Australië bleef vanwege haar zero-tolerance coronabeleid lange tijd gevrijwaard van grote besmettingshaarden. Momenteel stijgt zowel het aantal besmettingen met corona / Covid-19 alsmede het aantal gevaccineerden in rap tempo. Lees op deze pagina wanneer u mogelijk weer met een toeristenvisum of zakenvisum naar Australië kunt reizen. Laatste update: 15-10-2021.

Het verloop van corona in Australië

Al aan het begin van de wereldwijde coronapandemie koos Australië voor een zero-tolerance beleid. Dat resulteerde in strenge lockdowns en een nagenoeg compleet gesloten grens. Doordat het eiland geen landsgrenzen heeft, kon dit beleid beter worden gehandhaafd dan in de meeste andere landen. Dit resulteerde voor lange tijd in een bijna verwaarloosbaar aantal coronabesmettingen. Maar vanaf het moment dat de deltavariant van het coronavirus dominant werd, ging het alsnog mis.

In de zomer van 2021 begon het aantal coronabesmettingen sterk op te lopen en momenteel is het dagelijks aantal waargenomen besmettingen per 100.000 inwoners in Australië vergelijkbaar met West-Europa. Omdat Australië lange tijd leek te ontsnappen aan grote aantallen besmettingen met het coronavirus, werd relatief laat begonnen met vaccineren. Vanaf juni 2021 werd het vaccinatietempo sterk opgevoerd, waardoor Australië mogelijk rond november een vaccinatiegraad heeft die vergelijkbaar is met de meeste landen in het westen van Europa.

Wanneer kan ik weer naar Australië reizen?

Het zero-tolerance beleid van de Australische overheid ter preventie van een grote uitbraak van het coronavirus, lijkt inmiddels geen stand meer te houden. Toch blijven de grenzen vooralsnog gesloten voor toeristen en zakenreizigers. Gezien de snel stijgende vaccinatiegraad zou het inreisverbod mogelijk over enkele maanden opgeheven kunnen worden. In mei 2021 suggereerde de immigratiedienst nog dat de grenzen met grote kans tot halverwege 2022 gesloten zouden blijven, maar toen was de verwachting nog niet dat er op dit moment al zoveel vaccinaties tegen corona gezet zouden zijn.

Grenzen toch niet open voor kerst

Begin oktober 2021 zei Scott Morisson, minister-president van Australië, dat toeristen en zakenreizigers waarschijnlijk in 2021 nog niet welkom zullen zijn. Wel is het nu voor ouders, partners, minderjarige kinderen en afhankelijke kinderen van Australische inwoners mogelijk om een uitzondering aan te vragen op het inreisverbod. Een paar weken eerder was de verwachting nog dat de grenzen net voor kerst 2021 al open zouden gaan. Zodra er meer informatie bekend is, zal deze pagina over corona in Australië worden bijgewerkt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wilt u direct een e-mail ontvangen zodra bekend is wanneer u weer naar Australië kunt reizen?
Ontvang een e-mail zodra het inreisverbod in Australië wordt opgeheven

Kan ik mijn visum alvast aanvragen?

Ja, u kunt nu al een visum voor Australië aanvragen. Het visum voor toeristen en zakenreizigers is een jaar geldig. Dat betekent dat u ook al een aanvraag kunt indienen als u nog niet precies weet wanneer u op reis gaat. Wel moet u een schatting maken van uw aankomstdatum. Ook worden de visumaanvragen momenteel nog niet gekeurd, behalve voor reizigers die een uitzondering op het inreisverbod hebben aangevraagd en ontvangen. Geldt voor u geen uitzondering op het inreisverbod? Dan blijft uw visumaanvraag in de wacht totdat het reisverbod wordt opgeheven. Op dat moment wordt uw aanvraag direct verwerkt, zodat u meteen op reis kunt als de grenzen weer geopend worden.
Vraag uw visum Australië alvast aan

