De grenzen van Australië zijn sinds februari 2022 weer open voor toeristen en zakenreizigers. Sinds 18 april hoeven volledig gevaccineerde reizigers zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen. Wél is een visum voor de reis naar Australië verplicht. Hier leest u welke stappen u moet volgen om weer naar Australië te kunnen reizen. Laatste update 30-06-2022.

Het verloop van corona in Australië

Al aan het begin van de wereldwijde coronapandemie koos Australië voor een zero tolerance beleid. Dat leidde tot strenge lockdowns en een nagenoeg compleet gesloten grens. Doordat het eiland geen landsgrenzen heeft, kon dit beleid beter worden gehandhaafd dan in de meeste andere landen. Dit leidde voor lange tijd tot een bijna verwaarloosbaar aantal coronabesmettingen. Maar na de zomer van 2021 liep het aantal coronabesmettingen sterk op. Met de opkomst van de omikronvariant zijn de besmettingscijfers aan het einde van 2021 bijzonder snel gestegen. Desondanks besloot Australië de grenzen voor reizigers in februari 2022 te heropenen en inmiddels zijn de besmettingscijfers weer aan het dalen.

Omdat Australië lange tijd leek te ontsnappen aan grote aantallen besmettingen met het coronavirus, werd relatief laat begonnen met vaccineren. Vanaf juni 2021 werd het vaccinatietempo sterk opgevoerd, waardoor Australië inmiddels een vaccinatiegraad heeft die vergelijkbaar is met de meeste landen in het westen van Europa.

Opheffing inreisverbod

Vanwege de coronapandemie was in Australië bijna twee jaar lang een streng inreisverbod in kracht. Eind februari 2022 werd het inreisverbod eindelijk opgeheven en sindsdien is het voor de meeste mensen weer toegestaan om naar Australië te reizen. De Nederlandse overheid geeft Australië de kleurcode groen, wat betekent dat het veilig is om naar het land te reizen. Er zijn nog wel een aantal coronamaatregelen van kracht. Hier leest u waar u rekening mee moet houden, voordat u voor een vakantie of zakenreis naar Australië vertrekt.

Het coronavirus (Covid-19) zorgt voor grote belemmeringen van het reizen met een visum AustraliëAustralië opende de grenzen voor internationale reizigers op 21 februari 2022 na een lange periode met een streng inreisverbod vanwege het coronavirus / Covid-19.

Vraag een visum Australië aan

Voor vertrek moet u een visum Australië aanvragen. Voor vakanties en zakenreizen is een eVisitor visum meestal voldoende. Dit e-visum kan volledig online worden aangevraagd en is voor een periode van 12 maanden geldig. Binnen deze tijd mag u zo vaak naar Australië reizen als u wilt. Elk aaneengesloten verblijf mag maximaal 3 maanden duren.
Vraag nu uw visum Australië aan

Vaccinatieplicht

U mag naar Australië reizen als u volledig gevaccineerd bent of als u onder een van de uitzonderingen valt. Sinds 18 april is een coronatest voor vertrek niet meer verplicht. U geldt als volledig gevaccineerd als u twee coronavaccinaties heeft ontvangen en u de laatste prik minstens 7 dagen voor aankomst in Australië heeft gekregen. Als u het Janssen vaccin heeft gekregen, dan is één vaccinatie voldoende. U moet tijdens de reis een vaccinatiebewijs bij u dragen. Geldig is o. a. het Europese digitale vaccinatiebewijs, dus de internationale QR-code in uw CoronaCheck app. Verder zijn digitale en papieren vaccinatiebewijzen geldig die door een nationale of provinciale autoriteit uitgegeven werden, in het Engels geschreven zijn en de volgende informatie bevatten:

 • Naam van de reiziger zoals in het paspoort vermeldt staat
 • Geboortedatum, paspoortnummer óf BSN van de reiziger
 • Het merk van de vaccinatie
 • De datums van elke vaccinatie óf de datum wanneer volledige immunisatie bereikt werd

Uitzonderingen op de vaccinatieplicht

Er gelden enkele uitzonderingen op de vaccinatieplicht. Kinderen onder de 12 jaar kunnen probleemloos naar Australië reizen, ook als ze niet gevaccineerd zijn. Ongevaccineerde jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden naar Australië reizen, maar dit verschilt per provincie. In sommige gevallen bestaat een quarantaineplicht. Reist u met jongeren tussen de 12 en 17 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn? Dan wordt u aangeraden de regels van de provinciale autoriteiten te raadplegen.

