turkije. Gezien de relatief lange geldigheid van 180 dagen, is het meestal geen probleem om voor de zekerheid wat extra ruimte aan te houden en een ingangsdatum te kiezen die ruim voor het geplande vertrek ligt.

Met spoed het visum Turkije nodig?

Ook wordt in dit deel van het formulier gevraagd of u gebruik wilt maken van de spoedlevering van het Turkse visum. Dit is aan te raden als u verwacht binnen enkele dagen al aan te komen in Turkije. Omdat een spoedlevering in de meeste gevallen al binnen 14 minuten na het indienen van de visumaanvraag plaatsvindt, is het mogelijk nog op het vliegveld van vertrek of aankomst een visum aan te vragen. Wordt deze echter afgekeurd, dan is het vaak niet meer mogelijk om nog voor vertrek langs het consulaat te gaan voor een alternatief visum. Daarom is het altijd verstandig zo vroeg mogelijk te beginnen met de spoedaanvraag.

Stap 5: Het invullen van de paspoortgegevens

De laatste stap van het invullen van het aanvraagformulier bestaat uit het overnemen van de paspoortgegevens van de reizigers. Indien u alleen voor uzelf een visum wilt aanvragen, vult u uw eigen paspoortgegevens in. Als u ook voor uw medereizigers een visum Turkije wilt aanvragen, kunt u onderaan het formulier klikken op de blauwe knop met de tekst: “Voeg een reiziger toe”.

Aanvraagformulier: stap 5Aanvraagformulier: stap 5

Let op: vul de paspoortgegevens zorgvuldig in

Let op: vul de paspoortgegevens zorgvuldig in
Alle visumaanvragen worden gecontroleerd op eventuele fouten. Indien fouten worden vermoed, wordt direct contact met u opgenomen om de foutieve gegevens te corrigeren. Vult u bijvoorbeeld een paspoortnummer in dat te lang of te kort is, dan zullen wij u hiervan direct op de hoogte stellen. Vult u echter een letter verkeerd in (een A in plaats van een B in het paspoortnummer) dan kunnen wij niet weten dat dit een fout is. Het formulier zal dan worden verwerkt en u zult naar alle waarschijnlijkheid een e-mail ontvangen waarin staat dat het visum is goedgekeurd. Bij aankomst in Turkije zal de immigratiedienst echter meteen zien dat het visum ongeldig is. De immigratiebeambte haalt uw paspoort door een paspoortscanner en die leest digitaal uw paspoortnummer uit. Wanneer uw paspoortnummer vervolgens wordt gezocht in de database met verleende visums, zal geen visum worden aangetroffen. U zult dan ook niet worden doorgelaten. Om deze ellende te voorkomen is het van groot belang dat u alle paspoortgegevens goed nakijkt en controleert op fouten. Ziet u een fout, verbeter deze dan direct, zodat u grote problemen op het vliegveld voorkomt.


Stap 6: Het voldoen van de betaling

Nadat u alle gegevens in het aanvraagformulier van het visum voor Turkije heeft ingevuld en de gegevens goed heeft gecontroleerd, wordt u gevraagd een betaalmethode uit te kiezen. Nadat u de keuze heeft gemaakt en heeft aangevinkt dat u akkoord gaat met de algemene voorwaarden, wordt u doorgestuurd naar de betaalomgeving van uw keuze, zoals de iDeal inlogpagina van uw bank. Direct nadat u de betaling heeft uitgevoerd, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Heeft u een spoedaanvraag ingediend? Dan kunt u het visum al na 14 minuten in uw e-mail inbox verwachten. Vergeet niet het visum uit te printen of op te slaan op uw telefoon of tablet-pc, zodat u het kan laten zien bij de paspoortcontrole in het (zeldzame) geval dat hierom gevraagd wordt.

Klaar om het formulier in te vullen?

Ga dan direct door naar het aanvraagformulier van het visum Turkije.
Open het aanvraagformulier van het visum voor Turkije