Om naar Turkije te kunnen reizen heeft u een ID kaart of een paspoort nodig, welke moet voldoen aan de voorwaarden van het Turkse visum. Controleer de geldigheid van uw paspoort of ID kaart voordat u het visum Turkije aanvraagt. Heeft u een geldig paspoort of ID kaart van een ander land dan Nederland of België? Dan heeft u in bepaalde gevallen helemaal geen visum nodig.

Let op: Wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of een (ander) land in de Europese Unie, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig. Sindsdien is de informatie op deze website over het visum voor Turkije niet meer bijgewerkt.

Welk reisdocument kiest u?

Als u naar Turkije wilt reizen, moet u een reisdocument en visum Turkije bezitten en deze meenemen op reis. Het reisdocument kan een paspoort of een ID kaart zijn. Hieraan zijn een aantal eisen gesteld, die op deze pagina worden toegelicht. De eisen hangen af van het land van uitgifte van het reisdocument. Zo is het voor inwoners van bepaalde landen mogelijk met een ID kaart te reizen, terwijl het voor inwoners van andere landen alleen is toegestaan te reizen met een paspoort met voldoende resterende geldigheid. Ook het soort visum dat moet worden aangevraagd is niet voor reizigers met alle nationaliteiten gelijk. Meestal voldoet de variant van het visum Turkije die online kan worden aangevraagd, maar soms is het nodig een fysiek visum aan te vragen en op te halen bij een van de Turkse consulaten.

Met paspoort naar Turkije reizenMet paspoort naar Turkije reizen

Naar Turkije reizen met uw paspoort: let op de geldigheid

Het paspoort kan worden gebruikt door alle reizigers naar Turkije, ongeacht het land van afgifte van het paspoort. Wel moet de geldigheid van het paspoort nog minimaal 150 dagen resteren op het moment van aankomst in Turkije. Verloopt uw paspoort al binnen 150 dagen na aankomst? Dan moet u een nieuw paspoort aanvragen bij uw gemeente. Let op: u moet wachten tot u het nieuwe paspoort heeft ontvangen voordat u de aanvraag voor het visum Turkije indient. U heeft namelijk het paspoortnummer nodig dat op uw nieuwe paspoort staat.
Visum Turkije aanvragen met een paspoort

Naar Turkije reizen met uw ID kaart

Bezit u een ID kaart uit een van onderstaande landen? Dan mag u ook met uw ID kaart reizen en hoeft u geen geldig paspoort te bezitten. Wel moet dan aan de overige voorwaarden van het visum Turkije worden voldaan. Het gaat hierbij om ID kaarten die zijn uitgegeven door: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Spanje, Zwitserland, Italië, Luxemburg, Malta, Portugal, Oekraïne en Griekenland.

Naar Turkije reizen met uw verblijfsvergunning of verblijfsdocument

Bent u asielzoeker, vergunninghouder of statushouder en heeft u geen paspoort en geen ID kaart, maar wel een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning of verblijfsdocument? Dan mag u uw visum voor Turkije niet online aanvragen. U moet dan een aanvraag indienen bij het Turkse Consulaat.

Paspoort uit een vrijgesteld land

Bezit u een paspoort met voldoende resterende geldigheid, dat is uitgegeven door een van onderstaande landen? Dan hoeft u helemaal geen visum aan te vragen om naar Turkije te mogen reizen. Het gaat hierbij om: Albanië, Andorra, Argentinië, Azerbeidzjan, Belize, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Chili, Colombia, Costa Rica, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongkong, Hongarije, IJsland, Iran, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kosovo, Koeweit, Kirgizië, Letland, Libanon, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malediven, Maleisië, Marokko, Monaco, Mongolië, Moldavië, Nieuw Zeeland, Nicaragua, Oekraïne, Oezbekistan, Panama, Paraguay, Peru, Qatar, Roemenië, Rusland, Servië, Seychellen, Singapore, Slovenië, Slowakije, Thailand, Tunesië, Uruguay, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid Korea, Zweden en Zwitserland..

Reis met het document dat u gebruikte bij de aanvraag

Het is van groot belang dat u met hetzelfde reisdocument naar Turkije reist als waarmee u het visum voor Turkije heeft aangevraagd. In het aanvraagformulier vult u namelijk uw paspoortnummer in. Uw visum Turkije wordt gekoppeld aan uw paspoort. Dat heeft als voordeel dat u uw visum bij aankomst in Turkije meestal niet hoeft te laten zien. De immigratiedienst kan namelijk aan de hand van uw paspoort (of ID kaart) al zien dat u een visum heeft verkregen, door het paspoortnummer automatisch op te zoeken in het systeem met goedgekeurde visums. Reist u echter met een ander paspoort of ID kaart dan waarmee u de aanvraag heeft ingediend? Dan zal de immigratiebeambte uw visum niet kunnen verifiëren. Ook niet als u een uitgeprinte variant van uw Turkse visum kunt overhandigen.

Zorg dan ook dat u de aanvraag voor het visum Turkije doet met het reisdocument (paspoort of ID kaart) die u daadwerkelijk gaat meenemen en gebruiken tijdens uw reis. Is uw paspoort of ID kaart niet meer lang genoeg geldig om de reis te mogen maken? Dan moet u eerst een nieuw reisdocument aanvragen en daarna met dit nieuwe reisdocument een visumaanvraag indienen. U moet dan in het aanvraagformulier het paspoortnummer of ID kaart nummer invullen dat op uw nieuwe reisdocument staat. Alleen als het nummer op uw visum Turkije en op uw reisdocument (paspoort of ID kaart) overeenkomt, wordt u in Turkije doorgelaten bij de paspoortcontrole.