Australië is het op vijf na grootste land ter wereld, maar heeft slechts 25 miljoen inwoners. Omdat zo’n 85% van de inwoners van Australië binnen een straal van 50 kilometer van de kust woont, is het binnenland extreem dunbevolkt. Vanwege de welvaart in het land wordt Australië ook wel The Lucky Country genoemd.

Het land is dankzij zijn interessante geschiedenis en vele toeristische attracties en natuurschoon een populaire reisbestemming. Lees hier meer over de geschiedenis, cultuur en toeristische hoogtepunten van Australië.


Feiten en cijfers

Taal Engels
Inwoners 25,8 miljoen (2022)
Hoofdstad Canberra
Valuta Australische dollar (AUD)
Tijdverschil 6 tot 10 uur
Vliegtijd 18 tot 21 uur
Stroom 230 Volt, 50 Hz
Stekkers Type I (reisstekker is nodig)
Leidingwater Veilig om te drinken
Visum Visum is verplicht

Kaart van Australië

Australië is met een oppervlakte van 7.692.024 km² het zesde grootste land ter wereld. De afstand tussen het zuidwestelijke tot het noordoostelijke puntje van het land is zo groot als de afstand tussen Zuid-Spanje en Finland. Ten noorden van Australië liggen Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Iets meer dan 2000 kilometer ten oosten van Australië ligt Nieuw-Zeeland, een land waarmee Australië veel culturele overeenkomsten heeft.


Geschiedenis

Het Australische continent voor de komst van de Europeanen
Waarschijnlijk migreerden de eerste mensen rond 60.000 jaar geleden naar het huidige Australië. Over een tijdspanne van enkele duizenden jaren verspreidden ze zich over het gehele continent, inclusief Tasmanië. Dit eiland was tot 6.000 jaar voor onze jaartelling verbonden met het Australische vasteland, tot het door klimaatverandering en de daaropvolgende stijging van de zeespiegel geïsoleerd raakte. In deze periode stierven ook veel van de grote dieren die Australië destijds bewoonden uit. Of dit (deels) een gevolg was van de verspreiding van de mensen over het land is nog steeds niet met zekerheid vastgesteld. De meeste prehistorische inwoners van Australië waren jagers en verzamelaars, maar er is ook bewijs dat er al kleine stammen waren die landbouw bedreven. Vanwege het gebrek aan geschreven bronnen zijn er maar weinig details bekend over het leven in Australië in deze periode. Pas sinds de komst van de eerste Europeanen in de late 18e eeuw is er sprake van een schriftelijke documentatie en wordt er dus van het einde van de Australische prehistorie gesproken.

De kolonisatie van Australië
De Nederlanders waren in 1606 de eerste Europeanen die in Australië voet aan wal zetten. Ze vestigden zich niet permanent op het zuidelijke continent, maar doopten de landmassa wel “Nieuw-Holland”. Het waren de Engelsen die tegen het eind van de 18e eeuw begonnen met de kolonisatie van het continent. Omdat ze na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog veel van hun koloniën in Noord-Amerika hadden verloren, zochten de Engelsen naar nieuwe uitbreidingsmogelijkheden. Ook zochten ze naar een nieuwe plek voor veroordeelde criminelen, die voorheen naar Amerika verscheept werden. Aanvankelijk stichtten de Engelsen vooral koloniën in het zuidoosten van Australië, totdat het Britse Rijk in de jaren 1820 het hele continent opeiste omdat gevreesd werd dat ze in Australië concurrentie zouden krijgen van de Fransen of Amerikanen. Australië werd een belangrijk Brits overzees gebied. Er vonden verschillende ontdekkingstochten naar het Australische binnenland plaats en er werden steeds meer Engelse gedetineerden naar het land overgebracht.

Gedurende deze gehele periode werd Australië bestuurd vanuit Londen, maar al gauw ontstond vanuit de koloniën de roep om meer zelfbeschikking. Omdat het land uit verschillende staten bestond die weinig met elkaar in contact stonden, ontwikkelde zich nog geen verenigd nationaal gevoel onder de Australiërs. Op economisch gebied leken de staten echter wel op elkaar. De kolonisten focusten zich over het algemeen op de wolproductie en mijnbouw. Er was in deze periode sprake van een vroege vorm van democratie waarin alle Europese mannen stemrecht hadden. De Aboriginalbevolking werd echter uitgesloten van deze prille Australische democratie.

De relatie tussen de kolonisten en de Aboriginals
Toen de eerste Europese kolonisten zich eind 18e eeuw in Australië vestigden, woonden er naar schatting een half tot één miljoen Aboriginals in Australië. Vanaf dat moment groeide de bevolking van Europese komaf gestaag. In 1825 woonden er ongeveer 50.000 Europeanen in Australië. In 1861 waren dit er al meer dan een miljoen. De Engelse expansiedrift zorgde ervoor dat de oorspronkelijke bevolking het zwaar te verduren kreeg. Zo lieten vele Aboriginals het leven bij confrontaties met de kolonisten, die beter bewapend waren. Ook werden de oorspronkelijke bewoners gedwongen tot zware arbeid in de Australische outback. Dit alles leidde ertoe dat de Aboriginalpopulatie in 1900 nog minder dan 100.000 individuen telde.

