Lees op deze pagina stap voor stap hoe u het visum voor Australië online kunt aanvragen voor uw vakantie, vrijwilligerswerk of zakenreis naar Australië. De aanvraagprocedure bestaat uit vier stappen. Allereerst vult u het aanvraagformulier in. Daarna voldoet u de betaling van de kosten. Vervolgens wacht u tot het visum is toegekend, en ten slotte print u het visum uit en neemt u het mee op reis.

Aanvraagprocedure voor het eVisitor visum AustraliëAanvraagprocedure voor het eVisitor visum Australië

Voorbereiding: wat heeft u nodig voor de aanvraag?

Voordat u begint met het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Australië, is het belangrijk twee zaken op orde te brengen.

Ga na of u en uw reis aan de voorwaarden van het visum Australië voldoen

Indien het visum is toegekend, is het alleen geldig indien aan de voorwaarden van het visum wordt voldaan. Het is daarom belangrijk deze voorwaarden al voor het aanvragen te lezen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hetzelfde geldt voor de geldigheidsduur van het visum; ook daarmee moet u vanzelfsprekend rekening houden met de regels van de immigratiedienst.
- Controleer hier of u voldoet aan de voorwaarden van het visum Australië
- Controleer hier of uw reis voldoet aan de geldigheidsduur van het visum Australië

Verzamel de nodige documenten

De aanvraagprocedure van het visum Australië is relatief eenvoudig. U hoeft bij het aanvragen enkel uw paspoort bij de hand te hebben, evenals de paspoorten van uw medereizigers, als u ook voor hen een visum wilt aanvragen. Het is niet nodig al een vliegticket of overnachtingsadres in Australië geregeld te hebben; daarnaar wordt niet gevraagd in het aanvraagformulier. Indien u een groepsaanvraag indient, bespaart u tijd, doordat niet telkens de contactgegevens en reisinformatie opnieuw ingevoerd hoeven te worden. Een groepsaanvraag indienen werkt op exact dezelfde wijze als een individuele aanvraag; u kunt hiervoor ook hetzelfde visumformulier gebruiken.

Het formulier ‘Visum Australië aanvragen’ invullen

Heeft u uw paspoort, en indien nodig de paspoorten van alle medereizigers bij de hand, of beschikt u op een andere manier over de paspoortgegevens van de personen voor wie u een visum wilt aanvragen? Dan kunt u beginnen met het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Australië.
Open het formulier ‘Visum Australië aanvragen’

Formulier deel 1: Contactgegevens

Het eerste deel van het aanvraagformulier voor het visum Australië bestaat uit het invullen van uw contactgegevens. Dient u een groepsaanvraag in? Dan hoeft u maar eenmaal contactgegevens in te vullen. Alle correspondentie over de visa zal dan verlopen via deze contactinformatie.

Aanvraagformulier: stap 1Aanvraagformulier: stap 1

Formulier deel 2: Reisgegevens

Het tweede deel van het aanvraagformulier bestaat uit het invullen van uw verwachte aankomstdatum en reisdoel. Ook wordt gevraagd of u gebruik wilt maken van de spoedprocedure.

Aanvraagformulier: stap 2Aanvraagformulier: stap 2

Formulier deel 3: Paspoortgegevens

Het derde deel van het visumformulier bestaat uit het overnemen van de paspoortgegevens van elke reiziger. Neem alle gegevens zorgvuldig over. Let op: indien hier een typefout wordt gemaakt, kan dat grote gevolgen hebben voor uw reis.

Aanvraagformulier: stap 3Aanvraagformulier: stap 3

Formulier deel 4: Overige vragen

Nadat de paspoortgegevens zijn overgenomen, worden in het formulier nog enkele overige vragen gesteld. Deze gaan over eventuele andere (oude) namen van de reizigers. Ook wordt gevraagd naar een eventuele tweede huidige nationaliteit. Ten slotte wordt gevraagd of er eventueel nog een Visa Grant Number en/of Visa Label Number bekend zijn, indien de reiziger al eerder in Australië is geweest.

Aanvraagformulier: stap 4Aanvraagformulier: stap 4

Het Visa Grant Number is 13 cijfers lang en is te vinden in de bevestiging van toekenning van het vorige visum. Heeft u al meerdere malen een visum voor Australië aangevraagd en gekregen? Het maakt niet uit welk Visa Grant number u dan invult.

Visum Grant Number vindenVisum Grant Number vinden

Het Visa Label Number is te vinden in het paspoort waarmee u de vorige keer naar Australië bent gereisd. Vul alleen de eerste 11 cijfers van het Visa Label Number in. Heeft u een visum toegekend gekregen dat niet als fysiek label in het paspoort terecht is gekomen? Dan hoeft u het visa nummer niet in te vullen.

Visum Label Number vindenVisum Label Number vinden

Bent u eerder in Australië geweest maar kunt u uw Visa Grant Number en Visa Label Number niet meer achterhalen? Laat deze invulvelden dan leeg. Dit kan er wel in resulteren dat er enige vertraging ontstaat in het verwerken van uw visumaanvraag.

Formulier deel 5: Achtergrondvragen

In het laatste deel van het visum Australië aanvraagformulier worden enkele veiligheidsvragen gesteld. Het gaat hierbij om vragen waaruit de Australische immigratiedienst kan opmaken of u mogelijk een bedreiging kan vormen voor de veiligheid, gezondheid en rechtshandhaving.

Aanvraagformulier: stap 5Aanvraagformulier: stap 5

Reizigers toevoegen

U heeft nu uw contactgegevens en reisgegevens ingevuld, alsmede de gegevens van één reiziger. Wilt u voor meerdere personen een visum Australië aanvragen? Klik dan op de knop ‘Reiziger toevoegen’. Hiermee verschijnen extra invulvelden, waarmee u het derde, vierde en vijfde deel van het formulier ook kunt invullen voor een persoon die met de eerste reiziger meereist.

Uw aanvraag controleren en betalen

Als u alle vragen in het aanvraagformulier hebt ingevuld, is de lastigste stap van de aanvraagprocedure van het visum voor Australië doorlopen. U klikt onderaan de pagina op de knop ‘Visum aanvragen’ om door te gaan naar de controlepagina. Hier worden nogmaals alle ingevulde gegevens opgesomd. Het is verstandig hierbij alles nog een keer grondig te controleren op eventuele fouten. Ziet u iets dat niet klopt? Klik dan op ‘bewerken’ om de ingevulde velden te corrigeren. Wanneer alles klopt, kiest u onderaan de pagina één van de betaalmethoden uit en voldoet u het verschuldigde bedrag.

Wachten op toekenning en uitprinten

Nadat u de betaling van het visum heeft uitgevoerd, duurt het doorgaans niet langer dan enkele dagen voordat het visum Australië wordt toegekend. Indien u de optie ‘spoed’ heeft aangevinkt, zal het visum in de meeste gevallen niet langer dan een uur op zich laten wachten. Zodra de immigratiedienst uw aanvraag heeft goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en een sms-bericht. In de e-mail staat een instructie waarin wordt uitgelegd hoe u uw visum of visa kunt printen. Neem uw visum Australië geprint mee op reis en bewaar het tijdens uw reis in uw handbagage.