Praktische informatie voor vertrek naar Australië: de beste reistijd in verband met het klimaat, het tijdsverschil, veiligheid, goedkoop betalen en meer belangrijke tips voor een reis naar het zonnige land van de kangoeroes.

Wie aan Australië denkt, denkt aan zon, uitgestrekte vlaktes, roadtrips en vrolijk rondhuppende kangoeroes. Het moge dan ook niet verwonderen dat veel toeristen bereid zijn de lange vliegtijd voor lief te nemen om een bezoek te brengen aan dit eiland, aan de andere kant van de planeet. Maar wist u dat Australië ook ideaal is voor bijvoorbeeld een wintersport? Door haar oppervlakte van maar liefst 7,7 miljoen vierkante kilometer is Australië het grootste eiland, en op vijf landen na ook het grootste land ter wereld. Het heeft dan ook veel meer te bieden dan de meeste toeristen verwachten. Ga goed voorbereid op reis en lees u op deze pagina in over het land van Steve Irwin, de Aboriginals en de boemerang.


Feiten en cijfers

TaalEngels
Inwoners23 miljoen
HoofdstadCanberra
ValutaAustralische Dollar (AUD)
Tijdverschil6 tot 10 uur
Vliegtijd18 tot 21 uur
Stroom230 Volt, 50 Hz
StekkersType I (reisstekker is nodig)
LeidingwaterVeilig om te drinken
VisumVisum is verplicht

Kaart van Australië

Australië is op de kaart niet moeilijk te vinden. Het eiland ligt tussen de Indische oceaan en de Tasmaanzee. Een groot deel van het land bestaat uit woestijn, maar Australië heeft ook regenwouden, bergketens, steppes en savannen. Verreweg de meeste inwoners leven aan de oostkust. Ook het zuidwesten, bij Perth, is redelijk dichtbevolkt. Het grootste deel van het binnenland is echter vrijwel niet bewoond. Het centraal gelegen Alice Springs is daarop ongeveer de enige uitzondering.


Geschiedenis

Australië werd al tienduizenden jaren bewoond door de Aboriginals, voordat het in het jaar 1606 werd ‘ontdekt’ door een Nederlands schipper, Willem Janszoon. Vanwege de vijandigheid van de Aboriginals besloot Janszoon echter rechtsomkeert te maken. De term Aboriginals dekt de lading overigens niet geheel; de oorspronkelijke bevolking van Australië bestond en bestaat uit verschillende stammen met eigen dialecten, gebruiken en culturen.

In 1783 verloor Engeland haar Noord Amerikaanse koloniën, de Verenigde Staten. Omdat Engeland daardoor haar gevangenen niet meer naar Amerika kon deporteren, besloot het een strafkolonie in Australië te vestigen. Enkele tientallen jaren later besloten ook vrije burgers uit Engeland naar Australië te emigreren. De grond was er bijna gratis; Aboriginals lieten zich vrij eenvoudig wegjagen. Totdat deze enkele tientallen jaren later in opstand kwamen, omdat een groot deel van hun land en voedselbronnen verwoest of afgenomen was; gewapend verzet was het gevolg. Tienduizenden Aboriginals vonden de dood in deze gewelddadigheid.

De Sydney Opera House, het bekendste gebouw van AustraliëDe Sydney Opera House, het bekendste gebouw van Australië


Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Australië kent verschillende zones. Het binnenland heeft een warm klimaat; centraal gelegen een woestijnklimaat met daaromheen een steppeklimaat. Het noorden van Australië heeft een savanneklimaat en het zuiden heeft een zeeklimaat. De zomer valt wanneer het bij ons winter is en andersom, doordat het land aan de andere kant van de evenaar ligt. Wat de beste reistijd voor Australië is, hangt door de grote binnenlandse variatie aan temperatuur en neerslag, sterk af van de te bezoeken regio’s.

Klimaat in Centraal Australië

Het woestijnklimaat in Centraal Australië is vrij droog. Vooral van april tot en met november valt er zeer weinig neerslag, maar ook in de overige maanden valt niet meer dan 40 millimeter neerslag per maand. De temperatuur varieert van 19 graden Celsius in de winter (juli) tot 36 graden in de zomer (januari).

Klimaat in het noordoosten

Het klimaat in het noordoosten van Australië is wat constanter als het aankomt op temperatuur; in de koudste maanden is de gemiddelde temperatuur 25 graden Celsius en in de warmste maanden 30 graden Celsius. Wel schommelt de hoeveelheid neerslag enorm; het regenseizoen is hier van december tot en met mei. Vooral in januari, februari en maart valt enorm veel regen. De beste reistijd van dit deel van Australië is daarom het droge seizoen; van juli tot en met november.