Het coronavirus (Covid-19) zorgt voor grote belemmeringen van het reizen met een visum AustraliëHet visum Australië kan vanwege corona / Covid-19 voorlopig alleen in uitzonderingssituaties worden gebruikt

Uitzonderingen op het inreisverbod van Australië

Heeft u een dringende reden waardoor uw reis naar Australië niet kan worden uitgesteld? Dan kunt u een uitzondering aanvragen op het inreisverbod. Deze zogenaamde 'travel exemption’ kunt u alleen in de onderstaande situaties aanvragen bij de immigratiedienst. Behalve een schriftelijke bevestiging dat er voor u een uitzondering wordt gemaakt, heeft u ook een visum nodig.

  • Personen die de Australische nationaliteit of ‘permanent resident’ status hebben
  • Ouders, partners, minderjarige kinderen en afhankelijke kinderen van de bovenstaande personen
  • Personen die de nationaliteit van Nieuw-Zeeland hebben en in Australië wonen en de 14 dagen voorafgaand aan hun reis naar Australië alleen in Nieuw-Zeeland zijn geweest
  • Personen die alleen naar Australië vliegen voor een overstap naar een ander land en daarvoor minder dan 72 uur in Australië verblijven en daarvoor vanwege hun nationaliteit geen visum nodig hebben
  • Personen die een andere dringende reden hebben om naar Australië te reizen, zoals het verlenen van specialistische (corona-gerelateerde) zorg of het bijwonen van een afscheidsdienst van een familielid en daarvoor naast hun visum een schriftelijke uitzondering hebben verkregen bij de immigratiedienst

Als u een uitzondering heeft op het inreisverbod

Alle reizigers moeten minstens 72 uur voor vertrek een verklaring (Australia Travel Declaration) invullen, ook reizigers die een uitzondering op het inreisverbod ontvangen hebben of die alleen in Australië overstappen. Deze wordt gebruikt om de contact-, vlucht- en gezondheidsgegevens van aankomende reizigers te verzamelen. Na het invullen van de verklaring ontvangt men een bevestiging per e-mail die bij aankomst (digitaal of geprint) voorgelegd moet worden. De Travel Declaration kan na het indienen niet meer aangepast worden. Als uw vluchtgegevens zijn gewijzigd of als u een fout heeft gemaakt, moet u de eerste verklaring verwijderen en een nieuwe indienen.

Bovendien is sinds 22 januari 2021 een negatieve PCR-testuitslag verplicht voor alle reizigers ouder dan 5 jaar (maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen). Dit geldt ook voor reizigers die alleen overstappen. De verplichting geldt niet voor personen die positief getest zijn en een medische verklaring bij zich hebben, waaruit blijkt dat er minstens 14 dagen zijn verstreken sinds ze met corona besmet zijn en dat zij minstens 72 uur geen koorts of ademhalingsproblemen meer hebben, hersteld zijn van het coronavirus en niet meer besmettelijk zijn.

Na aankomst in Australië moet u altijd 14 dagen in quarantaine blijven om de kans op overdracht van corona te verkleinen. Reizigers moeten in een aangewezen faciliteit zoals een hotel bij de luchthaven in quarantaine.

Terugreis naar Nederland

Sinds 8 augustus heeft u bij terugkeer naar Nederland vanuit Australië een coronabewijs nodig, dat kan een test-, herstel- of vaccinatiebewijs zijn. Een PCR-test moet maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen, een antigeentest maximaal 24 uur. Er geldt een dringend advies om na terugkomst een zelftest te doen, voor u anderen ontmoet of weer naar uw werk gaat. Na een verblijf in Australië hoeft u in Nederland niet in quarantaine.

Disclaimer: de coronamaatregelen en de adviezen van de Nederlandse overheid en de immigratiedienst van Australië veranderen regelmatig. Er kan daarom geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel over het gebruik van het visum Australië in tijden van corona continu volledig actueel is. Wel wordt het artikel regelmatig bijgewerkt.