Als u in Turkije wilt gaan werken moeten reizigers in bepaalde gevallen een visum voor Turkije aanvragen. Of u een visum nodig heeft om tijdelijk in het land te werken, en zo ja, welk visum u hiervoor nodig heeft, hangt af van het soort werk dat u gaat doen en wie uw werkzaamheden betaalt. Ook ligt het eraan hoe lang u in het land wenst te verblijven.

Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven? Voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.

E-visum ook geschikt om op zakenreis te werken in Turkije

De eenvoudigste en goedkoopste manier om een visum voor Turkije aan te vragen, is met een online aanvraag. Dit e-visum kunt u, met een paspoort van een aantal landen die voor een online visum voor Turkije in aanmerking komen, aanvragen op deze website. Wel moet u dan voldoen aan de visumvoorwaarden van de elektronische variant van het visum. Als u tijdelijk in Turkije wilt gaan werken is dat vaak mogelijk met een e-visum, maar niet altijd. Controleer daarom op deze pagina of u voldoet aan de voorwaarden voor werk in Turkije op basis van dit online visum. Als het zakelijke reisdoel voor uw reis niet aan de voorwaarden hiervoor voldoet, heeft u een specifiek werkvisum nodig, dat u via een Turks consulaat, of de ambassade van Turkije in uw woonland kunt aanvragen.

Turkse man aan het werk in TurkijeAan het werk in Turkije

Voorwaarden om met het e-visum voor Turkije te werken

Om gebruik te mogen maken van het eenvoudig online te verkrijgen visum voor Turkije moeten u (en uw werkzaamheden in het land) voldoen aan de volgende eisen:

 • U bent in dienst van een werkgever die niet in Turkije gevestigd is.*
 • U blijft gedurende uw gehele verblijf in Turkije in dienst van deze werkgever.
 • U treedt niet in dienst van een Turkse organisatie.
 • U start geen bedrijf of ander soort organisatie gedurende uw verblijf in Turkije.

* Heeft uw werkgever een vestiging in zowel Turkije als in het land waar u werkt? Dan wordt hier bedoeld dat u officieel moet werken voor de tak van het bedrijf in het land buiten Turkije. Dat betekent dat de tak van uw organisatie in dit andere land uw salaris betaalt. Dat er ook een zuster-, moeder- of dochteronderneming in Turkije is gevestigd, maakt hiervoor in dit geval niet uit. U mag dan naar Turkije reizen met het visum dat u meestal online kunt aanvragen en tijdelijk werken op de locatie van de Turkse tak van uw eigen organisatie, of voor een andere Turkse organisatie of onderneming.

Werken met het e-visum Turkije: betaalde arbeid mogelijk in het geval van facturatie van de arbeidskosten

Hoewel u met het e-visum niet in dienst mag treden bij de Turkse organisatie waar u werkzaamheden voor verricht, mag u wel in Turkije werken in het geval u van deze organisatie betaling ontvangt. U mag niet vanuit een dienstverband met een Turkse werkgever betaald worden, maar mag uw werkzaamheden wel in rekening brengen bij deze organisatie. Hiervoor stuurt uw eigen werkgever een factuur naar de te bezoeken organisatie. In dit geval valt de reis namelijk onder de Turkse standaardvoorwaarden voor een zakenreis, waarbij u zakenrelaties mag bezoeken en daarbij arbeid mag verrichten.

Met het e-visum werken in Turkije: een aantal voorbeelden

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van werkzaamheden die u wel mag verrichten met het vaak via deze website al direct online aan te vragen visum Turkije:

 • U heeft een machine verkocht aan een Turks bedrijf en gaat deze in Turkije installeren.
 • U gaat met een (mogelijke toekomstige) klant of leverancier spreken over een (eventuele) deal.
 • U reist om een zakelijk congres in Turkije te bezoeken.
 • U gaat een training in Turkije volgen.

Hieronder vindt u voorbeelden van werkzaamheden die niet zijn toegestaan met het e-visum voor Turkije:

 • U gaat een betaalde stage lopen in Turkije.
 • U gaat een dienstverband aan bij een Turkse organisatie.
 • U wilt binnen de geldigheidsduur van 180 dagen van het e-visum in totaal langer dan 90 dagen (of in het geval van sommige nationaliteiten 30 dagen) in Turkije werken
 • U bent vrachtwagenchauffeur en rijdt voor uw werk naar Turkije.**
 • U bent archeoloog en gaat veldonderzoek uitvoeren.**
 • U bent documentairemaker en u wilt een productie draaien.**

** Hoewel deze drie voorbeelden op het eerste gezicht wel lijken te voldoen aan de Turkse voorwaarden, vallen ze onder de uitzonderingen van het online visum Turkije en zijn deze werkzaamheden hiermee dus niet toegestaan.

Als u voldoet aan de voorwaarden voor werk met het online visum Turkije

Voldoet u aan de voorwaarden om in Turkije te mogen werken met het e-visum? Dan kunt u direct aan de slag met de voorbereiding van uw zakenreis door direct en eenvoudig online het visum Turkije aan te vragen. Start uw aanvraag simpel en snel met een klik op de onderstaande groene knop.
Nu online het visum Turkije aanvragen

Als u niet voldoet aan de voorwaarden

Voldoen uw werkzaamheden in Turkije niet aan de voorwaarden voor het visum dat u via deze website aan kunt vragen? Dan zijn er de volgende twee mogelijkheden:

- Als u al in Turkije bent
Bent u al in Turkije en bent u aangekomen met een zakelijk of toeristisch visum? Dan kunt u zich bij de lokale politie melden. Daar kunt u aangeven wat de door u gewenste activiteiten zijn en hiervoor een vergunning aanvragen.

- Als u nog niet in Turkije bent
Als u nog niet bent vertrokken naar Turkije, kunt u zich voor een specifieker werkvisum voor Turkije wenden tot een consulaat, of de ambassade van Turkije in uw woonland. Houd hierbij in de gaten dat ook de gewenste verblijfsduur van belang is voor uw (totale) verblijf in Turkije. Het is erg belangrijk om dit in dat geval duidelijk aan te geven in uw contact met het Turkse consulaat of de ambassade van Turkije.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,77 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.