Klimaat in het zuidoosten

Het zuidoosten van Australië wordt voor vakanties vooral bezocht van september tot en met december. Van januari tot en met april valt namelijk veel neerslag, en het klimaat is van maart tot en met augustus wat frisjes (zestien tot achttien graden Celsius).

Klimaat in het zuidwesten

Het klimaat in het zuidwesten van Australië is voor vakanties vooral van oktober tot en met april interessant. Er valt dan erg weinig neerslag en de temperaturen zijn met 22 tot 32 graden vrijwel de hele zomer heerlijk om het land te verkennen.


Valuta

Vanwege de historische banden met Engeland heeft Australië lang de Britse pond gebruikt als betaalmiddel. Ongeveer honderd jaar geleden introduceerde het land echter een eigen betaalmiddel: de Australische pond. In 1966 werd echter ook het pond vervangen en werd de Australische dollar (AUD) in gebruik genomen. De biljetten van deze munteenheid zijn gemaakt van plastic, dus niet van papier.

Betalen in Australië

Net als in de meeste landen, is het voor toeristen en zakenreizigers het goedkoopste om met de pinpas van de bank in het thuisland, contant geld op te nemen, bij lokale betaalautomaten. Het gebruik van een creditcard is duurder, doordat daarvoor meestal niet alleen een bedrag per transactie, maar ook een percentage van het bedrag in rekening wordt gebracht. Door niet voor elke betaling te pinnen, maar af en toe contant geld op te nemen wordt het aantal transacties verlaagd. Daardoor is dit de goedkoopste manier om in Australië te betalen.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil in Australië (vergeleken met Nederland of België) hangt af van de regio; het land is zo groot, dat het drie verschillende tijdzones heeft. In elke zone is een ander tijdsverschil met hier. Maar het tijdsverschil berekenen wordt nog ingewikkelder; Australië heeft net als wij een zomer- en wintertijd. De datums waarop deze ingaan, vallen echter niet gelijk met die bij ons. Sterker nog: de ingang van de zomer- en wintertijd in Australië verschilt zelfs binnen de landsgrenzen. In Tasmanië (het kleinere eiland ten zuiden van het grote ‘vasteland’ van Australië) wordt de zomertijd gehanteerd van begin oktober tot en met maart, terwijl in Zuid-Australië de zomertijd al een maand eerder ingaat. En in het noorden en westen van het land wordt helemaal geen zomertijd gebruikt. De eenvoudigste manier om het actuele tijdsverschil tussen Nederland en Australië na te gaan, is door op Google te zoeken op ‘tijdsverschil’ en daarbij de regio of plaatsnaam van bestemming.


Visum Australië aanvragen

De immigratiedienst van Australië staat bekend om haar zorgvuldigheid. Er zijn veel landen ter wereld waarvoor helemaal geen visum nodig is, of waarbij eenvoudig een visum kan worden gekocht na aankomst in het desbetreffende land. De overheid van Australië heeft echter een strenge visumplicht ingesteld. Het visum moet hierdoor niet alleen al voor vertrek worden aangevraagd, maar ook al voor vertrek zijn toegekend. De controle vindt namelijk niet plaats na aankomst, maar al voor vertrek. Deze controle wordt in opdracht van de immigratiedienst uitgevoerd door alle luchtvaartmaatschappijen die passagiers naar Australië brengen. Alleen passagiers die al bij het inchecken over een geldig visum beschikken, mogen boarden met de bestemming Australië. Gelukkig is het visum Australië eenvoudig online te verkrijgen en is het niet noodzakelijk hiervoor een afspraak te maken bij een consulaat of ambassade. Het aanvragen van dit visum duurt niet langer dan enkele minuten. Bovendien kan deze variant gemakkelijk worden aangevraagd via de digitale aanvraagprocedure op deze website.
Dien een visumaanvraag in voor Australië

De wegtrein, een fenomeen dat vrijwel alleen in Australië voorkomtDe wegtrein, een fenomeen dat vrijwel alleen in Australië voorkomt


Veiligheid en gezondheid in Australië

Australië is geen onveilig land voor toeristen die goed voorbereid op reis gaan. Het land kent over het algemeen een goede hygiëne en goede gezondheidszorg. Desondanks is het verstandig om voor vertrek het reisadvies aandachtig te lezen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via online.immi.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 19,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.