Handgemaakte maskersHandgemaakte maskers zijn een belangrijke uiting van de Aboriginalcultuur

De ontwikkeling van het moderne Australië
Australië scheidde zich in 1901 formeel af van het Verenigd Koninkrijk, toen de tot dan toe onafhankelijke Australische staten stemden voor de politieke vereniging van het continent. Het land bleef echter wel tot het Britse Gemenebest behoren. Dit leidde ertoe dat veel Australiërs aan Britse zijde meevochten in de wereldoorlogen. Vooral de Tweede Wereldoorlog had grote invloed op de Australische samenleving; na het Japanse bombardement op het Noord-Australische Darwin in 1942 heerste de angst dat de Japanners binnen de kortste keren het vasteland zouden binnenvallen. Na de oorlog bleef dit wantrouwen jegens Japan nog lang bestaan.

In de naoorlogse jaren hanteerde Australië een streng immigratiebeleid. Europese migranten werden redelijk snel geaccepteerd, maar voor Aziatische migranten bleef de deur lange tijd gesloten. Dit beleid hield stand tot zeker in de jaren 60, waarna de Australische samenleving geleidelijk aan multicultureler van aard werd. Toch bleven Britse en vooral ook Amerikaanse tradities de boventoon voeren. De oorzaak hiervan is dat er na de Tweede Wereldoorlog op cultureel vlak meer naar de Verenigde Staten gekeken werd dan naar het oude moederland. Een andere reden hiervoor was de stationering van Amerikaanse militairen in het na-oorlogse Australië. Deze militairen werden door de Australische bevolking als helden gezien, wat de populariteit van de Verenigde Staten alleen maar vergrootte. Onder meer door Amerikaanse investeringen kwam de Australische economie in deze periode in een stroomversnelling terecht. Tegenwoordig is de Australische economie een van de sterkte wereldeconomieën.


Cultuur

De afgelegen ligging van Australië is van grote invloed geweest op de lokale cultuur. Australiërs voelden zich in de steek gelaten door de Britse kroon en vonden daarom dat ze zich op eigen kracht moesten redden. Deze mentaliteit had een egalitaire samenleving tot gevolg, zonder beduidende klassenverschillen. Bescheidenheid is hierdoor een groot goed geworden in de Australische cultuur. Iemands opleiding of rijkdom zal dan ook niet zomaar respect afdwingen. Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld en aangesproken. Een sprekend voorbeeld hiervan is het feit dat veel Australiërs iedereen met mate aanspreken, zelfs als ze de persoon in kwestie niet goed kennen.

De Australische samenleving kent daarnaast veel invloeden vanuit Angelsaksische culturele tradities. Qua muziek voeren de Britse en Amerikaanse popcultuur nog vaak de boventoon, ook al hebben Australische artiesten in de loop van de 20e eeuw aan populariteit gewonnen. De buitenlandse invloed in Australië blijft echter groot. Een kwart van de Australiërs heeft minstens één buitenlandse ouder. Deze culturele mengelmoes is terug te vinden in de Australische eetgewoonten. De Australische keuken is namelijk grotendeels gebaseerd op buitenlandse gerechten. Wat wel typisch Australisch is, is de consumptie van kangoeroevlees. Het vlees is erg populair in het land; meer dan een miljoen wilde kangoeroes worden ieder jaar gedood om hun vlees.

De Aboriginals zijn geen homogene groep. Er zijn wel honderden verschillende stammen, elk met een eigen taal en cultuur. De boemerang is een van de beroemdste uitvindingen van de Aboriginals. Dit werpwapen wordt door stammen over het hele continent gebruikt, vooral voor de jacht. Veel mensen kennen inmiddels de didgeridoo. In geen enkele Aboriginaltaal is dit langwerpige blaasinstrument echter bekend onder deze naam. Er zijn verschillende benamingen voor, maar onder Aboriginals is Yidaki tegenwoordig de meest gebruikte naam voor het instrument.

Interessant feit Australië

Aboriginal-cultuur
Mondeling overgeleverde verhalen spelen een grote rol in de cultuur en geschiedenis van de Aboriginals. Zo spreekt de oorsprongsmythe van de Gunditjmara, een stam woonachtig in het zuidoosten van het land, van een grote vulkaanuitbarsting die de wereld zou hebben geschapen. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 30.000 jaar geleden inderdaad een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden, wat suggereert dat het gaat om verhalen die al millennia lang mondeling worden overgeleverd.


