Nieuwsbericht | | 12-06-2023 | ±4 minuten leestijd

Het aantal toeristen dat naar Vietnam gaat voor een vakantie of zakelijke reis blijft laag. Een voor de hand liggende reden hiervoor is de coronapandemie, maar ook de strenge visumregels weerhouden toeristen ervan om naar Vietnam te reizen. Daarom heeft de Vietnamese overheid aangekondigd de geldigheid van het visum te willen gaan verlengen.

Huidige visumregels zijn een drempel

Bijna elk land ter wereld heeft een daling in de toerismecijfers gezien als gevolg van de coronapandemie. Inmiddels zijn de meeste landen echter alweer meer dan een jaar open en groeit het toerisme steeds meer. In Vietnam blijft deze groei echter uit. Het grootste probleem in Vietnam zijn de erg strenge visumregels waar men aan moet voldoen om het land binnen te komen.

De meeste toeristen kunnen gebruikmaken van het online aan te vragen visum dat 30 dagen geldig is. Toeristen die niet voor dit e-visum in aanmerking komen, kunnen een visum aanvragen bij de ambassade, maar moeten rekening houden met een langere en moeilijkere aanvraagprocedure. Voor reizigers uit een aantal Europese landen geldt een visumvrije periode van 15 dagen, maar deze periode is vrij kort. Dat betekent dat bijna alle toeristen een visum moeten aanvragen voor een reis naar Vietnam. Bovendien moeten zij het land altijd na maximaal 30 dagen weer verlaten. Alle andere visa waarmee reizigers langer in het land mogen verblijven zijn niet meer verkrijgbaar.

Meer visa beschikbaar voorafgaand aan de coronapandemie

Voor de uitbraak van het coronavirus waren er veel meer visa voor Vietnam beschikbaar. Zo kon er bij aankomst een visum worden gekocht (een zogeheten Visa On Arrival). Dat was erg praktisch voor reizigers die op het laatste moment naar Vietnam wilden, omdat de benodigdheden voor dit visum vrij kort voor vertrek nog geregeld konden worden. Ook was er een e-visum dat 90 dagen geldig was en waarmee reizigers meerdere keren het land in mochten. Dit visum was erg geliefd onder toeristen, want het kon snel worden aangevraagd en stond een langer verblijf in het land toe. Beide visa zijn na de heropening van de grenzen niet meer teruggekeerd.

Coronamaatregelen: grenssluiting en minder visa

In 2020 sloot Vietnam zijn grenzen vanwege het coronavirus en kon er geen enkel visum meer worden aangevraagd, ook niet bij de ambassade. Toen veel landen hun grenzen heropenden en er weer internationaal gereisd mocht worden, wachtte Vietnam in eerste instantie nog met het toelaten van internationale reizigers. Pas in maart 2022 mochten reizigers het land weer in. Het hebben van een visum bleef verplicht, maar niet alle oude visa werden weer aangeboden.

Reizigers kunnen op dit moment dus alleen nog een visum aanvragen waarmee zij tot maximaal 30 dagen in Vietnam mogen blijven. Dit geldt zowel voor het online aan te vragen e-visum als voor het visum dat bij de ambassade kan worden aangevraagd.

Andere landen lopen voor

Voor een reis naar verschillende buurlanden van Vietnam kunnen veel reizigers afhankelijk van hun nationaliteit gebruikmaken van een visumvrije periode of een visum aanvragen met een langere geldigheid. Het is aan de toeristencijfers te zien dat soepelere visumregels daadwerkelijk helpen in het aansporen van toerisme. Het is aantrekkelijker en makkelijker voor reizigers om naar landen te reizen waar geen visum voor nodig is, of waar ze met een visum voor een langere periode mogen blijven.

Grote veranderingen zijn nodig

In 2022 werd al duidelijk dat de gestelde doelen voor het toerisme in Vietnam niet gehaald zouden worden. Eind dat jaar werd door de Vietnamese regering dan ook al een verlenging van de geldigheid van het visum voorgesteld. In maart 2023 heeft de regering toegezegd het visumbeleid te zullen bespreken in de National Assembly, de nationale wetgevende macht van Vietnam. Daar moest echter nog even op gewacht worden, want de National Assembly begon pas op 22 mei 2023. Tijdens deze vergadering worden alle nieuwe wetsvoorstellen besproken, waaronder die met betrekking tot de verlenging van de geldigheidsperiode van het e-visum. Of en wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen, is nog niet bekend.

Wat gaat er precies veranderen?

De regering wil niet alleen de geldigheid van het visum verlengen, maar ook de periode waarin reizigers met bepaalde nationaliteiten visumvrij in het land kunnen verblijven. Kortom, toeristen moeten langer in Vietnam kunnen blijven. Het voorstel is om de geldigheid te verlengen van 30 dagen naar 90 dagen (3 maanden). Reizigers zouden dan bovendien kunnen kiezen voor een single-entry visum of een multiple-entry visum, waarmee ze het land respectievelijk één keer of meerdere keren mogen in- en uitreizen. Daarnaast wil de regering dat de visumvrije periode voor reizigers van een aantal nationaliteiten verlengd wordt van 15 dagen naar 45 dagen. Of dit alles ook daadwerkelijk zal worden doorgevoerd en wanneer de nieuwe regels vervolgens ingaan, is nog niet bekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,67 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.