De visumplicht volgens de voorwaarden van het e-visum voor Turkije bestaat al sinds 2020 niet meer voor onder andere Nederlandse en Belgische reizigers die naar Turkije reizen. Dit geldt namelijk voor de meeste reizigers met de nationaliteit van een (ander) EU-land, maar ook voor andere Europese en een aantal overige landen.

Behalve voor Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, geldt de visumplicht ook niet voor reizigers met bijvoorbeeld de nationaliteit van Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Moldavië, Noord-Macedonië, Oekraïne of Servië, of voor reizigers uit Georgië. Ook overige reizigers met het paspoort van één van de nog ruim 50 vrijgestelde landen buiten Europa hebben het visum Turkije niet nodig voor een kort verblijf in het land. Heeft u echter de nationaliteit van een ander land en heeft u daarom nog wel een visumplicht? Vaak kunt u hier aan voldoen door online het visum Turkije aan te vragen

Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven? Voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.

Voorbeeld Turks e-visumVoor reizigers uit een aantal landen is het nog wel verplicht een visum Turkije aan te vragen. Het e-visum is voor deze reizigers, afhankelijk van hun nationaliteit, geschikt voor één of meerdere zakelijke of toeristische reizen naar Turkije.

Digitaal visum

Van 2014 tot 2020 hadden ook Nederlandse en Belgische reizigers het visum voor Turkije nodig en konden dit vaak online aanvragen. Wat er in 2014 veranderde voor deze reizigers was dat zij het visum niet meer fysiek, na aankomst bij een visumbalie, konden aanvragen, maar online. De visumplicht voor deze reizigers is sinds 2020 inmiddels echter al een paar jaar geleden afgeschaft.

Reizigers die dit visum niet nodig hebben, hoeven en kunnen het daarom ook niet aanvragen. Let op: dit geldt alleen voor het visum voor (korte) toeristische en zakenreizen. Er gelden bovendien ook voorwaarden voor het reizen zonder visum, zoals voor de geldigheid van het reisdocument. Reizigers uit sommige andere landen, die niet zijn vrijgesteld zijn van de Turkse visumplicht, kunnen onder bepaalde voorwaarden het e-visum aanvragen via deze website.

Visumplicht voor wie?

Reizigers die niet de Turkse nationaliteit hebben, vallen onder de visumplicht voor Turkije, behalve als zij hiervan zijn vrijgesteld. Voor reizigers uit ongeveer 30 Europese en 50 andere landen, geldt echter deze vrijstelling (alleen) voor een toeristische of zakelijke reis. Reizigers uit overige landen hebben wel een visum nodig wanneer zij als toerist, voor familiebezoek, of als zakelijk reiziger naar het land op reis willen. Daarnaast is ook een speciaal visum nodig voor mensen die naar Turkije willen verhuizen en geen Turks staatsburger zijn, voor bijvoorbeeld studie, of om er langdurig te werken. In het kort zijn er twee categorieën: het online aan te vragen visum Turkije (e-visum) en het niet online aan te vragen reguliere, of fysieke visum.

Visumplicht voor het e-visum

De eenvoudigste manier om aan de visumplicht te voldoen, is, voor reizigers voor wie dit mogelijk is, door online een e-visum Turkije aan te vragen. Aanvragen kan dan vaak heel eenvoudig door op deze website het aanvraagformulier in te vullen en de bijbehorende betaling te voldoen. Het e-visum wordt na goedkeuring per e-mail toegestuurd. Lees hier meer over hoelang dit visum geldig is, de voorwaarden van het visum Turkije of wanneer het visum kan verlopen.

De reizigers die het online visum Turkije via deze website aan kunnen vragen kunnen dit alleen doen als zij ook aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • De reis een zakelijk of toeristisch doel heeft.
  • De reiziger korter dan het maximaal aantal toegestane dagen (90 of 30) in Turkije verblijft en het visum juist gebruikt voor één of meerdere reizen (single-entry of multiple-entry).
  • De reiziger niet in Turkije wil gaan werken. Lees meer over werken in Turkije met een visum.
  • De reiziger niet in Turkije wil gaan studeren.
  • De reiziger niet in Turkije wil gaan wonen.

Visumplicht Turkije voor het reguliere visum

Wanneer er om één of meerdere van de bovenstaande redenen niet met het e-visum aan de visumplicht kan worden voldaan, kunt u een fysiek visum aanvragen. Dit kan niet online, maar dient te gebeuren bij een Turks consulaat of via de ambassade van Turkije in uw woonland. Toekenning van een aanvraag van een fysiek visum laat vaak enkele dagen tot meerdere weken op zich wachten. Veel langer dus, dan het online aan te vragen e-visum. Ook moeten reizigers die één van deze overige visa voor Turkije nodig hebben zichzelf melden bij bijvoorbeeld het consulaat. Dit is nodig om het fysieke visum in het paspoort van de reiziger aan te kunnen brengen.

Het aanvragen van een fysiek visum voor Turkije is dan ook alleen aan te raden als er niet kan worden voldaan aan de voorwaarden van het eenvoudiger online aan te vragen e-visum. Bijvoorbeeld wanneer de reiziger in dienst wil treden bij een Turkse werkgever of in Turkije wil gaan wonen of studeren. Of wanneer de reiziger op geen enkele manier het benodigde visum voor Turkije online kan aanvragen.

Visum voor Turkije erg belangrijk voor reizigers met een visumplicht

Turkije hanteert een zeer strikte visumplicht. Reizigers die niet over de Turkse nationaliteit, een geldig visum, of visumvrijstelling op basis van hun nationaliteit beschikken, krijgen dan ook geen toegang tot het land. Zorg dat u bij het reizen naar Turkije altijd voldoet aan alle voorwaarden voor uw reis naar het land, of u het visum nu wel of niet online kunt aanvragen of überhaupt nodig heeft of niet.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,61 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.