Klimaat

Door zijn grote omvang heeft Australië meerdere klimaten. Het grootste deel van het binnenland bestaat uit woestijn en heeft een woestijnklimaat met erg weinig neerslag en hoge temperaturen. Door klimaatverandering wordt het in deze regio bovendien steeds warmer. Zo veroorzaakten hittegolven in de laatste jaren periodes van hevige droogte met verwoestende bosbranden tot gevolg. Het noorden van het land heeft een tropisch klimaat met een nat en een droog seizoen. In juni en juli valt hier nauwelijks regen, terwijl er gedurende de Australische zomers (van december tot februari) per maand meer dan 1.500 millimeter water uit de wolken stort. In de wintermaanden (juni tot augustus) wordt het hier niet kouder dan 14 graden. Het zuidoosten van Australië kent daarentegen een gematigder weerpatroon. Toch zijn de winters ook hier relatief mild ten opzichte van de winter in Europa, aangezien Australië minder aan ijzige poolwinden wordt blootgesteld dan Europa.


Toerisme

Het is bijna onmogelijk heel Australië gedurende één reis te verkennen; het continent is immers enorm. Een auto huren is in elk geval een aanrader. Australië heeft een autosnelweg van 15.000 kilometer lang (de Highway 1) die een ronde maakt om het gehele continent. Een roadtrip op deze weg duurt zeker drie maanden, maar als u alle hoogtepunten daadwerkelijk wilt aandoen, bent u minstens een jaar bezig.

Daarom kiezen veel reizigers ervoor delen van deze route te rijden. Het stuk snelweg tussen Melbourne en Portland, bijvoorbeeld, staat bekend onder de naam Great Ocean Road. Deze route biedt prachtige uitzichten. Maak bijvoorbeeld een stop bij het Port Campbell National Park, waar u de Twaalf Apostelen kunt aanschouwen, een twaalftal indrukwekkende rotsen in de branding die gedurende miljoenen jaren gevormd zijn door erosie.

The Great Ocean RoadThe Great Ocean Road aan de kust van Australië

In de outback, de woestijn in het binnenland, ligt een andere populaire toeristische attractie van Australië: Uluru. Deze enorme rotsformatie bevindt zich in het zogeheten Rode Centrum. Zoals al blijkt uit de naam, heeft de grond in dit gebied een roodbruine kleur. Hetzelfde geldt voor Uluru, wat ervoor zorgt dat men hier bij zonsopgang of zonsondergang een spectaculair schouwspel kan bewonderen. Vanaf de westkust duurt het met de auto zo’n twintig uur om Uluru te bereiken. Eenmaal aangekomen kunt u in het gebied hiken, fietsen en mooie wandelingen maken. Zo’n 55 kilometer van Uluru ligt Kata Tjuta, een andere indrukwekkende rotsformatie. Hoewel minder bekend, is het zeker de moeite waard om ook deze te bezoeken.

Het Great Barrier Reef aan de noordoostkust van het land is misschien wel de beroemdste toeristische attractie van Australië. Dit is het grootste koraalrif ter wereld en staat sinds 2021 op de lijst van bedreigd werelderfgoed van UNESCO. Het koraalrif moet daarom speciaal worden beschermd. De Australische regering wil het toerisme in deze streek echter verder bevorderen. Hierdoor zijn er nog steeds veel toeristische activiteiten rondom het rif, maar deze zijn op zo’n manier georganiseerd dat het koraalrif er niet onder lijdt. Naast het Great Barrier Reef zijn er in deze regio ook vele kustplaatsen die zeker een bezoek waard zijn.


Economie en valuta

De Australische economie is sterk afhankelijk van de import en export van en naar Aziatische landen als China, Japan en Zuid-Korea, hoewel er ook veel wordt gehandeld met de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Historisch gezien was de mijnbouw de grootste economische sector en nog steeds is Australië een van ‘s werelds voornaamste exporteurs van ijzer, goud, lood en uranium. De dienstensector is tegenwoordig echter de belangrijkste economische sector van het land.

In Australië wordt met de Australische dollar (AUD) betaald. Deze is over het algemeen iets minder waard dan de euro. U kunt met uw Europese betaalpas meestal probleemloos geld opnemen in Australië, omdat pinautomaten overal te vinden zijn. Wel wordt aangeraden genoeg contant geld mee te nemen als u een roadtrip maakt of bijvoorbeeld door de outback reist. Zorg er daarnaast voor dat u ook altijd een creditcard bij u heeft, aangezien deze vaak nodig is om een hotel te boeken of om een auto te huren.

Het Sydney Opera House, het bekendste gebouw van AustraliëHet Sydney Opera House, het bekendste gebouw van Australië


Veiligheid

Australië is een veilig land om naartoe te reizen. Wel wordt aangeraden de weersvoorspellingen in de gaten te houden. In de zomer kan er extreem weer voorkomen met bosbranden en overstromingen. Houd het lokale nieuws goed in de gaten en zorg dat u op de hoogte bent van de situatie op de specifieke bestemming van uw reis.


Visum Australië aanvragen

Voor een reis naar Australië heeft u een visum nodig. Het eVisitor visum kost € 24,95 en kan gemakkelijk online worden aangevraagd. Al voordat u aan uw reis begint, moet u in het bezit zijn van dit visum. Zorg er dus voor dat u tijdig een aanvraag indient. Dit gaat eenvoudig door middel van de digitale aanvraagprocedure op deze website. Houd er rekening mee dat u moet voldoen aan een aantal voorwaarden om gebruik te kunnen maken van dit visum.
Vraag nu een visum Australië aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.