Verder geldt een uitzondering voor reizigers die zich uit medische redenen niet kunnen laten vaccineren. In dit geval moet een geneeskundige verklaring meegenomen worden die de volgende informatie in het Engels bevat:

 • Naam van de reiziger
 • Datum van het medisch onderzoek en de gegevens van de arts/praktijk
 • Uitleg over de medische aandoening waardoor de reiziger geen coronavaccin kan krijgen

Ook reizigers die zich uit medische redenen niet kunnen laten vaccineren wordt aangeraden om de plaatselijke regels van de reisbestemming te raadplegen. In sommige provincies zijn namelijk bijzondere maatregelen voor deze reizigers van kracht.

Ongevaccineerde reizigers vanaf 18 jaar die naar Australië willen reizen en geen medische verklaring kunnen tonen, moeten een uitzondering op het inreisverbod (‘travel exemption’) aanvragen. Deze wordt alleen in uitzonderlijke situaties toegekend en de aanvraag moet bij de Australische immigratiedienst worden ingediend.

Digital Passenger Declaration of Maritime Travel Declaration invullen

Alle reizigers die per vliegtuig of (cruise-)schip naar Australië reizen moeten een verklaring invullen. Reizigers die per schip naar Australië reizen moeten de zogenaamde Maritime Travel Declaration invullen. Deze verklaring moet minstens drie en maximaal tien dagen voor vertrek worden ingevuld. Reizigers die met het vliegtuig naar Australië reizen moeten binnen zeven dagen voor vertrek de zogenaamde Digital Passenger Declaration invullen. In de verklaring moet u de volgende informatie aanleveren:

 • Uw contactgegevens, inclusief een telefoonnummer in Australië
 • Uw vaccinatiestatus
 • Een opsomming van alle landen die u in de afgelopen 14 dagen heeft bezocht
 • Een bevestiging dat u op de hoogte bent van alle coronaregels met betrekking tot uw reis naar Australië

Nadat u uw visum heeft aangevraagd, leest u op de statuspagina van uw visumaanvraag precies waar en hoe u de verklaring kunt invullen. Na het invullen van de verklaring ontvangt u een bevestiging per e-mail die bij aankomst (digitaal of geprint) voorgelegd moet worden. Na het indienen kan de verklaring niet meer aangepast worden. Als uw vluchtgegevens zijn gewijzigd of als u een fout heeft gemaakt, moet u de eerste verklaring verwijderen en een nieuwe indienen.

Na aankomst in Australië

Als u aan de bovenstaande voorwaarden voor een reis naar Australië voldoet, dan kunt u het land inreizen. Bij aankomst gelden echter nog verschillende coronaregels, afhankelijk van de provincie waar u naartoe reist. Er gelden ook verschillende regels afhankelijk daarvan of u per vliegtuig of cruiseschip naar Australië reist. De regels in de verschillende provincies kunnen snel veranderen en er gelden verschillende regels voor gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, dus u wordt verzocht om de plaatselijke coronamaatregelen voor internationale reizigers goed bij te houden.

Let op, de volgende regels gelden alleen voor gevaccineerde reizigers die per vliegtuig arriveren. Reist u naar Tasmanië, Western Australia, Victoria, de Australian Capital Territory, New South Wales, Queensland of de Northern Territory? Dan hoeft u na aankomst niet in quarantaine en geldt er ook geen testplicht. Reist u naar South Australia? Dan moet u na de aankomst een coronatest doen. U moet na aankomst in quarantaine, maar mag deze weer verlaten zodra u het negatieve testresultaat heeft ontvangen.

Terugreis naar Nederland/België

Recentelijk werden alle coronagerelateerde inreismaatregelen voor de terugreis naar Nederland of België afgeschaft. Het is voor reizigers uit Nederland of België niet meer noodzakelijk om voor de terugreis een gezondheidsverklaring in te vullen of een coronatest te doen. Ook het advies om na terugkomst een zelftest te doen is niet meer van toepassing.

Disclaimer: de coronamaatregelen en de adviezen van de Nederlandse overheid en de immigratiedienst van Australië veranderen regelmatig. Er kan daarom geen garantie worden gegeven dat alle informatie in dit artikel over het gebruik van het visum Australië in tijden van corona continu volledig actueel is. Wel wordt het artikel regelmatig bijgewerkt.