Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisadvies opgesteld voor Turkije. Hierin wordt aangegeven met welke veiligheidsrisicoʼs toeristen en zakenreizigers rekening dienen te houden tijdens hun reis naar Turkije. Daarnaast worden enkele tips gegeven om zo veilig mogelijk op reis te gaan. Op deze pagina vindt u een samenvatting van het reisadvies voor Turkije.

Reisadvies TurkijeReisadvies Turkije per 11 mei 2021

Recente wijzigingen reisadvies voor Turkije

Recente wijzigingen in het reisadvies voor Turkije
Het reisadvies voor Turkije is begin oktober 2019 gewijzigd; De situatie in het grensgebied met Syrië is verslechterd. Het Ministerie van Buitenlandse zaken raadt reizigers ten strengste af dit gebied te bezoeken. Aan de Syrische kant van de grens vinden gewelddadige, militaire acties plaats. Reizen het grensgebied met Irak wordt momenteel ook sterk afgeraden. Lees het volledige reisadvies om zo veilig mogelijk op reis te gaan.


Belangrijke mededeling omtrent Corona / COVID-19: reizigers die op korte termijn naar Turkije reizen moeten er rekening mee houden dat er mogelijk extra controles en maatregelen van kracht zijn. Voor de meest actuele informatie hierover kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij.

De zuidelijke grensstreek (rood op de kaart)

Zoals op de kaart bovenaan de pagina te zien is, wordt de gehele zuidelijke grensstreek (bij Syrië en Irak) als zeer onveilig beschouwd. Reis hier niet naartoe.

Minder veilige provincies (oranje op de kaart)

Het aantal regioʼs dat op de kaart in oranje wordt weergegeven is de afgelopen tijd gedaald. De provincies die nog steeds oranje zijn kunnen beter niet bezocht worden door toeristen. Ook voor zakenreizigers geldt; reis alleen naar een oranje deel op de kaart als dat absoluut noodzakelijk is. In deze regioʼs bestaat een aanzienlijke kans op aanslagen door de PKK, zowel in drukke als afgelegen regioʼs in deze provincies.Veiligheidsrisicoʼs in de rest van Turkije


Ook in het overige deel van Turkije (geel op de kaart) bestaan enkele veiligheidsrisicoʼs waar toeristen en zakenreizigers rekening mee moeten houden. Er is nog steeds een verhoogd risico op terreuraanslagen. De Turkse autoriteiten zijn zich hiervan bewust en zetten extra manschappen in om veiligheidscontroles uit te voeren. Verleen hieraan altijd uw medewerking en volg instructies van de lokale politie op. Blijf zelf ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, bijvoorbeeld door de lokale media te volgen of door te informeren bij uw overnachtingsplaats. Merk op dat het wordt aangeraden uit de buurt te blijven van demonstraties. Houd ook de weersverwachtingen in de gaten; Turkije wordt regelmatig geplaagd door hevige aardbevingen.


Reisverzekering en ziektekostenverzekering

Het is aan te raden te zorgen voor adequate verzekeringen tijdens uw reis. Let hierbij op dat u ook verzekerd bent voor eventuele medische kosten die in Turkije (soms) hoger kunnen uitvallen dan in Nederland. Ook is het verstandig te controleren of de (reis)verzekering de kosten vergoedt als u wegens ziekte direct terug moet keren.

Visum en reisdocumenten

Wilt u als Nederlander of Belg naar Turkije afreizen met als doel om vakantie te vieren of om zaken te doen? Dan heeft u allereerst een identiteitskaart of een paspoort nodig. Deze dient u gedurende uw gehele reis en verblijf in Turkije bij u te hebben. Ook heeft u een visum voor Turkije nodig. Het visum voor Turkije kunt u online aanvragen. Zorg dat u het visum aanvraagt met het reisdocument (paspoort of ID-kaart) waarmee u ook naar Turkije zal reizen.

Visum Turkije aanvragen

Wilt u verder op de hoogte worden gehouden wat betreft de ontwikkelingen m.b.t. het reisadvies naar Turkije, dan kunt u de pagina met algemene informatie over Turkije bekijken en contact houden met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie. Lees ook het volledige reisadvies voor Turkije op de website Nederlandwereldwijd.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Turkije is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Turkije en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Turkije, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Turkije reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Turkije te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Turkije en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid